Placinta la aburi

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Placinta la aburi

Mesajde lucia_bp » 27/02/2014 03:23

In cartea " La Cuisine roumaine ", editions du Jour- 1979, sunt multe retete ale autoarei Erastia Peretz care ilustreaza ce pretuita a fost si este bucataria romaneasca.
Aceasta reteta imi aduce aminte de “ placinta la aburi “ care se servea pe vremuri la o placintarie din Cluj ( de langa Central), atat in varianta dulce, cat si in cea sarata.
Foarte multa lume regreta desfintarea placintariei, deoarece acum nu se mai poate servi nicaieri asa ceva. Era atat de buna si de delicioasa… sau nostalgia ii adauga savoarea ?


Ingrediente

Umplutura
-1 pahar branza telemea *
-1 pahar branza de vaci
-1 * * pahar smantana grasa / iaurt gras ( sau mai mult), functie de consistenta umpluturii
-4 oua
-1 lingurita praf de copt
( pahar cu o capacitate 250 ml)

Topping
-200 g smantana
-1 ou

Altele
-1 pachet foi de placinta
-250 g unt / margarina
-ulei
-putin pesmet

Preparare

Lasati foile de placinta la dezghetat.

Umplutura
Amestecati branza telemea ( trecuta prin razatoare sau sfaramata bine) cu branza de vaci.
Incorporati smantana grasa / iaurt gras, ouale, praful de copt si omogenizati. Adaugati extra smantana / iaurt, astfel incat amestecul sa fie unul mai lichid. Dati deoparte.

Ungeti generos cu unt / margarina o tava sau un vas termorezistent si presarati cu pesmet.
Topiti restul de unt / margarina si lasati la racit.
Asezati pe fundul tavii 3 foi de placinta stropite fiecare cu unt, lasand marginile foilor sa imbrace si peretii laterali.
Puneti din umplutura lasand-o sa curga printre dintii unei furculite.
Urmatoarele foi de placinta nu le intindeti in tava / vas, ci dimpotriva, le incretiti pentru ca placinta sa fie pufoasa.
Procedati la fel cu grupe de 3 foi si umplutura, pana la epuizarea lor, avand grija ca ultimul strat sa fie format din 3 foi de placinta.
Inainte de ultimul strat, aduceti marginile foilor rasfrante peste peretii tavii spre mijloc pentru ca umplutura sa nu se scurga, apoi asezati deasupra ultimele 3 foi incretite.
( Daca untul / margarina nu ajunge pentru toate foile de placinta, puteti folosi ulei).
Stropiti cu unt foaia de deasupra si turnati peste placinta ½ ceasca cu apa rece.
Dati la cuptorul incins pentru cca 40 min, la 180 grade, reducand focul la 150 grade dupa primele 15 min.
Dupa 30 min de stat in cuptor, turnati peste placinta topping-ul format prin amestecarea smantanii cu ou si lasati in continuare la foc mic pana cand placinta este coapta si frumos rumenita.
Scoateti din cuptor si lasati-o 20 min acoperita ca sa se inmoaie putin si sa ramana usor zemoasa.

Nota
* Este recomandata folosirea branzei telemea de oaie care confera placintei o aroma si savoare inconfundabila.
** Puneti cu darnicie smantana sau iaurt gras in umplutura, astfel incat amestecul sa fie mai fluid si care sa poata curge printre dintii unei furculite.
Fişiere ataşate
cimg1624.jpg
cimg1624.jpg (94.58 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1626.jpg
cimg1626.jpg (76.41 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1629.jpg
cimg1629.jpg (73.37 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1632.jpg
cimg1632.jpg (85.08 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1636.jpg
cimg1636.jpg (85.79 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1639.jpg
cimg1639.jpg (67.24 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1641.jpg
cimg1641.jpg (79.52 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1644.jpg
cimg1644.jpg (77.17 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1652.jpg
cimg1652.jpg (97.82 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1662.jpg
cimg1662.jpg (82.94 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1663.jpg
cimg1663.jpg (75.46 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1666.jpg
cimg1666.jpg (73.53 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1664.jpg
cimg1664.jpg (78.6 KiB) Vizualizat de 6253 ori
cimg1661.jpg
cimg1661.jpg (87.92 KiB) Vizualizat de 6253 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/02/2014 04:08

Eu pot sa spun ca e buna rau , :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:



Eu am facut-o dupa videoul unei bulgaroaice. ( cu modificarile mele ca deh n-am de unde brinza sirene si nici telemea )

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/02/2014 11:22

Vai cum poate sa arate :roll: :roll: :roll: mmmmmmmmmmmmmmmmmm, ....ce ai cu mine de imi faci atatea pofte :P :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 27/02/2014 11:31

pupi scrie:Vai cum poate sa arate :roll: :roll: :roll: mmmmmmmmmmmmmmmmmm, ....ce ai cu mine de imi faci atatea pofte :P :hug: :hug: :pup:


Subscriu! :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 28/02/2014 06:00

Chear ca arata bine ,nu am mai vazut asa ceva .
Abia astept sa o incerc si eu. =D> =D>
hi

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 28/02/2014 08:49

Ce bine arata, atat de frumoasa, de aurie, de imbietoare... :buuun:

:hug: :master: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/03/2014 09:05

crista scrie:Eu pot sa spun ca e buna rau , :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:



Eu am facut-o dupa videoul unei bulgaroaice. ( cu modificarile mele ca deh n-am de unde brinza sirene si nici telemea )


Chiar buna :buuun: Multumesc :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/03/2014 08:05

pupi scrie:Vai cum poate sa arate :roll: :roll: :roll: mmmmmmmmmmmmmmmmmm, ....ce ai cu mine de imi faci atatea pofte :P :hug: :hug: :pup:


Pai, nu acesta este scopul site-ului :D Sa ti se faca pofta cand vezi o reteta :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/03/2014 06:51

Danieluta scrie:
pupi scrie:Vai cum poate sa arate :roll: :roll: :roll: mmmmmmmmmmmmmmmmmm, ....ce ai cu mine de imi faci atatea pofte :P :hug: :hug: :pup:


Subscriu! :buuun: :buuun: :buuun:


:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/03/2014 08:00

maraarad scrie:Chear ca arata bine ,nu am mai vazut asa ceva .
Abia astept sa o incerc si eu. =D> =D>


Se pregateste tare usor :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori