Spasmofilia

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Spasmofilia

Mesajde Leila » 16/03/2009 05:17

O scurta prezentare preluata de pe Info-Medik despre spasmofilie(lipsa de calciu) . Preventiv , mai ales dupa o anumita varsta ar fi bine sa aducem un aport de calciu , calciul asimilat doar din alimente fiind prea putin de cele mai multe ori .

" Tetania sau spasmofilia reprezintă un set de simptome a căror principală cauză este nivelul seric scăzut al calciului ionic sau magneziului. Este un sindrom clinic neurologic caracterizat prin crampe musculare, spasm carpopedal, iar în formele severe prin laringospasm şi convulsii. Toate acestea reflectă iritabilitatea sistemului nervos central şi periferic.

Definiţia din Dorland's Illustrated Medical Dictionary (editia 26) a spasmofiliei este următoarea: “Spasmofilia este o boala care se caracterizează prin excitabilitatea anormală a nervilor motori la stimuli mecanici sau electrici, pacientul prezentând tendinţa la spasm, tetanie, convulsii”. Diagnosticul de spasmofilie este relativ frecvent. Există similaritaţi clinice între spasmofilie şi hipoglicemie, care au şi un mecanism comun.

Pacienţii cu spasmofilie descriu frecvent o senzaţie de constricţie toracică, acompaniată de spaimă. Aceste simptome sunt determinate de spasmele musculaturii netede a tractului gastrointestinal superior. Contracţiile căilor biliare duc la simptome ca greata. La nivelul tractului gastrointestinal inferior, spasmofilia se manifestă prin constipaţie, care alternează cu diaree. Femeile pot avea acuze legate de aparatul genital, cum ar fi hemoragie şi durere. De asemenea, pacienţii spasmofilici pot dezvolta astm bronşic, alergii cutanate, eczeme.

Fenomenul de hiperventilaţie este frecvent la spasmofilici, ca şi astenia fizică şi crampele musculare. Există şi o componentă psihosomatică importantă. Pacienţii cu spasmofilie se pun în mişcare greu dimineaţa şi sunt foarte activi seara, au parestezii în mâini şi picioare şi spasme palpebrale. Este comună senzaţia de picioare grele. Au crampe musculare în repaus, care se ameliorează dupa exerciţiu fizic. Pot avea crampe în musculatura dorsală, care devine dureroasă. În multe cazuri, aceste simptome se corelează cu factori psihologici. Femeia spasmofilică are o atitudine de victimă, încearcă să-şi reţina emoţiile. În schimb, bărbaţii spasmofilici sunt foarte critici, vorbesc mult, încercând în acest fel să-şi mascheze emoţiile. În general, spasmofilicii sunt persoane introvertite.

Semnul clinic cel mai specific este semnul Chvostek: se percută nervul facial la nivelul comisurii bucale, pacientul având gura uşor întredeschisă, relaxată, şi se observă contracţia buzei superioare (gradul 1), a aripii nazale de partea respectivă (gradul 2) sau a pleoapei de partea respectivă (gradul 3)."

Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori