Sa invatam sa facem economii la bani--O lectie de viata!!!!

Discutii libere pe orice tema

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Sandra Donaghey
Bucatar in devenire
Mesaje: 459
Membru din: 09/07/2006 02:40
Localitate: Netherland

Mesajde Sandra Donaghey » 12/07/2006 04:01

Dragii mei hai sa va spun cum fac si eu pe aici:
Aici in Anglia in supermarketuri si hipermarketuri exista obiceiul cand un produs a ajuns la data expirarii sau in ajunul ei sa se faca reducere.Si se incepe cu o reducere mai mica in ajun sau la inceputul zilei cu data de expirare pana seara.De obicei se face si seara pe la 6-7 o alta reducere.Deci un produs poate avea pana la 3 reduceri in ziua cand i-a sosit ceasul sa fie aruncat.Pentru ca in cazul in care la ora inchiderii magazinului nu s-a vandut lucratorii sunt obligati sa le depoziteze in saci de plastic si sa le arunce in containere special amenajate in acest scop si pus lacat peste container.Deci ..eu ma infiintez pe la un 12 -1 dupa amiaza si ma duc duc glonte in coltul cu pricina unde stiu ce sunt de obicei reducerile..dar ca sa fiu mai sigura iau tot magazinul la rand.Daca imi trebuie ceva cumpar atunci daca nu pe la 7 seara mai dau o raita.Si chiar daca pe eticheta scrie ca expira azi cu siguranta ca nu se intampla nimic daca mai sta la mine in congelator 1-2 zile.Acum depinde si de produs..Ce e strict ptr ziua respectiva cu siguranta ca se consuma atunci.Dar fac o economie totusi pentru ca acelasi produs care costa la fel doar ca altul are termenul mai lung..si daca mie imi trebuie musai in ziua aceea dece sa nu-l iau pe cel mai ieftin?De regula aceste produse au o eticheta galbena pe ele unde se rescrie pretul dupa reducere.si sotul meu m-a botezat " yellow girlie".Ce am mai descoperit iar a fost faptul ca in orasul din apropiere care este mult mai mare decat cel in care locuiesc eu are piata si acolo fructele si legumele sunt mult mai ieftine decat la mine aici.Atat ca ma costa autobuzul o groaza dar oricum asta nu o fac zilnic ci cam la saptamana.Tot atunci ma duc si la o macelarie unde au produse bune si ieftine ...cu 5 lire de exemplu cumpar pulpe de pui cat sa am cel putin 2saptamani daca nu si mai bine.Asa la supermarket as da pe putin triplu. De restul banilor care i-as cheltui la mine la supermarket doar pe un sortiment de carne acolo mai imi cumpar inca alte doua tipuri.Tot acolo gasesc si snitele semipreparate sau alte minunatii.Cand ajung acasa nu-mi ramane decat sa le sortez si sa le ambalez in pungute pe portii.
Tot de asemenea am in orasul cu pricina care se numeste Leicester magazine tip "pound shop" in genul cum sunt la noi cele de 38.000
Acolo orice produs costa 1 lira.. Sunt in general si alte magazine cu preturi bune chiar daca nu sunt catalogate drept " pound shop"..sunt si magazine scumpe dar de sarbatori mai fac si reduceri la articole de imbracaminte sau incaltaminte.
In general nu e chiar asa scump..acum depinde cum stii sa-ti manuiesti si portofelul :love:
kiss for you

maili
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 30/11/2014 04:30

Vechi metode de economie

Mesajde maili » 30/11/2014 04:54

Stiu ca suna oarecum picat din secolul XVIII, dar renegatul sapun de casa pe care dai 10lei per calup de 2kg, este extraordinar la curatenie si inlocuieste cam 3/4 din faimosii detergenti. Singurul neajuns este ca ai nevoie de putina rabdare, sa pregatesti inainte apa fierbinte in care razui sapunul, pana apa devine usor cremoasa. Apoi pui intr-o sticla de plastic si combini cu apa, in functie de ce anume ai de spalat: platice (PC-uri, intrerupatoare, prize, etc), tocuri de usi si usi, mobila, gresie, sticlarie, lustre...nu merge foarte bine totusi la parchet. Aceiasi "solutie" de sapun de casa, pus in masina de spalat cand e vorba de perdele, draperii, servete de casa, face minuni.

Iar alimentele aruncate?? Salata ramasa pe care sigur n-o mai consuma nimeni a 2 a zi, taiata fideluta, pusa in pungi la congelator, este perfecta la o ciorbita. Cozile fine de patrunjel tocate marunt, sunt excelente in salate, dau o aroma spectaculoasa. Morcovii ramasi? Rasi pe razatoarea mare si pusi la congelator - pentru viitoarea ciorba, sau pe razatoarea mica, tot pusi la congelator - pentru un chec cu morcovi. Ai fiert prea mult orez pentru un preparat? Nu-i nimic, adauga un mar ras, un ou batut si tusti in cuptor cu el. E un desert excelent. Cojile de portocale si lamaie si chiar si cateva de grapefruit? Iese din ele un sirop usor amarui, bun pentru adulti mai mult, ce-i drept, dar e deosebit. Cine vrea poate sa-i adauge 2-3 linguri de brandy si sa-l lase cateva zile in sticle inchise, si acum chiar e o bautura fancy pentru musafiri. Si multe alte exemple.

Economia se poate face si altfel: prin renuntarea la a mai arunca ce se poate folosi, si prin renuntarea la ce nu este strict necesar de cumparat. Si apropo de geamuri, sfantul alcool medicinal, indoit cu apa, pus intr-o sticla "cu puf-puf" - cum zice unul din baietii mei, este excelent. Diferenta este ca o sticla de alcool medicinal costa cat o sticla de solutie de curatat geamuri, dar acea sticla de alcool este echivalentul a 4 sticle de solutie de curatat geamuri.


Înapoi la “Zona libera”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori