Paine neframantata-reteta rapida, rapida

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine neframantata-reteta rapida, rapida

Mesajde pupi » 03/03/2014 04:22

Trebuia sa accentuez rapiditatea de aia am scris la titlu de doua ori cuvantul "rapid". Chiar ca e rapida painica asta si e tare buna, are o textura afanata si iti da senzatia ca este putin umeda. Daca pui mana pe miez e copt si uscat , daca apesi sau strangi de miez isi revine la loc indata si se face foarte repede iar coaja este moale , foarte usor crocanta.
Vineri seara am mancat ultimele bucatele de painica si mi-a propus ca sambata sa framant o paine noua dar cum in ultimul timp mereu intervine cate ceva si imi da peste cap planurile asa a fost si acuma. Am ajuns pana la pranz si nu am apucat sa framant aluatul . Am sunat prietena mea care are o brutarie sa vad daca are ceva painica proaspata si culmea ....nu a avut :( :x ....mi-a sugerat sa fac o paine rapida pe care o face si ea de cate ori ramane fara paine si are nevoie urgenta de una.....deci reteta


500 gr faina
500 ml apa calda
un plic de drojdie uscata( 7 gr)
1 lingurita de sare ( sau 1 si jumatate daca vreti mai sarata)
1 lingurita de zahar
ulei sau unt pentru uns tava

Se pune intr-un castron faina cernuta si se aseaza deasupra, sarea si zaharul precum si drojdia uscata.
Cu o furculita se amesteca toate apoi se ia o lingura de lemn .
Incepem sa adaugam apa calda peste amestecul uscat si cu lingura de lemn omogenizam. Nu va speriati de cantitatea de apa mare, aluatul la final trebuie sa fie foarte, foarte moale, trebuie sa curga , mai greu dar curge.
Dupa ce am incorporat toata apa batem cu lingura de lemn de cateva ori ca sa spargem eventualele cocoloase de faina ramase nesparte dupa care turnam amestecul intr-o tava unsa cu ulei sau cu unt.
Aluatul in tava trebuie sa fie pana la jumatatea inaltimii tavii.
Acoperim si lasam la loc cald pana ce aluatul a crescut pana la marginea tavii( circa jumatate de ora).
Preancalzim cuptorul la foc mediu si introducem painea in cuptor, coacem circa jumatate de ora.
Reteta este cea mai simpla dintre retetele de paine dar diferenta o face apa si consistenta aluatului.
Normal ca aici va puteti juca cu cantitatile, daca doriti sa aveti o textura putin mai putin umeda folositi cu cateva lingurite de apa mai putin, se poate adauga marar sau orice alt fel de planta aromata, deasemenea cantitatea de apa micsorata face ca painea sa creasca mai mult.... dorinta va apartine eu doar am vrut sa punctez rapiditatea acestei retete de paine.
Mi-a luat circa o ora si jumatate de cand am inceput sa pregatesc ingredientele, sa le cantaresc si pana am terminat de copt painica....e super buna si la gust si se pastreraza proaspata cateva zile.

PS...aveti grija sa nu lasati aluatul sa creasca mai mult decat sant peretii tavii pentru ca fiind asa de moale si destul de curgator nu va creste mai inalt decat tava si se va prelinge pe peretii vasului...
Fişiere ataşate
045_paine_neframantata_rapida_9528.jpg
045_paine_neframantata_rapida_9528.jpg (47.49 KiB) Vizualizat de 4974 ori
010_panie_neframantata_rapida.jpg
010_panie_neframantata_rapida.jpg (68.6 KiB) Vizualizat de 4975 ori
011_paine_neframantata_ra_pida.jpg
011_paine_neframantata_ra_pida.jpg (63.04 KiB) Vizualizat de 4975 ori
012_paine_neframantata_rapida.jpg
012_paine_neframantata_rapida.jpg (66.46 KiB) Vizualizat de 4975 ori
014_paine_neframantata_rapida.jpg
014_paine_neframantata_rapida.jpg (70.06 KiB) Vizualizat de 4975 ori
015_paine_neframantata_rapida.jpg
015_paine_neframantata_rapida.jpg (75.73 KiB) Vizualizat de 4975 ori
018_paine_neframantata_rapida.jpg
018_paine_neframantata_rapida.jpg (47.06 KiB) Vizualizat de 4975 ori
019_paine_neframantata_rapida.jpg
019_paine_neframantata_rapida.jpg (58.39 KiB) Vizualizat de 4975 ori
023_paine_neframantata_rapida_5383.jpg
023_paine_neframantata_rapida_5383.jpg (56.85 KiB) Vizualizat de 4975 ori
043_paine_neframantata_rapida_2437.jpg
043_paine_neframantata_rapida_2437.jpg (44.1 KiB) Vizualizat de 4975 ori
044_paine_neframantata_rapida.jpg
044_paine_neframantata_rapida.jpg (46.97 KiB) Vizualizat de 4975 ori
045_paine_neframantata_rapida.jpg
045_paine_neframantata_rapida.jpg (47.49 KiB) Vizualizat de 4975 ori
049_paine_neframantata_rapida.jpg
049_paine_neframantata_rapida.jpg (42.21 KiB) Vizualizat de 4975 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 03/03/2014 06:19

Pupi,ce painica frumoasa si pufoasa ai pregatit... =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/03/2014 07:54

Painea aceasta este pe gustul meu :peace: ...adica se pregateste singura :D NEAPARAT trebuie incercata...am sa atasez cateva poze dupa ce o fac...Trimit si reteta spre tari mai indepartate ca tare rea este painea pe acolo :badday:
Nici nu-ti vine sa crezi ca nu este o paine framantata...Este tare pufoasa si crescuta :!: =D> =D> =D>

Te rog frumos, poti sa-mi spui ce dimensiuni are tava in care ai copt ? Si ai pregatit din aceleasi cantitati prevazute in reteta scrisa ? Asta ca sa ma pot orienta...Eu vreau sa dublez cantitatile...

Multumesc pentru reteta :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
Ultima oară modificat 03/03/2014 06:07 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 03/03/2014 04:36

Ce bunatate de paine pufoasa si frumos crescuta , am sa o incerc curand =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 04/03/2014 10:31

Dani, mutumesc.....e foarte buna si se preteaza perfect la sandwichuri si la grill cheese sandwich( chiar azi am mancat la pranz supa de rosii si grill cheese sandwich-pranzul american arhicunoscut :wink: :P ) :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 04/03/2014 10:48

Rapida si arata super bine!! =D> :buuun: O voi incerca si eu... :peace: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 04/03/2014 10:58

Lucia, multumesc . E prima data cand fac si eu painea asta, asa cum am subliniat la inceput prietena mea mi-a spus cum sa o fac. Culmea este ca are o brutarie si se intampla uneori sa nu aibe paine pentru ea, acasa. Spunea ca daca are nevoie urgenta de o paine si alta posibilitate nu are recurge la metoda asta. Normal ca aici se poate jongla cu cantitatile, textura diofera in fuctie de apa adaugata si timpul de "odihna" al aluatului. Daca pastrezi peste noapte aluatul, iese alt fel de paine atunci sdi tto cu aceleasi cantitati....ma rog, este versatila ..... ma bucur ca ai sa o incerci si ca verei sa trimiti mai departe reteta....sper sa ajute si te rog transmite si info cu pastrarea peste noapte ( in cazul in care nu are timp sa o faca atunci, pe loc) :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/03/2014 06:46

lucia_bp scrie:Painea aceasta este pe gustul meu :peace: ...adica se pregateste singura :D NEAPARAT trebuie incercata...am sa atasez cateva poze dupa ce o fac...Trimit si reteta spre tari mai indepartate ca tare rea este painea pe acolo :badday:
Nici nu-ti vine sa crezi ca nu este o paine framantata...Este tare pufoasa si crescuta :!: =D> =D> =D>

Te rog frumos, poti sa-mi spui ce dimensiuni are tava in care ai copt ? Si ai pregatit din aceleasi cantitati prevazute in reteta scrisa ? Asta ca sa ma pot orienta...Eu vreau sa dublez cantitatile...

Multumesc pentru reteta :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:


Daca vezi intrebarea cu dimensiunile tavii si daca din cantitatile scrise la reteta iese o singura paine, te rog frumos sa-mi dai raspuns :rugaciune:

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/03/2014 07:03

Claudia , ma bucur ca iti place, e rapida, la indemana cand nu ai alta posibilitate de paine si ai mare nevoie de ea :wink: :hug: :hug: :pup: si , multumesc

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/03/2014 07:04

Nico, multumesc, nu e cine stie ce calitate extra dar e rapida, buna la gust, se preteaza la multe preparate din si cu paine, deci e un "keeper" :hug: :pup:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori