Unt clarificat- Ghee

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Unt clarificat- Ghee

Mesajde lucia_bp » 27/10/2011 11:17

Ghee-ul se poate prepara din grasimea laptelui (unt, smantana).
Metoda de obtinere este prin prelucrarea termica a acesteia, asa incat sa se elimine in intregime atat apa, cat si anumite componente care nu sunt utile (unele proteine, unele grasimi), ramanand astfel, doar grasimea de cea mai buna calitate a laptelui, purificata si rafinata.


Ingrediente:

-unt natural, nesarat ( fara aditivi alimentari) sau unt ecologic cu min 80 % grasime

Preparare:

Puneti untul la topit intr-un vas emailat, cu stratul de email intact.
Fierbeti-l 10- 15 min la foc mic.
Stingeti focul dupa ce untul s-a clarificat, lasati 2 minute sa se odihneasca, apoi strecurati-l printr-un tifon pus in mai multe straturi.
Turnati lichidul limpede de la suprafata (ghee) intr-un borcanel curat si uscat, inchideti-l cu un capac si depozitati-l.
Pastrati acoperit, spre a-l feri de praf, fara a avea importanta temperatura sau gradul de luminozitate.
Ghee se solidifica in cateva ore de la clarificare si poate fi pastrat practic, la temperatura camerei, timp nelimitat.


Precizari:

Pe masura avansarii in procedura de fierbere se va forma la inceput, o spuma bogata care va scadea si disparea odata cu evaporarea apei. In lichidul care fierbe va aparea un precipitat sub forma de picaturi albe, apoi se va produce separarea in doua componente: precipitatul, care se coaguleaza tot mai mult, constituind "broboane" albe ce plutesc in untul care se clarifiaza.
Spre final va disparea complet aburul si se va brunifica precipitatul.
Durata cat se lasa la fiert untul este aproximativa, pana ce uleiul incepe sa se clarifieze si sa se distinga doua straturi separate- stratul de ulei si un strat solid ce se depune pe fundul cratitei.

Gheeul lichid este limpede, de culoare galbuie, iar dupa ce se solidifica devine galbui-alburiu. Culoarea poate varia in functie de tipul de lapte si de perioada anului (vara este mai galben, iarna este mai alburiu).
In functie de temperatura ambientala, va fi mai moale, chiar fluid vara, iar daca este frig se solidifica, dar pastrandu-si moliciunea caracteristica.
Spuma care se formeaza in timpul fierberii nu trebuie indepartata! Indepartand spuma, se reduce cantitatea finala de ghee si se consuma timp in mod inutil. La final ea va disparea singura.
Ghee este o grasime ideala pentru prajirea in baie de ulei- punctul sau de fumegare este 250 °C, deasupra temperaturilor de 200-230 °C cand incep sa fumege majoritatea uleiurilor vegetale.
Are gust si aroma deosebita, cu o nuanta nucoasa.
Si nu in ultimul rand, gheeul este un aliment cu proprietati nutritive deosebite, un remediu de sanatate, descris de textele Ayurvedice din vremuri stravechi.

Mai multe detalii veti putea citi in “ Ghidul alimentelor” de pe site-ul nostru.
Fişiere ataşate
CIMG5005.JPG
CIMG5005.JPG (42.61 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG5003.JPG
CIMG5003.JPG (81.3 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG5001.JPG
CIMG5001.JPG (73.08 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG5000.JPG
CIMG5000.JPG (83.48 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG4996.JPG
CIMG4996.JPG (81.23 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG4995.JPG
CIMG4995.JPG (86.53 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG4992.JPG
CIMG4992.JPG (72.58 KiB) Vizualizat de 4127 ori
CIMG4989.JPG
CIMG4989.JPG (70.24 KiB) Vizualizat de 4127 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori