Bavareza cu vin rosu

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Bavareza cu vin rosu

Mesajde antoniah » 03/02/2012 12:10

Am gasit aceasta reteta in volumul 4 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Dulciuri”.

Am folosit de aceasta data o singura forma mare (cu pereti detasabili).

INGREDIENTE:

Pentru bavareza:

- 250 ml lapte UHT
- 150 ml vin rosu foarte dulce
- 300 ml smantana dulce
- 125 g zahar
- 50 g ciocolata menaj
- 4 galbenusuri
- 12 g gelatina
- 1 sticluta cu esenta de vanilie

Pentru crema caramel:

- 100 g zahar
- 20 ml smantana dulce
- 1 lingurita cu zeama de lamaie
- 3 linguri cu apa

MOD DE PREPARARE:

- Laptele se incalzeste impreuna cu esenta de vanilie.
- Gelatina se pune intr-un vas impreuna cu 10 - 15 linguri cu apa rece. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain-marie si se amesteca fara insa a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei.
- Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul timp de cateva minute. Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in ”fir subtire”, mixand compozitia in continuare (la viteza inferioara).
- Se adauga apoi treptat vinul si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare).
- Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas.
- Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn.
- Smantana rece se mixeaza pana cand se formeaza ”varfuri moi” apoi se incorporeaza in compozitie, amestecand usor.
- Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil peste noapte).
- Pentru a rasturna desertul pe un platou, inainte de servire, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu pereti detasabili este foarte important ca ea sa fie etansa). Perioada de 10 secunde este evident variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce conduce la pierderea formei ”perfecte”).

Pentru crema caramel:
- Zaharul se pune intr-un vas si se topeste la foc mic, amestecand continuu.
- Se adauga apa amestecata in prealabil cu zeama de lamaie, amestecand continuu.
- Se adauga smantana si se fierbe cateva minute la foc mic.
- Crema caramel se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se adauga ulterior la suprafata desertului, dupa preferinta.
Fişiere ataşate
07.JPG
07.JPG (77.27 KiB) Vizualizat de 2992 ori
05.JPG
05.JPG (62.24 KiB) Vizualizat de 2992 ori
03.JPG
03.JPG (81.95 KiB) Vizualizat de 2992 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 04/02/2012 09:11

Ce bine arata :peace: Hhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmm :buuun: :buuun: :buuun:

=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 04/02/2012 10:08

=D> =D> =D> faina, cu vin cred ca este tare buna......noi mancam acasa la parinti fel de fel de dulciuri cu sos de vin, in compozitie nu am avut niciodata nimic.....stiu perfect gustul sosului de vin....trebuie sa incerc si varianta asta cu el in compozitie :buuun: :buuun: :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 04/02/2012 08:55

:shock: E perfecta pentru gustul meu :D
Se face usor si nu trebuie sa merg nici la cumparaturi :clipocit:

Arata foarte bine si abia astept sa vad si ce gust are :vis:

:hug: :pup: :flower:
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/02/2012 04:12

:master: :master: :master: :master: :master:
...o prajitura perfecta =D> =D> =D>
Mersi de reteta :hug: :flower: :love: :pup:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 06/02/2012 06:23

Inca un dulce bun ai facut! :buuun: Imi place cum suna ..si cum arata! =D> :roll: :buuun: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/02/2012 12:24

lucia_bp scrie:Ce bine arata :peace: Hhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmm :buuun: :buuun: :buuun:

=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:


Lucia draga, te servesc cu mult drag :hug: Iti multumesc. :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/02/2012 12:27

pupi scrie:=D> =D> =D> faina, cu vin cred ca este tare buna......noi mancam acasa la parinti fel de fel de dulciuri cu sos de vin, in compozitie nu am avut niciodata nimic.....stiu perfect gustul sosului de vin....trebuie sa incerc si varianta asta cu el in compozitie :buuun: :buuun: :hug: :hug: :hug:


Pupi draga se simte aroma vinului, mai mult decat as fi crezut. Am experimentat si cu vin... :)

Te pup si iti multumesc. :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/02/2012 12:28

alina_i scrie::shock: E perfecta pentru gustul meu :D
Se face usor si nu trebuie sa merg nici la cumparaturi :clipocit:

Arata foarte bine si abia astept sa vad si ce gust are :vis:

:hug: :pup: :flower:


Iti multumesc Alina, sper sa iti placa! :hug: :flower: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/02/2012 12:29

d_dana_a scrie::master: :master: :master: :master: :master:
...o prajitura perfecta =D> =D> =D>
Mersi de reteta :hug: :flower: :love: :pup:


Dana, iti multumesc! :hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 21 vizitatori