Paine CIABATTA

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine CIABATTA

Mesajde pupi » 28/08/2010 12:25

Tare de mult nu am mai facut painea asta pentru ca e tare " pacatoasa"....e ca semintele :P nu te poti lasa de ea.....una dintre favoritele mele din mai multe puncte de vedere...este foarte buuuuna :buuun: , usor de facut ( timpul de asteptare e mai lung dar , parol, merita si nu trebuie framantat decat amestecat cu lingura de lemn....painea iese cu o coaja crocanta iar miezul e plin de gauri.

Am sa revin maine cu modificarile ( transformarile cantitatilor in sistemul european)....azi doar cele americane :P

Pentru starter( maiaua)

1/2 lingurita de drojdie uscata
2/3 cup apa (175 ml)
3 linguri de lapte
1/4 lingurita de miere de albine ( eu am pus de papadie productie proprie)
1 cup +2 linguri de faina pentru paine (150 gr)

pentru aluat

1/2 lingurita de drojdie
1 cup apa (225 ml)
1/2 lingurita ulei de masline ( din cel mai aromat)
2 1/2 cups faina pentru paine (350 gr )
1 1/2 lingurita de sare



Pentru maia ( starter)
Intr-uin vas se pune apa si laptele si se presara drojdia deasupra. Se lasa la odihna 5 minute apoi se adauga mierea si se amesteca. Se adauga faina prevazuta la starter, se omogenizeaza si se lasa acoperit cu un prosop 12 ore.
Dupa cele 12 ore ( eu de regula pregatesc starterul seara si dimineata ma apuc de paine)

Pentru aluat
Se pune apa intr-un vas si se presara drojdia din reteta peste . Se lasa 5 minute apoi se amesteca pentru a dizolva drojdia. Apoi se adauga amestecul asta peste starter ( maia) impreuna cu uleiul si se amesteca ( doar cu lingura de lemn, nu cu metal). Se amesteca faina cu sarea si se adauga peste compozitia de maia sa se formeze un aluat lipicios si umed.
Se amesteca ( bate ) cu lingura de lemn pentru 5 minute( o sa vedeti cum se desprinde aluatul de pe marginile vasului)). O sa obtineti un aluat moale care nu se poate framanta. Acoperiti si lasati la odihna pana isi tripleaza volumul si este plin de bule de aer. ( aprox 2 -3 ore depinde de curentii de aer rece/cald pe care ii aveti in bucatarie).
SA NU APASATI aluatul dupa dospire.
Pe o tava de copt se presara cu generozitate faina si sa aveti pregatit si ceva faina in plus pentru a va faina mainile. Folositi o paleta de plastic ca sa impartiti aluatul in doua. Se scoate o jumatate din el , se pune pe tava fainata . Folositi palmile bine fainate, dati forma de franzele , fara sa framantati sau sa miscati prea mult aluatul ca sa nu scoateti bulele de aer din el. Incet , cu grija, dupa ce are forma dorita cu degetele infainate ridicati usor de aluat ca sa fiti sigure ca nu este lipit de tava. Urmati procedura si pentru a doua jumatate de aluat. Fainati aluatul deasupra si apoi lasati pentru inca 20 de minute la dospit. Aluatul se va lati , si va creste putin , dar isi a pastra totusi forma data .
Se coace in cuptorul preancalzit la foc mare( 220 C sau 425F).
Painea este gata in 20 de minute aproximativ ( trebuie sa fie usoara de tot si sa sune a gol cand o loviti cu degetul)
se raceste pe un gratar .....enjoy! :buuun:


Am postat si cantitatile europene!!! si ceva poze in plus
Fişiere ataşate
002 ciabatta.jpg
asa arata starterul dupa 12 ore
002 ciabatta.jpg (23.53 KiB) Vizualizat de 7673 ori
006 ciabatta.jpg
aluatul gata dospit, inainte de a-l despartii
006 ciabatta.jpg (32.62 KiB) Vizualizat de 7673 ori
007 ciabatta.jpg
spatula de lucrat cu aluatul
007 ciabatta.jpg (47.04 KiB) Vizualizat de 7673 ori
008 ciabatta.jpg
alta tura de paine ciabatta
008 ciabatta.jpg (38.06 KiB) Vizualizat de 7673 ori
015 ciabatta.jpg
bucatica rupta din paine
015 ciabatta.jpg (34.92 KiB) Vizualizat de 7673 ori
020 ciabatta.jpg
020 ciabatta.jpg (47.79 KiB) Vizualizat de 7673 ori
021 ciabatta.jpg
021 ciabatta.jpg (40.37 KiB) Vizualizat de 7934 ori
026 ciabatta.jpg
026 ciabatta.jpg (32.35 KiB) Vizualizat de 7934 ori
020 ciabatta.jpg
020 ciabatta.jpg (47.79 KiB) Vizualizat de 7934 ori
018 ciabatta.jpg
018 ciabatta.jpg (34.6 KiB) Vizualizat de 7934 ori
017 ciabatta.jpg
017 ciabatta.jpg (24.4 KiB) Vizualizat de 7934 ori
016 ciabatta.jpg
016 ciabatta.jpg (45.82 KiB) Vizualizat de 7934 ori
015 ciabatta.jpg
015 ciabatta.jpg (23.57 KiB) Vizualizat de 7934 ori
013 ciabatta.jpg
013 ciabatta.jpg (45.24 KiB) Vizualizat de 7934 ori
012 ciabatta.jpg
012 ciabatta.jpg (27.62 KiB) Vizualizat de 7934 ori
011 ciabatta.jpg
011 ciabatta.jpg (23.21 KiB) Vizualizat de 7934 ori
010 ciabatta.jpg
010 ciabatta.jpg (20.82 KiB) Vizualizat de 7934 ori
009 ciabatta.jpg
009 ciabatta.jpg (37.24 KiB) Vizualizat de 7934 ori
008 ciabatta.jpg
008 ciabatta.jpg (24.9 KiB) Vizualizat de 7934 ori
007 ciabatta.jpg
007 ciabatta.jpg (30.62 KiB) Vizualizat de 7934 ori
006 ciabatta.jpg
006 ciabatta.jpg (27.18 KiB) Vizualizat de 7934 ori
005 ciabatta.jpg
005 ciabatta.jpg (29.43 KiB) Vizualizat de 7934 ori
004 ciabatta.jpg
004 ciabatta.jpg (29.7 KiB) Vizualizat de 7934 ori
Ultima oară modificat 29/08/2010 04:22 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 28/08/2010 01:00

Te intreb si pe tine cum am intrebat-o pe Yafa: ai piatra in cuptor? Ca ea nu are si baghetele i-au iesit f. faine, asa cum ti-a iesit si tie ciabatta! Eu am incercat de nenumarate ori, mi-au iesit cu aproximatie, dar nu CUM TREBUIE: adica muuuulte gauri acolo, ca in poze :x , mai mult goala decat plina :shock: Niciodata nu mi-au iesit asa :(

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/08/2010 01:12

Draga mea , nu am piatra in cuptor, am una dar o folosesc numai la pizza....painica asta am facut-o in tava de aluminiu care este izolata si are aer intre foile de aluminiu....Trebuie sa iasa oricum , nu ai nevoie de nimic sp[ecial pentru ciabatta.....doar indicatile date ( pas cu pas) :lol: ....trebuie respectat timpul si........ faina multa :wink: ...atat :hug: :pup: ....maine repet figura , dar pun ceva mai multa sare, pentru gustul nostru nu este destul de sarata....revin cu inca una maine :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 28/08/2010 01:14

Edit: poate nu as fi atat de pretentioasa daca nu as fi mancat-o in Italia - este CHIAR GOALA, numa gauri... - si n-am nici o scuza: era facuta si din faina integrala si din fainuri albe, de toate felurile si culorile!!! Am incercat si varianta lui Jamie Oliver, teoretic nu gresesc nimic...Practic :?: :x

Avatar utilizator
christeli
Bucatar in devenire
Mesaje: 678
Membru din: 23/04/2008 09:11
Localitate: Elvetia

Mesajde christeli » 28/08/2010 10:26

Draga Ancutza, asta e inca un motiv foarte intemeiat de a bate tot drumul ala pana la tine =)) . A iesit superba painica! :hug: :flower:
Christeli

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 28/08/2010 10:41

o ciabatta ca la mama ei acasa :hug: :love: :love: felicitari, pupi! :hug: :love: :party:

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 28/08/2010 11:38

Ciabbata, painica mea preferata, in general imi cumpar la serviciu pentru masa de pranz cu rosii, busuioc si masline, acum nu tre decat sa ma apuc de treaba.
ImagineImagineImagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 28/08/2010 05:51

De nota 10 ciabatta, trebuie sa o incerc si eu. Aveam o reteta parca un pic mai lunga, asa ca ma aranjeaza asta a ta. Vin cu dovada cand ma trezesc, caci sunt inca buimaca... :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/08/2010 08:21

Iulia, trebuie sa incerci dupa indicatile date, nu se poate sa nu iti iasa...ai grija de timpul de asteptare si nu framanta aluatul sa nu iasa bulele de aer....alea fac painea asa de "goala" :P ....azi am mai pus de o paine, revin cand e gata cu modificarile de rigoare ( cantitati) si cu inca o poza :hug: :pup: ....astept impresii de la tine ( daca te mai apuci inca odata de o painica :wink: ) :pup:....temperatura in cuptor e si ea importanta :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/08/2010 08:23

Christeli, una speciala am sa fac :D dar vreau sa te aud ca ai biletul in buzunar deja :pup: :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori