Steatohepatita nonalcoolica ( Steatoza hepatica )

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Steatohepatita nonalcoolica ( Steatoza hepatica )

Mesajde Leila » 19/03/2009 09:06

Articol preluat de pe Info Medik

Ficatul gras nonalcoolic este o formă de boală hepatică cronică, care cuprinde atât steatoza (ficatul gras simplu) cât şi steatohepatita nonalcoolică (cu semne de inflamaţie şi injurie hepatocelulară sau fibroză), fibroza avansata sau ciroza. O serie de studii au arătat că deşi ficatul gras simplu este o afecţiune benignă, steatohepatita nonalcoolică poate progresa spre fibroză şi ciroză. Deoarece steatohepatita nonalcoolică seamănă cu boala hepatică alcoolică, dar apare la indivizi care nu consumă alcool sau consumă alcool în cantităţi foarte mici, pentru diagnostic este necesară excluderea consumului zilnic excesiv de alcool (mai mult de 20g/zi la femei şi 30g/zi la bărbaţi timp de 5 ani). De asemenea, trebuie excluse numeroase alte afecţiuni care conduc la ficat gras.

Simptome şi semne clinice:
Majoritatea pacienţilor cu steatohepatită nonalcoolică sunt asimptomatici iar boala hepatică este descoperită adesea accidental, cu ocazia identificării unor niveluri serice crescute ale transaminazelor serice. Este cea mai frecventă cauză a unor niveluri serice persistent şi inexplicabil crescute ale transaminazelor, după ce au fost excluse hepatita şi alte boli hepatice cronice.

Simptomele care aduc bolnavul la medic sunt astenia fizică şi disconfortul abdominal difuz sau în hipocondrul drept. Aprox. 75% din pacienţi au hepatomegalie la examenul obiectiv. Când apare ciroza hepatică, se găsesc stigmatele de boală hepatică cronică, adică angioame stelate, ascita, splenomegalie, marginea inferioara a ficatului ascuţită, eritem palmar, asterixis. Pacientul poate prezenta icter, prurit, sau complicaţii ale hipertensiunii portale (ascită, hemoragie digestivă prin rupturi variceale, encefalopatie). Cei mai mulţi pacienţi au sindrom metabolic, adică obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune.

Steatohepatita nonalcoolică se diagnostichează de obicei cu ocazia depistării unor niveluri serice crescute ale transaminazelor, În următorul context : (1) o verificare de rutină; (2) În cursul monitorizării pentru posibilele efecte adverse ale drogurilor hipolipemiante; (3) pentru simptome nespecifice. De asemenea, steatohepatita nonalcoolică poate fi depistată accidental la o evaluare imagistică de rutină a abdomenului.

Evaluarea clinică include o anamneză atentă şi examen obiectiv minuţios. În cadrul anamnezei, este important să se insiste asupra consumului de etanol. De asemenea, este important să se determine anticorpii antiVHC ca şi ceruloplasmina serică la pacienţii tineri. Obezitatea, diabetul zaharat tip II sau un raport AST/ALT mai mare de 1 sunt predictori ai unei alterări histologice mai severe şi pot indica necesitatea unei puncţii-biopsii hepatice. Evaluarea histologică este standardul de aur.

furtuna

Mesajde furtuna » 06/04/2009 05:48

ar trebui sa ne investigam din cand in cand :idea:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator