Paine neframantata in dutch oven

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine neframantata in dutch oven

Mesajde pupi » 05/05/2014 08:59

O paine pe care merita sa o faci intr-o zi in care ai nevoie sa lenevesti, sa vizionezi filme vechi, sa stai in pijama si sa fii alintata.
Pentru ca painea are nevoie de 12-18 ore de stat pana dospeste bine, e de preferat sa se faca de cu seara si sa o pastram la frigider pana dimineata.



1 pachet de drojdie uscata ( la mien are 7 gr)
1 si 1/2 cups apa( 375 ml) calda( nu fierbinte)
3 cups ( 520 gr) faina alba
1 si 1/2 lingurita de sare


Se amesteca drojdia cu apa calda, faina se amesteca cu sarea dupa care se combina cele doua intr-un vas mai mare.
Vom obtine un aluat moale, foarte moale si foarte lipicios care nu se va putea intinde absolut de loc.
Acoperim vasul cu folie alimentara, apoi cu folie de aluminiu si cu un prosop si punem la frigider peste noapte..
A doua zi scoatem vasul din frigider si lasam circa o ora pe masa din bucatarie ca sa ajunga la temperatura camerei.
Intr-un vas punem un servet curat si presaram peste el putina faina de malai dupa care punem deoparte.
Presaram putina faina alba pe blatul de lucru si rasturnam aluatul deasupra. Cu mainile infainate adunam aluatul foarte lipicios si il impaturam din cele patru laturi( sus/jos/dreapta/stanga) si aducem spre mijloc.
Cu partea unde s-a unit aluatul in urma ridicarii il asezam in vasul cu panza curata presarata cu malai, deasupra lui, si acoeprim cu folie alimentara. Lasam circa 15 minute, presaram putin malai la suprafata aluatului dupa care acoperim din nou si lasam la loc cald pana dospeste.
Cu aproximativ 20 de minute inainte de a pregati painea in tava pornim cuptorul la temperatura mare ( 475 F/ 250C) si introducem un vas de fonta emailat ,cu capac cu tot, in cuptor( in lipsa vasului de fonta se poate folosi un vas termorezistent cu capac).
Dupa ce au trecut cele 20 de minute de cand am pornit aragazul , cu ajutorul manusilor de bucatarie scoatem vasul infierbantat din cuptor si cu grija ridicam capacul.
In interiorul lui , prin rasturnare, asezam aluatul de paine , gata dospit( va fi moale deci nu il putem lua in mana) si in felul asta partea care a fost lipita in urma asa zisei framantari( impaturat) a aluatului va fi la suprafata, acoperim cu capacul fierbinte si introducem din nou la cuptor . Nu ridicam capacul in primele 20 de minute.
Dupa trecerea celor 20 de minute indepartam capacul( avem grija sa folosim manusa de bucatarie pentru ca totul este foarte fierbinte) si mai lasam in cuptor inca 10 minute.
Painea coapta o indepartam din cuptor, asezam pe un gratar pentru racire dupa care ne bucuram de bunatatea painicii asteia.
Pentru doritorii de placeri tari cum spune sotul meu, la aceasta painica se poate adauga marar uscat , branzica , rosmarin etc, etc, pentru a-i inbunatati gustul.
Eu am lasat-o simpla ca la mama ei , vatra satului
Fişiere ataşate
026_paine_7459.jpg
026_paine_7459.jpg (54.38 KiB) Vizualizat de 2689 ori
025_paine_6884.jpg
025_paine_6884.jpg (72.25 KiB) Vizualizat de 2689 ori
001_paine.jpg
001_paine.jpg (46.34 KiB) Vizualizat de 2689 ori
002_paine.jpg
002_paine.jpg (55.97 KiB) Vizualizat de 2689 ori
003_paine.jpg
003_paine.jpg (66.51 KiB) Vizualizat de 2689 ori
004_paine.jpg
004_paine.jpg (55.77 KiB) Vizualizat de 2689 ori
005_paine.jpg
005_paine.jpg (55.11 KiB) Vizualizat de 2689 ori
006_paine.jpg
006_paine.jpg (59.32 KiB) Vizualizat de 2689 ori
008_paine.jpg
008_paine.jpg (40.59 KiB) Vizualizat de 2689 ori
009_paine.jpg
009_paine.jpg (69.68 KiB) Vizualizat de 2689 ori
014_paine.jpg
014_paine.jpg (79.45 KiB) Vizualizat de 2689 ori
016_paine_2368.jpg
016_paine_2368.jpg (90.93 KiB) Vizualizat de 2689 ori
025_paine_9220.jpg
025_paine_9220.jpg (72.25 KiB) Vizualizat de 2689 ori
026_paine_1114.jpg
026_paine_1114.jpg (54.38 KiB) Vizualizat de 2689 ori

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 05/05/2014 09:24

PUPI o painica tare frumoasa , parca ii simt aroma :master: :master: sper sa ajung intr-o zi sa imi cumpar un vas pentru cuptor :vis: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 05/05/2014 09:30

O paine minunata :buuun: :buuun: :buuun: ...interesanta reteta :wink:
Felicitari pentru reteta :master: :master: :master:
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 06/05/2014 06:51

Wauuu :!: :o ...cat de bine arata =D> :master: :flower: Te-ai intrecut pe tine :master: :master: :master:

O minunatie de paine =D> =D> =D> Cred ca si Antoniah te poate invidia pentru ea :D

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/05/2014 06:21

Claudia, painica asta se poate face si in vas de sticla rezistent la cuptor, nu e neaparata nevoie sa faci in vas de fonta smaltuita.....important este sa ai vasul foarte, foarte fierbinte si sa ai capac la el....e tare buna painica asta...multumesc :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/05/2014 09:02

Dana, se face foarte usor...de regula seara amestec drojdia cu faina si apa, normal ca si sare si pun la frigider si pana dimineata aluatul este tot basicute...doar impatur aluatul moale si il las la dospit dupa care il coc....usor de tot si tare buna.....sa o incerci ca nu are sa iti para rau....uneori mai pun rosmarin sau marar tocat( proaspat) in aluat sau bucatele micute de branzica ( din cea care se topeste pe jumatate si are si gust bun)...multumesc :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/05/2014 11:22

Pupi draga mea, spun =D> =D> =D> si :master: :master: :master: in fata tuturor painilor tale. Mi-a fost dor de tine si de ele cat am lipsit. :hug:

Painea ta arata minunat, este pufoasa si frumoasa... (as rupe o bucatica din ea imediat daca s-ar putea :blushing:). Felicitari! :hug: :hug: :hug: :flower: :flower: :flower: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/05/2014 10:30

Lucia, ma faci sa :blushing: :blushing: ....e tare buna dar problema este ca nu stiu cat timp sta proaspata. Portie este destul de mica si trece de azi pe maine =)) ....multumesc :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/05/2014 10:31

Anto si mie imi e dor de tine si te-as servi cu placere daca am fi mai aproape....painica a fost buna de tot :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 16/05/2014 11:45

pupi scrie:Anto si mie imi e dor de tine si te-as servi cu placere daca am fi mai aproape....painica a fost buna de tot :hug: :hug: :pup: :pup:


2 girls & a dream... :hug: :hug: :hug:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori