Paine fara gluten

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/08/2011 01:56

Mihaela pe linga tot ce poti face tu bun, acasa, pentru fetita ta iti recomand Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresticare macar pentru faina sau pentru alte produse. Uite aici lista lor de produse
http://www.bioresurse.ro/alimentare.php
nu stiu daca pe toate le gasesti la magazin sau trebuie sa faci comanda, dar merita sa intri pe acolo daca te vei gasi in apropiere

punctul lor de vinzare in Bucuresti pe str. Dinu Vintila nr. 6, sector 2, Bucuresti; program: Luni-Vineri 8.00-16.00) telefon 021.2109128 sau 021.2113639,

mihaelap
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 10/08/2011 12:19

Mesajde mihaelap » 11/08/2011 07:02

crista scrie:Mihaela pe linga tot ce poti face tu bun, acasa, pentru fetita ta iti recomand Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresticare macar pentru faina sau pentru alte produse. Uite aici lista lor de produse
http://www.bioresurse.ro/alimentare.php
nu stiu daca pe toate le gasesti la magazin sau trebuie sa faci comanda, dar merita sa intri pe acolo daca te vei gasi in apropiere

punctul lor de vinzare in Bucuresti pe str. Dinu Vintila nr. 6, sector 2, Bucuresti; program: Luni-Vineri 8.00-16.00) telefon 021.2109128 sau 021.2113639,



va multumesc
crista, informatia a venit la timp, am facut deja si comand de produse astept sa vad cum sunt. Am incercat ieri sa fac biscuiti si nu mi-a reusit.
Azi am incercat sa fac paine cu faina Dr. Scharr, a iesit cu 3mm coaja tare nu stiu de ce poate am lasat-o prea munt in cuptor mie mi s-a parut ca nu ar fi coapta la mijloc dupa 50 min in cuptor.
Cei drept nu le am cu bucataria.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/08/2011 07:21

Mihaela, intru si eu in vorba.....poate iti convine raspnsul asta, poate nu.....depinde de tine....daca tot ai sa lupti de acuma inainte cu glutenul, parerea mea este ca ar fi mai usor pentru tine sa investesti acuma o suma putintel mai mare , intr-o moara micuta( pentru uzul casnic) si sa iti macini tu acasa cerealele.....aai avantajiul ca iti macini exact aata cat iti place, mereu este proaspata faina, nu ai chimicale in faina, ai graminee la dispozitie prin magazinele agroalim,entare,.....eu planuiesc sa imi cumpar acuma o moara micuta( cam de marimea unui robot de bucatarie este) ....acuma a chinui cu masina de rasnit cafea sa imi fac fainile.......nu stiu cat de bine prinde in R idea unei mori, dar aici la mine foarte multa lume lucreaza pe varianta asta......realitatea ca in R inca este usor sa mananci relativ sanatos, pe cand aici este o adevarata aventura si o lupta continua sa iti procuri ceva sanatos.....idei de mancaruri gasesti peste tot, daca nu ai incredere sau nu cunosti, nu esti famn miliarizata doar da un semnal de alarma.....revenim cu retete fara gluten "in no time" :wink:......fiecare are nevoie de un ajutor, de un sfat, de un gand bun.....asteptam.......spune-mi ce reteta de biscuiti ai avut , poate gasim bubita , de ce nu au iesit.....vrei mai multe retete???/ :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 11/08/2011 07:47

Mihaela, ai masina de paine? Cum am zis ,eu am incercat ambele variante ce copt, in masina si in cuptorul normal...in masina iese coaja subtire iar consistenta e mai moale, in cuptor am procedat asa: am pus o tava cu apa direct pe cuptor (am invatat de aici de pe site,nu mai stiu de la cine :? ), care a facuut abur si nu mai stiu ce, s-a facut painea mai buna , nu am facut decat de cateva ori dar sa stii ca asa parea miezul,mai umed, asta din cauza fainilor.... ai mult de cercetat dar pana la urma vei gasi reteta cea mai buna si convenabila, eventual cum zice Pupi,sa iti faci tu propriul amestec de faina pentru paine.... Mult succes si multa sanatate! :hug:

mihaelap
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 10/08/2011 12:19

Mesajde mihaelap » 12/08/2011 12:29

elena.elena scrie:Mihaela, ai masina de paine? Cum am zis ,eu am incercat ambele variante ce copt, in masina si in cuptorul normal...in masina iese coaja subtire iar consistenta e mai moale, in cuptor am procedat asa: am pus o tava cu apa direct pe cuptor (am invatat de aici de pe site,nu mai stiu de la cine :? ), care a facuut abur si nu mai stiu ce, s-a facut painea mai buna , nu am facut decat de cateva ori dar sa stii ca asa parea miezul,mai umed, asta din cauza fainilor.... ai mult de cercetat dar pana la urma vei gasi reteta cea mai buna si convenabila, eventual cum zice Pupi,sa iti faci tu propriul amestec de faina pentru paine.... Mult succes si multa sanatate! :hug:



elena, nu am masina de paine, am pus si eu o craticioara cu apa pe cuptor, poti sa imi spui cam cat o lasi la copt in cuptor? Pentru a face paine din faina macinata in casa imi trebuie acea guma guar sau inlocuitor altfel nu cred ca o sa iasa painea. Moara casnica nu stiu unde pot gasi in Romania.

mihaelap
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 10/08/2011 12:19

Mesajde mihaelap » 12/08/2011 01:16

pupi scrie:Mihaela, intru si eu in vorba.....poate iti convine raspnsul asta, poate nu.....depinde de tine....daca tot ai sa lupti de acuma inainte cu glutenul, parerea mea este ca ar fi mai usor pentru tine sa investesti acuma o suma putintel mai mare , intr-o moara micuta( pentru uzul casnic) si sa iti macini tu acasa cerealele.....aai avantajiul ca iti macini exact aata cat iti place, mereu este proaspata faina, nu ai chimicale in faina, ai graminee la dispozitie prin magazinele agroalim,entare,.....eu planuiesc sa imi cumpar acuma o moara micuta( cam de marimea unui robot de bucatarie este) ....acuma a chinui cu masina de rasnit cafea sa imi fac fainile.......nu stiu cat de bine prinde in R idea unei mori, dar aici la mine foarte multa lume lucreaza pe varianta asta......realitatea ca in R inca este usor sa mananci relativ sanatos, pe cand aici este o adevarata aventura si o lupta continua sa iti procuri ceva sanatos.....idei de mancaruri gasesti peste tot, daca nu ai incredere sau nu cunosti, nu esti famn miliarizata doar da un semnal de alarma.....revenim cu retete fara gluten "in no time" :wink:......fiecare are nevoie de un ajutor, de un sfat, de un gand bun.....asteptam.......spune-mi ce reteta de biscuiti ai avut , poate gasim bubita , de ce nu au iesit.....vrei mai multe retete???/ :hug:


buna pupi :) , ai gasit un alt inlocuitor la guma guar? intradevar produsele de la Dr Scharr au cam multe chimicale in ele. Referitor la reteta de biscuiti, "biscuiti fara gluten cu gem de tomate" , ingrediente: 1 ou, 100g unt, 100g zahar de trestie (eu am folosit zahar brun), 120g faina de orez, 40g amidon de porumb (amidon fin de porumb de la Dr otchar), 3 cesti de lapte (am ales o ceasca cam de 100ml x 3). Cred ca la lapte e problema, dupa ce l-am pus si am amestecat a ramas separat lichidul de restul compozitiei care s-a dispersat, nu am avut cum sa formez nici un biscuite, cu toate ca am pus compozitia in tava in diferite forme de biscuiti, lichidul s-a imprastiat in toata tava si nu a iesit nimic. :(
exista retete fara gluten si fara ou, suntem alergice si la ou.
De 6 luni fata mananca numai lapte 2l pe zi, de vre-o 2 saptamani a mai inceput sa guste cand si cand din mancare. imi tot cere paine cu unt si biscuiti cu care era invatata, si nu pot sai dau. azi am facut paine si dovlecei cu branza la cuptor pe care l-ea gustat si atat, si e agitata toata ziua . Fetelor va multumesc pentru oricei nformatie.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 12/08/2011 07:34

Mihaela mie si alor mei ne plac produsele acelea insa noi nu consumam dintre cele cu faina speciala ci cozonacii normali la sarbatori.

Pentru copt trebuie mai intii sa vezi cum functioneaza cuptorul tau, daca ai avea un termometru ar fi si mai bine ca sfii sigura pe temperatura . In mod normal intr-un cuptor bun secretele ca sa le ziceam asa coacerii piinii sunt :
- cum ai pus si tu o tava cu apa pe fundul cuptorului , ca sa aiba umiditate ...
- chiar e bine sa mai stropesti peretii cuptorului, o sa faca abur si tu inchizi usa imediat sa ramina tot inauntru
- sa fi cuptorul bine incins ( in general se zice la 220-230 °C cind introduci piinea, apoi lasi prima parte din timpul de coacere la temperatura asta, va face coaja si apoi scazi la 180°C si continui ultima parte. Asdta cu prima si ultima parte e cam incerta caci la fiecare tiip de piine e diferit timpul, unii numai primele 15 minute, altii primele 30 minute ... depinde cita coaja vrei ...
- in timp ce lasi la dospit poti chiar sa mai stropesti aluatul cu mina umeda ( cum faceau mamele si bunicile noastre cind stropeau cu degetele inmuiate in cana cu apa rufele la calcat) mai ales cind in casa este mai uscat


Cu lichidul lapte sau altul in aluaturi nu lua litera de lege cantitatile scrise in retete, fiecare faina cere mai mult sau mai putin lichid in functie de anotimp ( vara mai mult , iarn ca e mai umed mai putin), de cum a fost conservata la loc mai umed sau mai uscat, si de alti factori necunoscuti mie deci cel mai bine este sa pui mereu cite putin, din ochi, cit crezi ca e necesar ca sa obtii alutul asa cum a fost desris in reteta mai moale sau mai virtos ( de obicei la piine trebuie sa fie mai moale, mai hidratat ).

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 12/08/2011 07:43

DAca vorbim de painea din faina de la dr. Scharr, eu am respectat reteta scrisa pe punga si a fost ok, dar nu stiu cum iese framantata de mana, cat am lasat-o in cuptor, nu mai stiu....iti pun niste poze cu cea coapta in masina de paine,sa iti faci o idee cum arata.... e o investitie foarte utilaa masina de paine, o sa te ajute mult pentru ca functioneaza simplu, pui totul in ea si scoti painea coapta...eu am una no name,adica are nume dar nu e cunoscut, si functioneaza foarte bine.
Fişiere ataşate
paine fara gluten 001.JPG
paine fara gluten 001.JPG (76.85 KiB) Vizualizat de 4503 ori
paine fara gluten 019.JPG
paine fara gluten 019.JPG (126.9 KiB) Vizualizat de 4503 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/08/2011 10:27

Nihaela, uite aici reteta de biscuiti pentru fetita ta....sant foarte buni si sant sigura ca o sa ii placa foarte mult


Biscuiti fara faina

! cup zahar brun
1 cup unt de arahide( mie imi place mai mult cu unt de migdale)
1 ou batut usor
1/2 cup cipsuri de ciocolata


Pregatessti cuptorul la 180 C ( 350 F0 sau temp medie)
Amesteci cu mixerul( sau fara) zaharul brun, untul de arahide si un ou , intr-un castron, pana amestecul devine moale.
Faci bilute ( 24 de toate), le pui pe tava NEUNSA, la sdistanta de 2 cm intre ele. Cu o furculita apesi bilutele , la faci plate caniste biscuiti si apoi dai la cuptor pentru 10-12 minute. Scoti apoi din tava, topesti ciocolata si stropesti deasupra biscuitilor.
Daca fata e alergica la untul de arahide, atunci poti sa faciunt de migdale, e acelasi proces tehnologic. ( in blender pui ulei arahidele/migdalele sparte, un strop de sare si pornesti aparatul...daca mai trebuie adaugat ulei mai adaugi -cu aparatul orpit- si apoi pornesti din nou...trebuie sa iti iasa o pasta fara multe cocoloase)


Biscuiti fara faina ( 2)

1 cup zahar normal
1 cup unt de migdale
1 ou batut


Se incalzeste cuptorul ca mai sus. Amesteci zaharul, untul de migdale si oul batut cu un mixer de mana. Formezi bilute pui la distanta de 2 cm intre ele , in tava neunsa. Turtesti cu furculita, coci, scoti din tava, racesti . Daca vrei poti decora cu ciocolata topita sau daca nu ii lasi asa cum sant.

Alte ori poti sa pui bombonele micute deasupra pe aluat inainte de a-l pune in cuptor...


Uite inca o reteta de crisp cu fructe....si asta e un dulce foarte bun pentru copii




6 cups de fructe decongelate( poti pne si proaspete dar din cele zemoase)
3/4 cup zahar brun
1/4 cup faina tapioca
sucul de la 1/2 lamaie
1 lingurita de scortisoara
1/2 cup faina de orez
6 linguri de unt rece taiat in bucatele foarte mici
1/2 cup de migdale feliate) fulgi)



Incalzesti cuptorul al 200 C, ungi o tava patrata( 20 cm x20 cm)
Pui fructele ( capsuni, zmeura, mure etc) intr-un vas mai mare , adaugi 1/4 cup zahar brun, faina tapioca , sucul de lamaie si scortisoara, amesteci bine si pui in tava pregatita dinnainte.

Pui faina de orez si restul de zahar brun si untul in food processor, pulsezi pana se face faramituri, adauga fulgi de migdale si pulsezi iarasi. Mai pastrezi cativa fulgi intregi pentru mai tarziu.
Presari faramiturile de aluat peste fructele din tava plus ceva fulgi din cei intregi, pui la cuptor, coci intre 2- si 30 minute.....
Eu deregula fac portie dubla de aluat aici pentru ca ne place sa simtim o combinatie de fruct si aluat dar tu poti sa pastrezi reteta deca vrei....



Sufleu de portocala individual





3 portocale
1 lingura plus1 si jumata lingurita de amidon de porumb
3 linguri de lichiuor de portocale( sau aroma)
6 albusuri
praf de sare
6 linguri de zahar
1 si jumate lingur de fulgi de migdale ( optional)
1 si jumate ligura de zahar pudra ( optional)


Preancalzesti cuptorul la temperatura foarte mare.
Iei 6 paharele de sufleu ( care merg la cuptor) le ungi cu ulei apoi pe pui intr-o tava cu pereti mai josi.
Razi suficienta coaja de portocala cat sa ai 1 si jumate lingurita . Apoi cureti portocala bine de coaja si pielita si tai marunt de tot miezul. si pui in vas ( sa aduni si sucul si pulpa) Adaugi amidonul si amesteci pana devine moale.Incalzesti pe flacara amestecul pana incepe sa fiarba si se ingroase putintel de tot.Iei de pe foc, pui liciorul si coaja rasa si amesteci.
ati spuma tare albusele cu praful de sare, adaugi zaharul treptat, pana sta teapan pe batatoare. Apoi iei 1/4 din albus si amesteci in mixtura de portocale,dupa care torni compozitia asta rezultata peste albusele batuta ( ramase.).
Apoi imparti compozitia intre canutele pregatite, presari fulgi de migdale deasupra ( daca folosesti) coci aprox 12 pana la 15 minute sau pana sufleul e pufos si maroniu, scoti din cuptor si pdrezi cu zahar pudra...

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/08/2011 10:34

Daca mai vrei pot sa iti mai dau o ramada de retete de dulciuri
...acuma e tarziu la mine, fug la culcare...maine pot sa iti mai srciu cateva daca vrei......doar sa imi spui......si tot maine am sa iti fac si transformarile daca nu ai cumva cups... :hug:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator