Reguli de baza in diversificarea alimentatiei sugarului

Esti proaspata mamica si nu stii ce alimentatie e ideala pentru copilul tau? Aici poti discuta cu alte mamici care au trecut sau mai trec inca prin aceleasi probleme ca si tine.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Reguli de baza in diversificarea alimentatiei sugarului

Mesajde Nally » 21/03/2006 09:59

Pentru bebeluş cel mai important aliment este laptele de mamă! Acesta ii asigură toţi factorii nutritivi si anticorpii care il protejează fata de infecţii ! Alaptarea stabileşte o comunicare afectiva ĂŽntre mamă si copil unică!

Reguli de bază in diversificarea alimentatiei sugarului:

• Copilul trebuie să fie sănatos
• Alimentul ales se introduce in cantitati mici crescute progresiv, pană la completa ĂŽnlocuire a unei mese de lapte in decurs de 3-4 zile.
• Sucul de fructe nu ĂŽnlocuieşte o masă de lapte.
• Alimentul nou va fi administrat cu linguriţa.
• Nu se introduce simultan două alimente noi.
• Cand copilaşul refuza alimentul nou, se renunta temporar la administrarea lui.
• Daca apar semne de intoleranta la alimentul nou (diaree, varsaturi), acel aliment va fi suprimat si veti consulta medicul pediatru.

Alimentatia sugarului de 5-6 luni

Atunci cand copilasul este alimentat natural, laptele de mama ii asigura o hrana completa pana in luna a sasea, neavand nevoie de alt aliment, nici macar de apa.

Daca micutul dvs. Are varsta de 5-6 luni, cantareste mai mult de 5 kg, isi sustine bine capul si a ainceput san u se mai sature doar cu lapte, este necesar sa incepeti diversificarea alimentaiei cu acordul medicului pediatru sau de familie. Diversificarea alimentatiei asigura un plus de elemente nutritive necesare cresterii si dezvoltarii normale a copilului si se va face respectand regulile de baza prezentate!

Alimente recomandate sugarului de 5-6 luni

Sucuri fructe (mere, morcovi) incepand cu caeva picaturi crescand progresiv la 30 ml/zi.
Piureuri de fructe (mere crude sau coapte, piersici). Capsunile, fragii, kiwi, bananele, zmeura se dau dupa varsta de 1 an, fiind alergizante.
Legume (morcovi, patrunjel, telina, cartofi, dovlecei, ardei, fasole verde) la inceput sub forma de supa strecurata, si ulterior sub forma de piure imbogatit cu unt si lapte.
Fainoase fara gluten (orez, porumb) folosite pentru a imbogatii o masa de lapte, supa (1-3%), piureul de legume sau fructe.

Pana la varsta de 8 luni carnea de pui si vita se fierb separat de restul alimenteleor!

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Diversificarea

Mesajde Nally » 22/03/2006 02:56

Pun si cateva scheme de diversificare probate de mamici pe care le cunosc si care au niste copii tare reusiti! :love: Eu am aplicat schema Dnei Dr. Culcer de diversificare!


 3 luni -suc de fructe si legume; sucul de portocale este primul introdus, iar dupa varsta de 4 luni sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite; fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);

 4 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 ½ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte;
- piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;

 5 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
- unt la piureul de legume;
- branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;

 5 ½ luni - supa de carne;

 6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
- galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
- iaurt;
- la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
- ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);

 7 luni - ficat de pasare sau vita;
- smantana 1-2 lingurite pe zi;
- perisoare;

 8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;

 9 luni - carne de peste, sunca presata;
- aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;

 10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
- ou intreg (de preferinta la 1 an).


ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
LAPTE DE VACA: 0-1 luna: ½ lapte zaharat + ½ apa zaharata
1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
4 luni…: lapte integral.
In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.


Luna a-III-a: 5 mese a 130 – 150 ml;
Se inlocuieste treptat o masa de lapte cu fructe, de preferat masa de la ora 10,00 (mar ras pe razatoare de sticla, banane bine coapte frecate spuma);

LUNA A-IV-A: 5 MESE A 160 ML;

 ora 6,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
 ora 10,00 - 100 g piure de mere (banane) +5% zahar + 1-2 biscuiti (se poate indulci cu sirop de zahar);
 ora 14,00 - 120-150 ml de supa de legume + fainos + 1-2 lingurite de ulei de la 4 ½ luni;
- 50 g piure de legume (cu unt de la varsta de 4 ½ luni);
 ora 18,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
 ora 22,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca +5% zahar + 1-2 lingurite fainos de la 4 ½ luni.

Luna a-V-a: 5 mese a 160-180 ml;

 ora 6,00 - 160 ml lapte;
 ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (+ 1-2 lingurite sirop de zahar);
 ora 14,00 - 100-150 ml supa de legume + ulei sau unt;
- 50-100 g piure de legume;
- 20 g carne la 2 zile;
 ora 18,00 - 160 ml lapte;
 ora 22,00 - 160 ml lapte + fainos (faina de orez, biscuiti, faina de grau, gris);
Pentru 100 ml -1 lingurita fainos, fainosul se fierbe;
Luna a-VI-a: 5 mese a 180 – 200 ml;

 ora 6,00 - 180 ml lapte;
 ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
 ora 14,00 - 100 ml supa legume sau carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
 ora 18,00 - 180 ml iaurt + 1-2 biscuiti +5% zahar;
 ora 22,00 - 180 ml lapte + 2 lingurite fainos.

LUNA A-VII-VIII-A: 5 MESE A 200 ML;

 ora 6,00-7,00 - 200 ml lapte;
 ora 9,30-10,30 - 100 g piure de mere sau banane, caise, piersici
- 30-50 g branza de vaci;
- 2 biscuiti;
- 50 ml suc de fructe sau legume (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
 ora 13,00-14,00 - 100 ml supa de legume sau supa de carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- 1 galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
- 20 g ficat de pasare fiert si pasat inclus in piure;
 ora 16,00-17,00 - 200 ml iaurt zaharat 5% + 1-2 biscuiti, + 20-30 g branza de vaci sau 200 ml iaurt cu fructe;
 ora 20,00-21,00 - 200 ml lapte + fainos.

Luna a-IX-X-a: 5 mese a 200 ml sau 4 mese a 250 ml;

 ora 7,00 - 250 ml lapte;
 ora 12,00 - 100 ml supa de zarzavat sau supa de carne cu fainos (gris, pesmet de paine alba, faina de orez);
- 100 g piure de legume (ex. spanac);
- 20-30 g carne fiarta si tocata la 2 zile;
- 20-30 g branza de vaci;
- 1 galbenus de ou la 2 zile;
- ficat de pasare;
- peste proaspat;
- creier fiert si pasat o data pe saptamana;
In branza de vaci de la pranz pot fi adaugati 30 ml suc de fructe si 1 biscuit;
 ora 17,00 - 200 ml iaurt indulcit 5% cu 2 biscuiti
sau 200 ml iaurt cu fructe
sau 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 20-30 g branza de vaci si 2 lingurite sirop zahar
sau 200 ml lapte cu 2 lingurite fainos si branza de vaci sau budinci, papanasi;
 ora 21,00 - ca la ora 17,00;

LUNA A-XI-XII-A: 4 MESE A 250 G;

 ORA 7,00 - 250 ML LAPTE CU FAINOS
sau 250 ml lapte cu paine si unt sau cozonac;
 ora 13,00 - 100 ml supa sau bors cu zarzavat, carne cu fainos (gris, orez, galuste, taietei) paine;
- 100-150 g piure de legume;
- 20-30 g carne fiarta tocata sau perisoare;
- 1 galbenus de ou alternativ cu carne la 2 zile;
- 20-30 g ficat fiert si pasat;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne, ou;
- 1 mar crud ras cu 30-50 ml suc de fructe;
 ora 17,00 - 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 1-2 ligurite sirop de zahar, 50-100 ml suc de fructe sau legume, 20-30 g branza de vaci;
- budinci, papanasi, prajituri de casa;
 ora 21,00 - 250 ml lapte cu fainos
sau 250 ml iaurt indulcit cu 2-3 biscuiti.
 Fainos (cereale si preparate de cereale)

• Faina de orez; faina de grau rumenita; gris; pesmet din paine uscata; biscuiti simpli; faina de ovaz; zeamil; fosforin; faina de grau;
• Faina de malai; paste fainoase;
• Fainoasele se fierb 5-10 min.
• Pastele fainoase se fierb 20 min. si se limpezesc sub jet de apa rece.

 Iaurtul se prepara din lapte de vaca fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
 Lapte cu faina rumenita (de orez).
250 ml lapte, 2 lingurite faina, 2 lingurite zahar .
Intr-o cratita uscata se pune faina la foc mic amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand faina devine aurie, se pune laptele, zaharul si se fierb 5-10 min.
 Gris cu lapte.
Se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
 Biscuiti cu lapte.
Biscuiti simpli se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
 Budinca I.
Se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
 Budinca II.
200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma.
Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.


1 – 3 ani

Ora 7,00 – 8,00 – 250-300 g cafea cu lapte cu 5% zahar cu 50-75 g paine, 10-15 g unt;
12,00 – 250-300 g supa de legume (pasare, vita) sau bors de legume cu unt, cu galbenus de ou (chiar unu pe zi), apoi 50-100 g carne sau ficat cu paine;
16,00 – 200-250 g fructe crude sau compot sau budinca cu fructe sau budinca de fainoase cu lapte si dulceata sau budinca de zarzavat cu ou si branza sau o prajitura;
20,00 – 250-300 g lapte cu paine sau biscuiti, mamaliguta de gris sau de faina de porumb cu branza de vaci cu unt sau smantana.

Sau

7,00-8,00 - cacao cu lapte 5-8% zahar, cozonac;
12,00 – supa de carne, perisoare cu sos de smantana, piure de cartofi, compot de fructe sau fructe crude (mere, pere, caise);
16,00 – ceai cu lamaie si chec cu rahat;
20,00 – budinca de fidea cu branza, lapte cu paine.

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Schema de diversificare Dr. Culcer

Mesajde Nally » 22/03/2006 02:59

Se incepe dupa 6 luni, iar la cei foarte grasi dupa 4-5 luni. Se inlocuieste la inceput masa a 2 a din zi adica masa de la ora 10.

Se incepe cu suc de morcov, suc de mar, separat sau impreuna...o lingurita in prima zi , apoi 2 apoi 4, aproximativ 20 ml , apoi 40 ml , apoi 60, 100 ml, se adauga si pulpa de fruct, mar banana cite putin.

Se sta 2-3 zile pe loc, pentru a vedea cum reactioneaza copilul, apoi se introduce banana mixata, cite o lingurita, doua pina la jumatate de banana. Pireul de fructe , trebuie sa fie semifluid , sa curga. In amestecul de mar sau banana, se pot introduce alte sucuri sau fructe in cantitati progresive. Apoi trebuiesc adaugate la masa aceasta si proteine sub forma de brinza de vaci cite 1-2 pina la 4-6 lingurite sau pulbere de biscuiti pina la aceeasi cantitate.

Biscuitii trebuiesc rumeniti in cuptor si umflati cu ceai fierbinte dupa care se amesteca in pireul de fructe. Amestecurile de fructe se alterneaza, nu se da mai mult de 2 zile acelasi fel de pireut.

MASA a 3 a .

Supa de legume. Pireul de legume. Supa se face din morcov, telina pastirnac, cartof, ardei gras...se fierb cu putina sare si ulei. La inceput se da doar zeama cu 1-2 masuri de orez instant, 30 ml , 60 ml , ...pina la 200. Dupa ce s-a obisnuit cu supa se incepe cu pireul de legume.La fel se administreaza si el progresiv, cu putin unt...apoi se introduc in pireul de legume, pe rind galbenus de ou, carne de piept de pui (galbenusul fiert tare , la inceput cite un sfert...iar carnita cite o lingurita...si crestem progresiv) ficat de pasare , peste.

MASA a 4 a - la ora 18, dupa 7-8 luni se inlocuieste....cu iaurt cu sau fara fructe, mamaliguta cu brinza si smintina, papanasi fierti.Pina la 2 ani jumate si peste, copilul trebuie sa primeasca 2 mese de lapte pe zi .

Bunica
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 12/08/2007 12:57
Localitate: Australia

Multzumesc

Mesajde Bunica » 20/09/2007 12:27

Foarte complet si de mare ajutor reteta asta!!!!!
Aveam mare nevoie, intrucat eu stau cu nepotzica si tot cautam cea mai buna reteta pentru mancarea micutzei, dar acesta este cel mai complet meniu. :flower:
Bunica fericita

Avatar utilizator
MIHHA
Incepator
Mesaje: 112
Membru din: 14/12/2005 01:14

Mesajde MIHHA » 21/03/2008 07:58

buna
este exact ce am nevoie
:flower:
multumesc mult

Avatar utilizator
manciuleasa
Incepator
Mesaje: 54
Membru din: 25/02/2007 07:47
Localitate: BUCURESTI

Mesajde manciuleasa » 21/03/2008 08:31

Bine ai venit ! mamica lui Matei. Sa iti traiasca micutul,sa aiba parte de sanatate, un dram de noroc, iar tu sa il ocrotesti cu dragoste si intelegere. :hug: . :flower: .
Adina

Avatar utilizator
antonella
Incepator
Mesaje: 18
Membru din: 23/09/2008 05:14
Localitate: Praga, Firenze

Mesajde antonella » 11/02/2009 08:18

:) Imi vine sa zambesc!....ma scuzati! Nimic nu poate fi mai bun decat instinctul matern! Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar nu poti creste un copil dupa tabele si liniute!
Copii sunt atat de diversi, chiar si cei proprii! Ascultati-o pe bunica, mamica, pe matusa care e prin preajma voastra, care si-au crescut pruncii fara mare stiinta! Nu ca ar trebui ignorata doctorita sau asistenta, nu, nici vorba! Insa TU iti cunosti copilul cel mai bine!
Habana

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 12/02/2009 04:07

antonella scrie::) Imi vine sa zambesc!....ma scuzati! Nimic nu poate fi mai bun decat instinctul matern! Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar nu poti creste un copil dupa tabele si liniute!
Copii sunt atat de diversi, chiar si cei proprii! Ascultati-o pe bunica, mamica, pe matusa care e prin preajma voastra, care si-au crescut pruncii fara mare stiinta! Nu ca ar trebui ignorata doctorita sau asistenta, nu, nici vorba! Insa TU iti cunosti copilul cel mai bine!


"Tabelele si liniutele",draga Antonella sunt un standard,in acelasi timp un etalon.Evident fiecare copil este unic ,adaptezi regulile in functie de situatie.Am doi copii si am fost nevoita sa adaptez diversificarea alimentatiei,pe de o parte,precum si abordarea lor ca personalitati,total diferit,dar m-am raportat intotdeauna la "standard".
Nu sunt de acord cu "ascultati sfatul bunicii,matusii..."ele au trait alte vremuri decat cele traite de noi,in plus,de multe ori parerea bunicii si a matusii intr-o problema anume se bat cap in cap si atunci ce faci?Iti asculti instinctul matern,dar pe langa asta e bine ca ai posibilitatea de a pune mana pe o carte cu sfaturi si reguli de crestere a unui copil si sa te informezi corect.Bunicile noastre nu au avut privilegiul acesta poate.

Avatar utilizator
antonella
Incepator
Mesaje: 18
Membru din: 23/09/2008 05:14
Localitate: Praga, Firenze

Mesajde antonella » 12/02/2009 04:49

:master: No comment!
Sunt prea "batrana" si cu experienta ...poate. De aceea nu comentez! Scuza-mi, te rog, faptul ca sunt prea simpla sa dau un sfat.
P.S.
Ceea ce am spus nu are nici o legatura cu cititul cartilor de specialitate!
O zi buna iti doresc!
Habana

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 12/02/2009 05:38

Fetelor, nu va mai necajiti :) Intre timp copiii in cauza au inceput sa mearga la gradinita!
Cat despre sfaturile matusilor si bunicilor :x nici eu nu sunt de acord cu ele :D Eu mi-am crescut copiii dupa carte :clipocit: Habar n-am avut nici cum se infasa un bebe si nici ce trebuie sa manance :blushing: Asa ca mi-am luat niste brosurici - ca de-astea se gaseau acu' un sfert de secol :wink: si am zis "pas" la sfaturile binevoitoarelor cu experienta :wink: Cartile mi-au indrumat instinctul matern... Oricum, dupa parerea mea, cresterea unui copil este o adevarata stiinta :hug: :hug: :hug:
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com


Înapoi la “Bucataria mamicilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori