Papanasi muntenesti

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
merisor
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 02/05/2015 01:33

Papanasi muntenesti

Mesajde merisor » 27/11/2015 05:51

Aluat:
600 gr branza proaspata de vaci
12 oua de prepelita
6 linguri zahar
100 gr gris
50 gr faina
1 lingurita sare
Pentru fiert:
1 l apa
1 lingurita sare
Pentru pudrat:
50 gr unt
100 gr pesmet
2 linguri zahar
3 plicuri zahar vanilat
Pentru servit:
smantana
dulceata<br/><br/> Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana.
Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare.
Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului.
Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net.
Reteta de baza, romaneasca, este cea de papanasi prajiti in ulei, ulterior au aparut si cei fierti, din dorinta de a incerca o varianta mai light, inspiratia fiind de la galustele cu cartofi, cel putin asa am citit eu intr-o revista de specialitate.
Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit.
Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul.
Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza.
Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie.
Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios.
Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca.
Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata.
Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor.
Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul.
Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit.
Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana.
Sa va fie de folos! <br/><br/> Dulceata si smantana sunt optionale pentru papanasii fierti, acestia se pot servi doar pudrati din plin cu pesmet si zahar.
Daca branza folosita este prea zemoasa, aceasta se va scurge bine, inainte de inceperea procesului de preparare a papanasilor.
Fişiere ataşate
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p4.jpg
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p4.jpg (1.74 MiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p3.jpg
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p3.jpg (1.93 MiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p1.jpg
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p1.jpg (1.89 MiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 9.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 9.JPG (690.62 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 8.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 8.JPG (317.04 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 7.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 7.JPG (395.93 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 6.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 6.JPG (424.41 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 5.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 5.JPG (403.76 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 4.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 4.JPG (695.94 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 2.JPG
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti 2.JPG (408.72 KiB) Vizualizat de 6721 ori
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p1.jpg
Papanasi muntenesti-Papanasi fierti p1.jpg (1.89 MiB) Vizualizat de 6721 ori

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 06/12/2015 11:31

Minunati! Asa se faceau si la mine acasa, in Romania...
In Germania se numesc "Quarkbaellchen" (= mingiute din brinza de vaci), dar nu ies nici pe departe atit de buni, caci aici brinza de vaci e mult mai cremoasa si lichida, deci cere mult mai mult gris/faina (daca nu vrei sa-ti faci de lucru s-o pui suplimentar la scurs).
De aceea eu las aluatul moale si-l pun in apa fierbinte cu 2 linguri, ca la galustele de supa (deci ies de fapt, mai mult "galuste de brinza"); sau il fac cu o zi inainte si pun in el stafide, care absorb din lichid si fac aluatul mai ferm si exakt bun de modelat, fara prea multa faina.

=D> =D> =D> pentru reteta si postare!

robert55
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 06/12/2015 05:45

Mesajde robert55 » 07/12/2015 06:38

Proiect nou, de talie mondiala! Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: robertionita55@gmail.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/12/2015 05:42

:master: :master: :master: :master: :master:
O prezentare minunata ...felicitari =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori