Meniul de Craciun si Revelion

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
albinuzza
Bucatar
Mesaje: 780
Membru din: 13/02/2007 09:04
Localitate: ZĂźrich , ElveĹŁia
Contact:

:0

Mesajde albinuzza » 10/12/2007 01:15

Excelent!
Deja am lista pentru sarbatori,pentru ca de obicei,cand eram in tara nu aveam timp de bucatarit!
Trebuie sa supun la vot ce se doreste si ce nu!

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 10/12/2007 04:49

Buna idee cu ce gatim de sarbatori
pot spune ca deja mi-am facut lista cu ce am citit aici...
multumesc :lol: :lol:
revin cu lista mea :) :)

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 13/12/2007 10:45

Cate bunataturi ... islere... sunt asa de fine si de delicioase, buna idee ca ai trimis reteta :hug: ;
Eu de Craciun inca nu am decis , vom avea in mod sigur curcan(a taiat mama 2 buc. curcani ) si nelipsita Pasta de fasole uscata cu ceapa rosie deasupra, ceapa din aceea buuuna , calita in mult ulei + zahar :roll:
Apoi... in mod sigur voi face 2 cozonaci si cochetez cu ideea de a face si eu Casuta de turta dulce care am descoperit-o de vreo 4 luni pe o adresa, o sa o scriu aici
http://savalaura.blogspot.com/2007/02/c ... dulce.html
si mai vreau neaparat sa fac Haiose dar asta doar cu ajutorul Leilei ; eu nu am facut niciodata Haiose :x
Crista...tarhonul tau de la cartofi e proaspat?

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 13/12/2007 10:55

Eu am pus reteta de salata de cartofi cu tarhon, eu am tarhon in otet dar cum spuneam se poate folosi si cel uscat, eventual inmuiat putin ininte in otet sa fie mai fresh! :peace:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/12/2007 11:28

eu tb sa imi cumpar tarhon ca nu mai am ... bine ca ati pomenit de el ca sa il pun pe lista :D


Foarte frumos explicata casuta ... a sarit peste geamuri culmea ca si tanti aia de la tv itlian a sarit peste geamuri :P a spus numai ca sunt din gelatina colorata ( roz erau la asta ).... iar biscuitii aluatul erau din pepparkakor ( aia de la ikea)

dupa parerea mea sa aci peretii casei din biscuitii care iti plac .. altfel muncesti la ea si nu o vei minca.. o sa fie ca torturile alea ff frumoase cu flori de zahar dar pe care nu le maninca nimeni =))

ieri sau alataieri ca nu mai stiu .. la tv aratau panettone ornati.. o minunatie ... costau si 500 euroi unul ( era cu mutra unui fotbalist kaka' :P :P ).... dar cel mai frumos dupoa mine era cel iesle in care personajele erau facute din ciocolata alba... ff frumos si cred a si bun..

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 13/12/2007 08:20

De Craciun fac asa:
- pateurile Nicoletei cu branza si cu carne, eventual cateva si cu gem, ca asa face maia mea, numai ca sunt lenesa si o sa cumpar aluatul :blushing: ,
- slaninuta - dupa indicatiile Leilei e la murat in saramura, inca ii caut o afumatoare, daca nu gasesc, asta e, o las la zvantat, si o frec cu boia,
- jumeri galore, ca toti prietenii ne-au rugat sa nu ne lipseasca,
- cumpar carnati si toba, ca altfel ma paraseste consortul,
- fac toba,
- sarmale cu mamaliguta - le-am zis la toti ca vreau varza a la Cluj, si au zis ca pot sa o fac pt. mine dupa :x , dar nu inteleg care e diferenta intre ea si sarmale la gust, tot una e, mai putina munca la umplut, dar asta e...
- din carnati fac o tochitura,
- ceva costite la cuptor,
- fursecuri, prajiturele si nu stiu sigur daca fac cozonaci, ca mi-e greu sa nu fac cuiburi cand am de ales, om vedea cum imi ajunge timpul.
Suna carnivor rau si "foarte sanatos" dar asta e comanda, si dupa post, doua zile de exagerare sper eu sa nu ne bage in spital. Si ca sa fie si mai bine, niste tuica si vin fiert. De-abia astept.
Iar in seara de ajun mergem la niste prieteni, iar eu trebuie sa duc tort de ciocolata, vesnica reteta ( sorry cris, iar pun niste zaharisituri facute din pasta aia :blushing: :D , numai ca o sa fie cu alte culori si tema de Craciun - lupul isi schimba parul, dar naravu' ba )

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/12/2007 08:33

=)) offffffff ce sa fac dc eu nu o sa maninc din tortul ala iti dau voie sa iti otravesti prietenii =)) =))
insa poza vreau sa vad si eu ca arta ma atrage totusi :P


intrebare :
1.ce sunt jumerile alea .. ca nu m-am prins ..
2. ce mincati in ajun??


azi la tv alt program alti patiseri ... aveau tot panettone scobit in forma de iesle si personaje din ciocolata in el ..bine ca nu era nici unul dintre ei de pe forumuri cunoscute ca acum urlau ca cineva le copiaza ideea furata si ea cine stie de la cine ... ca din cite se vede e la moda cozonacul asta scobit :D


eu cred ca voi face mari modificari in meniul de pe 1 pagina ..

sarmalele in vita probabil dupa anul nou vor apara ....la craciun , de fapt dupa craciun caci de craciun noi mergem la masa la neam o s afac o varza cu multe prin ea reteta italiana .. mai ales ca acum am si ciolan afumat dezosat romanesc pot sa fac o reteta mixta romano-italiana =))

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 13/12/2007 11:24

Cris, modelatul meu numai arta nu se cheama, mai degraba plastilina comestibila, dar se vede ca vorbeste prietenia ca de obicei :hug: Jumari normale, galore, inseamna cu gramada :D
Prietena la care mergem in Ajun, d-na Maria, face in fiecare an cam acelasi meniu, cu ceva variatiuni:
sarmale cu foarte f.f. multa afumatura printre ele,
purcelus de lapte facut la protap (asta trebuie sa-l pozez ca nu pot sa va spun cum arata, mi-e rusine sa recunosc cum il papam de repede, are o coaja atat de crocanta.... il cumpara de la o macelarie in fiecare an), friptura de vita (se cheama prime rib bucata, habar nu am sa spun in romaneste ce parte e, condimentata puternic cu sare si piper pe dinafara, rumenita bine pe dinafara, dar destul de cruda in mijloc, fara sos, pe gustul americanilor, ca noi nu prea le avem cu carnea de vita in sange din pacate) cu un sos de ciuperci,
garnituri de cartofi, mazare, salata verde cu zmeura si cu nuci caramelizate (este preferata mea :buuun: ).
Parca asta a avut anii trecuti si toti i-am spus sa nu cumva sa schimbe nimic, ca prea bune sunt toate, nici nu-ti vine sa incerci altceva. Fata ei aduce aperitivele anul asta, eu tortul si alta prietena aduce prajiturele, dar nu stiu de care. daca nu o sa se uite stramb la mine, poate apuc sa fac o poza. Mergem la ei in ajun de 3 ani, si vine mosul adevarat, si ne simtim extrordinar de minunat. Suntem cam 25 in total mari si mici, si toti cu gurile cascate cand intra mosul (s-a avut grija sa fie acelasi in fiecare an, sa nu cumva sa avem surprize, ca au crescut copchii si isi aduc aminte, mai ales cand mai vad poze din anii trecuti).

Avatar utilizator
Sandra Donaghey
Bucatar in devenire
Mesaje: 459
Membru din: 09/07/2006 02:40
Localitate: Netherland

Mesajde Sandra Donaghey » 14/12/2007 12:18

Eu am facut Christmas cake , prajitura traditionala care se face aici in Anglia pentru Craciun.In seara asta am facut pentru doua amice , dar ptr noi voi face saptamana viitoare, cred ca pe 20.
O sa fac niste prajiturele piersici , daca vreti reteta e asta :

PIERSICI/CAISE a la Afrodite
Ingrdiente-aluat- 3 oua
- 200g zahar pudra
- 200ml ulei
- 1 pac. praf copt
- 1 pac. zahar veniliat
- 1 lamiie coaja
- 600-700g faina
Ingrediente-umplutura:
- 250g nuci macinate
- 50g zahar pudra
- 20g cacao
- 1 pac. zahar vaniliat
- 10ls rom
- 6ls marmelada acrisoara
- 2ls suc lamiie
- 2 ls suc portocale
- 2ls srafide inmuiate in rom
Ingrediente-decor:
- coloranti alimentari(rosu,galben si verde)
- 500g zahar tos
Mod preparare-aluat:
Se freaca ouale cu zaharul,zaharul vaniliat,coaja de lamiie si se adaoga uleiul alternativ cu faina i prealabil amestecata cu praful de copt.
Se pot pune de la 600g faina pina la 700g.deoarece depinde de marimea oualor.
Se framinta un aluat din care se formeaza bilute cu greutatea de6-7 g.
Acestea se aseaza pe o tava captusita cu hirtie de cpt cu o distanta de 2-3 cm intre ele.
Se apasa putin pe fiecare biluta sa nu creasca prea mulz in inaltime si se coc la o temp de 160-170?C va.15-20 min.Cind incep sa prinda putina culoare de jur imprejur atunci sint gata.
Dupa ce toate cojile de piersici sint coapte ,cu ajutorul unui virf de cutit mic de buc. se scobesc cojile in asa fel incit in gaura obtinuta sa intre umolutura urmatoare.
Mod preparare-umplutura:
Din pesmetul obtinut de la scobirea cojilor de piersici se amesteca cu nucile macinate(pot fii si citeva fin zdrobite printre ele si daca inainte de macinare vor fii si putin prajite vor fii si mai bune la gust,piersicile),cu cacaoa,cu zaharul si zaharul vaniliat.
Toate aceste ingrediente uscate se amesteca bine dupa care se adaoga restul ingredientelor si se framinta umplutura bine pina devine nici prea moale nici prea tare,numai buna de umplut cojile de piersici cite 2.
Mod-decorare:
Se pregatesc trei recipiente micute se pune in 2 cite 3-4 ls apa(eu am pus rom)si intr-unul 5-6 ls.apa sau rom si in fiecare se amesteca putina culoare.
In cel care contine lichid mai mult se pune culoarea galbena.
Bilutele unite cu umplutura cite doua, se coloreaza cu ajutorul unor pensule mici,prima data cu galben,putin cu verde si rosu,dupa care imediat se dau prin zahar tos.

Multumesc Afrodite pentru minunata reteta.

Cred ca voi face Alba ca zapada dar putin modificata .Adica in locul celor 3 foi coapte pe dosul tavii , voi face doar doua iar in locul celei de a treia voi pune o foaie nu f groasa de pandispan .Crema de vanilie si lamaie intre straturi si taiata in bucati nu foarte mari.Posibil sa fac si o buturuga cu compozitia de amandina.
Daca mai vin cu idei va spun. :flower:
kiss for you

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 14/12/2007 07:57

Ideea cu buturuga suna tare bine si mai ales din amandina care e mai delicata ...


Ce noroc Sandra ca nu ai italieni la masa .. piersicile de care zici si care se faceau in Ro ff des pe vremea lui Ceausescu, sunt aici ( It) traditionale si se pregatesc la ziua mortilor pe linga alte dulciuri evident...

Poti completa reteta prietenei tale cu ceva idei pentru decorarea piersicilor: pastrezi din timp coditele de la mere ( in timpul anului), le speli si le usuci putin, nu se strica ... asa ca vei avea si codite mici la piersici si dc ai si vreun copac in casa pe care il poti chelii nu strica macar la unele dintre ele sa le pui si frunze .... Le facea prin anii 80 si ceva o colega de servici pt toate ocaziile caci e un dulce economic, fata de alte prajituri cu zeci de oua si kilograme de unt astea erau tare potrivite "epoci de aur" :P Existau forme speciale nu doar cea faimoasa cu miner in care piersicile se coceau pe flacara de la aragaz dar si unele mai mari in stilul formelor de tarta dar evident cu forma de piersica( jumatati), eu cred ca in Ro tb sa se mai gaseasca si acum pe la piete sau in magazine de metalo-casnice... Pe colega mea o chema Sanda Vulcan .. poate citeste pe aici din umbra ea sau nepotii ei si sa stie ca cineva isi aminteste de prajiturile ei cu drag.


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori