Sarmalute in oala de lut

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Sarmalute in oala de lut

Mesajde Onna » 01/04/2007 04:54

Sarmalutele, indiferent daca sunt de post sau nu, au un gust incredibil de bun daca sunt gatite in vasul de lut. Va recomand sa incercati asa o bunatate.

Sarmalute de post

INGREDIENTE: 1 kg ceapa alba, 350 gr orez, 4 morcovi, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, 2 linguri bullion, 1 canita suc de rosii, 1 lingurita oregano, 1 lingurita busuioc, ½ lingurita cimbru, 1 varf lingurita piper alb, 1 lingura cu varf condiment tip vegeta, 2-3 foi de dafin, 4-5 boabe de piper negru, 1 canita vin alb, 1 canita ulei, 1 varza mare murata

PREPARARE:
1. Varza se pune in apa rece la desarat (daca este nevoie) iar orezul se spala si se lasa intr-un bol cu apa rece.
2. Se toaca ceapa foarte marunt, iar morcovii se dau pe razatoarea mica. Se incinge uleiul si se caleste ceapa. Cand se inmoaie ceapa se adauga morcovul si se calesc. Se adauga orezul sic and incepe sa se mareasca bobul se dauga foarte putina apa si se lasa pe foc cateva minute.
3. Se opreste focul si se adauga verdeata toccata, bulionul, condimentele (mai putin piperul boabe, folie de dafin si vinul).
4. Se lasa sa se raceasca compozitia. Intre timp se taie varza in foi potrivite pentru sarmalute.
5. Cotoarele care au ramas se toaca si se acopera fundul vasului. Se aseaza un strat de sarmalute in vasul de lut, 1 foaie de dafin, 2 boabe de piper, iar un strat de sarmalute, etc. Se acopera cu restul de Frunze, se toarna vinul, se pune capacul si se da la foc mic, 1 ora jumatate.
Nu uitati sa lasati vasul de lut in apa 1 jumatate de ora inainte s ail folositi.

Pofta buna!


Eu sper ca nu v-am plictisit cu o reteta pe care o stiti probabil toate. De aceea nu am fotografiat chiar totul. Sa stiti ca busuiocul, piperul alb, vinul si...vasul de lut fac micutele astea sa se topeasca in gura. Alaturi este nelipsita mamaliguta. Mie imi place sa mananc sarmalutele de post reci, cu mamaliga fierbinte si cu usturoi (mujdei sau...nu).

P.S. Tot timpul gatesc sarmalute in saptamana dinainte de Saptamana Mare ca sa fie mancare, sa ma pot ocupa de curatenia din casa.

Va doresc o duminica frumoasa in continuare!

:pup:
Fişiere ataşate
sarmalute 3.jpg
Nu uitati mamaliguta!
sarmalute 3.jpg (77.92 KiB) Vizualizat de 20636 ori
sarmalute 2.jpg
Una langa alta, stranse bine...
sarmalute 2.jpg (105.96 KiB) Vizualizat de 20636 ori
sarmalute 1.jpg
Cam asa de mica, ba si mai mica...daca se poate...ca sa arate frumos in farfurie.
sarmalute 1.jpg (65.93 KiB) Vizualizat de 20636 ori
Ultima oară modificat 01/04/2007 05:04 de către Onna, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 01/04/2007 04:58

tot is eu singurica pe aici...iau farfuria cu sarmale si va saluttttttttttttttttt!
superbe!si bune ,imi curge apa in gura din lipsa de varza acra,din cauza faptului ca oala de lut nu imi intra in cuptor....
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 01/04/2007 05:01

Multumesc Angelique. Papa tot. :P Iti dau voie. Daca vin si fetele mai tarziu, le fac altele, la fel de bune. :wink:

:pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 01/04/2007 07:08

Anjelic arunca si aici o sarma din alea furate :lol:

Onna arata bine .. si eu tot in oala de lut le fac dar la Craciun ..insa vin , origano si busuioc n.am pus niciodata .. sper sa nu uit pina la Craciunul viitor :wink:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 01/04/2007 09:02

crista-tu asteapta nitel ca a zis onna ca face altele.... :P
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 01/04/2007 09:47

Onna, ce minunat arata, imi place cum le-ai aranjat in vasul de lut, foarte artistic!
Felicitari! :flower:

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 01/04/2007 10:18

Multumesc Simona. :hug: Cand am musafiri aduc la masa vasul de lut si este o incantare pentru ochi. Si de multe ori cand servesc sarmalele asa schimb si vesela, aduc vase de lut pictate (cand nu am musafiri multi! :D !).

:pup:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 01/04/2007 10:42

:hug: Onna superbe sarmalutele tale , si eu prefer sa le fac in oala de lut , si le fierb in cuptor dar inainte de a le scoate cam cu 10 minute pun deasupra cca. 100 ml coniac si apoi le pun in patura pana a doua zi . :buuun:

Tot ce se gateste in lut este mult mai bun :roll: :roll: . :pup: :flower: :flower:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 01/04/2007 10:46


Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 02/04/2007 07:41

Multumesc Leila. si eu le las sa se raceasca incet, in cuptor. Iar cand am timp, a doua zi le mai dau 1/2 ora la cuptor. :hug:

Cu placere Thea. :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 22 vizitatori