Peste cu invelis de cartofi rasi, la cuptor

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Peste cu invelis de cartofi rasi, la cuptor

Mesajde lucia_bp » 30/01/2015 04:01

Merluciul ( Merluccius merluccius) face parte din ordinul gadiformelor, chiar daca acest peste nu are mustati. Exista 13 specii diferite de merluciu in intreaga lume. Sunt niste pradatori clasici si se hranesc cu macrou, sprot, hering si sardine.
Merluciul poate ajunge la o lungime maxima de 1,5 m si poate cantari pana la 15 kg. Longevitatea sa este de aproximativ 20 ani.
Merluciu are un corp alungit, cu un cap ascutit. Inotatoarea frontala este foarte scurta in timp ce inotatoarea anala este destul de lunga.
Corpul merluciului este de o culoare argintie ( gri in apa), in timp ce gura si zona maxilarului este neagra.

Habitat
Traieste in toate oceanele aproape de coaste, la adancimi de 50-400 m, cu precadere in partea de Sud a Oceanului Atlantic si in Marea Mediteraneana. Se mai gasesc populatii de astfel de pesti si in Argentina, Africa de Sud, America de Nord si Pacificul de Sud.
In apele europene exista o singura specie de merluciu.

Particularitati culinare
Merluciul are o carne alba delicata, delicioasa si contine foarte putine grasimi.
Poate fi preparat in mod traditional, pe gratar, la cuptor sau in tigaie.
Se recomanda decongelarea fileurilor in frigider ( 2-4 grade), cu aproximativ 12 ore inainte de preparare. Nu se recongeleaza dupa decongelare.

Proprietatile carnii de merluciu
In primul rand acest peste este recomandat in curele de slabire deoarece are putine calorii si nu este un peste gras.
Carnea acestui peste are foarte multe elemente active din care un loc important il ocupa compusii de fosfor, sulf si potasiu.
Avand in vedere faptul ca acest peste se hraneste cu calamari de dimensiuni mici, sprot, macrou, sardine, hering si creveti se intelege de ce carnea sa este o sursa de proteine de calitate superioara si de acizi grasi Omega-3. Acest lucru face ca pestele sa fie foarte mult apreciat in gastronomie. Proprietatile sale nutritive se datoreaza componentelor active. Prin consumul de merluciu se previn afectiunile aparatului digestiv, se protejeaza organismul impotriva cancerului, se consolideaza sistemul imunitar si se imbunatateste circulatia sangelui.
Dieta pe baza de merluciu este saraca in grasimi si carbohidrati, are efect benefic asupra sistemului digestiv si circulator, dar si asupra imunitatii intregului corp. De asemenea prin consumul de merluciu se asigura o protectie antioxidanta puternica in organism, creata de acizii grasi nesaturati Omega-3 din compozitia sa. Merluciu este si o sursa de minerale si vitamine, ajuta la cresterea rezistentei organismului. Cei care sufera de tulburari ale glandei tiroide, afectiuni sau boli ale sistemului cardiovascular si digestiv trebuie sa consume frecvent acest peste.
Alimentatia pe baza de merluciu ajuta la imbunatatirea metabolismului, la prevenirea bolilor de inima, hipertensiunii arteriale, protejarea vaselor de sange, reducerea nivelului de zahar din sange si remineralizarea organismului.



Cand este vorba sa pregatesc peste, aleg destul de des merluciu pentru ca nu are oase, doar sira spinarii.
Reteta acesta este foarte simpla si se poate face cu orice tip de peste sau chiar cu piept de pui sau curcan, taiat in feliute subtiri.

Ideala pentru pranz sau cina.


Ingrediente

-1 kg merluciu / file de merluciu
-zeama de lamaie
-sare
-piper, proaspat macinat
-250 g cartofi cruzi, rasi
-100 g pesmet
-1 lingura cu varf patrunjel verde, tocat marunt
-3-4 catei usturoi, zdrobiti
-cca 5-6 linguri ulei de masline

Preparare

Lasati pestele la decongelat ( la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta).
Curatati-l de solzi, taiati aripioarele si capul, despicati complet pe burta si indepartati intestinele.
Spalati bine in apa rece si lasati la scurs.
Scoateti sira spinarii ( merlucius nu are oase, doar sira spinarii), spalati din nou, apoi stergeti foarte bine cu hartie absorbanta de bucatarie.
Stropiti merluciu cu zeama de lamaie, sarati si piperati dupa gust si dati 30 min, la rece.
Intre timp, dati cartofii curatati pe razatoarea cu gauri mari.
Stoarceti-i bine, apoi amestecati-i cu pesmetul, patrunjelul verde, 2 catei de usturoi si condimentati cu sare si piper, dupa gust.
Puneti fileurile intr-un vas termorezistent cu piele in jos.
Asezati peste fiecare bucata de peste un strat din amestecul de cartofi de cca 1 cm grosime si presati usor.
Stropiti totul cu ulei si presarati cu restul de usturoi zdrobit.
Dati la cuptorul incins, pentru aproximativ 20 min, la 180 grade sau pana ce pestele si cartofii sunt facuti si se rumenesc frumos.

Serviti cat este cald, simplu sau alaturand un sos potrivit.
Fişiere ataşate
cimg4075.jpg
cimg4075.jpg (86.21 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4076.jpg
cimg4076.jpg (50.17 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4077.jpg
cimg4077.jpg (48.9 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4078.jpg
cimg4078.jpg (100.68 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4078_a.jpg
cimg4078_a.jpg (106.61 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4079.jpg
cimg4079.jpg (102.39 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4080.jpg
cimg4080.jpg (95.33 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4081.jpg
cimg4081.jpg (120.38 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4082.jpg
cimg4082.jpg (92.22 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4083.jpg
cimg4083.jpg (111.02 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4084.jpg
cimg4084.jpg (86 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4085.jpg
cimg4085.jpg (90.58 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4086.jpg
cimg4086.jpg (90.36 KiB) Vizualizat de 2021 ori
cimg4087.jpg
cimg4087.jpg (95.36 KiB) Vizualizat de 2021 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 30/01/2015 05:03

Doamne, Lucia, imi vine sa :cry: :cry: :cry: !
Superb! Felicitari si multumim pentru toate retetele minunate care le imparti cu noi!
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/01/2015 05:21

Reteta asta trebuie pusa in practica neaparat! :wink:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/01/2015 09:02

Lucia tu ti-ai deschis restaurant si nu spui la nimeni, asa am impresia =)) =)) =))


eu acum ce ma fac ca as vrea si ciuperci si deja sunt in ceata intre reteta ta si a Danutei si acum as vrea si pestele asta.. pai frate nu pot tine ritmul cu voi :x :x


in alta ordine de idei .. arata bestial :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/02/2015 08:35

mikirafaela scrie:Doamne, Lucia, imi vine sa :cry: :cry: :cry: !
Superb! Felicitari si multumim pentru toate retetele minunate care le imparti cu noi!
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


Multumesc :master:

Bucuria mea este si mai mare cand retetele postate pot fi uneori o sursa de inspiratie pentru voi :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/02/2015 07:38

Danieluta scrie:Reteta asta trebuie pusa in practica neaparat! :wink:

=D> :hug: :flower:


Astept...cu siguranta o sa va placa :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/02/2015 07:38

crista scrie:Lucia tu ti-ai deschis restaurant si nu spui la nimeni, asa am impresia =)) =)) =))


eu acum ce ma fac ca as vrea si ciuperci si deja sunt in ceata intre reteta ta si a Danutei si acum as vrea si pestele asta.. pai frate nu pot tine ritmul cu voi :x :x


in alta ordine de idei .. arata bestial :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:


Ce pot sa-ti spun...ia-o incet si dupa preferinte...Initial, nici eu nu am vrut sa pun reteta pe site, ca nu mi-au reusit pozele cum asi fi vrut...era deja intuneric afara...Crusta de cartofi era frumoasa si rumena, dar nu prea aratoasa in poze :badday:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori