Prajitura cu crema de lapte (aka prajitura complexa)

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Prajitura cu crema de lapte (aka prajitura complexa)

Mesajde cla » 28/12/2005 12:10

Urmatoarea prajitura e cam cea mai buna pe care am gustat-o pana acum! Mai exact am mancat pe saturate din ea!

Reteta e urmatoarea:
Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min)
100 g apa se fierb si se stinge zaharul ars si se apoi se pun ambele la racit

Separat se pun:
150g zahar
2 galbenusuri
3linguri ulei
1 lingurita bicarbonat stins cu otet

Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min.
Se da la racit, apoi, cand este caldut, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare din care se fac 3 foi care se coc pe spatele tavii.

Hints:- spatele tavii se tapeteaza foarte bine cu ulei si faina
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt firbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
(e posibil sa functioneze mai bine daca sunt intinse pe folii de aluminiu, dar nu am incercat pana acum)

Crema:

1 1/2 l lapte
1 1/2 cana(normala, de 200 g) zahar
2 galbenusuri
1 pachet unt
5 linguri faina (cu varf)
esenta
zahar vanilat

Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema.
Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.
Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar.Bezeaua se pune deasupra foilor din tava dupa care se mai da 8 min la cuptor.

Sper sa revin in curand cu poze... ca sa fie mai elocvent procesul!
Fişiere ataşate
8.jpg
8.jpg (252.15 KiB) Vizualizat de 15653 ori
7.jpg
7.jpg (234.3 KiB) Vizualizat de 15653 ori
6.jpg
6.jpg (82.04 KiB) Vizualizat de 15653 ori
5.jpg
5.jpg (55.77 KiB) Vizualizat de 15653 ori
4.jpg
4.jpg (204.99 KiB) Vizualizat de 15653 ori
3.jpg
3.jpg (257.45 KiB) Vizualizat de 15653 ori
2.jpg
2.jpg (228.55 KiB) Vizualizat de 15653 ori
1.jpg
1.jpg (191.95 KiB) Vizualizat de 15653 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 28/12/2005 04:17

Pt. foile acestei prajituri eu am alta reteta care se lucreaza foarte bine. Pe langa faptul ca este f. gustoasa , spornica si aspectoasa eu o prefer tocmai pt. ca se lucreaza foile f. usor.
300 g zahar se caramelizeaza bine si se sting cu 100 ml apa. 2 oua intregi se freaca cu 3 linguri untura, se adauga siropul de zahar, o lingurita amoniac,faina cat cuprinde pt un aluat care trebuie intins pe dosul tavii.Se fac 6 foi care se coc. Aluatul care este pe planseta si asteapta sa fie copt trebuie acoperit cu o folie de plastic, pt. a nu se intari.
De cand a aparut glazura dr. Oetker, eu pun pe deasupra glazura cu gust de caramel (2 plicuri, caci este tava mare)
Ptr crema cred ca este mai buna reteta ta( cu prima ocazie o voi folosi si eu)

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 30/12/2005 05:27

am revenit cu poze

pozele de la foi:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 30/12/2005 05:32

si acum crema:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 30/12/2005 05:41

si produsul final:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 30/12/2005 05:59

prajitura se da la rece si se lasa vreo 12 ore inainte de a o taia. eu o las de obicei peste noapte si e buna dupa aia, dar nu am cronometrat niciodata exact....

Avatar utilizator
allia
Incepator
Mesaje: 41
Membru din: 19/10/2005 10:50

Mesajde allia » 02/01/2006 12:15

Am facut-o si eu. Are un gust bestial! Cam asa mi-a iesit mie( cu putin ness deasupra in loc de ciocolata)
Fişiere ataşate
2.jpg
2.jpg (34.14 KiB) Vizualizat de 80086 ori
3.jpg
3.jpg (31.5 KiB) Vizualizat de 80086 ori

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Prajitura foarte buna

Mesajde adi » 05/01/2006 12:42

E foarte buna ... asta garantez pentru ca am gustat-o. :buuun:

Partea buna e ca trebuie lasata prajitura pe a doua zi si asa uiti cat de greu s-a facut. Adica eu m-am saturat numa lai spalat vase si facut poze pe langa ea ... dar a meritat :D

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Si poza in sectiune (cu intarziere)

Mesajde cla » 14/01/2006 06:58

Si poza in sectiune (cu intarziere de cateva saptamani ) :lol:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 25/03/2006 12:58

nu am inteles cat timp stau foile in cuptor. cate minute si la ce temperatura?


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator