Piftie de Curcan

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Piftie de Curcan

Mesajde iuliajewel » 29/12/2011 08:46

Pentru 5 portii
pulpe de curcan
2 buc
sare de mare
2 mocovi
1 patrunjel
un pastarnac
o ceapa alba cu coaja cu tot
o creasta de telina
2 catei de usturoi
10 boabe de piper verde sau alb
pentru gelatina supei
usturoi
5 catei
sita, tifon
pahare, 5 buc
Piftia de pasare e destul de pretentioasa, de aceea am sa va zic cum o fac eu ca sa-mi iasa limpede.

Inainte de toate, pun bucatile de pasare in oala si le sarez bine, ca sa-si lase parte din sange pe fundul ei (de data asta pulpe de curcan) Dupa ce vad ca sangele s-a scurs suficient, scurg bine toata zeama aia cu sare, spal carnea si-o pun la fiert in apa rece cu sare. Focul tre sa fie binisor spre tare pana incepe sa dea primul clocot.

Acuuuuum, vine "minutul magic"... si anume: faceti focul mititel de tot, atat doar cat sa forfoteasca apa din jurul carnii - moment cand spuma incepe sa se inchege la suprafata si se poate lua in bucati (nu se imprastie peste tot, e compacta) Asadar, pana da in clocot si luati spuma, nu va miscati de langa oala, ooof.

Cand vedeti ca nu mai e urma de spuma, puneti o ceapa alba cu coaja cu tot, taiata in doua, doi catei de usturoi si piper verde sau alb.

Lasati la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumatate (fara capac) , pana carnea infloreste pe os, dar inca nu e desprinsa. In acest moment puneti legume ca pentru orice supa: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Mai fierbeti impreuna cu legumele inca vreo 20 de minute, cand, carnea va fi de tot desprinsa de pe os (nu se destrama in supa dar abia se tine in pielitele ei).

Scoateti tot ce se afla in supa pe o farfurie, strecurati printr-un tifon zeama si dati-o la racit pana cand grasimea solidifica la suprafata. Luati aproape de voi un vas cu apa calda, inmuiati o lingura in ea si incepeti sa strangeti grasimea, inmuind din cand in cand lingura in apa calda.

Cand supa este degresata de tot, repuneti-o pe foc mic si cand e foarte calda (dar nu fiebinte de tot) aruncati in ea cat usturoi va vine la mana! Dar nu-l pasati ci il tocati din cutit, maruntel de tot - usturoiul pasat risca sa tulbure zama la care ati muncit din greu s-o mentineti limpede.

In timp ce usturoiul isi lasa duhoarea divina in supa (de-acum puteti pune capacul pe oala, ca sa nu pierdeti nimic din parfum ...), taiati cuburele carnea si legumele.

Daca vreti sa faceti portii individuale, luati pahare si faceti asa: puneti un strat subtire de supa in fiecare, lasati sa se inchege pe jumatate si infigeti in el primul ornament pe care vreti sa-l vedeti cand veti intoarce continutul cu fundu-n sus. Apoi alt strat de supa gelatinoasa si, carnea ... si asa mai departe, tot straturi straturi, ca sa arate gigea:)

La noi se mananca cu hrean si, ori plus, sfecla. In regat se mananca cu mustar, prin alte parti cu ceapa rosie in otet. Fiecare cu bordeiul sau... .

Pofta sa fie, ca bordeie... .

Fişiere ataşate
fdb_1475478439_003_2_craciun_2011_176_5845.jpg
fdb_1475478439_003_2_craciun_2011_176_5845.jpg (48.4 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478439_002_2_craciun_2011_863_5845.jpg
fdb_1475478439_002_2_craciun_2011_863_5845.jpg (50.24 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478439_006_312_5845.jpg
fdb_1475478439_006_312_5845.jpg (1.11 MiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478439_004_820_5845.jpg
fdb_1475478439_004_820_5845.jpg (1.14 MiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478439_piftie_de_curcan_58448_5845.jpg
fdb_1475478439_piftie_de_curcan_58448_5845.jpg (52.44 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58447_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58447_5845.jpg (64.91 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58446_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58446_5845.jpg (52.45 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58445_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58445_5845.jpg (89.95 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58444_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58444_5845.jpg (65.99 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58443_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58443_5845.jpg (77.88 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58442_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58442_5845.jpg (66.49 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58441_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58441_5845.jpg (75.31 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58440_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58440_5845.jpg (72.63 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58439_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58439_5845.jpg (78.96 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58438_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58438_5845.jpg (86.69 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58437_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58437_5845.jpg (54.78 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58435_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58435_5845.jpg (66.91 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58449_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58449_5845.jpg (52.28 KiB) Vizualizat de 717 ori
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58436_5845.jpg
fdb_1475478438_piftie_de_curcan_58436_5845.jpg (58.08 KiB) Vizualizat de 717 ori

Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori