Nu stiu sa iti spun daca este buna sau nu masina asta a ta....cu ce te pot ajuta , o fac cu placere. Orice masina are un panou luminos, pe el ai programele si ceasul. La masina mea este ceva de genul
1 program basic ( painea normala, reteta de baza, rezultate perfecte)
2 French ( se foloseste pentru french bread care necesita un timp de framantare mai indelungat, dospire si coacere)
3 Whole wheat ( faina integrala)( cand folosesti faina integrala mai mult de 50%- iti ofera un timp mai indelungat de dospire)
4 Quick ( rapid) ( la retete care folosesc mai mult praf de copt sau bicarbonat decat drojdie- se foloseste doar la retete speciale)
5 Sweet( dulce) ( program pentru copt paine care are o cantitate mare de zahar, grasimi sau proteine, tot ce are tendinta de a se maroni prea mult)
6-7 express bake( coacere rapida) ( nu cred ca ai programele astea)
8 Dough ( aluat)( poti prepara aluaturi pentru roluri, paine, cozonac ,pizza, care dupa terminarea programului , care tine o ora jumate, trebuie sa scoti aluatul si sa il modelezi manual, depinde de ce vri sa faci)
9 Jam ( gem) ( pentru gemuri preparat din fructe proaspete)
10 Cake
11 Sandwich ( se prepara paine ptr sandwich-uri)
12 Bake ( copt) se foloseste pentru a coace aluaturi pregatite manual sau la care ai folosit programul nr. 8 ( de aluat)
Sant sigura ca la tine nu sant tot asa programele, dar in mare , cam toate masinile de paine sant la fel.
Se pune in masina prima data lichidele( apa, ulei, oua, esente, sucuri etc) apoi se pune faina in asa fel ca sa acopere toata suprafata apei, apoi se pune zahar, sare, coaja de lamaie, portocale, etc, si ultima se pune drojdia uscata. Trebuie sa ai grija sa nu cumva sa ajunga apa la suprafta si sa atinga drojdia. . Mai sant masini la care ordinea de aranjare a ingredientelor este exact invers ( adica solidele prima data si lichidele la urma, dar nu cred ca masina ta sa fie din asta . ).
Modul de prelucrare . Te asiguri ca paleta este la locul ei in cuva, apoi pui in ordinea indicata in reteta, ingredientele necesare preparatului care il doresti, , inchizi capacul , alegi programul care il doresti, folosindu-te de sagetile jos-sus, alegi culoarea crustei ( asta daca vrei sa si coci la masina nu doar ptr aluat) apesi apoi pe start si gata , masina is face treaba singura.
Eu de regula folosesc programul de aluat mai mult, framant acolo tot ce este aluat ptr paine, cozonac , roluri, pizza, langos, gogosi , branzoici) . Cand s-a terminat programul , scot aluatul in modelez cum vreau si -l coc in aragaz. Painea coapta in masina de paiine, mie personal mi se pare cam uscata , , de aia o coc separat ( la aragaz) . Multa lume coace painea la masina si este multumita de rezultat. Alegerea este a ta.
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Te asteptam cu retete noi acuma, si bine ai venit pe la noi sper sa iti placa familia noastra.
