Saratelele bunicii

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 08/10/2010 10:34

Am reusit sa le fac si eu...ne-au placut foarte mult :roll:
Cand m-am decis sa le fac , am descoperit ca nu aveam in casa drojdie uscata ...deshidratata si atunci am pus praf de copt pentru aluaturi sarate ...1 lingurita la 250 gr de faina din cat am facut aluatul...
am intins aluatul si mai subtire cam 1,5-2 cm. si tot au crescut suficient
...oricum au venit bine si asa :wink: :peace: :flower:

Imagine

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 08/10/2010 07:21

Bravissima Nico... =D> =D> =D>
Ti-au iesit o frumusete... :buuun: :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/10/2010 07:55

Nico, imi place cum le-ai facut....din cauza ca nu ai pus drojdie nu s-au stratificat ??? sau ai intins aluatul prea mult???intreb ca nu le vad prea inalte :vis: ....dar ideia este gustul, nu???....ma bucur enorm ca au fost pe placul vostru :pup: .
Acuma cand le-am vazut mi s-a facut o pofta pe ele de nu ai vazut asa ceva....mi-am pregatit si eu toate cele pentru o portie :D ....vine week-end-ul si ne trebuie ceva de rontait langa un pahar de vin in fata tv-ului :P .... :hug: :pup:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 09/10/2010 12:53

pupi scrie:Nico, imi place cum le-ai facut....din cauza ca nu ai pus drojdie nu s-au stratificat ??? sau ai intins aluatul prea mult???intreb ca nu le vad prea inalte :vis: ....dar ideia este gustul, nu???....ma bucur enorm ca au fost pe placul vostru :pup: .


nicoleta64 scrie:am intins aluatul si mai subtire cam 1,5-2 cm. si tot au crescut
...oricum au venit bine si asa



Am spus de fapt ca le-am intins eu special mai subtiri ,nu 3-4 cm. ca tine. :wink: :peace: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/10/2010 01:03

Scuze :) , cu toate ca am citit mesajul tau , nu mi-a ramas intiparit tot raspunsul......am vazut acuma :o ....scuze din nou :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/10/2010 10:10

Am mai facut si eu o jumate de portie......prea sant pacatoase ca sa fac mai multe :P
Fişiere ataşate
015 s.jpg
015 s.jpg (36.63 KiB) Vizualizat de 2606 ori

inas
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 24/07/2014 03:19

Re: Saratelele bunicii

Mesajde inas » 15/08/2015 11:31

pupi scrie:Imi amintesc :vis: , pe vremea cand eram copil de doar 4-5 ani,bunica facea de Craciun saratelele astea :buuun: ....imi placeau la nebunie si nu mai voiam sa mananc altceva decat din astea...le ascundea in camara de mana mea hoata :P , dar" hotul" din mine tot le gasea :P ....le luam si le ascundeam sub patut :D ....credeam ca ea nu vede si nu stie =)) ...in fine, amintiri, amintiri....
Am facut pentru festival saleurile astea sa se vanda langa bere sau vin :buuun: :buuun: :buuun: ....daca va intereseaza aveti reteta aici :)


1 kg faina
sare dupa cum credeti ca le vreti de sarate
600 gr unt
3 lingurite scuturate de drojdie
6 galbenusuri
( albusele se pastreaza la congelator ptr o viitoare folosinta)
smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale , matasos, usor de manevrat
( mie mi-a intrat 4 linguri cu varf dar asta nu inseamna ca este cantitatea exacta)
1/4 lingurita zahar

Se pune faina in vasul in care framantati si se amesteca cu sarea. Drojdia se pune in cateva linguri de apa ( 4 ) si se lasa cateva minute , apoi se amesteca ca sa se topeasca, se pune zaharul din reteta si se ia din faina putin , se amesteca si se formeaza maiaua.
Intre timp se pune untul in faina si se freaca cu palmile ca sa se incorporeze untul in faina , in asa fel incat sa aibe aspectul de faramituri. Se adauga apoi drojdia dospita si galbenusurile si 2 linguri cu varf de smantana. Se framanta putin, apoi daca este cazul se mai adauga tot cate o lingura ( nu chiar cu varf) de smantana pana se obtine aluatul dorit.
Se scoate din vasul de framantat , se pune pe blatul de lucru, se mai framanta 2-3 minute si se lasa la dospit( nu o sa creasca mult dar devine aluatul mai pufos). Se intinde foaie groasa de 3/4 cm,cu un cutit se fac linii pe suprafata lui apoi se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unui pahar , se aseaza pe tava apoi se ung cu albus de ou si se presara chimen deasupra.
Se coc la foc mediu pana prind o culoare aurie....se servesc cu bere sau vin :buuun:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori