Pizza ţărăncuţei

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Pizza ţărăncuţei

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 06:05

Prima pizza din viata mea :P :P :P

Despre aluat va spun doar ca este unul facut dupa o reteta urechita intr-o pizzerie din Verona: i-am calcat bucataria, asa cum fac mai tot timpul spre disperarea celor ce ma insotesc, si, am intrebat despre aluatul inalt si pufos pe care numai eu am vrut sa-l comand. Am aflat ca se framanta si se dospeste de doua ori, nu ca la retetele obisnuite de paine si ca se foloseste untura si nu ulei.

In mare, am aflat cantitati si mod de preparare dar n-am avut curaj sa incerc. Acum, la ambĂŽĹŁ...am reprodus reteta, cu modificari minore - ei framanta de mana (a doua framantare) eu, integral la masina de facut paine, ei au drojdii speciale (si fainuri speciale, cum au zis crista si nicoleta), eu am faina din comert - no, cine nu are moara...

Uite cum vine in versiunea mea:

500 gr. faina
1 pachetel de drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1/1 lingurita chimen macinat
1/2 lingurita coriandru macinat
15 gr untura
2 oua
Apa cat necesita - (asta ma innebuneste pe mine: faina cat cuprine, apa cat cuprinde...Pana si in Italia am primit raspunsul asta; nu faina cat cuprinde ci apa cat cuprinde. Ba chiar mi-au dat de inteles ca apa este optionala, adica ei s-ar putea lipsi de ea :? Chestia asta n-am inteles-o dar am aplicat-o. Ce a iesit in MP a fost un fel de coca nisipoasa, careia a fost obligatoriu sa-i adaug apa...cat cuprinde :x )

OOOOK, am pus in masina toate cele si am lasat-o sa framante si sa dospeasca o data, dupa care am repetat operatiunea a doua oara (asa mi se spusese de la bucatarie - ca se framanta de 2 ori si se dospeste de 2 ori) Siiiiiiiii, adevarat mi se spusese: la a doua framantare, coca crestea sub ochii mei si la a doua dospire, masina era aproape plina de aluatul frumos crescut - isi triplase volumul.

Din cantitatea asta de aluat ies 4 pizze mari. Una dintre ele am facut-o ieri si uite cu ce am acoperit-o: sos de carne tocata, rondele de rosii proaspete, vinete, dovlecei si ciupercute gratarite, ardei - si dulce si iute - ceapa verde, masline si mozarella.

Fu buna dar nu suporta comparatie cu originalul :lol:
Fişiere ataşate
pizza masii 050.jpg
pizza masii 050.jpg (78.14 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 044.jpg
pizza masii 044.jpg (88.2 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 043.jpg
pizza masii 043.jpg (85.43 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 041.jpg
pizza masii 041.jpg (93.93 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 040.jpg
pizza masii 040.jpg (105.42 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 038.jpg
pizza masii 038.jpg (99.71 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 037.jpg
pizza masii 037.jpg (95.27 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 030.jpg
pizza masii 030.jpg (91.65 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 023.jpg
pizza masii 023.jpg (101.7 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 020.jpg
pizza masii 020.jpg (79.37 KiB) Vizualizat de 2450 ori
una, alta 003.jpg
una, alta 003.jpg (90.58 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 036.jpg
pizza masii 036.jpg (42.49 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 035.jpg
pizza masii 035.jpg (47.57 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 034.jpg
pizza masii 034.jpg (37.5 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 032.jpg
pizza masii 032.jpg (57.86 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 026.jpg
pizza masii 026.jpg (53.97 KiB) Vizualizat de 2450 ori
pizza masii 048.jpg
pizza masii 048.jpg (80.79 KiB) Vizualizat de 2450 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 06:09

Vai de mine :x :x :x :x :x - mi-a luat cel putin o ora sa postez!!!

Se intampla ceva cu serverul vostru? Ca al meu ma serveste, doar al vostru ma tot deservereste - apare mereu reset si alte minuni.

Yo, What's up ????????

elenaccc
Incepator
Mesaje: 115
Membru din: 27/09/2010 03:15

Mesajde elenaccc » 18/03/2012 06:42

Si mai ziceai ca nu stii sa faci pizza.., :o :o :o

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 06:51

elenaccc scrie:Si mai ziceai ca nu stii sa faci pizza.., :o :o :o


N-am zis ca nu stiu sa fac pizza: nu fac pizza! Fiindca am tot gustat pizze de tot felul, de pe peste tot si nu am fost multumita ba de aluat, ba umplutura. Am fost si la restaurante renumite pentru pizzele lor si tot n-am fost multumita - blatul este de cele mai multe ori o ciunga (daca e gros) sau o talpa (daca e subtire)

Asa ca am ajuns la concluzia ca ce-si face omul cu mana lui e sfant :clipocit: Nici acum nu sunt depin multumita, dar o sa tot incerc pana dau de aluatul care-mi place mie.

Multumesc elenacc :master: :master: :master:

elenaccc
Incepator
Mesaje: 115
Membru din: 27/09/2010 03:15

Mesajde elenaccc » 18/03/2012 07:00

ce face omul cu mana lui se cheama ,,LUCRU MANUAL!'' :P :P :P

:vis: :vis: :vis:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 18/03/2012 07:52

Iulia, imi place pizza asta vegetariana....faina si apetisanta. Am vazut cele scrise, am citit, am tras concluzii si acu vin cu "indicatii" =)) =)) Mie imi place pizza cu o crusta foarte groasa dar si cu una foarte subtire, aproape casanta. Deci, la reteta, ce vad si pana unde ma duce capul acuma , la ora asta" matinala"( e 10 jumate dar numai e facui ochi :wink: )...vad doar ingrediente uscate iar cele umede in proportie foarte mica.Daca vei sa ascapi de apa atunci trebuie sa maresti cantitatea de ou ( poate il bati si topesti mai multa untura si amesteci cele doua intre ele dupa care pui peste sau dedespbt de cele uscate) . Daca a iesit aluatul nisipos, e clar ca e prea multa faina si prea putina umezeala....mai pune untura....eu cred ca 15 gr e foarte putin . In locul apei, incearca sa folosesti smantana( cat cuprinde =)) =)) :evil:) ...trebuie sa iasa un aluat sfaramicios dar care totusi se tine bine si se poate intinde . Aluatul asta se face usor, pui faina cu sare, un strop de zahar si drojdia deasupra fainii intr-o gropita, pui un piculet de apa calda cat sa faci o maia , lasi la dospit maiaua asta, apoi framanti si adaugi untura topita amestecata cu ouale batute, framanti si adaugi smatnata dupa cum simti la mana aluatul) Trebuie sa fie gata in 5-7 minute framantatul dupa care lasi sa dospeasca . Nu o sa creasca asa de mult dar e bun si asta . Poate daca pui la MP o sa framanta mai mult si iese un aluat mai matasoa si dupa dubla framantare si dospire sa iasa ceva buuuun . Fa o incercare cu doar 1/3 din cantitate si vezi e iese....unge cu sos pesto cu muuult usturoi si enjoy....In mintea mea suna bine si gustul e super :buuun: :buuun: ....te :hug: :hug: carcotasa :P
Ultima oară modificat 18/03/2012 08:00 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 07:59

Stai tu numa'stai pupi, ca vin eu cu precizari, cand vei avea timp. Acuma, te las la ale tale ca stiu, sunt multe azi...

LA MULTI ANI domnului ce te tine si il tii :!: Sa fiti fericiti si sa apucati suta de ani impreuna, la bine si la rau :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 18/03/2012 08:04

Mersi draga mea de urari, mai imi pierd timpul pe aici cateva minute ca sant multe de prins din urma si fug la bucatarie....am mai completat ceva la cele scrise mai sus :hug: :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 18/03/2012 08:21

Ahhhh, pupi, chiar e de luat in seama completarea asta :!: :!: :!: O sa incerc neaparat ca-mi suna bine (stii tu, imginarea pasilor este aproape de gustul si consistenta finala, cei cu experienta in bucatarie stiu despre ce vorbesc - a citit o reteta scrisa bine este echivalent cu a simti gustul acelui produs, extrapoland in minte ceea ce va iesi in final)

Mersi scumpo :master: :master: :master:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/03/2012 08:54

Eu nu stiu nici teorie si nici practica prea multa la capitolul pizza (pregatesc aluatul dupa o singura reteta pentru ca nu a dat gres pana acum si spun drept am oarece emotii sa fac incercari :blushing:). Framant aluatul cand cu mana, cand cu masina de paine (depinde de timp). Rezulta un aluat pufos si ”bine crescut” :) pe care il intind mai grosut putin. Dupa coacere rezulta o crusta usor crocanta, aurie la suprafata si interior ”pufos”. Reteta blatului am gasit-o in cartea de retete a masinii de paine.

Pupi scrie ca o mare experta, eu ca o novice (nu ma incumet sa scriu cum sa modifici ingredientele pentru ca... as fi cel putin iresponsabila :P - avand in vedere ”priceperea mea”).

Nu stiu cum o fi fost pizza in orasul lui Julietei insa mie cea pe care ai pregatit-o mi se pare minunata. Are dupa gustul meu tot ce are nevoie o pizza adevarata. =D> Dar soro, ai facut studiu nu gluma... :master: :master: :master:

:hug: :pup: :hug:

P.S. C zice: ”Chiar e faina”. :peace: =D>
Ultima oară modificat 19/03/2012 12:09 de către antoniah, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 25 vizitatori