Lagana

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Theodora
Bucatar in devenire
Mesaje: 301
Membru din: 29/08/2005 02:23
Localitate: Atena,Grecia
Contact:

Lagana

Mesajde Theodora » 20/02/2007 01:33

In Grecia Lasata Secului se serbeaza luni,adica ieri...nu duminica si se numeste Kathara Deytera...Lunea Curata! Dupa aceasta zi incepe Sarakosti,adica Postul de 40 zile...SARANDA=40!
E in traditie sa se faca aceasta paine,numita LAGANA,care nu e nimic deosebit la aluat de orice alta paine...doar forma ei e diferita!

Avem nevoie deci pt 1 LAGANA

500 gr faina
1 cub drojdie proaspata sau 1 plic uscata
250 ml apa
30 ml ulei de masline
1 lingura zahar
sare dupa gust
susan alb (si negru)

Punem de seara drojdia cu jumate din apa,100 gr faina si zaharul la dospit,acoperim si o folosim a doua zi la framantat...cred ca asta e singura diferenta in reteta...ca trebuie lasata drojdia cel putin 12 ore la umflat...

Imagine

A doua zi in lighean punem faina,drojdia si restul de ingrediente

Imagine

...si framantam pana avem un aluat elastic care nu se lipeste...in functie de nevoie adaugam faina sau apa!!!

Imagine

Acoperim cu un prosop si lasam la crescut cam o ora...

Imagine

Apoi luam tava de aragaz,punem hartie de copt presarata cu susan din belsug si intindem aluatl il tava ca la pizza dar numai pe lung...si nu asa de subtire...ca la pizza adica...

Ungem lagana cu putina apa si presaram iar susan...si cu degetele facem gauri peste tot...

Imagine

O lasam 30 minute iar la crescut si inainte sa o coacem mai accentuam putin gaurile cu degetele

Imagine

Se coace la 200 gr,25 de minute...sau pana se rumeneste

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

KALI SARAKOSTI!
POST USOR!!!


Imagine
Imagine
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/02/2007 02:34

Arata bine! Se aseamana cu "focaccia"italiana,aici se presara in schimb rozmarin, masline,bucatele de rosii,ceapa.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 02:58

Theo unde ai tinut maiaua de pe o zii pe alta : in frigider?? Ma gindesc ca tinuta asa in camera se acreste ca are multa drojdie, sau nu ??

Avatar utilizator
Theodora
Bucatar in devenire
Mesaje: 301
Membru din: 29/08/2005 02:23
Localitate: Atena,Grecia
Contact:

Mesajde Theodora » 20/02/2007 03:00

Afara...probabil si de asta trebuie lasata...da un gust special laganei!!!
Imagine

Imagine

Imagine

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 03:02

aha .. mersi mult ( mai ales pt rapiditate ... credeam ca s-a pierdut iar mesajul meu cind ti-am vazut numele in coada raspunsurilor :P ) ...

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 20/02/2007 06:25

Teodora , arata tare bine =D> !

...am facut asa ceva(maiaua tinuta la rece 10-12 ore,dar cu mai putina drojdie), si intradevar painea are un gust mult mai bun.

.....reteta o am de la Crista caruia ii multumesc si pe aceasta cale :master: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 21/02/2007 07:13

off topic
Mie nu imi vine sa cred ca seamana cu cea din Vechiul testament ca parca nu era drojdie de bere pe atunci. Piinea arabeasca, evreiasca, si derivatele lor ne-dospite au sanse sa semene cu piinea din Vechiul Testament ( zic eu!).


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori