Paine alba

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Paine alba

Mesajde antoniah » 13/11/2013 01:22

INGREDIENTE:

- 500 g faina alba de grau tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de faina)
- 15 g sare fin macinata
- 7 g drojdie uscata
- 25 g zahar pudra proaspat cernut
- 55 g unt la temperatura camerei, taiat bucatele
- 310 ml amestec de apa si lapte - eu am folosit un amestec format din 155 ml apa calduta si 155 ml lapte caldut
- 1 si 1/2 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru pensularea tavii

MOD DE PREPARARE:

- Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, zaharul pudra, untul, drojdia si sarea (drojdia si sarea se vor aseza la distanta una de alta - sarea inactiveaza drojdia).
- Se adauga treptat amestecul de apa si lapte, amestecand ingredientele cu mana, pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina din bol a fost incorporata.
- Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de aproximativ 10 minute (la final aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si usor de modelat). Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se acopera aluatul cu un bol suficient de mare si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald.
- Se pensuleaza cu ulei o tava cu dimensiunile 32 x 15 cm.
- Se framanta aluatul putin pe suprafata de lucru. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. Se cantareste sfera de aluat (eu am obtinut o masa de aluat cu greutatea de 1027 g).
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei sfere si se acopera cu un prosop (sau cu un bol) pana in momentul in care urmeaza sa fie folosite.
- Cele 8 bucati de aluat se aseaza unele langa altele in tava pregatita anterior.
- Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie sau cu folie alimentara pensulata cu putin ulei si se lasa sa dospeasca timp de o ora, intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
- Se coace aluatul timp de aproximativ 20 - 25 de minute.
- Se lasa painea coapta sa se raceasca pe un gratar.
Fişiere ataşate
01_4438.jpg
01_4438.jpg (88.6 KiB) Vizualizat de 4244 ori
02_8356.jpg
02_8356.jpg (86.21 KiB) Vizualizat de 4244 ori
03_4065.jpg
03_4065.jpg (103.69 KiB) Vizualizat de 4244 ori
04_7187.jpg
04_7187.jpg (112.68 KiB) Vizualizat de 4244 ori
05_1315.jpg
05_1315.jpg (91.96 KiB) Vizualizat de 4244 ori
06_9729.jpg
06_9729.jpg (77.48 KiB) Vizualizat de 4244 ori
07_3824.jpg
07_3824.jpg (87.81 KiB) Vizualizat de 4244 ori
08_2508.jpg
08_2508.jpg (93.24 KiB) Vizualizat de 4244 ori
09_6439.jpg
09_6439.jpg (92.53 KiB) Vizualizat de 4244 ori
10_2097.jpg
10_2097.jpg (85.87 KiB) Vizualizat de 4244 ori
11_1720.jpg
11_1720.jpg (111.85 KiB) Vizualizat de 4244 ori
12_5455.jpg
12_5455.jpg (113.3 KiB) Vizualizat de 4244 ori
13_8800.jpg
13_8800.jpg (108.83 KiB) Vizualizat de 4244 ori
14_5416.jpg
14_5416.jpg (114.46 KiB) Vizualizat de 4244 ori
15_1125.jpg
15_1125.jpg (83.95 KiB) Vizualizat de 4244 ori
16_9714.jpg
16_9714.jpg (62.92 KiB) Vizualizat de 4244 ori
19_7146.jpg
19_7146.jpg (88.81 KiB) Vizualizat de 4244 ori
20_6012.jpg
20_6012.jpg (89.89 KiB) Vizualizat de 4244 ori
Ultima oară modificat 13/11/2013 03:45 de către antoniah, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 13/11/2013 02:32

Pufoasa,frumoasa,gustoasa... =D> =D> =D>

Antonia,esti maestra painicilor! :master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 13/11/2013 06:10

Daaaaa categoric maestra,si cata precizie si perfectiune :flower: :flower:
hi

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/11/2013 09:43

Pai voi inca nu ati aflat ca Antonia e chinezul batran de pe RC??? :D :D :P ...
Antonia draga mea imi place painea ta foarte mult, arata de mare clasa.
Am facut si eu azi un aluat de paine dar il pun la congelator pentru sambata sau duminica....vreau sa fac ceva ce nu am mai facut de :paguba: :paguba: :paguba: nici nu stiu cati ani de zile....fluier a paguba :P :P ...deci revin si spun inca odata, esti super buna la aluaturi( si nu numai :peace: ) :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 13/11/2013 02:20

Antonia frumoasa paine nu iti vine sa o mananci :buuun: =D> =D> =D>sigur am sa incerc reteta , esti nr 1 :master: :hug: :pup:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/11/2013 04:23

na ca sarisem peste piinica asta .. mmmm ce frumos arata :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Anto jos palaria !!! =D> =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/11/2013 06:23

Danieluta scrie:Pufoasa,frumoasa,gustoasa... =D> =D> =D>

Antonia,esti maestra painicilor! :master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:


De fiecare data cand scot o painica din cuptor, trimit spre voi paine calda. Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Imagine

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/11/2013 06:25

maraarad scrie:Daaaaa categoric maestra,si cata precizie si perfectiune :flower: :flower:


Mara, iti multumesc mult. Am cantarit aluatul in speranta ca painica va fi cat mai simetrica. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/11/2013 06:31

pupi scrie:Pai voi inca nu ati aflat ca Antonia e chinezul batran de pe RC??? :D :D :P ...
Antonia draga mea imi place painea ta foarte mult, arata de mare clasa.
Am facut si eu azi un aluat de paine dar il pun la congelator pentru sambata sau duminica....vreau sa fac ceva ce nu am mai facut de :paguba: :paguba: :paguba: nici nu stiu cati ani de zile....fluier a paguba :P :P ...deci revin si spun inca odata, esti super buna la aluaturi( si nu numai :peace: ) :hug: :hug: :pup: :pup:


Am modificat putin ingredientele unei retete a lui P.H (am scos unele ingrediente). Am impartit aluatul si l-am pus in tava. Sunt zile in care imi place sa coc painea in tava dreptunghiulara (clasica) si zile in care o coc pur si simplu in tava cuptorului... A fost o painica foarte buna (la prima vedere... parea cozonac). Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

P.S.
pupi scrie:Pai voi inca nu ati aflat ca Antonia e chinezul batran de pe RC??? :D :D :P ...


=)) =)) =)) si de acasa...

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 13/11/2013 06:33

alejoe scrie:Antonia frumoasa paine nu iti vine sa o mananci :buuun: =D> =D> =D>sigur am sa incerc reteta , esti nr 1 :master: :hug: :pup:


Claudia draga mea, am vazut de multe ori in postarile tale ca esti priceputa nu numai la dulciuri ci si la aluaturi. Sunt sigura ca orice painica ai in plan iti reuseste!

Iti multumesc! :hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori