Meniul de Craciun si Revelion

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 27/11/2007 05:34

Tortul asta arata delicios, trebuie ceva cu ciocolata de Craciun, neaparat! :) Eu aproape sigur voi face islere, imi pla c la nebunie si se pastreaza bine si pana la Revelion. In rest, ne mai gandim. :wink:

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 27/11/2007 05:45

crista scrie:Adry ia cauta foaia de la G sa stim si noi feluri napolitane .... stii ca eu sunt calatoare prin bucatariile italiei ... :P


Crista o sa ma uit prin caietele mele si o sa-ti scriu meniul napoletan :)

elena.elena scrie:Tortul asta arata delicios, trebuie ceva cu ciocolata de Craciun, neaparat! Eu aproape sigur voi face islere, imi pla c la nebunie si se pastreaza bine si pana la Revelion. In rest, ne mai gandim.

Waw, islere! N-am mai mancat de douazeci de ani! Cand le faci pui si reteta?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/11/2007 05:55

Elena .. scrie reteta de islere la subiectul de biscuiti ca eu tb sa imi fac lista cu necesarul din timp ... ca n.am alimentara preferata in sat ( tb sa iau trenul :P )

Adry mersi ... pe la Napoli il duc cam rar pe F cu farfuria :P ... ma gindeam la o minestra maritata aia inafara de nunti cind se mai face ??

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 27/11/2007 06:12

Scriu reteta aici deocamdata si poate pe urma la retete.
Pt rondele
220 gr faina
180 gr unt
100 gr nuci macinate
70 gr zahar pudra
1 vf de cutit sare
vanilie
Untul se freaca cu zaharul, sarea, vanila, 2 min . Se adauga faina si nucile macinate, se amesteca fara a se framanta apoi se da la rece cateva ore.
Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se taie rondele cu un pahar trecut prin faina. Se coc in tava la foc potrivit dar sa nu se rumeneasca. Coapte se lipesc cate 2 cu crema iar marginile se dau prin nuca macinata.
Crema:
250 - 300 gr unt rece se freaca spuma. Apoi:
1/2 pahar apa
150 gr zahar
50 gr cacao sau 50 gr ciocolata
se pun toate pe foc mic si se amesteca pana siropul incepe sa fiarba. Se lasa 5-6 min, apoi se ia de pe foc, se lasa la racit apoi se amesteca cu untul frecat spuma adaugand cate o l-ra de unt.
Deasupra se toarna glazura de ciocolata.
La mine in caiet scrie ca pentru cantitatea de crema scrisa trebuie o portie si jumatate de aluat, si imi aduc aminte ca imi ramanea crema intotdeauna.
Eu la crema procedez si altfel: cand siropul e cald pun untul si il las sa se topeasca, faza cu frecatul e riscanta dar cred ca orice crema de cacao sau ciocolata e buna. Se pot lipi si cu gem sau dulceata.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 27/11/2007 10:43

crista scrie:Nico uite Sacher-ul facut de mine ...

http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... _ciocolata


Cris, arata asa bine :buuun: ...sigur pentru Revelion vreau sa fac ceva cu ciocolata si de atat timp vreau sa fac Sacherul. Acum de sarbatori este momentul potrivit, zic eu. De Craciun cu pandoro si panettone ,torrone(halvita),etc... niciodata nu am facut nimic dulce. As vrea sa fac cozonac dar nu stiu cand...voi face cred de Mos Niculae. :)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/11/2007 07:39

Elena eu islere am mincat numai cu crema de ness ... sunt ff fine la gust . In crema de unt pui la sfirsit 1 lingurita de ness ( sau 2? ) cred ca e dupa gust ....

ce bine ca ai scris reteta


Nico .. cozonac? e multa munca... nu stiu dc merita efortul. Tortul asta se face usor insa toata lumea care l-a facut s-a plins ca ies blaturile asa ondulate pe margini ( si al meu e cam rotunjor .. nu sunt peretii drepti )

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/11/2007 08:38

am gasit pe net din intimplare si ma gindeam ca se potriveste la retetele de craciun si revelion =)) =))


ODA SARMALEI

Cum s-ar defini sarmaua?
Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...
Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii inaltat in cerul gurii.
O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.
O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.
Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce este dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica-innascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand, de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte cum s-ar defini sarmaua....

DAN CALISTRAT

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 28/11/2007 01:57

crista scrie:

Nico .. cozonac? e multa munca... nu stiu dc merita efortul. Tortul asta se face usor insa toata lumea care l-a facut s-a plins ca ies blaturile asa ondulate pe margini ( si al meu e cam rotunjor .. nu sunt peretii drepti )

Fac dintr-un Kg de faina, sa sti ca nu mi se pare chiar asa multa munca, timp sa am si... chef . :wink: :P Ai mei il mananca imediat mai ales cel cu nuca. :roll: Daca voi face , unul mic il fac cu mac, doar pentru mine. :buuun:
Simpatica poezia in onoarea sarmalei. :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 28/11/2007 01:59

crista scrie:Elena eu islere am mincat numai cu crema de ness ... sunt ff fine la gust . In crema de unt pui la sfirsit 1 lingurita de ness ( sau 2? ) cred ca e dupa gust ....

ce bine ca ai scris reteta


Nico .. cozonac? e multa munca... nu stiu dc merita efortul. Tortul asta se face usor insa toata lumea care l-a facut s-a plins ca ies blaturile asa ondulate pe margini ( si al meu e cam rotunjor .. nu sunt peretii drepti )

Mie imi place mult gustul de cafea deci cred ca e o idee buna cu nesul. O sa o incerc, neaparat. Astept si alte retete de creme :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 09/12/2007 12:00

M-am hotarat sa fac oricum placinta cu carne (poate cu foietaj gata cumparat) de Revelion iar intre Craciun si Revelion ,ca suntem cu totii acasa, cred ca voi face iar cateva saleuri cu branza.
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... a_cu_carne
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... cu_telemea


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 16 vizitatori