Traditii Culinare

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 10/04/2011 05:48

Si eu ma bucur tare mult ca ai scos de la naftalina topicul asta Miha, mi se par atat de frumoase obiceiurile si ce pacat ca nu reusim sa pastram ceea ce este bun si sa avansam asa cu originea si cultura noastra atat de incarcata.

Eu una nu stiam de obiceurile de care tu povestesti, mi se pare grozav sa mai invatam si altceva.

Daca o sa am un pic mai mult timp o sa va povestesc si eu din obiceurile in care am crescut.

:pup: :hug:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/04/2011 08:55

Ce frumoase obiceiuri se mai pastreaza inca prin nordul tarii =D>

Eu sunt crescuta in Bucuresti deci la noi numai de Craciun era ceva mai "traditional" : mersul cu Buna dimineata ( la mos ajun) cu steaua, plugusorul ( asta mai putin) si cu sorcova , desi si asta s-a pierdut cu timpul. . In rest mirosea a sarmale pe scara blocului de lesinai de pofta si a cozonaci dar mai putin, doar vecinele mai in virsta ii faceau celelalte printre care si mama mea faceau alte prajiturele . Culinar de Craciun : sarmale, ciorba cu zeama de varza de obicei de perisoare, cirnati , toba, caltabos si lebar, friptura , dulciuri : cozonac .

De anul nou la bunica mea materna se facea cremsnit dar cu foi de aluat grecesc ( pe care le intindea ea , nu a cumparat niciodata foi de placinta de la magazin, intindea foi mai subtiri si mai mari, intregi ) .

De Paste se faceau oua rosii, ieseam in fata blocului si culegeam frunze frumoase pe care mama le punea pe oua, le legam in bucati de ciorapi si le coloram. Pe linga frunze o data am pus si imagini decupate dintr-un abecedar , cele care chiar daca ramineau pe ou numai ca o umbra, un contur se intelegea ce reprezinta... Cum luni dupa Paste se mergea la scoala, servici etc ziua aia era mai traditionala decit sarbatoarea in sine :P toata lumea avea oua la pachet.


In Italia in zona mea Bologna se serbeaza si ajunul craciunului desi mai putin, nu toti il fac cu masa mare dar toata lumea manica peste pentru ca e inca post si postul aici inseamna sa maninci peste. In ajun masa cea mai importanta e cina . In timp ce in ziua de Craciun masa cea mai importanta e prinzul. Cind se maninca traditional : tortellini in supa de clapon , iar claponul fiert si recuperat din supa se face la felul 2 friptura. Asta e numai unul dintre meniuri , cel mai traditional... la desert Cerrosino sau Panone ( reteta aici ) dar si Panettone care este traditional de la Milano nu lipseste din peisaj . Se termina masa cu vin spumos italian si fructe+nuci, alune, fistic . Craciunul se face in familie, mese mari cu tot neamul sau unde nu este posibil se foloseste aceasta minunata idee cu ajunul deci mergi la masa la unii de Ajun si la altii de Craciun si nimeni nu se simte jignit si mai ales nu ramine singur in casa.


De Florii se merge la biserica de unde se ia cite o crenguta de maslin binecuvintata care se pune in casa la crucifix, cum punem si noi coronita de salcie la icoana .

De Paste in general nu prea se sta acasa, exista un proverb care spune "craciunul cu ai tai, pastele cu cine vrei " deci de obicei se pleaca in mini vacante . Cine nu pleaca in vacanta se intilneste din nou la masa plina cu bunatati. Traditia tot in zona mea ( oarecum , regiunea e mare si obceiurile se cam schimba de la sat la sat) spune ca in dimineata de Paste se maninca ou fiert binecuvintat ( mai demult se colora si la ei acum nu se mai deranjeaza ) cu o piine usor dulceaga reteta aici ( asta e una dintre retetele de piine) si cu salam. La prinz in general se fac lasagne cu foi verzi ( aluat de ou, faina si spanac) dar si tagliatelle cu ragu ,. Felul doi poate fi si friptura de miel dar si alt ceva nu toata lumea maninca miel. Desert nelipsita colomba ( un fel de panettone dar in forma de porumbel ) si oul de ciocolata . Vin spumos italian si fructe.
A doua zi, luni dupa Paste se numeste Pasquetta si se sarbatoreste in general cu o iesire la iarba verde, se ia la pachet erbazzone sau torta pasqualina reteta aici , Daca timpul este urit atunci se merge la restaurant sau in vizite la muzee, pe la tirguri traditionale organizate prin sate .



Fetelor care vorbiti de sunca pe aici ( Pui, Miha ) am si eu o intrebare care este bucata de carne folosita ?? pulpa de porc din spate ? sau alta ?


Chair daca si aici se spala si se fac diverse treburi duminica si de sarbatori in ziua de Craciun sau de Paste se potolesc, poate pentrru ca totusi majoritatea sunt totusi catolici. E drept ca dupa prinz toata lumea spala fetele de masa :badday: ca sa nu ramina patate .

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/04/2011 10:00

Crista , sunca de porc :
- sunca mare - picioarele din spate cu pulpa cu tot...se scot frumos, se da o cosmetica frumoasa, si se pun la saramura circa 6 saptamani, dupa care se afuma....
- suncile mici sant cele din fata....cu care se procedeaza la fel.
In unele gospodarii se taie totul pentru carnati si se mai pastreaza doar o singura sunca ( de regula aia mare) pentru afumat si fiert la pasti( eventual si una mica pentru a ramana peste vara sa o manaci cu rosii ) la voi este prossciuto...aceasi :wink: ..

Eu am sa fac niste cercetari zilele viitoare sa vad mai exact ce si cum este prin zona asta unde locuiesc eu....cunostintele mele si vecinii mei ( americani vreau sa zic) nu se sinchisesc prea mult de sarbatoare...fac cercetari prin alte zone si revin :flower:

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 11/04/2011 10:13

In zona mea, sunca de Pasate este jambonul, piciorul din spate, care se pregateste asa cum a scris pupi.E grozava de Pasti cu frean si oua.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/04/2011 10:39

Miha :hug: in sfarsit inca cineva care stie de sunca fiarta cu oua si hrean....asta era obiceiul la noi la Arad....eu ca asta am crescut....aici vad ca toata lumea numai miel mananca :?

La Arad , noi in noaptea de Inviere mergeam la Catedrala, se intra in biserica si de la preot se lua lumina dupa care se iesea in curtea bisericii si se pleca pe strazile din jurul bisericii pentru inconjur. Dupa slujba, se venea pe jos acasa cu lumina aprinsa, ne adunam pe la familii prietene la o mica gustare dupa care fiecare pleca acasa . Dimineata era dejunul in familie si pranzul era de regula masa principala la care se aduna toata familia. Piese centrala era, desigur, sunca fiarta, ouale fierte in oala in care fierbea sunca, oua fierte si colorate, hrean, coctail de ciocolata si de oua, saleuri ( reteta de la bunica) cozonac, prajiturele micute cu si fara crema, friptura de pui sau vita cu garnitura de cartofi pireu si salate, platou cu ceapa verde, ridichi, cas sarat si dulce.....la noi nu era pasca....eu nu am mancat pasca pana nu am venit aici :? :? si am cunoscut persoane din alte zone ale tarii

Tin minte ca in fiecare an de Pasti si de Craciun mama ne cumpara haine noi, pantofi noi, totul trebuie sa fie nou, elegant.
Uneori mergeam la tara la niste prietene si acolo se mergea la biserica in dimineata de Paste...imi amintesc cum ne adunam in curtea bisericii, baieti si fete impreuna ( adultii stateau la slujba in biserica) si puneam oua rosii langa temelia bisericii si dadeam cu banul in ele sa vedem cine reuseste sa sparga oul si sa ii ramana fisa in ou...ala aduna toate ouale de pe jos......era distractie de zile mari :vis: ....


Asa cum am mai scris , aici incercam sa tinem inca unele obiceiuri, mergem la Inviere, la slujbe, se duc la biserica pentru sfintit oua rosii si cozonaci, meniul din ziua de Paste este cam acelasi pe care il avea fiecare in familie( in zona din care se trage), am mai imprumutat unele obiceiuri unii de la altii si uite asa s-au amestecat si mai mult traditile intre ele....

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/04/2011 11:43

multumesc fetelor


mi.am mai amintit de un obcei de la noi de acasa, de la bunica materna de fapt _:


Simbata lui Lazar cel care a murit de dor de placinte

este simbata dinaintea duminicii de Florii si asta se tinea mereu in casa bunicii mele materne

se pregatesc asa zisele placinte, in miod normal de post ... dar nu-s de fapt placinte ci un fel de scovergi daa erau mari simple sau umplute cu gem sau minciunele daca erau mici si rotunde asa se numeau la noi acasa acum fiecare poate le numeste altfel .

Aluatul este obligatoriu din cel dospit, ca de gogiosi dar de preferat de post , deci un aluat de piine dulce din care se intindea foaie si se taia cu cana sau farfurioara se punea la prajit in ulei asa ca un disc sau se punea in mijloc gem / magiun si se inchidea presind marginile .
Tot din aluatul asta se faceau si mici gogosele care se puneau cu lingura sau rupte cu mina de dimensiunea unor nuci mai mari in ulei si rezultau unfel de gogosele cu codite din aluatul care se intindea , noi ne distram cautind sa vedem cu ce se aseamana aceste gogosele, aveau mereu forme ciudate :P

Aceste placinte se dau de pomana pentru morti, e ultima simbata din post si deci se imparte caci in simbata mare nu se fac pomeni . Urmatoare zi pentru pomenirea morttilor este pastele blajinilor adica lunea de dupa duminica Tomii ( prima duminica dupa Paste).

Legenda spune ca Lazar i-a cerut mamei sa ii faca placinte, ea l-a refuzat iar el a murit in ziua aceea si a ramas cu dorul de placinte ... asa ca femeile coc placinte pe care le dau saracilor ca sa nu moara de dorul lor si in amintirea mamei lui Lazar . Am mai citit si ca cine nu face placinte se umple de pistrui, mie imi plac pistruii si cind eram mai mica aveam mai multi desi si acum mai apar vara dar sigur nu e de la placinte ci mostenire genetica de la bunicul si neamul lui de roscati =)) .

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 19/04/2011 10:09

La noi in Bucovina traditiile de Paste inca se pastreaza, si sper ca generatiile noi sa se poata bucura de ele cu m-am bucurat si eu.
In noaptea de Inviere se merge la biserica, se ia lumina, iar apoi lumea pleaca spre cimitir, cu lumanarile aprinse, sa duca lumina si celor plecati de langa noi. Tot in aceasta noapte, la sfarsitul slujbei, se sfintesc bucatele de Pasti. Fiecare pregateste un cos, din care este nelipsita nafura, o pasca rotunda, impletita foarte frumos din aluat de cozonac, si bineinteles, ouale rosii. Pe langa acestea se pune cate putin din fiecare mancare pregatita.
In Duminica Pastelui, inainte de a ne aseza la masa, fiecare se spala pe fata cu apa in care s-a pus un ban de argint si un ou rosu dus la sfintit in noapte Invierii, iar apoi masa incepe cu o felie din nafura amintita.
Luni e ziua mortilor, si se merge la cimitir, se aprind lumanari si se da pomana pentru sufletul mortilor.
Mama e maestra la impletitul nafurei, voi avea grija sa o f"imortalizez" si sa pun poze :)


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori