sport?!

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/02/2009 11:16

Asadar am intuit bine. Themaster e de profesie medic.
Domnule draga, eu consider ca prezenta ta printre noi ( e salutara si de bun-augur. :hug: Dau si o cafea :cafea: (avem, optional, toate tipurile de zahar :wink: )

E cam descurajant ce ai scris despre pacientul caruia i-a crescut glicemia dupa ce a consumat legume si telemea cumparate din piata. Adica, :? Chiar asa rau stau lucrurile cu produsele *sanatoase din comertul romanesc? E greu pentru omul de rand sa cumpere numai bio (e greu si pentru ca timpul nu ii permite sa caute bio si pentru ca portofelul nu ii permite sa cumpere mereu bio). Eu poate am sa-ti urmez sfatul si am sa ma orientez mai mult spre produsele bio (ca si tine, tin foarte mult la sanatatea mea - la ce mai am din ea- diferenta e ca eu am inceput sa tin la ea de doi trei ani :( )

Am o singura intrebare: O persoana cu intoleranta la lactoza (intoleranta totala) aparuta oarecum circumstantial dupa o infectie de etiologie bacteriana (yersinia), poate sa dezvolte in timp si o intoleranta la fructoza ? Care este probabilitatea? Se asociaza in general cele doua intolerante?

ps. sper sa ramai cat mai mult pe rc ( cu frustrari * pe care eu nu le reperez deloc* sau fara, e absolut irelevant pentru comunitatea noastra). :hug: :flower:

themaster
Incepator
Mesaje: 40
Membru din: 29/01/2009 03:03

Mesajde themaster » 14/02/2009 03:07

Alina

Nu am spus ca doar sanatatea fizica este indeajuns ! Desigur ca si cea sufleteasca este in egala masura necesara, iar nu stiu de unde ai tras concluzia ca eu n-as avea asa ceva ! Trebuie sa ma insor cu acte sau sa am copii ca sa o am ? Nicidecum, conteaza sa te simti bine si fizic si sufleteste indiferent cu ce sau cum. Fiecare in felul lui. Poate eu nu-mi doresc sa ma insor cu acte si sa am copii, poate imi convine sa am o prietena si sa ne simtim bine si atat, gusturile nu se discuta.
Cu produsele Bio ce sa spun, gandeste-te ca aceste produse sunt larg comercializate si in occident, aia nu-s idioti sa accepte magiunul de Prune fara zahar daca n-ar fi verificat, sau multe alte produse pe care noi le exportam lor intrucat romanii nu le prefera. De ex doua dintre cremele de ciocolata Bio sunt produse in Olanda, respectiv Austria, mi-e greu sa cred ca aia sunt hoti, nu de alta dar se pot testa si ar da faliment altfel. Plus ca s-au mai facut teste de laborator si au dat ca nu au E-uri si altele.
Totusi am observat ceva grav si la unele din produsele Bio, dar macar este scris pe eticheta, o sa revin la asta dupa ce raspun Carei.
Daca tu zici ca am frustrari grave de tot, asa o fi cum zici tu, eu ce sa mai zic ?! Ca tu tot o tii pe a ta.
De ce sunt greu de urmarit ? Ca am ce scrie ? Aia este, am si gata, oricum dupa cum observ ai un orizont cam ingust.
Nu conteaza unde este cabinetul meu, conteaza sa gasesti pe cineva care sa fie pe placul tau ca om, eu nu sunt. Pacientii mei sunt nemultumiti chiar, foarte nemultumiti din cauza ca au o boala incurabila, dura care nu se poate vindeca, asta conteaza de fapt, conteaza si cum sunt tratati insa nu numai, conteaza si starea lor de spirit.

Cara

Mersi de cafea insa nu beau in general, iar zahar....in afara de cel invertit sau cel brun nu se accepta :)))).
Problema cu Bio asta este, asa este si in strainatate de ex in SUA un Kg de pulpe pui normale costa cam 3 $ un Kg, cele bio costau 12, deci de 4 ori mai mult.
Mereu sunt mai scumpe decat cele normale intrucat se face acum productie intensiva nu ecologica care ar costa f mult si lumea nu si-ar permite sa le cumpere daca ar fi numai din astea, mai ales ca-s putine.
Deci piata s-a adaptat la puterea de cumparare a cumparatorului, cine are are, cine nu...nu are.
Sigur ca este trist dar asta este daca populatia globului s-a marit cu mult, suprafata agricola s-a micsorat, iar schimbarile climaterice au cam distrus si ce a cam mai ramas si va distruge si mai mult.
Faza cu legumele este descurajator insa nu se intampla mereu, acel om cumparase rosii din import, nu traditionale romanesti, ardei gras la fel deci cum Iarna nu exista Rosii la noi naturale, era si clar ca erau din alea de nici musca nu se pune pe ele de chimice ce sunt :))))).
Sigur ca la unii nu se intampla nimic, la altii da.
Dar ideea este per total ca mai devreme sau mai tarziu, chimicalele din alimente fie ele legume, fructe si preparate ori dulciuri, slabesc treptat organismul la majoritatea. Poluarea joaca si ea un rol important, aerul pe care-l respiram este infect.
De aia s-au inmultit cazurile de diabet, de enspe mii de boli care acum 50 ani nu prea erau asa des. Germania are 6 milioane de diabetici de ex dintre care doar 300000 cu DZ de tip 1 adica cel dobandit prin defect genetic. Ei au o populatie de cam 80 milioane locuitori. China si India sunt primii la diabet, mai ales ca ei prin rasa sunt mai expusi ca noi.

Intoleranta la Lactoza este una, cea la Fructoza e alta, sunt glucide diferite, procesate de enzime diferite, cauze diferite, nu prea au legatura. Cea la Lactoza apare si la adulti treptat si nu se cam stie de ce, ori te nasti cu deficit partial sau total de Lactaza (enzima ce proceseaza Lactoza), ori dobandesti incet sau deloc, depinde de orgasnism.
Cea la Fructoza e altceva, e cam ereditar de obicei, tot deficit de enzime este dar fara legatura cu celalalt caz, cea la Lactoza se manifesta asa cum se intampla si cu Sorbitolul (care nu e in totalitate absorbit), ai diaree, ceva balonari deci niste efecte deranjante dar nu grave. Cea la Fructoza se manifesta prin hipoglicemie deci deja avem aici efecte mai grave, se mai pierde pofta de mancare.
Hipoglicemiile sunt cu mult mai grave decat Hiperglicemiile.
Daca o hiperglicemie severa duce la coma in hai sa zic un 2-3 saptamani (timp in care apare cetoacidoza din cauza ca se descompun grasimile si proteinele ptr a produce glucoza, descompunandu-se incomplet in lipsa glucozei apar corpii cetonici printre care si acetona in sange, apoi precoma diabetica si coma), o hipoglicemie severa poate duce la coma si in 30 secunde si se poate finaliza cu leziuni cerebrale permnente :(.

Acum ce am observat eu f grav pe unele produse Bio, dar pe f multe produse din comert, dulciuri desigur.
Magazinele Bio nu au voie sa vanda produse ce au conservanti chimici, E-uri, arome, coloranti, indulcitori chimici si asa mai departe (care de fapt toate sunt E-uri). Insa au voie sa comercializeze orice produs care are doar ingrediente naturale.
Asa ca uitandu-ma eu la Serbetul Bio care si asa nu-l mananc (norocul asta e), vad acolo la ingrediente: Zahar brun, sirop de glucoza care nu este E, este naturala ca si zaharul brun !!!
Glucoza nu ajuta la nimic in afara de indulcire, nu are alta functie, ce rost are sa-mi bage mie asa ceva acolo in loc sa lase doar zahar. E dublura si cu scop cred eu.
Daca va uitati bine si la produsele normale, pe cutia de Nesquik sau Schovit (asta se gaseste in Germania) sau Kabba o sa vedeti ca la 100 g de praf din ala, 79-80 % este zahar alb rafinat, zahar din Struguri (Traubenzucker, noroc ca stiu Germana) si eventual si sirop de glucoza.
Baietii nu si-au dat seama ca unii stiu despre ce este vorba.
Pai zaharul fie el brun sau tos (alb rafinat) are un indice glicemic de 70 (scara e de la 1 la 100), glucoza si zaharul din struguri au indice de 100 !!!
Deci cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat glicemia creste mai rapid in timp mai scurt, asta inseamana soc ptr pancreas, uzaj prematur clar, ingrasare mai rapida, posibilitate de a dezvolta un diabet este mai mare, posibilitate ca celulele sa dezvolte rezistenta la insulina la fel de mare (ele stiu ca insulina nu este tocmai buna, asa ca se feresc de ea si incep sa-si inchida receptorii de insulina de pe peretii celulari, asa ca..ele incearca sa se inchida, dupa aia pancreasul inca sanatos da mai multa insulina ca sa bage glucoza in celule, nu prea reuseste, schimba macazul so baga glucoza in tesutul adipos sub forma de grasime, tesut adipos care nu dezvolta rez la insulina, asa apare ingrasarea). De obicei de aia cei grasi care au diabet, observa ca insulinemia este chiar peste medie, adica pancreasul da insulina dar degeaba. De aia obezitatea se asociaza in special cu rezistenta la insulina si mai putin cu hiposecretia de insulina.

Deci ? Cineva undeva doreste sa fim diabetici ! Poate sunt cam dur, insa asta cred, de ce sa nu le muncim noi lor pana la 60 ani dupa care sa murim mai repede ptr a nu ne mai da pensii, in al doilea rand poate ca e mai bine ptr ei sa cotizam mai mult prin dependenta cauzata de boala si anume la industria farmaceutica !
Ca si daca-s gratuite, in SUA de ex nu prea sunt, daca ai bani bine, daca n-ai mori, la noi si in UE sunt ele gratuite dar ba se gasesc, ba nu se gasesc, insa indirect ei tot castiga intrucat plata o face casa de asigurari, asa ca vanzare la poarta fabricii se face oricum.
Asta este parerea mea, poate ma insel.
Glucoza sau zaharul din struguri sau zaharul din amidonul de porumb (ce putin asta e primul care cauzeaza diabetul in SUA, Fructose Corn Syrup) nu are ce cauta in dulciuri, sa fie clar ! Unde ati auzit voi in retete culinare de dulcuri ca se pune glucoza ?! Eu nu am auzit ptr ca nu este cazul.
Se pune doar ptr a creste indicele glicemic al alimentului deci pentru a ne distruge cat se poate
Mai ales ca NU scrie procentele pe multe alimente, deci nu scrie cat zahar, cata glucoza sau cat zahar din Struguri este pus. La unele scrie. Ca e una sa ai 20 G de glucide din care 7 zahar si 13 glucoza, alta este 7 glucoza si 13 zahar, a doua varianta e mult mai lina decat prima.
De ex am analizat atent Laptele de Soia cu ciocolata la 1 L Bio care are 11,2 % glucide deci 112 g la 1 L de produs din care 97 g este zahar brun, 15 g altceva. Are zahar brun neafinat si Maltodextrina (acel altceva) ca indulcitori.
Maltodextrina este un glucid cu absortie lenta deci are un IG mai mic ca zaharul deci este f bine ca l-au pus, asa au mai atenuat un pic IG-ul produsului.
Asa ca aveti grija de copii ! Nu ii lasati sa manance dulciuri cu sirop de glucoza sau Traubenzucker (zahar din Struguri).
Feriti sa ii lasati cu bani la ei sa se indoape cu toate magariile din comert care-i fac obezi si bolnavi mai tarziu, incurajati sa faca miscare regulat.

