Reteta nr 2 -PAINE FARA GLUTEN

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Reteta nr 2 -PAINE FARA GLUTEN

Mesajde pupi » 16/08/2011 09:50

Dupa cum se stie painea fara gluten nu este asa de buna la gust ca si painea facuta din faina cu gluten. Problema este ca exista foarte multe persoane alergice la gluten.
Cum am avut acasa o gramada de faini preparate in casa de subsemnata, mi-am propus sa mai fac un alt fel de paine fara gluten.
Desigur ca nu mi-a reusit de prima data, m-am jucat cu fainurile si cantitatile, am aruncat o gramada pentru ca nu s-au copt ca lumea sau erau asa de sfaramicioase incat erau bune de dat pasarilor.
Am incerca sa fac o paine fara guar gum si in final am reusit.
Normal ca m-am mai si uitat prin carti, am combinat unele info cu altele ....a iesit o paine buna ( spun cei care mananca numai paine fara gluten) ....mie personal imi place painea noastra taraneasca, din faina de grau , dospita si coapta in cuptor de caramida.
Dar gusturile nu se discuta, cu atat mai putin problemele de sanatate.

Retete de fata cere faina de naut( am sa dau mai jos link-ul cu prepararea ei in casa, in comert costand prea mult sau nu se gaseste, cel putin asta am inteles)

Eu una pentru ca nu am avut destula faina de naut si nici timp sa imi prepar alta , am combinat jumatate de cantitate de faina de naut cu jumate de faina de quinoa.

Deci,

1 lingurita sare
1/2 cup de apa calda ( 125 ml)
1 plic de drojdie uscata
1 cup apa ( 250 ml)
2 linguri faina tapioca
2 cups faina de naut
1/4 cup faina de malai fin
2 linguri de amidon de porumb
2 lingurite praf de copt ( fara gluten)
2 lingurite de sare( sau mai putin , depinde de gust)
2 albusuri de ou
1/2 cup lapte de soia ( sau de care preferati)( 125 ml)
1 tava de chec unsa si fainata cu faina de porumb fina




Intr-un vas dizolvi zaharul in apa calduta si apoi pui drojdia deasupra si lasi deoparte aproximativ 10 minute dupa care amesteci putin , acoperi si lasi la dospit.
In alt vas amesteci tapioca cu apa adaugata pe rand sa nu se faca cocoloase, apoi se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa si isi schimba culoarea de la albicios la clar/limpede/transparent..Pui deoparte.
In alt vas amesteci faina de naut,malaiul ( faina de malai macinata in masina de cafea este ideala) amidonul de porumb, praful de copt fara gluten, sarea. .Pui deoparte. Separat in alt vas amesteci albusele de ou cu laptele si apoi adaugi drojdia dospita si amestecul de tapioca. Compozitia rezultata amesteci cu faina. Lasi acoperit, intr-un loc ferit de curenti, sa se odihneasca circa jumatate de ora sau 45 minute, apoi pui in tava pregatita din timp si dai la cuptor la foc mediu. Coci, incerci cu o scobitoare , daca e coapta scoti afara, daca nu e coapte la mijloc, acoperi painea cu o hartie si mai coci putin la o temparatura ceva mai ridicata.
Dupa coacere, scoti tava, lasi painea sa se raceasca in tava, cu un cutit desprinzi de pe peretii tavii cand e rece, intorci pe un gratar. Feliezi si pui la congelator. Cand ai nevoie scoti tot cate una-doua feli si incalzesi la microunde sau in cuptor la aragaz , dupa care mananci .
Eu mananc cu unt si cu gem de caise si va asigur ca este foarte buna, faina de naut fiind sanatoasa....Genul asta de paine nu se mananca doar asa simplu, trebuie sa mai aibe ceva pe langa





http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... casa-7880/
Fişiere ataşate
005 paine fara gluten nr2.jpg
005 paine fara gluten nr2.jpg (92.43 KiB) Vizualizat de 10100 ori
004 paine fara gluten nr2.jpg
004 paine fara gluten nr2.jpg (70.87 KiB) Vizualizat de 10100 ori
003paine fara gluten nr2.jpg
003paine fara gluten nr2.jpg (66.44 KiB) Vizualizat de 10100 ori
002 paine fara gluten nr2.jpg
002 paine fara gluten nr2.jpg (77.35 KiB) Vizualizat de 10100 ori
001 paine fara gluten nr2.jpg
001 paine fara gluten nr2.jpg (86.96 KiB) Vizualizat de 10100 ori
030 paine fara gluten.jpg
030 paine fara gluten.jpg (116.2 KiB) Vizualizat de 10100 ori
029 paine fara gluten.jpg
029 paine fara gluten.jpg (93.56 KiB) Vizualizat de 10100 ori
028 paine fara gluten.jpg
028 paine fara gluten.jpg (97.08 KiB) Vizualizat de 10100 ori
026 paine fara gluten.jpg
026 paine fara gluten.jpg (69.99 KiB) Vizualizat de 10100 ori
025 paine fara gluten.jpg
025 paine fara gluten.jpg (97.54 KiB) Vizualizat de 10100 ori
023 paine fara gluten.jpg
023 paine fara gluten.jpg (61.14 KiB) Vizualizat de 10100 ori
022 paine fara gluten.jpg
022 paine fara gluten.jpg (74.92 KiB) Vizualizat de 10100 ori
021 paine fara gluten.jpg
021 paine fara gluten.jpg (67.29 KiB) Vizualizat de 10100 ori
018 paine fara gluten.jpg
018 paine fara gluten.jpg (52.61 KiB) Vizualizat de 10100 ori
017 paine fara gluten.jpg
017 paine fara gluten.jpg (47.25 KiB) Vizualizat de 10100 ori
016 paine fara gluten.jpg
016 paine fara gluten.jpg (47.27 KiB) Vizualizat de 10100 ori
015 paine fara gluten.jpg
015 paine fara gluten.jpg (73.5 KiB) Vizualizat de 10100 ori
013 paine fara gluten.jpg
013 paine fara gluten.jpg (70.75 KiB) Vizualizat de 10100 ori
012 paine fara gluten.jpg
012 paine fara gluten.jpg (84.7 KiB) Vizualizat de 10100 ori
011 paine frara gluten.jpg
011 paine frara gluten.jpg (82.68 KiB) Vizualizat de 10100 ori
010 paine fara gluten.jpg
010 paine fara gluten.jpg (83.07 KiB) Vizualizat de 10100 ori
009 paine fara gluten.jpg
009 paine fara gluten.jpg (83.91 KiB) Vizualizat de 10100 ori
008 paine fara gluten.jpg
008 paine fara gluten.jpg (48.25 KiB) Vizualizat de 10100 ori
007 paine fara gluten.jpg
007 paine fara gluten.jpg (96.06 KiB) Vizualizat de 10100 ori
006 paine fara gluten.jpg
006 paine fara gluten.jpg (74.9 KiB) Vizualizat de 10100 ori
003 paine fara gluten.jpg
003 paine fara gluten.jpg (78.98 KiB) Vizualizat de 10100 ori
001 paine fara gluten.jpg
001 paine fara gluten.jpg (109.11 KiB) Vizualizat de 10100 ori
005 paine fara gluten nr2.jpg
005 paine fara gluten nr2.jpg (92.43 KiB) Vizualizat de 10100 ori

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 16/08/2011 01:51

:master: :master: :master: :master: :master:
Pupi,admir daruirea si perseverenta cu care incerci sa fii de folos comunitatii RC . :hug: :master: :master: :hug: :pup:
Frumoasa aceasta paine si mai accesibila celor din Ro.
O voi incerca si eu ,cu siguranta.Am toate ingredientele,cu exceptia timpului.Astazi e pe rol o portie de zacusca cu vinete :buuun: si apoi ne pregatim de concediu :party:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 16/08/2011 02:19

5august scrie::master: :master: :master: :master: :master:
Pupi,admir daruirea si perseverenta cu care incerci sa fii de folos comunitatii RC . :hug: :master: :master: :hug: :pup:


Subscriu!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/08/2011 06:48

Alina, in mod normal reteta este doar cu faina de naut, eu am combinat fainile, am pus , asa cum am scris , jumate naut si jumate quinoa. Lichidul nu este absorbit cum ar fi trebuit, la mine aluatul a ramas cam prea moale din cauza fainii de quinoa, in mod normal trebuie sa fie un aluat normal care se pate modela cu mana si cu multa faina de malai fin. Poate faptul ca faina mea a fost scoasa direct din congelator ( acolo le pastrez in cazul in care imi prepar cantitate mai mare de faina) si nu am lasat sa ajunga la temperatura camerei , a avut prea multa umiditate in ea si nu a mai absorbit lichidul cum ar fi trebuit :? :? , nu stiu ce sa zic....poate eu am pus ceva mai mult lichid cand am masurat.....oricum idea eset ca am sa incerc data viitoare cu faina care este la temperatura camerei si afanata bine( cernuta de trei ori) si am sa tin ochii deschisi pe paharul cu lichid....eventual am sa adaug doar 3/4 din cantitatea de lapte .....am sa vad....trebuie sa scot un aluat care se modeleaza usor si se poate intinde si sub forma de pizza sau focaccia.
Ce imi place la aluatul asta este, ca si la aluatul normal de paine, ca se poate combina cu fel de fel de ierburi aromate, sa ii mai" acoperi" putin gustul asta de faina fara gluten ( atat de specific acestui fel de paine)
se poate adauga marar tocat , rosmarin( asta doua imi plac cel mai mult in paine) sau prune uscate a;lte arome din ierburi , dupa preferinta( dar sa fie proaspat totul ca sa se evite inca o cantitate de umezeala in plus)
Draga mea spor la zacusca si un concediua cat mai placut ti doresc, sa mergeti cu bine si sa va intoarceti cu bine, sa te avem din nou printre noi :hug: :pup: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/08/2011 06:54

Flore, mersi, esti dulce :hug:

mihaelap
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 10/08/2011 12:19

Mesajde mihaelap » 30/10/2011 12:34

painica facuta de mine [/quote]
Fişiere ataşate
IMGA0475.JPG
IMGA0475.JPG (53.11 KiB) Vizualizat de 9821 ori

mihaelap
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 10/08/2011 12:19

Mesajde mihaelap » 30/10/2011 12:39

fac paine si o arunc. nu se atinge de ea.
nu inteleg de ce se lasa in cuptor nu il deschid pana nu scot painea, sau sta preamult la crescut. la final e groasa de 2 cm.
acum cumpar faina de la IBA si o fac dupa instructiuni , dupa cateva incercari imi mai iese si mie painica cat o chifla am facut rost de putin afanator si e un pic mai bine, din ultima a mancat ceva...
Fişiere ataşate
IMGA0479.JPG
IMGA0479.JPG (54.35 KiB) Vizualizat de 9818 ori
IMGA0478.JPG
IMGA0478.JPG (41.85 KiB) Vizualizat de 9820 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/10/2011 08:48

Scrie-mi te rog frumos, ce fel de faina folosesti, ce grad de umiditate are, cat amesteci /framanti , cat lichid pui si daca masori exact sau dupa ochi sau cu aproximatie....sa vedem, poate trecem impreuna prin problema si vedem unde este bubita. Realitatea este ca painile fara gluten , in general, nu sant foarte buna la gust, dar daca descoperim ce anume nu e bine la aluat , atunci poti face combinatii...poti adauga in aluat ce ii place ei, poate usturoi, marar, rosmarin, bacon prajit bine, scurs de ulei bine de tot si apoi faramitat /tocat...schimba complet gustul fainii fara gluten....asa poate o sa manance. Sant sigura ca incet si cu rabdare ai sa o faci sa manance si genul asta de paine.....poate daca incerci in cupe micute de tarta/savarina si faci ceva gen chifla...pui la congelator si scoti doar una,doua , cat mananca, pui cu unt si gem si nu se mai simte gustul ....astept sa imi scrii inapoi....si inca ceva cum coace cuptorul tau???uniform sau nu, unde asezi gratarul , temparatura din cuptor...daca ai aragaz fara gradatie precis stii dupa aldura emanata cam la ce temperatura poate sa fie....oricum, astept....dupa cum arata painea se pare ca are cam multa umezeala in ea, de aia se lasa la mijlocsau nu e cioapta destuil si mijlocul ramane copt doar pe treisferturi....vad ca ai coaja destul de inchisa, deci poate arde cuptorul???
pune o foaie deasupra si da focul ceva mai mic....astept sa revii cu info :hug:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator