Gratin de cartofi dulci (yams)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Gratin de cartofi dulci (yams)

Mesajde roxanavmv » 07/12/2006 07:03

Tot la Thanksgiving, dar mi-a luat ceva vreme sa scriu asta, am facut cartofi dulci, sau yams cum se cheama aici.

Ingrediente:
3 cartofi dulci
8 cartofi obisnuiti
cateva linguri de unt
300 ml smantana lichida
300 ml zeama de supa
2-3 crengute de cimbru uscat
1 fir de rozmarin
un varf de cutit nucsoara
150 gr nuci tocate, dar nu f. marunt
doi pumni :bum: de marshmallow
Se taie cartofii felii si se aseaza un start de cartofi obisnuiti intr-un vas de yena uns cu putin unt, apoi un strat de cartofi dulci si tot asa pana se uple vasul.
Se incalzeste cuuptorul la 175 C (350F)
Intr-o craticioara se pune la fiert smantana, zeama de supa, sare, piper, cimbru, rozmarin si nucsoara si se lasa pana da in clocot, apoi se da la o parte si se toarna peste cartofi. Deasupra cartofilor se pun bucatele mici de unt si cateva marshmallow, se acopera cu folie de aluminiu si apoi se da vasul la cuptor cca 30 min, pana incepe sa fiarba sosul, apoi se da la o parte folia de aluminiu si se mai lasa inca 20 de minute, cat sa scada sosul cam la jumatate. Se presara pe deasupra nucile si restul de marshmallows si se mai tine la cuptor inca 5-10minute cat sa se topeasca bezelele si a se prajeasca putin nucile.
Fişiere ataşate
4.jpg
4.jpg (31.54 KiB) Vizualizat de 24349 ori
3.jpg
3.jpg (32.15 KiB) Vizualizat de 24349 ori
2.jpg
2.jpg (25.33 KiB) Vizualizat de 24349 ori
1.jpg
1.jpg (23.8 KiB) Vizualizat de 24349 ori
Ultima oară modificat 21/11/2007 11:49 de către roxanavmv, modificat 1 dată în total.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4263
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 07/12/2006 08:15

:) n-am mancat niciodata cartofi dulci. pe aici mamicile dau cartofi din aia la bebe mic, pana intr-un an (cica is mai buni) si cum eu am mai crescut intre timp si nu ma mai incadrez...n-am cumparat sa vad macar gustul..
:?
arata bine combinatia asta si cred ca si gustul e interesant..
am cartofi albi, poate fac rost azi si de d-ailalti..
si scap de varianta 'cartofi prajiti' :P

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 07/12/2006 07:15

Sa stii ca mie una imi plac, dar eu sunt deschisa la ciudatenii sau gusturi diferite de cele de acasa, asa ca... In schimb Gabi, care nu ii plac mult inovatiile in materie de gust, a mancat cu pofta, asa ca ti-i recomand cu caldura. Numai ca din cauza smantanii nu ar mai fi de post, si nu vreau sa te adaug la pacatele mele pentru ca te-am ispitit :sfant: .
Ce mi s-a parut mie gustos, e aroma de la condimente. Cimbrul imi place si sunt obisnuita cu el, dar rozmarinul nu il folosesc la nimic altceva si mi se pare ca are un gust atat de robust, ceva ca cetina ( sau cel putin asa mi se pare mie); iar nucsoara, cu moderatie, ca daca e prea multa seamana mai mult a desert decat garnitura.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 07/12/2006 08:22

roxana cum is marshmallow in mancare...ma cam depaseste chestia asta ,eu nu reusesc sa manc marshmallow
nici macar in varianta normala ,cu taote ca sant destul de deschisa fata de alte gusturi in special dulciuri,sant prea dulci ,exagerat de dulci
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 07/12/2006 10:00

Mai Ange, nici eu nu suport sa gust marhsmallow, sunt gretos de dulci. Eu nu le folosesc decat aici (unde sunt surprinzator de bune), si in ciocolata fierbinte pentru clara, cand pun vreo 3-5 deasupra (dar din alea mici de tot) in loc de zahar.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 07/12/2006 10:02

deci mi-am imaginat eu bine,gustul astora de pe aici nu-i ca ala original...ca iti spun eu le gasesc de un dulce-fad fara nici un rost! si zaharul gol ii mai bun.
Ps pe la noi cartofi dulci nu-s asa de roii? de ce? is falsi si astia?
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 07/12/2006 10:13

Nu mama, aia nu-s falsi, ca nu-mi rabda nici stomacul meu atatea chimicale :D . Dar cartofii dulci de aici sunt de doua feluri: cartofi dulci albi (sweet potatoes) si Yams ( o increngatura intre cartofi dulci si morcov). Eu una ii prefer pe astia portocalii, au un gust tare placut si culoarea minunata. Americanii fac si un fel de "placinta" - piure cu ei, cu scortisoara, nucsoara, si deasupra presarat zahar si nuci si bagat la cuptor sa se caramelizeze, numai ca eu nu pot sa mananc asa ceva nici macar la desert. Dar sunt deliciosi pe gustul lor. Mai ales de Craciun si Thanksgiving.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 08/12/2006 10:36

eu credeam ca astia de la noi is falsi...ca deh cartofii dulci nu cred ca-s originari din Europa,oricum sant interesanti cartofii astia rosii mi-ar place si mie!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 12/12/2006 08:46

Nu stiu traditiile americane insa cartofii cu bezele parca nu se pupa :)
Singura combinatie dulce-sarat care imi place e branza cu dulceata ( si aia mancata la Constanta la o prietena si la rugamintile ei insistente... )> Cred ca sunt mai clasic ...
Americanii insa am auzit ca mananca foarte dulce si chiar si hamburgherii sunt putin dulci ... Asa e ?

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 12/12/2006 08:50

andrei probeaza mamaliga cu branza de vaci si smantana si dulceata de prune(silvoita)sau paine smantana si aceasi dulceata de prune
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 44 vizitatori