Asa si la Serbetul Bio, are glucoza, natural insa pericol. Noroc ca, crema de ciocolata nu are asa ceva (altfel ce ma faceam eu :))).
Stilul meu de viata nu este f bun, desigur ca 5 zile pe saptamana mananc ce trebuie si doar atat, insa fac excese de 2 ori pe saptamana de nu se poate in afara de legume, fructe, lactate si carne slaba la gratar, excese devastatoare chiar, fie ele si din produse Bio ptr ca e concretizeaza in dulce pe saturate in loc de o masa. Insa le fac de placere, la nevoie daca ar fi cazul mi-as trage un jet de insulina si tot am rezolvat-o, insa sper sa nu fie cazul. Insa nici cu insulina, nici la omul cu pancreasul de fier, nu merge sa mananci pe saturate dulce, cartofi, spaghete, orez, paiine (e tot una fiecare din ele, diferenta sta doar in cantitatea de lipide, atat), intrucat apare rezistenta la insulina si cum o dai nu scapi.
Daca mananci pe saturate zilnic dulce cu Fructoza, nu se dezvolta rez la insulina intrucat nu ai glicemii mari, secretie insulina e mica, nu se risca nici un diabet, dar ficatul ala crapa rapid si te trezesti cu trigliceride enorme, colesterol, tensiune si deci pericol de accidente vasculare, mai ales ingrasare excesiva mai rapida si mai puternica decat la glucoza sau zahar, asa ca, cum o dam...ne abtinem minim 5 zile pe saptamana ca aia e. Desigur si atunci se poate manca maxim 200 g paiine neagra pe zi in 2 transe, insa nu mai mult.

Mai exista o posib cam riscanta, sa mancam placinte indulcite cu zaharina (chimica). Asta nu deranjeaza nici pancreasul, deci nici nu apare rez la insulina, nu ataca nici ficatul, nu ingrasa, nu depunde grasimi in ficat, INSA e posib sa faci cancer.
Plus ca si daca nu facem...o sa constatam ca mancam in gol, toata tava de placinta si nu ne saturam intrucat zaharina este un dulce iluzoriu, nu are calorii, nu are deci energie, nu da senzatie de satietate, asa ca iar ne abtinem.

Singura posibilitate ar fi sa se foloseasca ca indulcitor Stevia Rebaudiana, indulcitor natural noncaloric deci si asta este ca si zaharina, nu umbla la glicemie, nu umbla la ficat, nu ingrasa, ar merge sa indulcim torturile cu asta, macar ne vom satura de la blatul care este coca, insa nu am mai adauga glucide rapide si din zahar.
INSA desi nu scrie, aceasta Stevia cam umbla la celulele Beta din pancreas si stimuleaza secretia de insulina ceea ce este f grav, mai umbla si prin hipotalamus ca sa...potoleasca pofta de mancare, tot f grav, se risca o dereglare totala a sistemului.
Ei nu spun asta, este interzis in Europa, insa nu se spune de ce ! Nu au gasit nimic daunator la om dar dupa descriere prezinta riscuri enorme, chiar daca nu e cancerigen ca e natural.
Este un indulcitor utilizat pe scara larga in Asia (mai ales Japonia unde din 1970 sunt interzisi indulcitorii de sinteza gen zaharina, aspartam, ciclamat). Vad ca aia nu au nimic, riscul este enorm insa.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 14/02/2009 09:41

themaster,
8) nici eu nu mai beau cafea :? asta dupa ce i-am stimulat pe cativa de pe aici sa bea cafea (btw, avem si o cafenea virtuala la care se bea si ceai- deci poti trece si pe acolo daca ai ceva timp :wink: )

Multumesc pentru raspuns. Lamuritor. Chiar m-a mai linistit. Ma bucur ca nu se asociaza si ca nu se genereaza una pe alta.

Referitor la fructele si legumele romanesti - potential bio- luate chiar de pe taraba.. da-mi voie sa fiu sceptica. Am fost in vara acasa, in Ro. M-am oprit mai intai in Timisoara, la rude. Am mancat acolo niste rosii minunate- mari, de gradina, absolut excelente la gust- cum erau rosiile noastre pe vremuri. Eh, am ajuns in Constanta, si (nu exagerez) am cumparat cu obstinatie aproape zilnic rosii, ardei, castraveti din pietele libere- sperand sa gasesc rosii cu gust de rosii nu de altceva... Nu ai sa ma crezi dar nu am mai gasit nici macar o rosie cu gust de rosie. Si nu era problema ca erau insuficient coapte, nu. Unele erau foarte coapte. Pe toate mormanele de rosii de pe tarabe scria "rosii romanesti" si uneori dadeau si locatia: Pecineaga, Ovidiu, Poianaetc- zone din apropierea Constantei. Pentru ca sunt obisnuita cu rosiile de import (in Germania numai de rosii din astea am parte) le recunosc imediat. Multi pretindeau ca vand rosii romanesti si de fapt vindeau rosii de import. Am luat, am testat, erau de import- cum banuisem. In fine, ideea e ca nici cele care pareau romanesti nu aveau gust. Intrebarea e: erau tratate si alea?? Sau poluarea ??Nu stiu care e treaba in Bucuresti dar orasul meu m-a dezamagit la capitolul "rosii bio".. Cu castravetii si ardeii stam inca bine- erau clar de gradina.

Pentru ca sunt nevoita sa citesc etichetele produselor majoritatea denumirilor componentelor de care vorbesti imi sunt foarte familiare. Am remarcat maltodextrina- nu stiam care e treaba cu ea- acum m-am lamurit ca e ok.
In schimb de la Traubenzucker aveam mai multe pretentii :x Asadar are indice glicemic mai mare ca zaharul alb sau brun- acum mi se explica mai bine o situatie. O sa povestesc, desi stiu ca e offtopic. (Am o cunostinta, a fost insarcinata. In luna a saptea i s-au facut analize si i-a iesit glicemia foarte mare. Imi amintesc ca ea cumparase Traubenzucker si aproape inlocuise zaharul alb rafinat cu acest zahar pe care il considerase bun, sanatos- mai are un copil de varsta mica si considera ca e bine si pentru acesta . Stiu ca facuse si gemuri . In Germania se vinde un zahar special pentru gemuri- compus in mare parte din Traubenzucker, dar exista si Traubenzucker pe care il cumperi efectiv din raft. Nu apare pe pachet nici o avertizare - macar pentru diabetici. Stiu ca discutam atunci cu amica mea si imi spunea ca nu intelege de ce i-a crescut asa mult glicemia pentru ca nu mananca dulciuri decat foarte rar- si a inlocuit si zaharul alb cu unul mai bun.. )... Asa cum ziceam, acum imi explic foarte bine. O sa ii povestesc si ei.

Cred ca suspiciunile tale privind o intentie anonima, bine mascata de a se mari numarul diabeticilor sunt legitime, pentru ca pare ilogic sa bagi in acelasi produs si glucoza si zahar din struguri si eventual si zahar alb... :x :oops:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 14/02/2009 10:49

Themaster,cu dorinta sincera de a face un pas mai aproape de o alimentatie cat mai sanatoasa,te intreb daca folosirea mierei de albina in locul zaharului,fie el si brun, este o alegere potrivita .

In ce priveste procedeul casnic de invertire a zaharului,am o dilema.Reteta pe care o am necesita sare de lamaie,care din cate stiu este cancerigena.S-ar putea inlocui cu zeama de lamaie?

themaster
Incepator
Mesaje: 40
Membru din: 29/01/2009 03:03

Mesajde themaster » 15/02/2009 01:10

Cara

Cu legumele ce sa zic, si alea romanesti nu cred ca erau tratate rosiile de care vorbesti, insa e vb de seminte, daca alea sunt proaste, sunt rosiile naturale insa nu au gustul pe care-l doresti, si rosiile bio nu-s cu gust cine stie ce unele insa sunt netratate.
Trebuie sa ai seminte ca lumea ca sa iasa ceva si cu gust.
Am intalnit cartofi Bio naturali fara gust, cartofi in piata fff dulci si buni, insa erau plini de Nitrati si Nitriti deci...se pare ca gustul uneori e chiar invers proportional cu naturaletea, cel putin in zilele noastre.
In Germania doar stiu cum este ca doar am parintii acolo de 11 ani. Sunt satul de nemti si de idiotenii ce pot debita.
M-am certat si cu medicii de acolo, nu le e rusine sa lase pacientii cu glicemii a jeun (pe nemancate) de 126-132 si la o felie jumatate de paiine la 2 ore 156-172 ?! Astea-s glicemii de diabetici clar si cam grav, pe nemancate trebuie sa fie sub 100, la 2 ore de la masa sub 140 un om sanatos.
Si sa le zica ca e fff bine, ca glicemia la 2 ore poate sa depaseasca si 180 ca e tot bine (niste tampiti, la 180 intra deja in urina ca rinichii nu mai fac fatza, vai dar idioti sunt).
Numai legume fara gust, tratate de nici musca nu se pune pe ele, cel putin cele nebio, cele bio nu-s tratate indiferent de gust, conteaza sa fi sanatos, as prefera sa mananc fara gust dar sanatos macar legumele intrucat dau mineralele si vitaminele necesare, iar ptr gust imi fac eu de cap cu ceva bun (asa ce nu e voie, dulciuri pe spranceana alese).

In legatura cu cunostinta ta, exact, sunt 4 pericole:
1 - Sirop de glucoza (are cam 33 % glucoza)
2 - Sirop de porumb care de fapt este obtinut din porumb modificat genetic dar nu se spune, e importat din SUA, s-a combinat porumbul cu o bacterie si asa a iesit acest "porumb" din care s-a scos acest sirop.
3 - Zahar din Struguri (Traubenzucker)
4 - Dextroza (sinonim la cuvantul glucoza)
5- Maltoza (asta este SI mai periculoasa ca glucoza sau ca celelalte 2, are un IG de 110, insa noroc ca nu prea am vazut-o pe etichete). Berea are asta din Malz, insa fiind max 5 %, daca se bea decent, nu urca mult glicemia.

Unde vezi asa ceva arunca-le sau NU mai cumpara. Cele 4 au acelas IG deci 100, rupe tot, fata de zahar care are 70 fie el brun sau rafinat.
Normal ca nu scrie, ce interes au sa scrie ce ravagii face ? Prietena ta saraca nu a stiut, sa opreasca de urgenta consumul de asta, sa stea o luna pe un regim hipoglucidic ca sa relaxeze pancreasul, apoi sa faca testul de toleranta la glucoza sa vada daca nu cumva deja s-a afectat, sper ca nu a folosit prea mult ! Doamne fereste :(((. Nu pricep insa de ce a trecut pe zahar de Struguri si nu pe cel brun ?! Poate ca a crezut ca Struguri = vitamine mai multe.
Ursuletii Haribo au sirop de glucoza, ai sa vezi primul ingredient de la Zutaten ca ala este :))))). Apoi urmeaza zaharul (ca dracul).
Ciocolata Nussbeisser aia buna cu fereastra de celofan si carton rosul cu alb din Aldi, nu are glucoza sau ceva de genul, are zahar si lactoza (lactoza e bunicica ptr cine nu are intoleranta, intrucat are un IG de 40 deci se absoarbe mai lent ca zaharul)
Bomboanele cele mai de elita pe nume Mozard iar nu au glucoza sau ceva de genul, astea le-am gasit prin Aldi acolo cu 2,5 Euro 10 bomboane prin 2003.
Nuss Nougat-ul bio nu are nici el, are doar zahar brun.

La cafenea nu stiu ce sa zic, nu vreau sa vin acolo sa dau de mistocari, nu am chef de faze din astea, cam stiu ce umbla pe acolo. Am lehamite de oameni care nu stiu decat sa arate cu degetul, sa faca misto, sa nu discute nimic serios niciodata.

5August

Mierea se recomanda ca indulcitor intrucat are mult mai multe vitamine si minerale decat zaharul care cel putin cel alb, nu are mai deloc.
Nu se pune in ceai fierbinte sau lapte cu caldut ca sa nu degradezi proprietatile ei. 2 lingurite pe zi sunt deajuns ptr ceea ce ofera la un om sanatos.
IG este poate un pic mai mic decat la zahar si anume 60 fata de 70, alte pareri suna ca ar fi 85 (depinde de felul de miere, dar si 60 este IG ridicat oricum), deci cine este gras sau are probleme cu glicemiile, nu e recomandata ca si zaharul.
De ex mierea din Rapitza are procent de glucoza mai mare decat Fructoza deci dupa mine este un pericol datorita IG-ului ridicat care e mai mare decat al zaharului decat un 85 in loc de 70
Cea din Salcam de ex, are un procent mai mic de glucoza si mai mare de Fructoza (Fructoza are un IG de 20 si e procesata de ficat, nu are nev de insulina ptr a fi metabolizata), ea e un pericol mai mic.
Oricum IG-ul actioneaza diferit in general de la om la om, chiar si pe acelas aliment la aceias persoana, azi are o curba hiperglicemica, maiine poate avea o alta.

Cu invertirea zaharului, incearca si cu zeama de lamaie, vezi ce iese. Nu vad de ce n-ar iesi.

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 15/02/2009 12:34

Multumesc pentru lamuriri ,themaster.Eu credeam ca protejez suficient mierea de distrugerea vitaminelor si mineralelor daca nu o fierb,dar se pare ca nici macar lichidul fierbinte nu ii prieste.O sa tin cont de acest sfat :) Problema e ca folosesc mai mult de 2 lingurite pe zi :( ,imi plac mult dulciurile si imi ziceam ca mierea(mai ales fagurele ) e o alternativa mai sanatoasa decat ciocolata,pe care o ador.Aici deja este o alta problema,consumul zilnic de dulciuri,ca fie mananc una fie alta,tot simt nevoia sa o fac.Este o obisnuinta nesanatoasa :blushing:.Imi mint constiinta cu faptul ca alte vicii alimentare si ma alimentez sanatos(in masura cunostintelor mele,evident)nu am si imi pot permite un "dulce "zilnic;

O sa incerc invertirea zaharului cu lamaie.Nu stiu cum este cea facuta cu sare de lamaie,deci nu voi putea face o comparatie.Defapt care este treaba cu zaharul invertit,de ce este el mai sanatos decat cel tos.Acidul citric care previne pierderile de calciu :? Insist atat de mult pe aspectul acesta,deoarece,folosesc mult zahar alb in prajiturile de casa si ma gandesc la o inlocuire a lui cu cel invertit;

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 15/02/2009 09:01

chiar vroiam sa va intreb care e treaba cu zaharul invertit. m-am lamurit oarecum din ce scria 5august :hug:

cu dextroza, glucoza, zaharul din struguri etc nu ma intersectez pentru ca am un regim alimentar care nu-mi permite sa cumpar dulciuri, mezeluri si alte alimente complicate. avantaj eu :wink: in schimb consum 3-5 lingurite de zahar pe zi.. asta in perioadele in care ma simt bine si imi permit sa folosesc un fals stimulent in loc de cafea 8) nu mi-am pus problema ca e mult/putin zahar... pentru ca trebuie sa compensez cumva.nici sa nu te gandesti themaster sa zici ceva de zaharul meu. sunt total reticenta la alte restrictii. :)


ca sa revin la subiectul sport ..miscare.. nonsedentarism abia astept sa se incalzeasca un pic sa pot sa ies cu bicicleta. cred ca mi-am piedut antrenamentul :? am facut acum o saptamana eroarea sa merg cu bicicleta foarte rapid 6 km si ceva- era ger (minus 5°C- eram imbracata destul de gros si probabil am transpirat- hainele au devenit atat de reci..- nu vreau sa va zic ce senzatie neplacuta- cand am ajuns back home am zis ca pana nu sunt temperaturi pozitive- adios sport in aer liber :?

themaster
Incepator
Mesaje: 40
Membru din: 29/01/2009 03:03

Mesajde themaster » 16/02/2009 12:53

Cara

Sa nu mai faci asa ceva pe temperaturi in halul ala, doamne fereste. Fa si tu sport la temp decente ca dai naiba in altele.
Faptul ca tii regim este bine de deoparte intrucat doar asa poti sa rezolvi problema, insa cauzele sunt altele, desigur nu putem umbla la cauze dar de ex creierul este capabil sa regleze consumul de energie al celulelor, asa ca la o adica ai putea manca 3 paiini pe zi fara prea multa miscare, te trezesti ca te mentii intr-o forma ideala.
Eu am fost asa, de aia si vorbesc. Ani de zile.
Sigur ca nu putem umbla acolo inca, dar asta ar fi solutia intrucat sport nu se poate face la infinit, pana la urma ti se ia.
Fac sport intensiv si eu insa nu stiu exact cat am sa mai rezist a la long.
De zaharul tau cum sa ma iau ? Nici o problema, daca iti place si te face sa te simti bine, este f bine.
5 lingurite inseamna cam 70 g zahar = 287 kcalorii, cam 20 minute alergare cu 11 Km/ora le dai jos deci nu e o problema.
Daca ai folosi din cel brun nerafinat Rohr Zucker, tare bine ar mai fi intrucat are acelas gust si efect dar mai ai si ceva substante nutritive in el (ceva Magneziu de ex) si nu mai ai dioxidul de sulf ca inalbitor.
De cafea ce sa zic, are magneziu care ajuta un pic ca glucoza din sange sa fie captata mai bine de celule, acum depinde daca cofeina nu da ameteli, cresteri de tensiune, daca asta n-ar face rau ar fi bine 2 cesti pe zi. Insa unii daca nu folosesc cafea, au tensiune mica, se simt adormiti deci cam da dependenta desi e mai buna ca Coca cola.
Si sa fie ecologica ! Ca daca nu este, bei cafea din aia din culturi chimizate si aia chiar e daunator.
Mai nenorocit era zaharul din cafea decat cafeaua.
Zaharul alb rafinat este daunator in sensul ca necesita invertire cand intra in organism consumand mari cantitati de calciu, daca-l invertim noi acasa, atunci cand intra in organism nu mai necesita invertirea deci scapam de consumul de calciu. Nu are legatura cu glicemia sau ingrasarea, insa macar inlaturam ce putem din nocivitate.

5August

Ai grija ca, cantitatea de acid citric continuta intr-o lingura de sare de lamaie poate fi mai mare decat intr-una de zeama de lamaie, vezi cum egalezi cantitatile.
Aici te asemeni cu mine, suntem amandoi morti dupa dulciuri. Sigur ca mierea este naturala (sa nu fie si aia chimica ca nu faci nimic), nu se compara cu zaharul alb ca nocivitate, insa per total daca exagerezi tot urca glicemia si ingrasa, 2-3 lingurite pe zi sunt deajuns zilnic insa fara alte dulciuri, paiine sau altele de genul.
Iar faptul ca n-o poti baga in prajituri este o problema, hai sa zicem ca ai putea sa o bagi intr-un ceai un pic mai cald, insa nu f fierbinte, la in jur de 70 grade mierea se transforma in otrava deci in nici un caz nu o poti baga in aluate pe care le coci, sau prajituri, cel mult ai putea sa o pui intr-o crema de ciocolata pe care o faci la rece, insa acolo folosesti zaharul brun si e cam tot aia.
Si la prajituri la fel.
Nu scapam mai, ce se naste din pisica, soareci mananca, asta e, e glucida, cum ai da-o tot ne rupe.
Uite eu am mancat astazi la ora 19,30 120 g paiine neagra cu Magiun de Prune bio (fara zahar) si restul de 100 am mancat cu Nutella bio care are 41 % zahar brun, 46 % lipide. La 2 ore de la astea aveam glicemie 102 deci buna tinand cont ca trebuie sa fie sub 140.
Iti dai seama ca si eu am o mare problema cu asta insa chiar nu stiu ce sa fac. Si nu neaparat ptr calciu cat ptr glicemie, deja incep sa mananc zilnic, simt ca imi doresc aceste placeri.
Stii cum este, fie omul cum este el, avem si noi instincte, placeri care depasesc orice ratiune.
Te inteleg f bine, nu te condamn, sigur ca daca e sa ma iau dupa regula trebuie sa-ti zic ca nu e bine, sa le reduci, sa tii regim, insa daca tu asa te simti bine, asta conteaza cel mai mult. Sigur, sa nu cumva sa ai probleme cu glicemiile, asta e alta treaba.
Oricum ce recomand eu (vorbeste ciob de oala sparta), este sa NU mai mananci des.
Sa intelegi ce se intampla daca tii la viitorul tau:
Mancand des dulciuri, secretia de insulina este mare ca urmare a varfurilor hiperglicemice destul de ridicate pe care le ai in urma alora care au un IG f ridicat, celulele corpului nu prea sufera insulina intrucat o considera toxica (se stie ca insulina ataca sistemul vascular in timp), asa ca pana la urma se va satura sa o suporte si isi reduc nr de receptori celulari insulinici, asa ca se cam inchid din ce in ce.
Din cauza asta, pancreasul tau va da si mai multa insulina ca sa invinga rezistenta la insulina pe care celulele tale o dezvolta, un timp va reusi sa faca asta, cum insulina este un hormon care blocheaza arderile grasimilor, mai ajuta si la depunerea lor intrucat daca usa e un pic mai mult inchisa la celule, insulina duce o mica parte din glucoza si in celule prin usile alea seminchise, restul de glucoza o duce in tesutul adipos si asa incepi sa te si ingrasi de nu te vezi. Tesutul adipos nu face rezistenta la insulina asa ca insulina sa tot duca glucoza acolo avand usile inchise la celule. Duce putina in ele intrucat greu sparge usile, dar inca duce.
Si unde ajungi ? Iti zic eu unde.
Fie ai o genetica de aur si nu se intmpla nimic (cum mii de cazuri sunt) dar trebuie sa faci miscare f multa sa dai jos caloriile ingerate, mai ales ca sportul ajuta f mult la eliminarea rezistentei la insulina insa nu se stie f sigur nici asa, ajuta daca te potolesti, daca nu, poate ca nici asta sa nu ajute.
Fie in timp devii gras, rezistenta la insulina se mareste, se toot mareste, pancreasul oboseste sa tot creasca secretia de insulina ptr a invinge rezistenta la insulina (scopul lui e intai sa bage glucoza in celule, nu in tesutul adipos), si POC cedeaza, faci diabet de tip 2. Fie te trezesti diabetic desi insulinemia o sa-ti iasa hiper adica o ai peste limita intrucat insulina exista dar nu poate scapa de glucoza din sange datorita rez la insulina, fie nu mai poate da insulina cat trebuie fiind epuizat, asa ca o sa ai o hipoinsulinemie si tot ai glicemii ridicate.
Si asa te cam ingrasi si fara rez la insulina ptr ca si daca insulina baga glucoza in celule, baga cat e nevoie, apoi mai baga in muschi cam 300 g maxim ca rezerve, mai sufla si in ficat cam 90 g sub forma de glicogen tot ca rezerve, apoi ce nu e consumat tot in tesutul adipos se duce. In acest caz de aia e nevoie de f multa miscare.
E cum e ? (Hai sa-ti zic asa, fratele meu de cruce). :)
Daca te tine ficatul....ce sa zic, ai putea manca dulciuri dietetice indulcite cu Fructoza, ele n-au nev de insulina deloc ptr metabolizare insa...mai mult de 25 g Fructoza pe si n-ai voie sa bagi, altfel ficatul iti face cadou cantitati insemnate de Trigliceride, colesterol, iti creste tensiunea, te ingrasi mai tare ca de la zahar fie el si brun !!!
Insa pancreasul nu sufera cu nimic, nu se dezvolta rez la insulina, deci tot naspa este si metoda asta.
Mai e o solutie, sa indulcesti tot cu zaharina, aia nici nu ingrasa, nu umbla nici la ficat, nici la pancreas, INSA poti face cancer (sau nu) in timp ptr ca e chimic.
In plus trebuie combinata cu ciclamat (cam asa e aia din Germania dar si in RO), ptr ca zaharina nu suporta temperaturi mari, se face amara, doar asa o poti baga in prajituri.
Dar de ex poti sa incerci sa faci o crema de ciocolata cu zaharina sa vezi cum este.
O sa te sature paiinea de sub ea, intrucat crema nu te va satura ptr ca zaharina nu are calorii deloc.

Uite aici o reteta de "Nutella" pe care o poti face acasa:

http://www.culinar.ro/forum/continut/Re ... u-Nutella/

Pui ce doresti in ea, zaharina mai putina dupa gust ca e mai dulce ca zaharul cu f mult, incerci si vezi daca-ti place, insa nici cu asta nu trebe des.

Eu am facut odata o tampenie mai exact pe 16 Ianuarie Vineri seara. Mancasem 2 zile pe sponci deci doar legume, fructe, lactate si din astea dar si cate 200 g paiine per zi ceea ce ptr mine este nimic, m-a razbit o foame de Urangutan pe la 11 noaptea. M-am dus la camara, am luat cozonacul Balocco (aoleu dar bun este) de 750 g si l-am mancat pe tot in 10 minute dupa 30 min de asteptare. Asta inseamna enorm deci 355 g glucide rapide deci cu IG ridicat si 3200 kcalorii.
Stiam ca pancreasul lejer ar duce un 115 g ca sa nu se forteze asa ca ptr celelalte 240 g mi-am administrat insulina rapida 35 UI (unitatii internationale) cu 30 minute inainte, apoi am mancat ala, glicemie inainte era de 85, dupa o ora era 100, dupa 2 ore era 89 (normal e sub 140 deci f buna), dupa 3 ore 80, dupa 4 ore era 75 si asa s-a cam mentinut (si asa dupa 2 ore si jumatate glicemia ar cam trebui sa revina la cea dinainte de masa in mod normal, deci a fost mai mult ca ok).
Ce am facut eu am facut o prostie insa nu vroiam sa risc sa distrug pancreasul, si normal glicemiile rezultante au fost de ras, nu aveau cum sa fie asa de bune daca nu bagam insulina. (Nebun, ce sa-i faci).
ATENTIE ! Administrarea de insulina cand pancreasul este totusi inca bun, poate duce la dereglarea lui permanenta in unele cazuri, in altele chiar il protejeaza deci nu se stie.
Evident ca au fost ele glicemii mici, insa toaaata glucoza rezultata din digerarea zaharului s-a dus in celule, ficat, muschi, a doua zi a trebuit sa alerg pe banda 2 ore si jumatate ca sa dau 2000 calorii jos, considerand ca 1200 le dau si stand, altfel se depuneau.
Asta este, am facut prostie si gata, o sa incerc sa evit asa ceva. Insa nici nu puteam manca ala tot si sa risc sa am glicemii de 138 si la 10 ore de la el (ca asa s-ar fi intamplat).
Oricum este o relatie:
Secretie insulina mare - glicemii bune, ingrasare rapida fara miscare
Secretie insulina medie - glicemii normale, ingrasare putin posibila intrucat la secretie medie, si macarea a fost decenta si nu exagerata
Secretie insulina mica - glicemii ridicate, ingrasare f putina sau deloc :), in ciuda ingerarii dulciurilor.
Noroc ca nu beau, nu fumez, doar apa plata si lapte dulce bio si atat.

Cara vezi ? Suntem copii mici. Facem prostioare la maturitate. Te admir foarte mult ptr vointa ta de a tine regim a la long, de fapt am tinut si eu 6 luni, de 5 ori pe saptamana mancam fructe, legume, branza, lactate, friptura slaba la gratar, 2 zile mancam dulce la greu si anume prajituri. Acum nu mai mananc atat de multe deodata, insa mananc mai des, aproape zilnic, desigur + cele de mai sus adica vitaminele, calciul, mineralele.

Asta e, avem si noi o viata si niste dorinte, unii una, unii alta. Tu Cara daca tii regim inseamna ca, cum mananci mai bine cum pui pe tine, in cazul in care nu mananci grasimi directe si te ingrasi de la dulce, rezulta ca pancreasul tau da insulina cum trebuie.
Acum nu stiu daca esti normoponderala sau supra. Ca daca esti supra s-ar putea sa ai ceva rez la insulina, in general slabii nu prea au rezistenta la insulina.
Ca daca esti supraponderala, s-ar putea ca si la cantitati mici de glucide (fie ele si cartofi fierti sau paiine ori paste sau orez), secretia de insulina sa fie peste medie ca sa forteze celulele ce prezinta rez la insulina, asa ca favorizeaza depozitarea grasimilor prin simplul motiv ca blocheaza arderea lor, deci si daca faci miscare, f greu dai jos, insa sper sa nu fi supraponderala ci normo.

Avatar utilizator
alyina09
Incepator
Mesaje: 222
Membru din: 14/02/2009 03:50
Localitate: Toronto

Mesajde alyina09 » 16/02/2009 02:00

Apropos de fructe si legume.. indiferent ca sunt Bio sau nu... conteaza in primul rand solul in care sunt cultivate, apa cu care sunt udate, ingrasamnatul pe care il folosesc la fertiilizarea pamantului... trebuie tinut cont si de asta... daca vrei sa compari gustul unor legume sau fructe culivate , sa zice in ro vs celel cultivate sa zicem in Sicilia si mai mult cele cultivate pe alt continent. La fel cum zice si themaster aerul pe care il respiram este f poluat (indiferent de tara in care locuim) dar asta se reflecta si asupra plantelor .. indiferent ca fac parte din cultura Bio sau nu... (ganditiva ca o ploaie acida afecteaza toate vietatile).

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 16/02/2009 08:17

:cafea: ->n-o beau inca. doar imi imaginez :wink: :?

themaster, am numit ceea ce urmez "regim alimentar" pentru ca nu am stiu cum sa-l numesc. ma refeream la ce imi permite sanatatea sa mananc- la modul in care pot sa ma alimentez. nu este o dieta pe care o tin pentru ca vreau sa slabesc. sunt, din nefericire, un pic sub greutatea normala. adica am 178cm si 61kg- sper ca le mai am (ma bucur mult pentru kg astea pentru ca am cochetat, intr-o perioada mai grea, inainte de a incepe regimul alimentar , vreme de un an si mai bine prin 2007, cu 55-56 kg si ma simteam destul de rau). asadar, ca sa fiu explicita de aceasta data, mananc numai ce nu imi face rau, ceea ce am voie. lista celor pe care nu le mananc e foarte lunga. dintre dulciuri pot manca doar ce prepar eu- si la talentul meu culinar nu se pune problema decat foarte rar.. si acea cantitate de zahar, cu care imi indulcesc un ness diluat sau doua pe zi (ambele decafeinizate -din aceleasi ratiuni). mananc alimente cat mai simple, fara adaosuri, gatesc aproape fara condimente, ca dulce imi permit zaharul ala. imi fac paine singura... dar nu mereu. exista undeva o bagheta din care am voie sa mananc. e mai greu cand calatoresc- si fac si calatorii. tin regimul asta de doi ani si ceva si deja m-am obisnuit cu ideea. :) repet,totul a inceput ca un regim fortat nu unul autoimpus, dar a devenit autoimpus pentru ca a dat rezultate. la inceput aveam toti nervii din lume: a trebuit sa renunt la o lista lunga de alimente: toate lactatele, mezeluri, sosuri,dulciuri din comert, creme, etc.. apoi am descoperit niste lactete mai speciale din care aveam voie sa mananc- nu chiar ce imi placea mie, dar.., in fine. si acestea imi fac totusi rau.. asa ca le mananc rar.
cu timpul m-am resemnat si mananc ce pot, ce accepta organismul meu. cam asta e la capitolul hrana.


in legatura cu sportul- vreau sa va spun m-a ajutat foarte mult sa imi recapat increderea in propriile forte sa imi tonific musculatura. anul trecut faceam aproape zilnic 10 km minimum pe bicicleta- traseu cu pante, si asta nu ca nu pot eu fara pante.. ci ca asa arata zona in care stau : valurita, cu niste simulari de munti- adica relieful de 600 m inaltime nu il pot defini ca muntos... sper sa nu fiu mustruluita acum de specialistii in geografie :? imi place foarte mult sa imi fixez destinatii cat mai indeparate si sa le si ating. adica pot face distanta de 12.5 km in 40 minute (fara opriri) ceea ce poate e putin sau lent, dar pentru mine e destul. drumul de intoarcere il fac, logic, tot cu bicicleta si asa totalizez 25km dupa care nu ma resimt. e drept, tentatiile sunt mari- am tot marit distantele si mi-am descoperit o limita pe la 50-55 km facuti dintr-o bucata.. eh, asta m-a mai cumintit, am redus distantele. asa cum va ziceam, acum astept timpul bun sa renunt la masina si la mijloacele de transport in comun si sa fiu si ecologista :wink:


alyina08, da, depinde intr-adevar de toti acesti factori..
ceea ce ma deruteaza e ca nu pot distinge intre ce e bio si ce nu e bio doar dupa gust. probabil sunt alte criterii, doar ca eu nu sunt themaster nici daca imi propun :wink:
nu pot sa analizez, testez, verific tot..imi lipsesc: tehnologia, bagajul de cunostinte, convingerea etc
si sunt prea lenesa sa iau totul atat de in serios. :blushing:

themaster, ma gandeam sa nu comentez administrarea insulinei pentru protejarea pancreasului- pentru ca nu e treaba mea- dar in calitate de colega anonima pe rc nu ma pot abtine sa nu iti zic ca din punctul meu de vedere nu ai atacat problema corect: trebuia sa faci gestul extrem de a arunca pe geam cozonacul sau sa faci preventiv curat in camara cu alimente interzise. ziceai ca ai facut o mare tampenie. subscriu: chiar ai facut o mare tampenie. :peace:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori