Rulouri de paine in frunze de sfecla rosie( sarmale false)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Rulouri de paine in frunze de sfecla rosie( sarmale false)

Mesajde pupi » 31/03/2014 08:32

Probail o sa vi se para ceva anormal, ceva ciudat, ceva ce nu s-a mai auzit in lumea larga.
Am niste cunostinte din Ucraina si de la ele am aflat o adresa de blog de unde am scos reteta asta. De fapt ele m-au indreptat spre blogul acela( nu mai stiu care este pentru ca este mai mult de un an de cand am scos reteta si o pregatesc mereu)....o mancare simpla, foarte simpla chiar, neobisnuita DAR SUPER BUNA. De cate ori trecem pe langa vasul cu "sarmale "( asa le spunem noi , mai in gluma, mai in serios) nu ne putem abtine sa nu luam una si ajutandu-ne de ea ca de o lingurita , sa luam si din sosul din vas..
Sant sigura ca daca veti incerca cu siguranta o sa mai pregatiti si alte dati.
Cum la noi sfecla cu frunz se gaseste tot timpul anului DAR in perioada asta sant mai scumpe eu , toamna cand culeg sfecla din gradina las cateva " de samanta" in pamant. Primavar cam prin luna martie ( asta e valabil aici la noi) sfecla ramasa in pamant de anul trecut , incepe sa dea frunze noi. Normal ca le culeg pe astea :wink: iar aluatul de paine il fac din timp, il impart in bilute mici si il congelez. Cand am nevoie pentru " Sarmale" doar il scot , il las la dezghetat si pregatesc mancare asta. :P

Ce avem nevoie:


Aluat de paine, circa 12-13 bile de marimea unui ou sau ceva mai micute
24-26 de frunze de sfecla rosie
250 ml smantana pentru frisca( neandulcita)
3 linguri de unt( 40-45 gr)
sare si piper dupa gust
1-2 lingurite de marar uscat
1-2 catei de usturoi( zdrobiti)


Luam frunzele de sfecla si le taiem codita, le spalam bine de tot, le asezam dupa marime, cele mai mari separat de cele mijlocii si/sau mici.
Aluatul de paine il taiem in bucati de marimea unei nuci daca frunzele sant medii sau mici ca marime si putin mai mare bucata de aluat daca frunza este mai mare.
Luam pe rand tot cate o frunza de sfecla, o rulam inainte separat ca sa "zdrobim " codita. Luam o bucata de aluat si facem un sul din ea dupa care asezam la baza lata a frunzei de sfecla si rulam exact ca si la sarmale, spre varf. Deosebirea este ca nu inchidem lateralele ci lasam ( o idee) sa se vada aluatul pe margini.
Luam un vas si il ungem usor cu ulei dupa care asezam " sarmalele" noastre de paine , una langa alta, pe un singur rand, eventual doua randuri...cel de deasupra sa fie mai mic decat primul strat si "sarmalele" sa nu se suprapuna ci sa se intercaleze.
Acoperim vasul si il lasam intr-un loc mai cald pana dospeste aluatul din "sarmle"
Pregatim cuptorul la temperatura de 350F ( 180C) si cand aluatul e suficient de crescut , introducem la cuptor. Coacem circa jumatate de ora sau pana aluatul prinde o crusta aurie.
Intre timp , punem in alt vas, untul la topit. Adaugam mararul , usturoiul tocat si smantana de frisca aducem la punctul de fierbere dupa care micsoram temperatura la foarte mic si lasam pe ochiul aragazului pana "sarmalele" sant coapte.
Dregem de sare si piper.
Scoatem "sarmalele "coapte din cuptor, turnam cu o lingura sosul din vas peste ele si introducem iarasi la cuptor pentru 5 minute sau pana prinde putina pojghita( atentie sa nu ardem prea tare marginile painii.
Servim calde cu sosul din vas sau reci cu acelasi sos. Sant bune atat calde cat si reci.
Va promit ca nu veti regreta daca o sa incercati aceste sarmale.
Cum la noi sfecla cu frunz se gaseste tot timpul anului DAR in perioada asta sant mai scumpe si nu sant bio eu , toamna cand culeg sfecla din gradina las cateva " de samanta" in pamant. Primavara cam prin luna martie ( asta e valabil aici la noi) sfecla ramasa in pamant de anul trecut , incepe sa dea frunze noi. Normal ca le culeg pe astea :wink: iar aluatul de paine il fac din timp, il impart in bilute mici si il congelez. Cand am nevoie pentru " Sarmale" doar il scot , il las la dezghetat si pregatesc mancare asta. :P ....Pofta buna!!
Fişiere ataşate
073_sarmale_false_3257.jpg
073_sarmale_false_3257.jpg (53.95 KiB) Vizualizat de 1978 ori
064_sarmale_false_4803.jpg
064_sarmale_false_4803.jpg (72.51 KiB) Vizualizat de 1978 ori
018_rulouri_de_sfacla.jpg
018_rulouri_de_sfacla.jpg (76.8 KiB) Vizualizat de 1978 ori
020_rulouri_de_sfacla.jpg
020_rulouri_de_sfacla.jpg (64.4 KiB) Vizualizat de 1978 ori
028_sarmale_false.jpg
028_sarmale_false.jpg (61.62 KiB) Vizualizat de 1978 ori
033_sarmale_false.jpg
033_sarmale_false.jpg (41.01 KiB) Vizualizat de 1978 ori
034_sarmale_false.jpg
034_sarmale_false.jpg (36.19 KiB) Vizualizat de 1978 ori
035_sarmale_false.jpg
035_sarmale_false.jpg (68.82 KiB) Vizualizat de 1978 ori
036_sarmale_false.jpg
036_sarmale_false.jpg (53.28 KiB) Vizualizat de 1978 ori
037_sarmale_false.jpg
037_sarmale_false.jpg (62.98 KiB) Vizualizat de 1978 ori
038_sarmale_false.jpg
038_sarmale_false.jpg (67.61 KiB) Vizualizat de 1978 ori
039_sarmale_false.jpg
039_sarmale_false.jpg (41.41 KiB) Vizualizat de 1978 ori
040_sarmale_false.jpg
040_sarmale_false.jpg (68.83 KiB) Vizualizat de 1978 ori
041_sarmale_false.jpg
041_sarmale_false.jpg (54.91 KiB) Vizualizat de 1978 ori
042_sarmale_false.jpg
042_sarmale_false.jpg (84.87 KiB) Vizualizat de 1978 ori
050_sarmale_false_3628.jpg
050_sarmale_false_3628.jpg (75.94 KiB) Vizualizat de 1978 ori
054_sarmale_false.jpg
054_sarmale_false.jpg (64.22 KiB) Vizualizat de 1978 ori
064_sarmale_false.jpg
064_sarmale_false.jpg (72.51 KiB) Vizualizat de 1978 ori
071_sarmale_false.jpg
071_sarmale_false.jpg (46.93 KiB) Vizualizat de 1978 ori
073_sarmale_false_9347.jpg
073_sarmale_false_9347.jpg (53.95 KiB) Vizualizat de 1978 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/03/2014 08:45

c e reteta interesanta.. eu credeam ca e cu piine normala , gata coapta adica si daca nu am citit de vreo 2-3 ori ca nu intelegeam unde povestesti cum se inmoaie piinea si alte balarii dupa imaginatia mea =)) =)) =)) =))


cred ca merge de minune si cu varza noua/dulce ca doar piinea sau placinta coapta pe frunze de varza e o adevarata nebunie

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/03/2014 08:50

Crista, am facut zilele trecute cu frunze de macris( a iesit macrisul deja) dar nu am apucat sa fac poze....iese tare bine si asa , deci nu vad de ce nu ar merge si cu frunze de varza.
Sosul trebuie sa il ai neaparat DAR frunza de sfecla are un gust deosebit si care in combinatia cu sosul este ceva super delicios. Eu as incerca prima data cu sfercla si apoi cu alte frunze , tocmai pentru a putea face comparatia si a putea alege pe viitor care anuma se va pastra PENTRU CA ESTE TARE BUNA si sigurat se va cere refacuta reteta :P :roll: :roll:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 31/03/2014 10:18

Foarte interesanta reteta si in acelasi timp foarte migaloasa, cred caai nevoie de o rabdare de fier ca sa o pregatesti.
Felicitari Pupi si Bafta la concurs!

:master: =D> :master: =D> :master: =D> :master: =D> :master: =D> :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love: :love:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/03/2014 11:07

Nu ziceam pentru mine :lol: ca eu gasesc frunze de sfecla ( din alea verzi nu asa rosii dar e tot aceeasi frunza) aproape tot anul ..

Eu n-am macris :? (n-am maimutoi invidios si mi-ar fi trebuit aici )

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/03/2014 12:45

O noutate ( mare :!: ) pentru mine :o Foarte inedita reteta =D> :master: :flower:
Cu siguranta mi-ar placea sa servesc aceste rulouri :buuun:

Din ce cunosc eu ( sper ca nu spun acum o prostie :bum: ) exista o varietate de sfecla rosie cultivata numai pentru frunze...din acest soi ai folosit :?: sau sunt frunzele de la sfecla rosie ( cea folosita pentru muraturi, de ex) ? La noi nu gasesti seminte pentru prima categorie si am citit multe retete in care se folosesc frunzele...Nu prea sunt eu edificata in acest sens :badday:

Iti tin pumnii pentru concurs :peace: Bafta :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 31/03/2014 09:32

Interesanta reteta :o :o :o :o :o ...imi plac foarte mult fotografiile cu polonicul in gradina :P :P :P :P :P
Succes in concurs :party: :party: :party: :party: ...si felicitari pentru prezentare :master: :master: :master:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 31/03/2014 09:55

d_dana_a scrie:Interesanta reteta :o :o :o :o :o ...imi plac foarte mult fotografiile cu polonicul in gradina :P :P :P :P :P
Succes in concurs :party: :party: :party: :party: ...si felicitari pentru prezentare :master: :master: :master:


Subscriu! =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/04/2014 08:17

Bia, reteta este foarte, foarte simpla . De cate ori fac paine in casa pun la congelator putin aluat " pentru zile negre" ..niciodata nu se intampla sa nu am aluat in frigider :wink: :D .
La reteta asta nu e nimic complicat, doar speli frunza o rulezi inainte pentru a inmuia codita frunzei si pui bucatica de aluat pe frunza dupa aceia, rulezi si gata , asezi in cratita/vas si coci....nu cred ca este o reteta mai usoara si mai rapida decat asta daca ai la indemana aluatul .....sa nu mai vorbesc de bunatatea acestor" sarmale"....le ador. :roll: :roll: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/04/2014 08:27

Lucia, si pentru mine a fost o noutate....nu am mai mancat asa ceva cu toate ca eu cunosteam idea acestor , asa zise, sarmale.
Tatal meu mereu ii spunea mamei ca mama lui facea ceva sarmale cu paine si rulate in frunze de sfecla....iti dai seama ca la cat se pricepea el la bucatarie, mama nu ii dadea prea multe credite si nu il credea, plus ca nu avea de la cine sa se informeze de o astfel de mancare.
Intr-o zi vorbind cu fetele mele ucrainience mi-am amintit de mancarea asta si am intrebat ....mi-au raspuns pozitiv si chiar mi-au dat si o adresa a unui bblog a unei rusoaice/ucrainience( ce o fi , ca nu stiu) si am gasit postarea asta.
Normal ca am incercat reteta si , efectiv m-am indragostit de "sarmalele" astea ....sant super bune si sosul care ramane , e delicios.
Despre sfecla , habar nu am avut ca se cultiva doar pentru frunze, eu am in gradina sfecla normala, cea pe care o culegi vara /toamna si o pui la borcane, sfecla arhicunoscuta.
Intentionat las in pamant cateva radacini ca sa am frunze proaspete primavara care urmeaza. Ea nu mai e buna de mancat dar face frunze si asta ma intereseaza pe mine.
Eu folosesc multe frunze de sfecla, fie la sarmalele astea sau la sarmale normale, la sucuri de legume combinate cu fructe, la supe etc, etc...poti face o incercare pentru la anul, lasa si tu in pamant cateva radacini de sfecla sa vezi cum ies frunzele :hug: :hug: :pup: :pup:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori