Canoli cu inghetata de fistic

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
furnicuti
Incepator
Mesaje: 58
Membru din: 23/03/2010 06:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Canoli cu inghetata de fistic

Mesajde furnicuti » 26/07/2010 12:31

Reteta e inspirata de vacanta petrecuta in Sicilia, o zona foarte frumoasa cu o bucatarie extraordinara.

Inghetata de fistic se face din 2 parti, mai intai preparam o pasta de fistic, pe care o putem pastra la congelator pana cand facem inghetata.
Pentru pasta de fistic, din care putem face 3 portiii de inghetata, avem nevoie de:
    200 g fistic nesarat (cu coji)
    100 g zahar tos
    25 g pudra de migdale (3 - 4 linguri)
    30 ml apa
    aroma de migdale
Curatam fisticul curatam de coji, il maruntim cu tocatorul sau in mojar pana obtinem o pudra destul de fina. Amestecam pudra de fistic cu pudra de migdale. Intr-un ibric amestecam apa cu zaharul si le incalzim pana incep sa fiarba, amestecand continuu. Turnam siropul de zahar si cateva picaturi esenta de migdale peste pudra de fistic si migdale si amestecam bine. Adaugam 1 sau 2 lingurite de apa rece si amestecam bine, cu mana, ca sa obtinem o pasta omogena, ca un aluat fraged. Dupa ce se raceste, impartim in 3, punem in pungi si congelam.

Pentru inghetata care va incapea intr-un recipient de 800g:
    80 g pasta de fistic (1 pliculet din cele 3)
    50 g fistic (cu coaja)
    6 galbenusuri
    50 g zahar tos
    25 g zahar pudra
    500 ml lapte
    100 ml frisca lichida
    aroma de migdale
Dizolvam pasta de fistic inghetata in laptele pus la incalzit. Cand ajunge sa fiarba, luam de pe foc, adaugam putina esenta de migdale, zaharul pudra si fisticul curatat si tocat destul de mare. Lasam sa se raceasca si ca sa mearga mai repede punem vasul cu laptele in apa rece.
Cat timp se raceste laptele, separam ouale si batem galbenusurile cu zaharul tos. Nu trebuie sa le batem mult, deoarece creste riscul ca amestecul sa se branzeasca cand il incalzim. Adaugam laptele caldut peste galbenusuri si amestecam bine.
Punem vasul in care avem amestecul de galbenusuri si lapte la bain-marie, pentru ca sa incalzim controlat, si sa nu se incalzeasca prea tare. Amestecam continuu si cand apa din vas incepe sa fiarba, inseamna ca s-a ajuns la temperatura maxima pentru galbenusuri. De fapt, veti observa cum se va ingrosa crema, cand apa este aproape de fierbere. Cand crema e gata, o mutam imediat in alt vas, deoarece vasul care a stat la bain marie este fierbinte, si riscam sa se branzeasca, daca nu o racim repede.
Batem frisca, pe care o incorporam in crema, dupa ce s-a racit complet. Turnam inghetata intr-un vas pe care il punem in congelator. Cam dupa 2 ore, scoatem inghetata pentru a o amesteca, ca sa nu se formeze cristale de gheata. Repetam si la 4 ore de cand am pus la congelator, pentru a obtine o inghetata cremoasa.

Pentru 12 - 14 canoli avem nevoie de:
    200 g faina
    1 lingurita cacao
    30 g unt
    1 ou
    25 g zahar
    70 ml vin rosu


Amestecam cu o furculita faina cu zaharul, untul, oul intreg si vinul in care am dizolvat lingurita de cacao. Obtinem un aluat putin lipicios si elastic, pe care il acoperim si il punem la frigider aproximativ 1 ora. Intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina, pana obtinem o foaie foarte subtire, de cativa milimetri. Taiem patrate de aproximativ 10 cm, pe care le punem pe rulouri si le prajim in mult ulei incins timp de cateva minute, pana se rumenesc.
Lasam sa se raceasca, scoatem rulourile, umplem cu inghetata si presaram zahar pudra si servim imediat. Pofta buna!
Fişiere ataşate
IMG8.jpg
final
IMG8.jpg (78.01 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMGrc.jpg
canoli
IMGrc.jpg (69.03 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG1rc.jpg
ingrediente canoli
IMG1rc.jpg (89.52 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG6rc.jpg
inainte si dupa congelare
IMG6rc.jpg (60.05 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG5rc.jpg
amestecul de lapte cu galbenusuri si arome
IMG5rc.jpg (46.22 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG4rc.jpg
laptele pe foc, galbenusurile batute
IMG4rc.jpg (53.76 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG3rc.jpg
pasta de fistic, inainte si dupa ce am adaugat linguritele de apa
IMG3rc.jpg (75.57 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG2rc.jpg
pudra de fistic
IMG2rc.jpg (75.03 KiB) Vizualizat de 5167 ori
IMG1.jpg
ingredientele pt pasta si inghetata de ifstic
IMG1.jpg (95.02 KiB) Vizualizat de 5167 ori

Avatar utilizator
aquarius
Bucatar in devenire
Mesaje: 380
Membru din: 20/04/2009 08:17

Mesajde aquarius » 26/07/2010 06:22

felicitari pt. reteta inedita!Inghetata de fistic e preferata mea. :buuun: :wink: N-am savurat-o insa in varianta asta.Cred ca e minunata! =D> =D> Bafta la concurs :) :peace:

Avatar utilizator
liana10
Bucatar in devenire
Mesaje: 327
Membru din: 09/01/2010 02:21
Contact:

Mesajde liana10 » 26/07/2010 09:22

Excelenta! Ador inghetata de fistic- foarte originala reteta =D> =D> =D> :master: :master: :master:
as vrea si eu o portie mareee :buuun: :buuun: :buuun:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 26/07/2010 09:30

Excelenta reteta Carmen! Felicitari! :flower: :hug: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 27/07/2010 10:19

Felicitari =D> =D> =D> =D>

Imi place mult reteta si modul de prezentare!!!
Succes la concurs :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
furnicuti
Incepator
Mesaje: 58
Membru din: 23/03/2010 06:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde furnicuti » 27/07/2010 02:05

Multumesc mult, ma bucur ca va face placere si va ofer cu drag o portie maaaare :) :hug: :pup:

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 27/07/2010 09:55

O inghetata deosebita =D> =D> cu o descriere super :flower: :flower:
Cu prima ocazie am sa o incerc :)
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 28/07/2010 03:23

O reteta cu inghetata tare deosebita :peace: :flower:
=D> =D> =D> pentru reteta este asa de :buuun: :buuun: :buuun:
Iti urez bafta la concurs :hug: :pup: :flower: si bineinteles mersi de reteta :flower:
=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 28/07/2010 05:32

Exceptionala si complexa reteta ta, nu mai spun de prezentare, merita un loc fruntas, felicitari!

Avatar utilizator
rami10
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 26/07/2010 09:13
Localitate: Oradea, Bihor, Romania

comment

Mesajde rami10 » 01/08/2010 06:38

mmmm da ce buna inghetata. =D> si prezentarea e super. meriti sa castigi.
rami10


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 36 vizitatori