Marlenka

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Marlenka

Mesajde lucia_bp » 10/01/2017 08:50

Ingrediente
Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
-150 g zahar
-150 g miere
-100 g unt, taiat bucatele
-2 oua
-1 praf de sare
-2 lingurite rase praf de copt
-cca 600 g faina
Crema
-750 ml smantana pentru frisca
-300 g miere
-300 g unt
-9 oua
Altele
-250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
-zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
Pentru decor
-50 g ciocolata, optional
Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.


Marlenka si-a castigat numele si faima in Cehia, desi se crede ca reteta provine din zone situate mai la est.

Marlenka este o prajitura cu foi si crema, in compozitia carora este miere.
Prajitura este un deliciu de care o sa va indragostiti la prima degustare.

Interesant la acesta prajitura este ca atat crema, cat si foile au aroma de caramel, iar dupa 1 zi aluatul foilor devine moale si mai umed.

Fişiere ataşate
cimg4968.jpg
cimg4968.jpg (492.17 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4967.jpg
cimg4967.jpg (498.43 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4966.jpg
cimg4966.jpg (531.3 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4965.jpg
cimg4965.jpg (738.18 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4964.jpg
cimg4964.jpg (557.48 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4963.jpg
cimg4963.jpg (502.57 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4962.jpg
cimg4962.jpg (508.18 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4961.jpg
cimg4961.jpg (466.49 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4960.jpg
cimg4960.jpg (419.69 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4959.jpg
cimg4959.jpg (368.13 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4958.jpg
cimg4958.jpg (358.17 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4957.jpg
cimg4957.jpg (475 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4956.jpg
cimg4956.jpg (479.27 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4955.jpg
cimg4955.jpg (424.86 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4954.jpg
cimg4954.jpg (461.61 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4953.jpg
cimg4953.jpg (442.25 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4952.jpg
cimg4952.jpg (420.26 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4951.jpg
cimg4951.jpg (430.36 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4950.jpg
cimg4950.jpg (299.8 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4949.jpg
cimg4949.jpg (520.03 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4948.jpg
cimg4948.jpg (438.92 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4947.jpg
cimg4947.jpg (514.42 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4946.jpg
cimg4946.jpg (556.96 KiB) Vizualizat de 2545 ori
cimg4969.jpg
cimg4969.jpg (545.37 KiB) Vizualizat de 2545 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori