Paine alba, cu dospire de doar jumatate de ora

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Paine alba, cu dospire de doar jumatate de ora

Mesajde pupi » 13/03/2014 10:45

Un alt fel de paine rapida ar fi asta pe care o postez acuma.....se face usor, si e rapida.
Textura aduce cu painea taraneasca si avantajul ei , pe langa faptul ca e foarte buna la gust, este ca se face fara dospirea aluatului de doua ori, deci pot spune ca se face in circa 40-45 de minute plus inca 20 de minute de copt :wink:


450 gr faina alba, cernuta de doua ori
o lingurita de sare( eu am pus una si jumatate)
zahar , cat se ia intre trei degete
o lingura si jumatate de drojdie uscata
130 ml apa calda
120 ml lapte
35-40 ml ulei de masline

Faina se cerne de doua ori dupa care se amesteca bine cu ajutorul unei furculite sau a unui batator de spuma( telul bunicii) cu sarea, zaharul si drojdia.
Se masoara apa calda, laptele si uleiul , se pun toate intr-un pahar si se adauga deasupra fainii( aici se poate sa aveti nevoie de mai mult sau mai putin lichid, depinde da faina pe are o folositi si de umezeala din ea si din incapere/afara).
Se introduce la cuptorul cu microunde si se incalzeste cateva secunde( eu am pus 40 de secunde) dupa care se scoate din cuptor si se omogenizeaza cu ajutorul unei furculite.
Cand nu se mai poate framanta cu furculita, se rastoarna aluatul pe baltul de lucru si se framanta . Daca aluatul e prea vartos se mai adauga tot cate putina apa, trebuie sa obtinem un aluat mai moale care se lucreaza usor.
Se intinde aluatul intr-o patura de 1 cm grosime, se ruleaza si la fiecare rulare se lipeste prin presare( urmariti poza) .
Se da forma de franzela, se pune in tava unsa cu ulei.
Se preancalzeste cuptorul aragazului pentru 2 minute la o temperatura de 350 F ( 180C) dupa care se stinge.
Painica noastra o acoperim cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul cald pentru jumatate de ora.
Dupa scurgerea timpului , incalzim cuptorul din nou la o temperatura putin mai mare decat cea la care am incalzit initial( nu scoatem painea afara din cuptor) si coacem pana este gata painica.
Dupe ce scoatem painea din cuptor o ungem cu apa pentru a inmuia coaja sau o lasam asa si va ramane cu coaja crocanta , o lasam pe un gratar pentru a se raci.
Se serveste cu slanina, ceapa verde si un bot de branza telemea
:P :wink:
Fişiere ataşate
015_paine_rapida_5639.jpg
015_paine_rapida_5639.jpg (50.96 KiB) Vizualizat de 4700 ori
017_paione_rapida_9238.jpg
017_paione_rapida_9238.jpg (42.13 KiB) Vizualizat de 4760 ori
016_paine_rapida_1807.jpg
016_paine_rapida_1807.jpg (42.83 KiB) Vizualizat de 4760 ori
004_paine_rapuda.jpg
004_paine_rapuda.jpg (82.85 KiB) Vizualizat de 4760 ori
005_paine_rapida.jpg
005_paine_rapida.jpg (35.58 KiB) Vizualizat de 4760 ori
006_paine_ra_pida.jpg
006_paine_ra_pida.jpg (41.54 KiB) Vizualizat de 4760 ori
007_paine_rapida.jpg
007_paine_rapida.jpg (35.69 KiB) Vizualizat de 4760 ori
009_paine_ra_pida.jpg
009_paine_ra_pida.jpg (31.47 KiB) Vizualizat de 4760 ori
011_paine_rapida.jpg
011_paine_rapida.jpg (33.42 KiB) Vizualizat de 4760 ori
013_paine_rapida.jpg
013_paine_rapida.jpg (48.91 KiB) Vizualizat de 4760 ori
014_paine_rapida.jpg
014_paine_rapida.jpg (76.59 KiB) Vizualizat de 4760 ori
015_paine_rapida.jpg
015_paine_rapida.jpg (50.96 KiB) Vizualizat de 4760 ori
016_paine_rapida.jpg
016_paine_rapida.jpg (42.83 KiB) Vizualizat de 4760 ori
017_paione_rapida.jpg
017_paione_rapida.jpg (42.13 KiB) Vizualizat de 4760 ori
Ultima oară modificat 13/03/2014 11:13 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 13/03/2014 11:31

Pupi o painica pufoasa imi place ca ai servit-o cu ceapa si slaninuta trebuie sa o incerc cat de curand =D> =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 13/03/2014 04:58

Ce bunatate de painica ai pregatit... =D>

...cit despre slaninuta cu ceapa,nu pot decit sa poftesc... :buuun:

:hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/03/2014 11:05

Claudia, mersi....e o painica buna, cu textura mai de paine taraneasca nu are textura cu care ne-au obisnuit astia de ani si ani de zile( painea de nailon cum o numesc eu pe cea din comert) :wink: :P ....imi place ca nu are timpul ala mort de 1-2 ore pentru prima dospuire si apoi inca o ora pentru a doua dospire. Normal ca textura nu e la fel, asta e mai batucita cumva dar gustul e tare bun, se feliaza perfect si ce imi mai place la ea foarte mult e ca se pastreaza proaspata cateva zile si SE TAIE perfect si nu se faramiteaza :P :P ....multumesc :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/03/2014 06:37

Alta idee grozava de a pregati rapid painea =D> :master: :flower:
Arata bine si mie chiar imi convine ca este mai indesata :peace: Si eu m-am saturat de painea din comert, super umflata :badday: ...eu ii spun " paine de paie "- frumoasa la aspect, dar lipsita de consistenta...
Te rog sa-mi spui, cand o coci, o lasi invelita in folia de aluminiu sau scoti folia ?

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/03/2014 01:48

Pupi, imi place textura foarte mult dar imi place nespus coaja (crusta frumoasa si aurie - are o culoare foarte frumoasa si am sentimentul ca este deosebit de gustoasa). :master: :master: :master: =D> =D> =D> Eu nu am rulat asa aluatul pana acum dar mereu invat cate ceva de la tine si iti multumesc. Te pup. :hug: :flower: :pup:

P.S. Ce perfecta este forma painii! :o

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/03/2014 06:50

Danieluta :hug: :pup: "taranca" din mine iubeste "clisa cu ceapa si pita" sau mai in traducere "slanina cu ceapa si paine"....sant super faine....slaninuta e de la magazinul rusesc....gasesti si tu la voi cred....te pupsi multumesc mult :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/03/2014 06:59

Lucia, idea e super faina....mama mea facea painea in forma asta pe timpul lui Ceausescu....imi amintesc ca punea faina de cu seara "sus pe soba" sa fie calda pe dimineata, se trezea cu noaptea in cap framanta aluatul si pana isi bea cafeluta si se pregatea de serviciu painea era deja crescuta in tava....ma trezea pe mine si ea pleca deja....eu ramaneam sa definitivez painea ...coptul era gata si ala pana ma pregateam eu sa plec la scoala....i-am spus si lui A. de painea asta :wink: ....nu imi plac nici mie painile din comert....exista magazine specializate pe panificatie si acolo gasesti painea ideala si pentru toate gusturile DAR e mult mai scumpa decat in supermarketuri de unde isi face, in general, omul aprovizionarea........paine de paie :wink: :P :P se poate numi pe buna dreptate si asa :P :P :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 17/03/2014 09:11

Antonia, multumesc :hug: :hug: , intradevar are gust bun . Imi place sa rulez aluatul de paine, asa m-am obisnuit si am vazut ca textura este afectata in mod favorabil plus ca are un design mai frumos in sectiune. Daca urmaresti cum merg acele bule/gaurele mici in aluat ai sa vezi ca formeaza un fel de rotocoala . Daca lasi aluatul la dospit mai mult ( cand este in tava si asteapta sa fie introdus in cuptor pentru coacere) atunci textura este mai pufoasa si sectiunea mai frumoasa iar aluatul se desface fasii .
Forma si-o mentine foarte bine, aluatul e nici vartos dar nici moale, e tocmai potrivit pentru paine si nu are tendinta de a se lati din cauza moliciunii .
Normal ca trebuie sa mai jonglezi putin cu cantitatea de lichid din reteta ca sa obtii consistenta aluatului destul de moale ca sa poata dospi repede . Daca este prea vartos dospirea se face mai lent si acea jumatate de ora in cuptorul incalzit nu este suficienta....multumesc draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 22/03/2014 04:58

Am testat reteta, pentru ca pozele arata incredibil si pentru ca e rapida. Mi-a placut f mult, a intrat pe lista retetelor de paine favorite :)

Nu e la fel de frumoasa ca a ta. A mea a crescut mai mult pe latime decat pe inaltime. Tu in ce ai copt-o? E vreun truc sau ai copt-o chiar intr-o tava de franzela, de asta arata impecabil a ta?

Merci pentru reteta! :hug:
Fişiere ataşate
dsc_0186.jpg
dsc_0186.jpg (59.42 KiB) Vizualizat de 4573 ori
dsc_0188.jpg
dsc_0188.jpg (90.01 KiB) Vizualizat de 4573 ori
Imagine


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori