Tarhana ( paste de casa taranesti)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Tarhana ( paste de casa taranesti)

Mesajde pupi » 25/06/2012 09:33

Zilele trecute am facut taietei , tascute si tarhana....dorul de copilarie si de mancarurile bunicii au fost( se pare :)) tare mari de m-am pus eu sa fac tarhana :P
Aluatul este acelasi ca si la taieteii de casa cu singura deosebire ca se foloseste mai multa faina pentru a iesi aluatul mai tare, mai vartos.....
Dupa cum se stie in multe locuri tarhana se cunoaste sub alt aspect, un amestec de faina, drojdie oua, iaurt , precum si rosii si ceapa prajite dupa care se amesteca cu aluatul, se lasa la dospit , se framanta din nou si iar se lasa la dospit si operatia asta se repete pana cand aluatul nu mai doseste....apoi se lasa la uscat si se faramiteaza marunt de tot( pate gresesc eu ceva la metoda turceasca de tarhana, poate nu )
In zona de unde provin eu si nu numai ( Banat si Ardeal) tarhana este cunoscuta sub forma pe care o postez in continuare si in functie de zona in care se pregateste mai are cateva denumiri ( scrob, razalai).....bunica mea folosea cuvantul tarhana pentru pastele astea taranesti... daca am gresit cu ceva si cineva cunoaste ceva mai mult decat stiu eu, chiar as fi bucuroasa daca mi-ar completa lacunele



2 oua
12 linguri de faina ( cantitatea poate varia in functie de faina folosita)
1/4 lingurita de sare
2 jumatati de coaja de ou pline cu apa




Se sparg ouale intr-un castron si se bat, se pune sare intr-o jumatate de coaja si se umple cu apa, se amesteca bine pana se topeste sarea si se toarna peste ouale batute, se adauga faina si se incepe framantatul. Aluatul se va framanta ceva mai greu, va fi sfaramicios, foarte sfaramicios dar adaugam tot cate putin din apa pe care o avem pregatita in a doua jumatate de coaja ramasa de la ou.
Framantam pana obtinem un aluat foarte vartos si destul de uniform. Lasam la odihnit jumatate de ora dupa care verificam daca ne mai trebuie faina sau nu. . In cazul in care mai trebuie sa adaugam faina, o punem tot cate o lingurita odata sa nu ne trezim ca am pus prea mult si trebuie sa ma adaugam apa...in cazul asta tarhana nu iese cum trebuie.
Aluatul tare se va rade pe razatoarea de mere si se va usca pe un stergar de in sau canepa. Din cand in cand se mai afaneaza tarhana pentru a putea scapa cat mai repede de umezeala aluatului.
Se consuma fiert in apa/supa de pui/supa de oase/supa de legume( dupa cum va este pofta) se serveste ca si garnitura langa tocanite sau langa fripturi, se poate fierbe in supele de rosii sau se fierb simplu in lapte cu un strop de sare si zahar dupa gust si se consuma pe post de desert, sau pe post de mic dejun in locul grisului cu lapte sau orez cu lapte.
Fişiere ataşate
002 (2) tarhana.jpg
002 (2) tarhana.jpg (80.22 KiB) Vizualizat de 10284 ori
003 (2) tarhana.jpg
003 (2) tarhana.jpg (62.96 KiB) Vizualizat de 10284 ori
017 tarhana.jpg
017 tarhana.jpg (96.76 KiB) Vizualizat de 10284 ori
014 tarhana.jpg
014 tarhana.jpg (55.32 KiB) Vizualizat de 10284 ori
013 tarhana.jpg
013 tarhana.jpg (55.12 KiB) Vizualizat de 10284 ori
012 tarhana.jpg
012 tarhana.jpg (51.1 KiB) Vizualizat de 10284 ori
011 tarhana.jpg
011 tarhana.jpg (43.75 KiB) Vizualizat de 10284 ori
010 tarhana.jpg
010 tarhana.jpg (54.86 KiB) Vizualizat de 10284 ori
009 tarhana.jpg
009 tarhana.jpg (76.05 KiB) Vizualizat de 10284 ori
007 tarhana.jpg
007 tarhana.jpg (68.92 KiB) Vizualizat de 10284 ori
008 tarhana.jpg
008 tarhana.jpg (51.64 KiB) Vizualizat de 10284 ori
003 (2) tarhana.jpg
003 (2) tarhana.jpg (62.96 KiB) Vizualizat de 10284 ori
002 (2) tarhana.jpg
002 (2) tarhana.jpg (80.22 KiB) Vizualizat de 10284 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/06/2012 07:35

Bravo Pupi !! =D> =D>


Oare sa fi ajuns pina in centrul Europei odata cu atacul turcilor, cind au cucerit Viena si au adus si mincarurile cu ei? ( de ex strudelul ca asta imi vine cel mai usor in minte ). Pare foarte logic ca si perioada in timp, 1500-1600 asediul si batalia de la Viena iar cel putin pasta in varianta italiana (asta din nord) apare scrisa pentru prima oara in cartea contilor Cassoli pe la 1700 .
Apoi fiecare a imbunatatit sau schimbat dupa gustul propriu pasta asta .
Si pe aici se face un soi, se numeste pasta rasa ( de fapt se numeste pasta rèsa, pastarèsa - in dialect rasa sau chiar pasta ragia pèntru ca e traditionala in provincia Reggio Emilia ) se pune parmezan in compozitie . In Sardegna o fac cu sofran , in sud e saraca fara oua si fara brinza in compozitie si nu se rade ci se rupe cu mina asa marunt.

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 26/06/2012 11:30

Multumesc de reteta :master: :master: :master: :master: :master: foarte interesanta =D> =D> =D>
Am sa o incerc si eu :buuun: :buuun: :buuun:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/06/2012 07:03

Crista, mersi pentru completare....habar nu am despre pasta astasi ma bucur cand aflu ceva nou. Eu cunosc stilul asta , simplu, fara alte adaugari la aluat, de la bunica.....
Am sa incerc si cu parmesan cand revin din vacanta. Chiar sant curioasa cum este ...trebuie sa fie tare buna tarhana cu parmesan si daca ii mai pui si un sos Alfredo sau de busuioc( pesto) cred ca este dementiala.....mersi inca odata :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/06/2012 08:17

in retete cantitatea de faina e pe jumatate si jumatate inlocuiesti cu parmezan ras .. Nu cred ca e buna cu sosul alfredo, tipic 4e in supa obligatoriu de gaina batrina sau clapon asa se maninca la craciun , inlocuiesc tortellini de fapt . Si se mai pun in supa de fasole boabe de post sau cu carne .

Eu sigur le voi face si ca tine si cu parmezan sa le pun cum ai zis tu in supa de rosii :party: merge de vara .

Alea cu sofran in ele tot cu supa se fac dar o sa mai citesc sa vad si alte feluri ... de cele rupte nu stiu prea multe, dar am vazut cum le facea o italianca batrina imbracata in costum popular si am ramas incintata ... tinea pe mina cum ai tine un pulover sau o geant deci de la invcheitura pina la cot patura de pasta si cu mina ceallata rupea bucatele mic cit unghia usor stivite cind le rupea ... musai sa aflu in ce retete le punea ca asta nu imi mai amintesc

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/06/2012 07:48

Dana, cu multa placere :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/06/2012 07:53

Crista, imi amintesc de bunica mea foarte bine....facea tarhana simpla si o lasa afara la soare sa se usuce....o punea pe masa mare acoperita cu un stergar de canepa si pe aia punea tarhana....fierbea in lapte si ne dadea sa mancam la micul dejun, alte dati fierbea si ne dadea langa tocanita de pui cu smantana , pe post de garnitura....iubesc tarhana si imi trezeste amintiri foarte placute.......cand ma reantorc am sa o pregatesc cu parmesan.....am dat pe razatoare azi parmesanul si l-am pus in punga de hartie in frigider sa se usuce bine pana vin acasa.....trebuie sa fie branza foarte uscata ca sa pui asa o cantitate mare in aluat cand il pregatesti......abia astept sa mananc tarhana cu supa de rosii culese din gradina ( daca au sa se faca aici la mine cu timpul asta mizerabil).....poate am sa mananc gogonele in loc de rosii =)) :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 27/06/2012 09:50

Postarea ta imi aminteste si mie de copilarie, de ”tarhanuta” pe care o pregatea bunica. :vis:

Vad (in fotografii) ca tu draga mea ai primit ajutor de la un mare chef. =D> Felicitari Maxi pentru munca depusa in bucatarie! Nu ma indoiesc ca intr-o zi vei ajunge un chef vestit.

Imi place mult postarea, imi place reteta si imi plac toate folografiile voastre. =D> :hug: :pup: :flower:

elicepub
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 01/09/2014 10:13

Dezambiguizare

Mesajde elicepub » 01/09/2014 10:43

Pentru ca am văzut aceasta rețetă postata doar în limba romana drept "tarhana" și după o temeinica documentate ar trebui precizat mai clar ca ceea ce prezinți aici și în alte părți drept rețetă de tarhana este de fapt rețetă de tarhonya probabil.
Denumirea ei poate proveni de la tarhana, poate ca este folosita denumirea în mod greșit în anumite regiuni din România, dar NU este tarhana.
Ceea ce prezinți tu este de fapt http://en.m.wikipedia.org/wiki/Tarhonya

Tarhana in realitate este ceea ce tu sugerezi cumva ca ar fi o varietate turceasca. Anume http://en.m.wikipedia.org/wiki/Tarhana
Tot acolo se precizează ca denumirea Tarhonyei provine de la Tarhana dar nu este o varietate a acestui preparat.
Încă o dată, faptul ca denumirea ungureasca a fost folosita greșit la noi în anumite zone nu inseamna ca o putem da ca rețetă.
Dacă dau căutare după termenii "tarhana receipe" pe Google nu gasesc decât rețete de tarhana.. nu de "tarhana românească" sau "a bunicii" sau tarhonya.
Și cititorii întâinteresați cred ca vor sa caute o rețetă autentica a acestui produs.
Îmi cer scuze pentru interventie. A mai încercat cineva sa corecteze confuzia aceasta dar nu cred ca a găsit abordarea potrivita.

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 02/09/2014 03:58

Eu cred ca noi aici nu vrem sa aratam neaparat autenticitatea istorica sau provenienta
unei retete .De fapt redam retete mai vechi pe care ni le amintim de la bunici sau mai noi pe care le incercam .
De exemplu aceasta tarhana care se poate face mai ales pentru supa se poate da prin razatoarea mica iar cea data prin partea mai mare a razatori eu o folosesc la garnitura langa o tocanita ,si se maqi zice razalai.Bunica si mama fac asa numita tarhana putin altfel ,intind o foaie de patura ca si pentru taitei o lasa sa se zvinte putin o ruleaza si o taie niste patratele foarte mici ,acestea se lasa la uscat si de obicei se foloseste la sarmale sau ardei umpluti dar in loc de carne tocata se taie bucatele mici de jambon si slanina.
hi


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori