Paine pentru seara de Craciun

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Paine pentru seara de Craciun

Mesajde antoniah » 30/11/2012 05:22

M-am gandit ca painea din seara de Craciun sa fie o paine speciala ca forma, o paine de care sa ne fie dor tot restul anului... si care sa dea o nota de sarbatoare (in plus) mesei.

Am facut o incercare (va fi o paine ”cu repetitie”). Este o paine pe care am pus pentru decor cirese confiate insa aluatul este cel al unei paini potrivite oricarui tip de mancare.

Am pornit de la o reteta pe care am gasit-o la Gourmandine dar pe care am modificat-o din punct de vedere al ingredientelor (am inlocuit sucul de portocale cu lapte, am exclus laptele praf etc) si am framantat aluatul cu mana (mi se pare cel mai potrivit mod pentru ajustarea ingredientelor astfel incat sa obtineti cum ar spune mama ”un aluat potrivit”).

INGREDIENTE:

- 530 g faina 000 proaspat cernuta si faina pentru infainarea suprafetei de lucru
- 40 g zahar extrafin
- 10 g sare de mare fin macinata
- 7 g drojdie uscata
- 1 ou si 1 galbenus de ou pentru pensularea aluatului
- 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
- 220 ml lapte caldut si 15 ml lapte pentru pensularea aluatului
- coaja rasa a unei lamai
- unt pentru untarea tavii
- 1/2 lingurita cu seminte de susan
- cateva cirese confiate

MOD DE PREPARARE:

- Se pune intr-un bol faina, zaharul, coaja de lamaie rasa marunt pe razatoare, untul taiat bucatele, oul, sarea, drojdia (sarea se pune la distanta de drojdie deoarece inactiveaza drojdia).
- Se adauga laptele treptat si se framanta pana se formeaza o masa de aluat. Cand toata cantitatea de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat, se pune aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de aproximativ 7 minute. Este posibil ca pentru acest timp de lucru sa aveti nevoie de o cantitate (mica) suplimentara de faina. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se lasa aluatul sa dospeasca timp de o ora intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Se cantareste aluatul. Aluatul pe care l-am framantat cantarea (dupa dospire) aproximativ 900 g (aluatul creste mult in perioada de dospire si trebuie remodelat putin inainte de a fi cantarit).
- Se imparte cantitate totala de aluat in 16 parti egale care se modeleaza sub forma unor mici sfere (fiecare sfera mica pe care am modelat-o cantarea aproximativ 56 g). Aluatul se pastreaza acoperit pana in momentul in care este folosit.
- Se unteaza tava de forma unui bradut (tava pe care am folosit-o are lungimea de 37 cm si inaltimea de 4 cm).
- Se aseaza sferele mici de aluat pe cinci randuri pastrand spatiu intre ele (o sfera de aluat in varf, doua sfere de aluat pe al doilea rand, trei sfere de aluat pe al treilea rand, patru sfere de aluat pe urmatorul rand, cinci sfere de aluat pe ultinul rand) si o sfera de aluat la baza (in portiunea centrala). Se acopera tava cu o folie alimentara.
- Se lasa aluatul sa dospeasca in tava timp de 30 de minute, intr-un loc cald. Daca credeti ca aluatul are nevoie de mai mult timp pentru dospit il puteti lasa acoperit timp de o ora (aluatul meu a crescut mult astfel incat dupa 30 de minute ajunsese sa atinga folia alimentara pe toata suptafata).
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se amesteca intr-un bol mic galbenusul de ou cu 15 ml lapte.
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu amestecul de ou si lapte.
- Se presara la suprafata aluatului semintele de susan.
- Se coace aluatul timp de 20 - 25 de minute pe nivelul intermediar al cuptorului, pana dobandeste o culoare frumoasa, aurie.
- Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
- Se decoreaza cu cirese confiate dupa preferinta.
Fişiere ataşate
17 Paine pentru seara de Craciun.JPG
17 Paine pentru seara de Craciun.JPG (57.12 KiB) Vizualizat de 3770 ori
16 Paine pentru seara de Craciun.JPG
16 Paine pentru seara de Craciun.JPG (80.5 KiB) Vizualizat de 3770 ori
15 Paine pentru seara de Craciun.JPG
15 Paine pentru seara de Craciun.JPG (94.6 KiB) Vizualizat de 3770 ori
14 Paine pentru seara de Craciun.JPG
14 Paine pentru seara de Craciun.JPG (73.93 KiB) Vizualizat de 3770 ori
12 Paine pentru seara de Craciun.JPG
12 Paine pentru seara de Craciun.JPG (85.37 KiB) Vizualizat de 3770 ori
11 Paine pentru seara de Craciun.JPG
11 Paine pentru seara de Craciun.JPG (89.8 KiB) Vizualizat de 3770 ori
10 Paine pentru seara de Craciun.JPG
10 Paine pentru seara de Craciun.JPG (93.89 KiB) Vizualizat de 3770 ori
07 Paine pentru seara de Craciun.JPG
07 Paine pentru seara de Craciun.JPG (125.89 KiB) Vizualizat de 3770 ori
06 Paine pentru seara de Craciun.JPG
06 Paine pentru seara de Craciun.JPG (111.3 KiB) Vizualizat de 3770 ori
05 Paine pentru seara de Craciun.JPG
05 Paine pentru seara de Craciun.JPG (102.25 KiB) Vizualizat de 3770 ori
04 Paine pentru seara de Craciun.JPG
04 Paine pentru seara de Craciun.JPG (59.35 KiB) Vizualizat de 3770 ori
03 Paine pentru seara de Craciun.JPG
03 Paine pentru seara de Craciun.JPG (96.83 KiB) Vizualizat de 3770 ori
02 Paine pentru seara de Craciun.JPG
02 Paine pentru seara de Craciun.JPG (119.07 KiB) Vizualizat de 3770 ori
01 Paine pentru seara de Craciun.JPG
01 Paine pentru seara de Craciun.JPG (118.05 KiB) Vizualizat de 3770 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/11/2012 05:52

Vai antonia, CE PUFOSENIE :o :o :o :o :o :o :o :o Am deja ochii crucis - cum paranghele mele poti scoate un aluat atat de pufos? Am in mine o invidie :? Ma rog, invidie de buna calitate, dar nici chiar asa :badday:

Imi vine acum pe loc sa bag mana in aluat - ptiuuuuu, ce pofta am - aha, lasa ca-mi trece: nu am forma, hehehehe - am scapat!

BRAVOOOOOOOO bravissimo :!: :!: :!: Mare maestra esti :master: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/11/2012 06:14

Ca de obicei,pĂŽinicile tale ies MINUNATE!!! :master: =D> :flower:

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2012 06:25

Antonia, numai un cuvant spun si eu ...SUPERB.....ai maini de aur....ce iese din ele este , totul, la superlativ =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/11/2012 06:43

Antonia, eu as pune ultima poza la concurs - este de o frumusete ABSOLUTA :o :o :o :o

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/11/2012 06:51

Antonia esti dementiala cu piinile tale !! =D> =D> =D>


Tot zic si ma abtin insa ma apuc de framintat ca precis nu.-mi iese asa de bine si o sa ma oftic =)) ( eu as fi ornat-o sarat : masline umplute sau nu, rosii mici sau uscate , ansoa incovrigate ca sa para globulet :lol: )

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/11/2012 06:56

wow ce draguta ai fost crista in postarea de mai sus: ai trecut la litere abia vizibile =)) =)) =)) Mai, ce as vrea sa fie mai multa spuma de umor pe site-ul asta...uite asa, crista ma facusi sa rad pe gratis :blushing:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/11/2012 07:03

risul e si de partea mea ca abia citesc ce am postat desi am ochelarii pe nas =))

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2012 07:27

=)) =)) cu ochelarii pe nas si tot ma chinuiam sa citesc ce ai scris =)) =)) ....ai facut asta ca sa nu vada Antonia??? :wink: =)) =))

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/11/2012 07:42

da.. sa nu zica ca-s circotasa
=)) :master: :flower:


adevarul este ca eu prefer sarat impreuna cu piinea dulceaga ( cozonac cu drob sau oua fierte si mustar de exmplu )


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori