Tort de ciocolata

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Tort de ciocolata

Mesajde crista » 23/03/2006 01:18

Sacher tort - reteta pe care am gasit-o pe net tradusa de la televiziunea austriaca si am combinat-o cu glazura pe care am vazut cum a preparat-o un cofetar italian ( Salvatore di Riso ) intr-o simbata din luna ianuarie la emisiunea Prova del Cuoco (rai1).

ingrediente:
blat:
1/2 ceasca de unt moale ( la temperatura camerei)
1/2 ceasca de zahar
100 gr ciocolata neagra
5 oua
coaja rasa de la 1 lamiie
3 linguri cu faina
umplutura:
400 gr dulceata ( gem ) de caise
glazura:
100 gr ciocolata neagra
100 gr unt
15 gr ulei ( eu am folosit de porumb pt ca nu lasa nici un miros specific)

Am batut spuma cele 5 albusuri cu mixerul. Separat am frecat ( tot cu mixerul)untul moale si zaharul pina a devenit o spuma alba. In acest timp pe foc la bain marie am pus la topit 100 gr ciocolata amara. Cind s-a topit am lasat-o sa se raceasca putin si am turnat-o peste untul frecat cu zaharul. Am amestecat din nou cu mixerul si am adaugat galbenusurile pe rind. Apoi albusurile spuma mestecind de sus in jos cu grija si la sfirsit de tot cele 3 linguri de faina trecute prin strecuratoare ca sa nu faca cocoloase.
Forma de tort cea detasabila am uns-o cu unt si apoi cu faina si am turnat compozitia. Cuptorul era deja incalzit la foc mediu ( in reteta scria 165 grade celsius) si am pus la copt pt 40 minute.
Blatul racit se taie in doua si se unge cu 3/4 din gemul de caise. Se aseaza celalalt blat peste si se unge deasupra cu restul de gem. Peste se toarna glazura : ciocolata amara se topeste la bain marie cu untul, cind e lichida jumatate se pune separat intr-un alt vas si se lasa la racit in timp ce cealalta jumatate se lasa in continuare in apa la 45 grade , cind prima jumatate s-a racit de tot se amesteca intre ele si se adauga uleiul care ii va da stralucire -asta a fost "secretul" lui Salvatore de Riso el insa a folosit ulei de floarea soarelui. Asta daca vreti sa aveti o glazura lucioasa si care sa ramina moale. Daca nu turnati numai ciocolata topita la bain marie peste tortul uns cu gemul de caise si cind se va raci glazura va fii mai "dura/casanta".
Eu am ornat tortul cu capsuni in ideea sa ii dea un aer de primavara. In reteta tradusa de la televiziunea austriaca ( careia eu i-am schimbat doar cantitatile ca sa o fac pe masura exigentelor noastre) zice ca tb sa scrii "Sacher" deasupra lui cu ciocolata topita. Se consuma cu sau fara frisca linga.


Cristina
Fişiere ataşate
Immagine1 017.jpg
felia
Immagine1 017.jpg (47.95 KiB) Vizualizat de 43020 ori
Immagine1 007.jpg
tortul
Immagine1 007.jpg (50.04 KiB) Vizualizat de 43020 ori
Immagine1 001.jpg
ingredientele .. aliniate ca la parada
Immagine1 001.jpg (58.64 KiB) Vizualizat de 43020 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 23/03/2006 01:54

f. resusita torta ta!asteptam si alte retete!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 23/03/2006 02:09

crista, felicitari pentru crema si pentru aspectul estetic al tortului!!
crema de deasupra pare foarte fina si pufoasa.


? ok, fac si eu tort de ciocolata(cu visine) dar il insiropez foarte mult si
implic si ciocolata alba de obicei(pentru crema alba)..
cu prilejul cu care am facut tortul nu am avut ciocolata alba la indemana..si cam asta e sectiunea.. :( :blushing:
Fişiere ataşate
tort de ciocolata_ianuarie_2006.jpg
tort de ciocolata_ianuarie_2006.jpg (49.12 KiB) Vizualizat de 43007 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/03/2006 02:29

mamaaaaaa ce poza ai .. se vede cit e de insiropat ..

Super .. :buuun:

Cara ce fel de visine pui: d.alea tinute in zahar, la congelator, din compot sau din visinata ?? Eu am numai din visinata si mi-a fost mereu frica sa pun ca nu cumva sa intram in coma alcoolica dupa ce dam gata tortul ( caci la noi un tot nu are viata lunga ... maxim 3 zile).

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 23/03/2006 02:54

folosesc visine din compot, ca din visinata..n-am
nu e nimic spectaculos la tortul meu din punct de vedere estetic, dar la gust e foarte bun(era si mai bun si cu crema alba)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/03/2006 03:27

ba da ... noroc ca am fost de curind acasa si mi-am facut "plinul" de amandine ... caci poza ta m-a dus cu mintea la un tort de amandina .... iar eu sunt "dependenta " ... :buuun:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 23/03/2006 05:36

cara mi se pare mie sau tortuletul ala ii forestra nera?
crista-cara are visine din compot ca la ea in germania se gasesc din belsug nu ca la noi ca murim dupa o visina...
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 23/03/2006 05:41

crista acum am citit ce ziceai in celalat topic
eu am facut ceva asemanator cu tortul tau (daca te uiti il gasesti dincolo cu numele forestra nera)...dar acum nu mai tine figura ca Cezar vrea tort diferit de a lui frateso...si cum ca am facut si de ziua lui dani....ar fi cazul sa mai schimb....
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 23/03/2006 05:59

eu ii spun "tort de ciocolata". am sa compar reteta tortului de care spui(sper sa o si gasesc) cu reteta mea si am sa-ti spun daca nu cumva fac chiar tortul ala fara sa stiu :P

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 23/03/2006 06:46

cara ,nu-i ala ...blatul ii aproape la fel dar trebuie umplut cu frisca si visine,oricum reteta ii interesanta am sa folosesc crema ....eu de obicei fac fara adaos de unt doar frisca si ciocolata
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori