Stroganoff de vita in cuib de orez

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Stroganoff de vita in cuib de orez

Mesajde carmenica » 22/09/2010 03:02

Ingrediente:
(4 pers)

400 g carne vita
2 cepe
1-2 castraveti acri
50 g mustar
100 g smantana;
100 g ciuperci conserva
30 g bulion
delikat
piper boabe si piper macinat Kotany
tarhon; cimbru
2-3 catei usturoi
100 ml apa plata
100 ml ulei
2 linguri de vin (optional)
2-3 fire patrunjel verde

150 g orez
400 ml apa plata

Preparare:

Se spala orezul in cateva ape apoi,se pune la fiert in apa cu putin ulei,piper boabe,putin tarhon,cimbru si delikat dupa gust.
Cand incepe sa infloreasca bobul de orez se trage de pe foc,se acopera craticioara cu un capac si se introduce orezul la cuptor inca 15 min.

Carnea se taie fasii,se presara cu piper macinat si delikat si se da prin faina.
Carnea se prajeste 2-3 min,se adauga ceapa taiata julien,condimente dupa gust ,apa si se fierb 20-25 min.
Se adauga ciupercile scurse,usturoiul zdrobit si vinul,se fierbe totul cam 15 min.La nevoie adaugam apa,daca nu s-a fiert carnea bine si lasam sa fiarba pana se fragezeste.
Mustarul se amesteca cu smantana si se adauga peste carne.
Se mai fierbe totul 5 min si adaugam castravetii taiati fasii si bulionul.
Dupa 10 min e gata!
In momentul servirii se aranjeaza orezul pe farfurii in forma de cuib,cu o lingura se face o adancitura in mijlocul fiecarui cuib,iar interiorul cuibului Il captusim cu stroganoff!
Presaram pe orez,patrunjel taiat fin.
Pentru ca imi place mancarea mai picanta,am adaugat si boia iute,un varf de cutit.

PS: castravetii sunt langa dozatorul cu boia si conform zicalei "graba strica treaba" si eu am "taiat" castravetii din poza ! :lol:
Fişiere ataşate
strog7.jpg
strog7.jpg (20.9 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog5.jpg
strog5.jpg (40.08 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog cas.jpg
strog cas.jpg (19.9 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog4.jpg
strog4.jpg (36.04 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog3.jpg
strog3.jpg (42.53 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog2.jpg
strog2.jpg (35.34 KiB) Vizualizat de 7943 ori
strog1.jpg
strog1.jpg (40.09 KiB) Vizualizat de 7943 ori
Imagine

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 22/09/2010 08:12

Mancarea noastra preferata :roll: , super ideea de a o asocia cu orez :wink:
Bravo Carmenica :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 22/09/2010 09:29

Bun si cu orez garnitura si mai bun! :roll: Am facut mai de mult stroganoff si ne-a placut mult . Daca tot mi-ai adus aminte ...cred ca voi face in urmatoarele zile... :peace: :flower:

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 23/09/2010 05:49

Thea,multumesc! :master:
Am ales ca si garnitura orezul ,pentru ca ai mei copii prefera orezul! :lol:
Credeam ca vor stramba din nas,dar le-au placut tare mult Stroganoff-ul ! :party:

Nicoleta ,eu il prepam cam la doua saptamani...schimb doar carnea :pui sau porc.Dar cel mai bun Stroganoff, iese tot cu carne de vita!! :wink:
Imagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 23/09/2010 11:06

Buna mancare Carmenica, nimic de zis...dar nu e adevaratul Stoganoff :) sper sa nu fie cu suparare (nici in cartea de bucate nu am gasit adevaratul Stroganoff, deci...)

Ai drepatate, nici o varianta, oricat de inventiva ar fi ea, nu egaleaza gustul carnii de vita din acest special preparat.

Felicitari ca ai postat varianta ta si nu te supara daca am spus ca nu e cea originala, fiindca nu am zis asta in necunostinta de cauza :rugaciune:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 24/09/2010 08:09

iuliajewel scrie:Buna mancare Carmenica, nimic de zis...dar nu e adevaratul Stoganoff :) sper sa nu fie cu suparare (nici in cartea de bucate nu am gasit adevaratul Stroganoff, deci...)

Ai drepatate, nici o varianta, oricat de inventiva ar fi ea, nu egaleaza gustul carnii de vita din acest special preparat.

Felicitari ca ai postat varianta ta si nu te supara daca am spus ca nu e cea originala, fiindca nu am zis asta in necunostinta de cauza :rugaciune:

As dori varianta originala ... eu am gatit vita asta dupa o reteta a Ioanei...asemanatoare cu aceasta. Deci...va rog frumos cand doriti, cine stie varianta originala, Iulia draga :rugaciune: , scrieti sa gatim la respect carnita de vita :D

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 24/09/2010 10:22

:master: Eu nu stiu care este varianta originala...nici n-am cautat originea ei! :paguba:

Eu am facut-o dupa retetele gasite in cartile mele ! :master:
Am doua ajutoare de nadejde (cartile de bucate) care ma scot din incurcatura ,atunci cand am nevoie! :flower:

iuliajewel nu e nici o suparare,adica nu m-ai suparat cu nimic ! :hug:
Fişiere ataşate
carti.jpg
carti.jpg (41.18 KiB) Vizualizat de 7736 ori
Imagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/09/2010 11:12

Carmenica si Thea, am ramas datoare cu Stroganofful original, dar nefiind urgent, am tot amanat; il scriu acum desi mari deosebiri nu sunt. Prin urmare copiez reteta lui Costachel, un bun cunoscator in tainele bucatariei, pe a cariu slova eu ma bazez intocmai.

"Ei, da, in cele ce urmeaza va fi vorba taman despre celebrul muschi Stroganoff. O reteta faimoasa in toata lumea si care, tocmai din acest motiv, a fost pervertita, mai ales in SUA (pardon, nu eu scriu asta ci Costachel...) Sigur, sunt de acord ca o reteta atat de celebra nu avea cum sa cunoasca o multime de variante dar asta nu inseamna ca mancati chiar Stroganoff daca muschii vreunui carciumar stupid sau a vreunui ageamiu de pe Internet au vrut sa-si boteze astfel torocala. Ceea ce urmeaza mai la vale este o reteta pe care am incercat-o de nenumarate ori [...] fiindca rezultatul este absolut garantat.

Pentru 6 persoane aveti nevoie de 750 gr muschi de vita sau manzat (mai bine), o ceapa mare, o cana de suc gros de rosii, o cana de smantana, doua linguri rase de mustar (iute, dar nu prea) 500 gr ciuperci, un pachet de unt, trei catei mari de usturoi, o legatura de patrunjel, sare, piper alb.

Taiati muschiul feliute (sa fie cam cat o pastaie de fasole verde) sarati-l si caliti-l in 100 gr unt, impreuna cu ceapa si usturoiul (daca vreti, puteti adauga si o lingura de faina, dar mai bine fara) Stingeti totul cu cu sucul de rosii, adaugati ceva piper si lasati carnea sa fiarba inabusit pana se inmoaie. In timpul asta amestecati mustarul cu smantana si caliti ciupercile taiate felii in restul de unt. Cand e gata carnea, adaugati totul in cratita si mai lasati mancarea sa fiarba, descoperit, pana se omogenizeaza si se ingroasa sosul. Sarati, piperati (daca mai e cazul), stingeti focul, presarati patrunjel tocat marunt si serviti.

Cat despre garnitura, unii zic ca-i mai bun cu cartofi natur, altii prefera piureul de cartofi, dar parca tot cu orezul se impaca cel mai bine. Mai ales daca-l puneti pe o masa festiva, luati din comert un orez cu bobul lung amestecat cu orez salbatic, fierbeti-l, asezati-l sub forma de coroana in fiecare farfurie si puneti la mijloc muschiul. Ca variante ale Stroganoff-ului, puteti incerca sa eliminati usturoiul, sa inlocuiti sucul de rosii cu zeama de carne de vita, sa presarati nitica boia de ardei dulce, sa adaugati vreo 8 castraveciori in otet tocati marunt odata cu smantana si, in acest caz, sa decorati mancarea cu feliute subtiri de gogosari in otet.

Experimentele pot fi destul de numeroase, numai ca nu trebuie sa lipseasca nicidecum muschiul (fireste!) ceapa, ciupercile, mustarul, smantana si patrunjelul. Si sa nu va treaca prin cap sa inlocuiti untul cu ulei, ca se supara smantana!!!"

Asa grait-a Costachel - eu doar am capiat copiind :P

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/09/2010 08:40

Fetelor, uitati aici ce zice prietenul WIKIPEDIA despre Stroganoff...

:rugaciune: :rugaciune: :rugaciune: , nu te supara pentru adaugarile facute....multe fete nu stiu ce este " BEEF STROGANOFF" sau nu cunosc amanuntele istorice si gastronomice

Cu un "copy-paste" va arat ce spune Wiki... :cry: ca nu am avut timp de tradus, dar sant sigura ca foarte multe dintre voi vor intelege :hug:

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Beef StroganoffBeef Stroganoff or Beef Stroganov (in Russian: Бефстроганов Befstróganov) is a Russian dish of sautéed pieces of beef served in a sauce with sour cream. From its origins in 19th-century Russia, it has become popular in much of Iran, Europe, North America, Australia, South Africa, Lebanon, and Brazil, with considerable variation from the original recipe.

Contents [hide]
1 Name
2 History
3 Popularity
4 Notes
5 External links


[edit] Name
Various explanations are given for the name, presumably derived from some member of the large and important Stroganov family, perhaps Alexander Grigorievich Stroganoff of Odessa or a diplomat, Count Pavel Stroganov.[1]

[edit] History
Elena Molokhovets' classic Russian cookbook (1861) gives the first known recipe for Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju "Beef Ă  la Stroganov, with mustard" which involves lightly floured beef cubes (not strips) sautĂŠed, sauced with prepared mustard and bouillon, and finished with a small amount of sour cream: no onions, no mushrooms. An 1890 competition is sometimes mentioned in the dish's history, but both the recipe and the name existed before then. A 1912 recipe adds onions and tomato paste and serves it with crisp potato straws, which are considered the traditional side dish in Russia.[2] The version given in the 1938 Larousse Gastronomique includes beef strips, and onions, with either mustard or tomato paste optional.

After the fall of Imperial Russia, the recipe was popularly served in the hotels and restaurants of China before the start of the Second World War. Russian and Chinese immigrants, as well as U.S. servicemen stationed in pre-Communist China, brought several variants of the dish to the United States, which may account for its popularity during the 1950s. It came to Hong Kong in the late fifties with Russian restaurants and hotels serving the dish with rice but not sour cream. In the version often prepared in the USA today in restaurants and hotels it consists of strips of beef filet with a mushroom, onion, and sour cream sauce and served over rice or noodles.

[edit] Popularity
In the UK and Australia a recipe very similar to that commonly found in the USA has become popular, generally served with rice. British pubs usually serve the dish to a creamy white wine style recipe, whereas more 'authentic' strogonoffs are often red stews with a scoop of sour cream separately served on top.

Beef stroganoff is also very popular in Brazil and Portugal, under the name "estrogonofe" or "Strogonoff". The Brazilian variant includes diced beef or strips of beef (usually filet mignon) with tomato sauce, onions, mushrooms and heavy whipping cream. Stroganoff is also often made with strips of chicken breast rather than beef (also called Fricassee in some restaurants in Brazil). It is commonly served with crisp potato straws, as in Russia, but with the addition of white rice. Sometimes one can also see creative servings of estrogonofe, such as a crepe filling, a topping for baked potatoes, or on pizzas. It is so popular among Brazil's urban middle class that there are fast-food chains dedicated to it in the food courts of many Brazilian shopping malls. Many recipes and variations exist: with or without wine, with canned sweet corn, with ketchup instead of tomato sauce, etc.

Stroganoff is also popular in the Nordic countries. In Sweden, a common variant is sausage stroganoff, which uses the local falukorv sausage as a substitute for the beef. Beef stroganoff is however also a common dish.

It is very popular as a basic food-service dish, because it is very easy to produce in large quantities.[citation needed]

[edit] Notes
Ultima oară modificat 26/09/2010 10:40 de către pupi, modificat 1 dată în total.

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 26/09/2010 10:25

vin si eu cu datele pe care le cunosc eu despre Stroganov, sper sa nu se supere Carmenica ca am facut din topicul ei un nou catalog de retete ;)

Reteta traditionala rusa insa de pura creatie, apare pentru prima oara la sfarsitul secolului 19 prin 1895, dar este inscrisa in cartile de bucate la inceputul secolului 20.

Primeste numele contelui Alexandr Grigorevitch Stroganov(1795-1891), ultimul membru al acestei familii, celebru in toata lumea stiintifica pentru donatia pe care a facut-o universitatii din Tomsk( imensa sa biblioteca de peste 200 de ani, adunata de baronii si contii Stroganov), cat si pentru proiectul elaborarii universitatii din Odessa.
Acest cont Stroganov a fost foarte mult timp guvernatorul general al Noii Rusii, era extrem de bogat si detinea un restaurant( o masa deschisa ) la Odessa. Asta insemna ca persoanele cultivate si destul de convenabil imbracate se puteau invita la masa. Pentru acest concept a fost inventat Stroganov-ul, nu de conte insusi ci de unul din sefii sai bucatari fiind o mancare hibrid franco-rusa: bucati maruntele de carne in sos. De altfel este unul din felurile in care sosul nu este servit aparte ca in bucataria franceza ci impreuna cu carnea. Acest fel de a servi mentinea restaurantul lui Stroganov la un standart ridicat si in acelasi timp permitea servirea acestei mancari delicioase mai usor.

Reteta:

400g de carne de vita in fine lamele
30g de unt
1 ceapa
100g de ciuperci de Paris
sare, piper
1/2 lingurita de paprica
1 lingura mare de sos de rosii gros
1 lingurita de faina
100-150ml de smantana

Intr-o tigaie, pe foc rapid tragem in unt, ceapa, ciupercile, taiate pe lung. Adaugam carnea, piperam, adaugam faina cu paprica si dupa 5 minute bulionul dizolvat in apa.
Dupa 10 minute adaugam smantana si lasam la foc maruntel inca putin, atentie sa nu fiarba!
Se serveste cu kacha.

Pregatirea : 10 min, Prepararea: 20 min.
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 51 vizitatori