Mung beans sprout ( boabe de fasole mung, incoltite)

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mung beans sprout ( boabe de fasole mung, incoltite)

Mesajde pupi » 29/03/2012 10:21

Fasolea mung e o fasole japoneza, are culoare verde si boabele sant micute, poate cam de marimea unor boabe de piper din cele mai mari.
Gustul????.......super bun. Daca va place mazarea proaspata , culeasa direct de pe lujer si scoasa atunci din teaca......aveti gustul fasolei mung , incoltita.
Este un produs destul de scump, dar merita tot efortul, contine fier, calciu, potasiu, magneziu, proteine, etc. Prea multe nu sant acuma in stare sa scriu despre asta, dar daca intereseaza pe cineva am sa dau mai multe explicatii....
Depinde de locul de unde se cumpara , fasolea poate incolti in 3 sau 4 zile( mai exact tot procesul poate dura atata). De data asta am cumparat de la o alimentara, si nu este din cea bio. In general imi place sa cumpar bio pentru ca e mai buna si incolteste , parca , ceva mai repede..
Cum este post si am avut pofta de o salata si cum mie imi place un dressing mai " bogat" in arome :P mi-am amintit de salata postata de Iulia "Salata de varza cu mango si avocado" o bunatate.
Eu , ca sa nu ma dezmint :wink: , nu am tinut reteta exacta, mai exact am sarit peste oua si telemea precum si peste mango. Dar a ramasa varza, ceapa,, avocado, lamaie si ulei.....
Am mancat cu felii de rosii si fasole incoltita mung......un deliciu si unde mai pui ca a fost SANATOS si plin de vitamine, proteine si compusi chimici necesari corpului...... va invit sa incercati
Deci fasole mung incoltita


1 borcan mai mare ( de 1 lt daca folositi 5-6 linguri de fasole)
tifon 20/20 cm
3-4 linguri de fasole mung( se gaseste in Romania la magazine naturiste si plafar )


si 3-4 zile de lucru( cate 2 minute dimineata si alte 2 minute seara)

Deci, se ia fasolea mung si se pune in borcan, se taie o bucata de tifon si se pune pe gura borcanului , legata cu un elastic de bucatarie, sau cu inelul de la capac( daca aveti borcane cu inel).Se pune apa de la robinet( prin tifon) si se scutura borcanul cu fasole, varsam apa si punem alta si mai spalam inca odata fasolea, repetam si a treia oara operatie. Scurgem apa afara din borcan si aranjam borcanul cu gura in jos , in pozitie oblica , pe un servetel absorbant, sprijinit de un perete sau de un vas etc, pe masa sau dulapul din bucatarie , dar sa NU fie intr-un loc unde sa ajunga raze de soare pe el si nici lumina prea puternica. Lumina normala din casa este buna.
Se incepe pregatirea seara. A doua zi de dimineata , cand ne trezim si dupa ce ne-am baut cafeluta, luam borcanul, intoarcem cu gura in sus si punem apa in el, scuturam ( nu chiar cu putere) sa spalam boabele de fasole, scurgem apa si punem iar , in pozitie oblica, cu gura in jos si sprijinit de ceva. Procedam la fel seara , inainte de a merge la culcare si apoi in a treia zi dimineata si seara si in a patra zi deja sant bune de mancat. Se poate intampla sa incolteasca mai repede si sa le puteti folosi in a treia zi. Tifonul nu se ia de pe borcan jos decat la sfarsit.
Borcanul pe care il alegem trebuie sa fie ceva mai mare pentru ca boabele incoltite isi maresc volumul foarte mult si trebuie sa le acordam spatiu suficient dezvoltarii. .
Cand sant gata , se spala intr-un vas cu apa, se aduna de la suprafata apei pielitele cazute de pe fasole si se pune intr-un castron curat , se acopera si se tine la frigider pana la o saptamana.
Sant foarte gustoase, se pot folosi la salate de orice fel, la mancarurile chinezesti sant nelipsite , se pot folosi la aluaturile de clatite sau de pancakes,, ajuta la decorarea mancarrilor si dau un aspect foarte placut si sanatos.

Am sa pun mai multe poze pe care le-am facut pe parcursul zilelor, nu numai dimineata si seara, ca sa se poate vedea modul si rapiditatea de dezvoltare
Fişiere ataşate
016 mung beans sprout.jpg
016 mung beans sprout.jpg (88.74 KiB) Vizualizat de 9561 ori
011 mung beans sprout salad.jpg
011 mung beans sprout salad.jpg (79.19 KiB) Vizualizat de 9561 ori
006 mung beans sprout salad.jpg
006 mung beans sprout salad.jpg (77.12 KiB) Vizualizat de 9561 ori
005 mung beans sprout salad.jpg
005 mung beans sprout salad.jpg (77.76 KiB) Vizualizat de 9561 ori
004 mung beans sprout salad.jpg
004 mung beans sprout salad.jpg (83.24 KiB) Vizualizat de 9561 ori
003 mung beans day 3.jpg
003 mung beans day 3.jpg (98.97 KiB) Vizualizat de 9561 ori
030 mung beans sprout day 2.jpg
030 mung beans sprout day 2.jpg (65.77 KiB) Vizualizat de 9561 ori
026 mung beans sprout day 2.jpg
026 mung beans sprout day 2.jpg (61.86 KiB) Vizualizat de 9561 ori
023 mung beans sprout day 2.jpg
023 mung beans sprout day 2.jpg (68.75 KiB) Vizualizat de 9561 ori
022 mung beans sprout dau 2.jpg
022 mung beans sprout dau 2.jpg (76.83 KiB) Vizualizat de 9561 ori
021 mung beans sprout day 2.jpg
021 mung beans sprout day 2.jpg (68.44 KiB) Vizualizat de 9561 ori
019 mung beans sprout day 2.jpg
019 mung beans sprout day 2.jpg (59.89 KiB) Vizualizat de 9561 ori
006 mung beans sprout day 2.jpg
006 mung beans sprout day 2.jpg (62.06 KiB) Vizualizat de 9561 ori
004 mung beans sprout day 2.jpg
004 mung beans sprout day 2.jpg (61.26 KiB) Vizualizat de 9561 ori
012 mung beans sprout.jpg
012 mung beans sprout.jpg (62.5 KiB) Vizualizat de 9561 ori
012 mung beans sprout salad.jpg
012 mung beans sprout salad.jpg (93.86 KiB) Vizualizat de 9561 ori
009 mung beans sprout.jpg
009 mung beans sprout.jpg (62.36 KiB) Vizualizat de 9561 ori
004 mung beans  sprout.jpg
004 mung beans sprout.jpg (48.56 KiB) Vizualizat de 9561 ori
003 mung beans sprout.jpg
003 mung beans sprout.jpg (66.91 KiB) Vizualizat de 9561 ori
001 mung beans sprout.jpg
001 mung beans sprout.jpg (70.4 KiB) Vizualizat de 9561 ori
016 mung beans sprout.jpg
016 mung beans sprout.jpg (88.74 KiB) Vizualizat de 9561 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 29/03/2012 03:06

Pupi, aceasta este o idee excelenta pentru salate. Dar eu gasesc aici fasole japoneza?

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 29/03/2012 06:30

O sa caut si eu fasole din aceasta :wink: sunt foarte curioasa ce gust are :buuun: :buuun: :buuun:
Mersi de idee :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/03/2012 11:56

Vad ca subiectul asta este "bomba" ...fuge lumea de el ca drscul de tamaie =)) ....si cand ma gandesc la cata sanatate este in boabele astea :vis:....

Antonia, stiu ca se gasesc la magazinele naturiste si pe la unele magazine plafar.....le-am vazut eu acum doi ani cand am fost la Bucuresti...daca sant acolo trebuie sa fie si in alte locuri ( a se citi magazine naturiste si nu numai) in tara....doar nu e Bucurestiul singurul loc de distribuire a alimentelor :P :P .....ma duc sa imi fac o supa mung .....dau iama in sacul cu sanatate acuma.....chiar imi plac tare mult, ma duce cu gandul la mazarea cruda pe care o " furam" din gradina de la bunici si mancam :wink: ...
Antonia , daca te intereseaza pun aici vitaminele si panoul chimic pe care il contin boabele de mung incoltite......Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 126 kJ (30 kcal)
Carbohydrates 5.94 g
- Sugars 4.13 g
- Dietary fiber 1.8 g
Fat 0.18 g
Protein 3.04 g
Vitamin C 13.2 mg (16%)
Calcium 13 mg (1%)
Magnesium 21 mg (6%)
Phosphorus 54 mg (8%)
Potassium 149 mg (3%)
Sodium 6 mg (0%)
Percentages are relative to US recommendations for adults....

te pup
:hug: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/03/2012 12:29

Pupi iti multumesc! Am inceput sa caut sa citesc mai mult despre fasolica aceasta atat de minunata si de sanatoasa. Printre altele uite ce am gasit:”Se pot consuma ca atare (cruzi), opariti sau prajiti (insa numai mult de 30 de secunde - pentru pastrarea texturii crocante). In aceasta forma de pregatire (prajiti) se dezvolta o proteina care nu se gaseste in forma cruda.” :?: Asa este? :?:

Am sa ma uit in magazine la standurile bio poate, poate am sanse sa gasesc. Dau de veste daca gasesc si ma pun pe treaba. Sunt curioasa sa vad cum este.

Iti multumesc pentru tabel... Multe proteine... :) Ne-a oferit Dumnezeu ”mura in gura” alimente simple care contin aproape tot ce avem nevoie si noi adesea nici nu stim...

Te pup si iti doresc o zi frumoasa! :hug: :pup: :hug:

P.S. Azi am avut o zi grea dar niciodata ”nu sting lumina” (oricat de tarziu ar fi) fara 1-2 pagini de carte (virtuala sau nu) - astazi a fost fasolea mung la rand (pentru mine... subiectul ramane deschis - mai am de citit). :)

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/03/2012 07:32

Iata cum imi dai de lucru :peace: :D ...interesant...dar cum ma stiu curioasa si mai ales dornica de a incerca ceva nou ( pentru mine) voi cauta si eu la magazinele de specialitate acesta fasole...cum imi place mult mazarea proaspata, precis imi va placea si aceasta fasolica...in poze pare tare asemanatoare... si mai ales frageda, cruduta, proaspata, delicata, etc...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/03/2012 06:06

lucia_bp scrie:Iata cum imi dai de lucru :peace: :D ...interesant...dar cum ma stiu curioasa si mai ales dornica de a incerca ceva nou ( pentru mine) voi cauta si eu la magazinele de specialitate acesta fasole...cum imi place mult mazarea proaspata, precis imi va placea si aceasta fasolica...in poze pare tare asemanatoare... si mai ales frageda, cruduta, proaspata, delicata, etc...

:hug: :hug: :hug:


Lucia te rog daca ai rezultate in cautarile tale, da-mi de veste. La fel voi face si eu. Zilele acestea eu nu merg la cumparaturi pentru ca fac curatenie, insa am sa pot sa caut pe indelete saptamana viitoare. Iti multumesc.

:hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/03/2012 08:04

Dana, fasolea are gust de mazare cruda, germenii se pot manca si goi si are un efect energizant .....daca te hotarasti sa o pregatesti , te astept cu impresii.....eu o folosesc la "foc continuu"....e foarte sanatoasa si hranitoare si se poate prepara in fel si chip de la dejun la desert sant mii si mii de retete :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/03/2012 08:18

Antonia, mie imi place sa mananc germenii as cruzi ....sant " crocantzi" putintel si au exact gustul mazarei.....se gaseste de cumparat la magazinele bio si costa undeva pe la 12-15 lei o punga de jumate de kg.....uite aici cateva info de pe paginile de la voi din Ro.

"
Germenii de fasole Mung


Fasolea Mung este o planta anuala din familia fabaceelor (denumire latina Phaseolus aureus), cultivata pentru semintele si mugurii sai. Contine multa vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E, fier si potasiu. Albuminele continute ĂŽn seminte, lipidele si amidonul sunt foarte usor asimilabile pentru organism.


Revitalizant
Cand ne simtim slabiti în urma efortului fizic, sau a oboselii în general, un adaos foarte benefic la dieta noastra îl constituie lastarii de fasole Mung germinata. Îmbunatatesc asimilarea substantelor care ajung în organism ca componenti nutritivi.

Fasolea Mung este cultivata în China de peste 3000 de ani. Semintele uscate intra în componenta multor feluri de mancare, servesc de asemenea la fabricarea macaroanelor chinezesti – transparente. Actiunea benefica a mugurilor este cunoscuta în Asia de mii de ani. Moda de a consuma muguri a ajuns în Europa din Statele unite, în anii douazeci ai secolului XX. Mugurii de fasole Mung se folosesc si în medicina chinezeasca, fiind adaugati în amestecurile de plante medicinale care trateaza hipertensiunea. Mugurii sunt folositi si ca un ingredient al unui antidot pentru diferite otravuri. În prezent cei mai mari producatori si consumatori de muguri sunt China, India si Statele Unite.

Lastarii de fasole Mung sunt un excelent adaos pentru salate, feluri de mancare bazate pe legume si pentru ciorbe. Retetele clasice chinezesti recomanda si ĂŽnabusirea lastarilor cu usturoi, arpagic si ghimbir.

Cum se germineaza fasolea Mung
Ingrediente: 1 / 2 ceasca boabe fasole mung, doua prosoape de hartie, sfoara, o sita fina, o oala cu capac (fasole va creste pana la aproximativ de 3 ori ca volum ĂŽn timpul procesului de germinare, asa ca alegem oala de dimensiuni potrivite).

Pasul 1. Alegem fasolea de pietricele mici sau alte impuritati.

Pasul 2. Punem fasolea ĂŽn sita si clatim bine.

Pasul 3. Înmuiem fasolea în apa calda pentru 8-10 ore, apoi scurgem bine.

Pasul 4. Punem fasolea scursa bine ĂŽntre doua prosoape de hartie.

Pasul 5. Ridicam marginile si facem nod cu sfoara.

Pasul 6. Punem fasolea ĂŽn oala si o acoperim cu capacul.

Pasul 7. Punem oala ĂŽntr-un loc cald la ĂŽntuneric pentru 24 de ore.

Pasul 8. Verificam dupa 24 de ore. Daca dorim ca germenii sa creasca mai lungi, punem din nou fasolea ĂŽn sita si clatim usor, apoi repetam pasii de la 4 la 7.

Germinarea se poate face si cu un borcan care are capac cu filet. Se dau cateva gauri ĂŽn capac cu un piron si fasolea se umezeste si se scurge zilnic, dupa care se scurge si se acopera de fiecare data borcanul cu un servet "....

Aici au postat doua metode diferite de a pregati germenii de fasole.......eu il folosesc pe cel cu borcanul pentru ca este mai comod pentru mine si nu face atata mizerie..... :D :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/04/2012 02:16

Iti multumesc foarte mult pentru toate informatiile.

Astazi nu am ajuns la un magazin bio dar sper sa reusesc sa ajung in zilele urmatoare.

Am citit ca aceste boabe de fasole produc o cantitate de muguri de aproximativ sase ori mai mare decat propria greutate.

”Sunt ideale pentru prepararea ruladelor cu ou si a pachetelelor de primavara. Sunt un adaos excelent pentru salate sau omlete.”

Iti multumesc inca o data! Iti doresc duminica frumoasa!

:hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori