Zahar invertit

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Zahar invertit

Mesajde lucia_bp » 05/03/2011 03:19

Organismul uman, prin natura sa, a fost programat sa proceseze numai combinatiile complexe si naturale de zaharuri existente in fructe, legume, cereale si in miere.
In plus, trebuie sa mai stim ca aportul alimentar de zaharuri nu este neaparat necesar organismului, el putandu-si sintetiza singur glucoza necesara din rezervele de grasime.
Unul din neajunsurile produse de treptata industrializare alimentara este zaharul.
Zaharul alb, tos este toxic pentru organism.
Prin rafinarea lui se pierd biocatalizatorii, enzimele, vitaminele, mineralele etc, atat de necesare bunei functionari a organismului, cat si bunei metabolizari a zaharurilor.
La albirea lui se foloseste dioxid de sulf, cunoscut sub denumirea de E 220, care poate provoca probleme gastrointestinale si de respiratie
Zaharul alb, fiind obtinut prin semisinteza este format dintr-o singura substanta- zaharoza- care creaza mari probleme de asimilare.
Zaharoza, pentru a putea fi preluata de organism, trebuie mai intai sa treaca printr-un proces de invertire, adica de transformare, in timp ce fructoza din fructe, maltoza din cereale sau lactoza din lapte, fiind niste substante naturale, sunt asimilate foarte bine de corpul uman.
Acest procesul de invertire are loc in intestin, cu sprijinul unei enzime numite invertaza si care duce la transformarea zaharozei in doua molecule mai mici- glucoza si fructoza- ce pot strabate peretele intestinului subtire si care patrund in circuitul sanguin.
Invertirea din interiorul organismului se face cu niste costuri iremediabile si are doua neajunsuri:
-in acest proces se consuma cantitati importante de calciu ( preluat din oase, dinti, unghii, par, etc) ce poate duce in timp la decalcifieri, osteoporoza, tetanie, tulburari intestinale etc.
-conduce la epuizarea invertazei din intestine, ajungandu-se astfel la intoleranta alimentara si la astenie.
Dupa preluarea in sange a glucozei si fructozei obtinute prin invertirea zaharului, acestea pot produce la randul lor un dezechilibru metabolic care suprasolicita pancreasul si ficatul. Se poate ajunge astfel la bulversarea secretiei de insulina, cu un risc crescut de diabet si poate fi afectata sinteza unor hormoni direct implicati in coordonara activitatii sistemului imunitar, organismul ajungand sa fie predispus la infectii, raceli si gripe, dar si la sclerozarea si fragilizarea vaselor de sange.
Consumand excesiv zahar se poate ajunge si la scaderea memoriei, impotenta, afectiuni dentare, nevroze, artroza, ulcere, boli de inima, obezitate si diabet.

Multi oameni de stiinta recomanda ca fiind bine sa putem renunta complet la folosirea zaharului si a produselor pe baza de zahar, lucru care este destul de complicat.

Un mijloc relativ simplu de a imbunatati totusi situatia, acolo unde nu putem folosi mierea- care este de departe cea mai sanatoasa, consta in folosirea zaharului invertit.
Zaharul invertit reprezinta un amestec de glucoza si de fructoza provenind din zaharoza, cunoscut si cu denumirea de miere artificiala.
Acesta este mult mai putin ofensiv pentru organism si are putere dubla de indulcire fata de zaharul alb, tos.
Faptul ca indulceste de doua ori mai mult ( putandu-se reduce astfel consumul) si ca nu mai solicita organismul pentru a fi invertit, il face oricum sa fie mult mai putin nociv decat zaharul alb
Din punct de vedere caloric, dezvolta la fel ca zaharul alb, circa 4,1 kcal/g.


Ingrediente:

-1 kg zahar tos
-150- 450 ml apa ( plata, de izvor ( netratata) sau in ultima instanta, de la robinet), functie de consistenta finala pe care o dorim
-1 lingurita zeama de lamaie sau 1 lingurita rasa, sare de lamaie
-un vas emailat mai mare
-1 lingura de lemn
-borcane cu capac
-tifon dublu

Nota: Se interzice folosirea vaselor de inox sau aluminiu, precum si a lingurilor metalice.

Preparare:

Puneti zaharul, apa, sarea de lamaie in vasul emailat si fierbeti circa 10 min, la foc iute, amestecand ocazional cu lingura de lemn.
Adunati si aruncati spuma de culoare pamantie care se formeaza in timpul fierberii pe marginea vasului, folosind tot lingura de lemn.
Supravegheati vasul deoarece in timpul fierberii spuma care se formeaza are
tendinta de a iesi din vas.
Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul si groasa ca mierea.
Procesul este terminat in momentul in care nu se mai formeaza spuma.
Spre sfarsitul fierberii- ultimele 2- 3 min din cele 10 min- micsorati intensitatea focului pentru ca siropul sa nu se inchida la culoare si sa ramana auriu ca mierea.
Luati vasul de pe foc, lasati putin sa se racoreasca, apoi turnati in borcanele sterilizate, prin tifon dublu.
Inchideti cu capace si dati la camara.

Folositi pentru indulcirea ceaiului, cafelei, laptelui, la prepararea siropurilor, etc.
La fel de bine se poate intrebuinta la indulcirea checurilor, cozonacilor, prajiturilor de toate felurile, etc, micsorand cantitatea de lichid din reteta pentru a compensa aportul de apa adus de zaharul invertit in forma lui de sirop.
Fişiere ataşate
CIMG2884.JPG
CIMG2884.JPG (120.56 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2883.JPG
CIMG2883.JPG (81.72 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2849.JPG
CIMG2849.JPG (42.57 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2843.JPG
CIMG2843.JPG (42.9 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2836.JPG
CIMG2836.JPG (88.26 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2840.JPG
CIMG2840.JPG (51.99 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2831.JPG
CIMG2831.JPG (116.86 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2830.JPG
CIMG2830.JPG (54.14 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2825.JPG
CIMG2825.JPG (101.83 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2822.JPG
CIMG2822.JPG (106.35 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2819.JPG
CIMG2819.JPG (68.02 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2817.JPG
CIMG2817.JPG (90.42 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2815.JPG
CIMG2815.JPG (100.17 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2813.JPG
CIMG2813.JPG (91.78 KiB) Vizualizat de 9790 ori
CIMG2791.JPG
CIMG2791.JPG (92.67 KiB) Vizualizat de 9790 ori
Ultima oară modificat 11/03/2011 04:29 de către lucia_bp, modificat de 3 ori în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 05/03/2011 05:19

=D> =D> =D> =D> =D> =D>
Lucia,felicitari pentru reteta si pentru explicatiile referitoare la toxicitatea zaharului.
Fiind o mare amatoare de tot ce este dulce ,consum relativ mult zahar .In urma cu aprox.un an ,mi-am pus si eu problema prepararii acestui zahar invertit,stiind ca este superior celui rafinat alb,dar nu m-a incantat ideea folosirii sarii de lamaie,stiind ca si acesta are efecte nedorite pentru organism(cauzeaza cancer).Ma gandeam sa folosesc suc de lamaie,dar nu prea stiam cum sa aproximez cantitatea necesara. Asa ca m-am lasat pe tanjala si am inlocuit consumul zaharului alb cu cel brut,nerafinat. Acum,punand in balanta efectul consumului de zahar alb in comparatie cu putina sare de lamaie ,cred ca este mult mai daunator decat aceasta din urma.
Multumesc ca mi-ai amintit de acest tip de indulcitor.O sa il prepar si eu neaparat. :master: :master: :master: :master: :hug: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/03/2011 07:06

Lucia, super reteta asta :master: :master: :master: ....mie imi place sa imi prepar in casa multe , chiar foarte multe produse...de chestia asta chiar nu am auzit, nu am dat prin plimbarile mele si rasfoitul cartilor mele :( ....folosesc miere de albine, folosesc salvia, zaharul brun,( doar la prajituri) ceaiul , cafeaua, le beau fara zahar....mersi de reteta :hug: , idea excelenta si sigurat am sa o aplic cat de curand....revin curand cu impresii......cat timp zici ca trebuie sa fiarba zaharul pana ajunge la faza finala???
Am inteles ca te ghidezi dupa spuma facuta ( sau nu) dar totusi ca si timp , ai avut curiozitatea sa te uiti la ceas????....Sant in crize mari de timp :( :cry: :cry: ).....
Idee nu ai cat de excitata sant la idee si cat de nerabdatoare sa o aplic.... :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/03/2011 08:31

5august scrie:=D> =D> =D> =D> =D> =D>
Lucia,felicitari pentru reteta si pentru explicatiile referitoare la toxicitatea zaharului.
Fiind o mare amatoare de tot ce este dulce ,consum relativ mult zahar .In urma cu aprox.un an ,mi-am pus si eu problema prepararii acestui zahar invertit,stiind ca este superior celui rafinat alb,dar nu m-a incantat ideea folosirii sarii de lamaie,stiind ca si acesta are efecte nedorite pentru organism(cauzeaza cancer).Ma gandeam sa folosesc suc de lamaie,dar nu prea stiam cum sa aproximez cantitatea necesara. Asa ca m-am lasat pe tanjala si am inlocuit consumul zaharului alb cu cel brut,nerafinat. Acum,punand in balanta efectul consumului de zahar alb in comparatie cu putina sare de lamaie ,cred ca este mult mai daunator decat aceasta din urma.
Multumesc ca mi-ai amintit de acest tip de indulcitor.O sa il prepar si eu neaparat. :master: :master: :master: :master: :hug: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: :pup:


Multumesc, 5August !

Prepar mai de mult timp acest zahar invertit in casa si am tot neglijat sa-l trec aici pe site.
Am modificat si in reteta, amintindu-mi ca de multe ori il preparam cu zeama de lamaie, in aceeasi cantitate ca si sarea de lamaie.

Daca il faci, ar fi bine sa pui apa plata sau cel mai bine de la un izvor ( adica netratata !!!) si in jur de 300- 350 ml, pentru ca altfel se solidifica atat de tare, incat risti sa nu-l poti scoate din borcan.

Aici la reteta, am poze atasate cu zahar invertit preparat cu 350 ml apa- cel din borcane si cu 150 ml apa- cel din lingurita.

Succes !

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 05/03/2011 10:33

lucia_bp scrie:
5august scrie:=D> =D> =D> =D> =D> =D>
Lucia,felicitari pentru reteta si pentru explicatiile referitoare la toxicitatea zaharului.
Fiind o mare amatoare de tot ce este dulce ,consum relativ mult zahar .In urma cu aprox.un an ,mi-am pus si eu problema prepararii acestui zahar invertit,stiind ca este superior celui rafinat alb,dar nu m-a incantat ideea folosirii sarii de lamaie,stiind ca si acesta are efecte nedorite pentru organism(cauzeaza cancer).Ma gandeam sa folosesc suc de lamaie,dar nu prea stiam cum sa aproximez cantitatea necesara. Asa ca m-am lasat pe tanjala si am inlocuit consumul zaharului alb cu cel brut,nerafinat. Acum,punand in balanta efectul consumului de zahar alb in comparatie cu putina sare de lamaie ,cred ca este mult mai daunator decat aceasta din urma.
Multumesc ca mi-ai amintit de acest tip de indulcitor.O sa il prepar si eu neaparat. :master: :master: :master: :master: :hug: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: :pup:


Multumesc, 5August !

Prepar mai de mult timp acest zahar invertit in casa si am tot neglijat sa-l trec aici pe site.
Am modificat si in reteta, amintindu-mi ca de multe ori il preparam cu zeama de lamaie, in aceeasi cantitate ca si sarea de lamaie.

Daca il faci, ar fi bine sa pui apa plata sau cel mai bine de la un izvor ( adica netratata !!!) si in jur de 300- 350 ml, pentru ca altfel se solidifica atat de tare, incat risti sa nu-l poti scoate din borcan.

Aici la reteta, am poze atasate cu zahar invertit preparat cu 350 ml apa- cel din borcane si cu 150 ml apa- cel din lingurita.

Succes !

:hug: :hug: :hug:




Lucia,multumesc pentru lamuriri :hug:
Abia astept sa intru in actiune :lol:
:hug: :hug: :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/03/2011 04:19

pupi scrie:Lucia, super reteta asta :master: :master: :master: ....mie imi place sa imi prepar in casa multe , chiar foarte multe produse...de chestia asta chiar nu am auzit, nu am dat prin plimbarile mele si rasfoitul cartilor mele :( ....folosesc miere de albine, folosesc salvia, zaharul brun,( doar la prajituri) ceaiul , cafeaua, le beau fara zahar....mersi de reteta :hug: , idea excelenta si sigurat am sa o aplic cat de curand....revin curand cu impresii......cat timp zici ca trebuie sa fiarba zaharul pana ajunge la faza finala???
Am inteles ca te ghidezi dupa spuma facuta ( sau nu) dar totusi ca si timp , ai avut curiozitatea sa te uiti la ceas????....Sant in crize mari de timp :( :cry: :cry: ).....
Idee nu ai cat de excitata sant la idee si cat de nerabdatoare sa o aplic.... :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:


Cu placere, draga mea!

Citeste ce i-am raspuns si la 5august !

Timpul de fierbere este trecut in reteta :wink: :wink: :wink:

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/03/2011 07:27

Am citit si iar am citit :P :P ....se pare ca am orbul gainilor..... :hug: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/03/2011 05:20

5august scrie:
lucia_bp scrie:
5august scrie:=D> =D> =D> =D> =D> =D>
Lucia,felicitari pentru reteta si pentru explicatiile referitoare la toxicitatea zaharului.
Fiind o mare amatoare de tot ce este dulce ,consum relativ mult zahar .In urma cu aprox.un an ,mi-am pus si eu problema prepararii acestui zahar invertit,stiind ca este superior celui rafinat alb,dar nu m-a incantat ideea folosirii sarii de lamaie,stiind ca si acesta are efecte nedorite pentru organism(cauzeaza cancer).Ma gandeam sa folosesc suc de lamaie,dar nu prea stiam cum sa aproximez cantitatea necesara. Asa ca m-am lasat pe tanjala si am inlocuit consumul zaharului alb cu cel brut,nerafinat. Acum,punand in balanta efectul consumului de zahar alb in comparatie cu putina sare de lamaie ,cred ca este mult mai daunator decat aceasta din urma.
Multumesc ca mi-ai amintit de acest tip de indulcitor.O sa il prepar si eu neaparat. :master: :master: :master: :master: :hug: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: :pup:


Multumesc, 5August !

Prepar mai de mult timp acest zahar invertit in casa si am tot neglijat sa-l trec aici pe site.
Am modificat si in reteta, amintindu-mi ca de multe ori il preparam cu zeama de lamaie, in aceeasi cantitate ca si sarea de lamaie.

Daca il faci, ar fi bine sa pui apa plata sau cel mai bine de la un izvor ( adica netratata !!!) si in jur de 300- 350 ml, pentru ca altfel se solidifica atat de tare, incat risti sa nu-l poti scoate din borcan.

Aici la reteta, am poze atasate cu zahar invertit preparat cu 350 ml apa- cel din borcane si cu 150 ml apa- cel din lingurita.

Succes !

:hug: :hug: :hug:




Lucia,multumesc pentru lamuriri :hug:
Abia astept sa intru in actiune :lol:
:hug: :hug: :master:


Cu multa placere !

Spor la munca si succes !

:hug: :pup: :hug: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 16/04/2011 11:15

Lucia te felicit !
de vreo 4 ani citisem despre acest zahar, nu l-am preparat din pacate....noi, consumam cam muuult dulce, astfel ca ma gandisem la varianta de a prepara prajiturile cu acest zahar...proportia insa nu o cunosc, stiu doar ca se adauga mult mai putin daca este invertit.
Fotografiile tale contin o varinata mai lichida si una mai solida(pare un caramel)
ai folosit la prajituri acest zahar? in ce cantitate ?are cumva un gust specific? multumesc
sper sa nu fi pus(ca de multe alte ori :bum: ) intrebari tampe 8)


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator