Lapte UHT versus lapte pasteurizat

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Lapte UHT versus lapte pasteurizat

Mesajde dubi_07 » 25/04/2011 02:06

Sa ma lumineze si pe mine cineva in problema asta...

"Laptele UHT este fiert doar patru secunde la 140 de grade Celsius. In schimb, laptele pasteurizat, care rezista cel mult o saptamana tinut la rece, e fiert la o temperatura mai mica decat laptele UHT, care poate fi tinut la temperatura camerei, insa nutrientii din laptele UHT sunt mult mai bine conservati decat in cel pasteurizat, pentru ca produsul este adus la o temperatura foarte mare doar cateva secunde.
Multa lume spune ca aceasta tehnologie inovatoare a pastrarii timp indelungat a laptelui (UHT) nu poate fi in nici un caz adevarata fara adaos de conservati."

...

"Pasteurizare vs UHT

1. Laptele pasteurizat este incalzit la 72-75 grade Celsius, temperatura la care se mentine 15-20 de secunde inainte de a fi racit.
Laptele UHT este incalzit la 140 grade Celsius, fiind mentinut 4 secunde ĂŽnainte de racire.


2. Prin pasteurizare se elimina 99,99% din bacteriile initiale, dar nu si sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei.
Prin ultrapasteurizare se distrug atat bacteriile, cat si sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatura ultrainalta se inlatura orice bacterie periculoasa!!!!


3. Laptele UHT nu necesita refrigerare, de aceea se poate pastra la orice temperatura, insa dupa desfacerea cutiei se tine la rece.
Laptele pasteurizat trebuie pastrat la frigider inainte si dupa desfacerea cutiei.


4. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, daca a fost pastrat la temperatura optima.
Laptele UHT rezista cel putin 6 luni fara refrigerare si conservanti!!!!!, timp in care nu isi modifica textura, culoarea, gustul sau valoarea nutritionala.


5. Nutrientii din laptele UHT sunt mult mai bine conservati decat in cel pasteurizat pentru ca produsul este adus la o temperatura foarte mare ĂŽn doar cateva secunde!!!."


Am scris aici o parte dintr-un articol pe care l-am primit pe e-mail.
Mie sincer mi se pare suspect de lunga perioada de valabilitate a laptelui UHT... :?:

Astept pareri...

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 25/04/2011 06:41

...in primul rind, pentru a pastra laptele la o anume temperatura, inseamna sa mentii acea temperatura constant....cu alte cuvinte, daca deschizi usa frigiderului, deja, ai pierdut....apoi ce este pasteurizarea?,....distrugerea microorganismelor la temperaturi inferioare celei de 1000 gr. C. Pasteurizarea se face in raport de Mycobacterium tuberculosis care are cea mai mare rezistenta la actiunea caldurii. Din cite stiu treaba trebuie sa se petreaca in absenta aerului, si functie de metoda de pasteurizare timpul cit laptele este mentinut la temperatura inalta este redus determinind modificari fizico-chimice minimale. Acum parerile sint impartita, iar metodele sint si ele acceptate ca fiind ok sau nu, insa cea de baza este cea clasica...mai pe intelesul tuturor este cam cum am patit-o eu intr-un supermarket cu cineva care facea reclama la aparate de barbierit, spunindu-mi ca asta este revolutionar, cel mai bun, cel mai nemaiintilnit....iar cind am intrebat daca data trecuta cind am cumparat ultima creatie, a fost o minciuna, mi s-a spus ca nu, ...si atunci ma intreb : cind m-au mintit, atunci sau acum?...asa si cu laptele ...pina la uht era htst cu placi sau in vid...acum gata, e uht si e cea mai buna....ok si atunci care e sistemul de referinta?...mai buna fata de? si apoi, cine spune ca e mai buna?...si cum pot eu verifica?...cum pot mentine laptele intr-un frigider pe care il deschid de n ori pe zi?....
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/04/2011 09:12

Well, eu una nici nu mi-as mai pune problema ...un produs care are viata lunga PE RAFTURILE MAGAZINELOR, e clar ca ala nu mai e bio, e clar ca ala are il el tone de aditivi care sa ii prelungeasca asa de mult viata....4 secunde la 160 gr nu spune totul ....mai bine foloseste laptele de vaca de la tarani, fierbe tu acasa pe aragaz ( se poate foarte usor :P ) si gata , ai lapte sanatos....unii mai carcotasi spun ca laptele nu e bun pentru om dar nu spun chiar totul :wink: ....eu zic asa, daca ramai la simplitatea noastra taraneasca , ai sanse mari sa mananci foarte sanatos ...laptele asta fiert acasa nu il poti pastra la frigider 10 zile sau o saptamana....trebuie sa il folosesti mai repede de timpul de mai sus, altfel se strica...asta indica lipsa chimicalelor in el, nu crezi??

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 26/04/2011 09:45

sunt convinsa ca laptele de la tarani e foarte bun si natural, dar "cercetatorii" spun ca daca il fierb eu acasa nu se distrug toate bacteriile si sporii daunatori. ba mai mult, acum nici la copii nu mai dai lapte de vacuta, ca nu are suficient fier, sau mai stiu eu ce. eu am crescut cu lapte de vaca de la bunica, si nu am avut probleme de concentrare sau altceva.
nu stiu ce sa mai cred...
si tot nu inteleg, cum prin fierbere la temperatura aia asa mare (140 grade), se mai pastreaza ceva bun in lapte? e ceva suspect.

lady_bird
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 18/05/2011 02:32

fara aditivi

Mesajde lady_bird » 18/05/2011 03:35

Laptele de consum de pe piata este procesat fie prin pasteurizare, fie prin procedeul UHT. Diferenta intre ele consta in: temperaturi, timpul de expunere al laptelui la temperatura mare si tipul ambalajului. Pasteurizarea este de doua feluri: pasteurizare joasa in vana, la temp de min.63 grade C si mentinerea la aceasta temp. timp de cel putin 30 sec, urmata de racire brusca la 2-4 grade C si pasteurizarea inalta in placi-temp. de min.72 grade C min.15 secunde urmata de aceeasi racire(nu stiu daca prima se mai utilizeaza). UHT- aducerea laptelui la 135 grade C ptr. 1-2 secunde, urmata de racire. Prin UHT se poate modifica gustul si mirosul laptelui(fenomenul numit Maillard browining- are legatura cu reactia compusilor din lapte)-si uite asa s-a facut lumina legat de faptul ca laptele UHT are nu stiu ce gust...e doar o reactie cauzata de temperatura de procesare, si nu de aditivi... Durata mare de valabilitate a laptelui UHT se datoreaza si modului de ambalare. Cam asta e marele mister legat de laptele din magazine. Laptele este unul dintre putinele produse care chiar nu contin aditivi, asta e un mit, ca sa nu spun aberatie. Iar legat de faptul ca unele tipuri de lapte sunt ca "apa chioara", e si aici cat se poate de simplu si nu va pacaleste nimeni in nici un fel: pe toate cutiile si pungile de lapte sta mare scris continutul de grasime:0.5%, 1.8%, 3.5%(ne referim la cel de vaca, da?).Laptele de vaca integral, deci de la "mama" lui are cca 3.7%-4% grasime, mai sunt variatii in functie de rasa, furajare, anotimp. Nu stiu de ce toata lumea e innebunita dupa laptele gras, de cand gras=sanatos? Un lapte luat din piata trebuie fiert, neaparat iar asa se pierd majoritatea vitaminelor si mineralelor, mult mai putine se pierd prin pasteurizare si inca si mai putine prin UHT. Alegeti voi acum, vreti un lapte gras dar fara prea mare valoare nutritiva sau unul mai slab, dar fara incarcatura microbiana? Referitor la medicamentele administrate vacilor, in ferme se dau sub control, si se respecta perioada de retragere a medicamentului din organismul vacii, adica nu se va mulge o vaca aflata in tratament. In gospodarii, pot exista oameni care nu trateaza vacile, dar pot la fel de bine exista si unii care le dau tot felul de medicamente doar ca asa au auzit ei, "ca daca dai la vaca nu stiu ce lichid din nu stiu ce bidonas, da mai mult lapte", iar ei habar nu au cum e cu perioadele de retragere a diverselor substante din organismul vacii...si uite asa cumpara lumea lapte cu antibiotic in el, si nu de la ferme cum crede aproape toata lumea, ci de la tarani...macar in ferme treaba asta se face dupa un rationament. Legat de furajul vacilor, care vai! contine nu stiu ce substante "nenorocite" ca sa fie productie de lapte mai mare...alta aberatie. Termenul de furaj concentrat se refera la faptul ca acesta contine cereale, leguminoase si complex vitaminic si mineral(si sa nu ma luati cu adaosul de vitamine, ca toata lumea da vitamine la copii sau la femei insarcinate, deci nu au cum sa fie considerate ca adaosuri "periculoase"). Un alt mare mister: productia mare de lapte a vacilor din ferme- nu este de la altceva decat de la rasa(exista rase speciale de lapte, care dau mai mult lapte, si rase speciale de carne care dau mai putin lapte, dar au masa musculara mai multa, si aici lucrurile sunt foarte simple) si de la calitatea furajului. Acum, normal ca vaca "lu nea Gheorghe" nu da asa mult lapte ca una din ferma, ca in curtea omului nostru inca se aplica, din pacate(si din cauza saraciei) metoda: "apa, paie si bataie"...si atunci cat lapte sa dea si biata vaca? plus ca vacuta respectiva o fi rezultat din cine stie ce parinti nu foarte performanti productiv.
Asa ca, cine vrea sa inteleaga ceva din ce am spus eu aici, bine, cine nu, sa creada in continuare "teoria conspiratiei"...
PS: si inca ceva, legat de procesarea laptelui, ca tot se intreba cineva pe aici, cum se mai pastreaza ceva bun in lapte la temp. asa mari? simplu, nu temp. in sine e responsabila de distrugerea vitaminelor si celorlalte componente, ci durata la care este supus laptele la aceste temp. Deci, prin fierbere la aragaz, care dureaza cel mai mult, se pierde aproape tot ce e mai bun, pe cand prin pasteurizare si UHT, care dureaza cateva secunde, se pierd mult mai putine...

e93162
Incepator
Mesaje: 15
Membru din: 30/07/2008 05:13

Mesajde e93162 » 16/10/2011 08:28

Superb comentariul tau, Lady_bird si iti multumesc pentru el. Mi-e clar ca te pricepi, probabil lucrezi acolo, inauntru, de aceea incerc sa-ti mai cer inca o lamurire:

Primim toti mail-uri din alea cu "teoria conspiratiei", gasim 5-6 in fiecare zi...
Care e treaba cu laptele re-procesat? Umbla mail-ul ala, cu firmele producatoare care retrag din supermarket-uri laptele UHT care urmeaza sa expireze, il re-sterilizeaza si-l reintroduc in circuitul de consum, reambalat si deci cu data de expirare resetata?

Imi place sa cred despre mine ca nu sunt idiot, am facut 2-3 calcule si mi-a iesit ca aceasta re-procesare ar costa cam tot atat cat procesarea laptelui nou... nu prea are sens, mai ales daca te uiti peste statistici si vezi ca in Europa laptele se afla acum in situatie de supra-productie. Inteleg pentru laptele second-hand aplicatii cum ar fi pungile alea cu "formaggio grattuggiato" (cascaval ras)... sau alte minuni asemenea...
De fapt sunt gata sa pariez ca, la o fabrica de branza rasa cea mai apropiata razatoare e pe undeva prin afara incintei fabricii...

Deci, cum e cu numerele alea de pe fundul cutiei, care, zice lumea, reprezinta numarul de reprocesari?

Note: Traiesc in Italia. Cumpar mereu lapte UHT, mai ales pentru ca sunt lenes si lipsesc des si mult de-acasa. Imi place laptele, mai ales rece, abia scos din frigider. Beau mult. Adica acum beau mult lapte, si sucuri de fructe, ca de alcool ma cam feresc, ca m-au speriat doctorii :)) Cand ma duc la casa mea de la munte (intr-o zona faimoasa pentru lactate) cumpar lapte proaspat, muls si pasteurizat in aceeasi dimineata. Ma deliziez singur sa ma incarc in priza directa de la natura... sa beau un lapte adevarat, de la mama lui! E mai mult o simpla iluzie, o data s-a intamplat sa ma duc acolo cu o prietena, dimineata am coborat din dormitor la parter, unde ea facea deja micul dejun. Mi-am pus o cana cu lapte, am baut-o si i-am zis "Waw, ce minunat e aici! Si laptele e adevarat!" (sau cam asa ceva). Ea a ras... "Tu nu vezi cum ploua afara?! Crezi ca eram nebuna sa ma duc sa cumpar lapte? L-am luat din dulapul cu provizii din garaj!"

De chestia cu eliminarea medicamentelor de la vacile in tratament stiam tot de acolo, de la munte, mi-a explicat patroana fermei cum functioneaza chestia si ca nu se proceseaza laptele incarcat cu medicamente. Treaba e ca mi-a zis ca laptele de la vacile alea il dau la vitei, deci... pana la urma tot in farfuriile noastre ajung medicamentele!!! :((

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Re: fara aditivi

Mesajde soothe » 17/10/2011 03:32

lady_bird scrie:Asa ca, cine vrea sa inteleaga ceva din ce am spus eu aici, bine, cine nu, sa creada in continuare "teoria conspiratiei"...
PS: si inca ceva, legat de procesarea laptelui, ca tot se intreba cineva pe aici, cum se mai pastreaza ceva bun in lapte la temp. asa mari? simplu, nu temp. in sine e responsabila de distrugerea vitaminelor si celorlalte componente, ci durata la care este supus laptele la aceste temp. Deci, prin fierbere la aragaz, care dureaza cel mai mult, se pierde aproape tot ce e mai bun, pe cand prin pasteurizare si UHT, care dureaza cateva secunde, se pierd mult mai putine...


Mi-a placut si mie comentariul drei. Bird :) In general sunt de acord cu dumneaei, insa am sa precizez cum cred ca am facut cu mult timp in urma :

"Laptele de vaca nu trebuie sa-l consumam noi, cel putin, nu fara discernamant. Este necesar ca acesta sa hranesca viteii, care isi dubleaza grutatea in 47 de zile si ajung la 150 kg in primul an. De fapt, omul este singura specie de vietuitoare care consuma laptele altei specii si suntem singura specie care consumam lapte mai tarziu decat perioada copilariei. Un alt aspect demn de luat in seama este faptul ca majoritatea populatiei adulte a globului are o deficienta a enzimelor necesare digerararii laptelui. Ca sa nu mai vorbim despre grasimile din produsele lactate care, se pare, ca sunt un factor de risc important pentru excesul de colesterol si bolile cardiovasculare.

Enzima cu numele de lactaza este prezenta in organismul copiilor dar acesta scade dupa varsta de 5 ani. Adultii care au o deficienta a acestei enzime, prezinta cand beau lapte simptome neplacute de balonare, indigestie, diaree, etc. Oricum, chiar cele mai sofisticate si bine platite studii si cercetari (trebuie sa nu uitam aici interesul economic ai marilor producatori de produse lactate), ei bine, si aceste studii recunosc ca laptele este benefic daca este consumat (doar) inainte de varsta de 30 de ani.
http://www.soothe.ca/articole/articol_5 ... poroza.htm"

Chiar daca o sa ziceti ca este parerea constipata a unui "naturist" dar, acest punct de vedere trebuie luat in considerare atunci cand intervin probleme de sanatate de orice fel. Ma refer in primul rand cele care au de-a face cu digestia, echilibrul hormonal, al fluidelor corpului, circulatia, sanatatea plamanilor, etc.

Multa sanatate!

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Re: fara aditivi

Mesajde 5august » 17/10/2011 09:54

soothe scrie:
lady_bird scrie:Asa ca, cine vrea sa inteleaga ceva din ce am spus eu aici, bine, cine nu, sa creada in continuare "teoria conspiratiei"...
PS: si inca ceva, legat de procesarea laptelui, ca tot se intreba cineva pe aici, cum se mai pastreaza ceva bun in lapte la temp. asa mari? simplu, nu temp. in sine e responsabila de distrugerea vitaminelor si celorlalte componente, ci durata la care este supus laptele la aceste temp. Deci, prin fierbere la aragaz, care dureaza cel mai mult, se pierde aproape tot ce e mai bun, pe cand prin pasteurizare si UHT, care dureaza cateva secunde, se pierd mult mai putine...


Mi-a placut si mie comentariul drei. Bird :) In general sunt de acord cu dumneaei, insa am sa precizez cum cred ca am facut cu mult timp in urma :

"Laptele de vaca nu trebuie sa-l consumam noi, cel putin, nu fara discernamant. Este necesar ca acesta sa hranesca viteii, care isi dubleaza grutatea in 47 de zile si ajung la 150 kg in primul an. De fapt, omul este singura specie de vietuitoare care consuma laptele altei specii si suntem singura specie care consumam lapte mai tarziu decat perioada copilariei. Un alt aspect demn de luat in seama este faptul ca majoritatea populatiei adulte a globului are o deficienta a enzimelor necesare digerararii laptelui. Ca sa nu mai vorbim despre grasimile din produsele lactate care, se pare, ca sunt un factor de risc important pentru excesul de colesterol si bolile cardiovasculare.

Enzima cu numele de lactaza este prezenta in organismul copiilor dar acesta scade dupa varsta de 5 ani. Adultii care au o deficienta a acestei enzime, prezinta cand beau lapte simptome neplacute de balonare, indigestie, diaree, etc. Oricum, chiar cele mai sofisticate si bine platite studii si cercetari (trebuie sa nu uitam aici interesul economic ai marilor producatori de produse lactate), ei bine, si aceste studii recunosc ca laptele este benefic daca este consumat (doar) inainte de varsta de 30 de ani.
http://www.soothe.ca/articole/articol_5 ... poroza.htm"

Chiar daca o sa ziceti ca este parerea constipata a unui "naturist" dar, acest punct de vedere trebuie luat in considerare atunci cand intervin probleme de sanatate de orice fel. Ma refer in primul rand cele care au de-a face cu digestia, echilibrul hormonal, al fluidelor corpului, circulatia, sanatatea plamanilor, etc.

Multa sanatate!



Ma bucur pentru acest raspuns.Sunt de acord cu tine Soothe in privinta consumului de lapte.De cand nu-l mai consum,ma simt mult mai bine.Un vecin de-al meu avea probleme circulatorii la membrele superioare.Ii amorteau bratele atat de mult incat nu putea munci.Consuma aprox.1,5 l lapte /zi :? Foarte mult :!: A aflat ca s-ar putea asta sa fie cauza problemelor lui si a renuntat total la lapte. Si chiar daca unii nu vor crede,au disparut si problemele circulatorii la brate. :party:

Momentan consum "lapte" de soia(praf,fara grasimi hidrogenate si aditivi :!: ),de migdale,cocos,orez etc.


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori