Hipertrigliceridemia

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Hipertrigliceridemia

Mesajde Leila » 16/03/2009 05:25

O boala foarte la moda in acest secol se pare a fi "Hipertrigliceridemia" , dupa evaluarea de sanatate a populatiei s-a ajuns la concluzia ca mai bine de 70% din populatie sufera de hipertrigliceridemie. Iata cateva lamuriri si despre aceasta boala .

Sursa e luata de pe InfoMedik.

"Grasimile sunt importante in alimentatie deoarece furnizeaza organismului acizii grasi esentiali: acidul linoleic, linolenic, arahidonic si constituie un vehicul pentru vitaminele liposolubile: A, D, E, K, insa nu trebuie exagerat aportul lor. Concentratia sangvina normala de trigliceride este de 40-150mg/dl sau 0.45-1.69mmol/l, o crestere a nivelului seric peste 2.3 mmoli (2 grame la litru) reprezintand hipertrigliceridemia.


Molecula de triglicerid – o molecula de glicerol esterificata cu trei molecule de acizi grasi.

Trigliceridele sunt forme de stocare a lipidelor in organism, mai ales la nivelul tesutului adipos si al ficatului. Acesta din urma, transforma acizii grasi liberi plasmatici in trigliceride, atunci cand exista un exces de calorii in dieta, si secreta zilnic 10-30 mg de lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL) in plasma, trigliceridele crescand la 1000 mg/dl! O persoana normala consuma zilnic intre 80-120 g de grasimi. Ele sunt hidrolizate de lipaza pancreatica, absorbite de celulele mucoasei intestinale si secretate in limfaticele mezenterice sub forma de chilomicroni. Chilomicronii si VLDL dobandesc o apolipoproteina C II de la lipoproteinele cu densitate mare din plasma (HDL). Astfel ca dupa hidroliza trigliceridelor din chilomicroni si VLDL, fofsfolipidele, colesterolul si apoproteinele in exces sunt transferate catre HDL, crescand masa acestora. LDL-ul reprezinta produsul final al catabolizarii VLDL si in contrast cu acesta din urma care supravietuieste 20 minute in plasma, LDL-ul circula 3-5 zile. LDL-ul contine circa 70% din colesterolul plasmatic si reprezinta un reziduu metabolic. HDL-ul este considerat „colesterolul bun” deoarece accepta colesterolul de la celule, distruge depozitele de grasime de pe vasele sanguine si asigura transportul a 20% din colesterolul sanguin. El confera protectie impotriva suferintei vasculare coronariene. Alimentele care contin aceasta forma de colesterol sunt: ouale, uleiurile vegetale, untura de peste, cerealele integrale, legumele (si uscate). In opozitie cu beneficiile HDL-ului, LDL este responsabil de depunerile din artere prin furnizori de LDL si anume: grasimile animale dar si o cantitate sporita de calorii (dulciuri, fainoase), fumatul, cofeina, medicamentele, zaharul rafinat, aditivii alimentari, stresul, poluantii.



Cauzele hipertrigliceridemiei sunt:

*
Diabetul zaharat slab controlat;
*
Obezitatea;
*
Consumul excesiv de carbohidrati, alcool;
*
Hipotiroidismul;
*
Boli renale;
*
Tulburari ale metabolismului lipidic mostenite;
*
Terapia de substitutie cu estrogeni;
*
Medicamente ca: anticonceptionalele orale, diuretice, beta blocante, steroizi;



Hipertrigliceridemia face parte din sindromul metabolic, care mai include valori scazute ale LDL, hipertensiune arteriala, glicemie crescuta si obezitate, mai ales in jurul taliei.


Din diverse studii s-a constat ca exista o legatura intre valoarea ridicata a trigliceridelor si bolile cardiovasculare mai ales prin asocierea cu: obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, alimentatie inadecvata, lipsa activitatii fizice, consumul de alcool., de aceea este bine de determinat si nivelul lor odata cu cel al colesterolului.



Ghidul "National Cholesterol Education Program" propune urmatoarele valori pentru trigliceride:


Normal Mai putin de 150 mg/dL
Limita superioara 150 - 199 mg/dL
Risc inalt 200 - 499 mg/dL
Risc foarte inalt 500 mg/dL sau mai mult



Manifestarile fizice se pot particulariza in functie de afectiune si varsta si anume:


Hiperlipoproteinemiile primare clasificate de Fredrickson in cinci categorii

Tipul I Modificari biochimice Manifestari clinice Varsta
I Hiperchilomicronemie
Hipertrigliceridemie
Hipercolesterolemie Xantoame, hepatosplenomegalie,
dureri abdominale apar in Copilarie

IIa LDL crescut
Hipercolesterolemie Boala vasculara aterosclerotica,
xantomatoza apar La orice varsta

IIb LDL si HDL crescute
Hipertrigliceridemie
Hipercolesterolemie -Obezitate, lipsesc xantoamele apar La orice varsta

III Hipertrigliceridemie Hipercolesterolemie -Boala vasculara aterosclerotica,
xantoame eruptive ,apar la Adult

IV VLDL crescut Hipertrigliceridemie - Boala vasculara

aterosclerotica in :obezitate, hiperuricemie apar la Adult

V Hiperchilomicronemie
VLDL crescut
Hipertrigliceridemie
Hipercolesterolemie - Boala aterosclerotica prematura,
xantoame eruptive ;apar in Adolescenta

Pentru a reusi scaderea trigliceridelor sub 150 mg/dl, medicul trebuie sa sfatuiasca pacientul sa:

*
renunte la fumat si alcool;
*
daca este deja diabetic,trebuie intocmita o noua schema de alimentatie, mai ales pentru mentinerea greutatii ideale;
*
evite produsele de patiserie, dulciurile, ciocolata, inghetata;
*
prepare mancarea cat mai dietetic si sa evite prajelile;
*
consumul zilnic de fructe proaspete si legume;
*
consume ulei de peste si acizi grasi de tip omega 3, ce au efecte protectoare;
*
trebuie sa consume alimente cu continut lipidic scazut: peste, carne slaba;
*
sa faca cat mai multa miscare, macar 30 minute in fiecare zi;
*
aportul de lipide sa nu depaseasca 30% din valoarea calorica a dietei, grasimile saturate sa reprezinte maxim 1/3 din total lipidelor iar colestrolul sa fie < 300 mg/zi;
*
consume grasime in cantitati de maximum 70-90 mg/zi;

In cazul in care aceste masuri igieno-dietetice nu au efectul scontat (cel putin 6 luni de dieta) se recurge la tratamentul medicamentos. Acesta consta in:

*
fibrati, care cresc activitatea lipoprotein lipazei si au efecte foarte bune in hipertrigliceridemiile severe;
*
niacina, in tratarea hipertrigliceridemiei moderate, doza de inceput fiind 100 mg de 3 ori pe zi dupa mese, cu crestere foarte lenta pana la 1.5-4.5 g/zi;
*
asocierea fibratilor cu statinele trebuie facuta cu precautie si investigate initial functia renala si hepatica, deoarece exista risc crescut de a dezvolta rabdomioliza, ceea ce mai departe poate duce la insuficienta renala. In cazul in care apar orice fel de probleme, precum tulburari si dureri musculare, pacientul trebuie sa se prezinte la medic de urgenta.
*
suplimentele nutritionale par a avea unele efecte benefice: acizii grasi omega 3, prezenti in uleiurile de peste, sunt eficienti in terapia hipertrigliceridemiei, actionand prin diminuarea productiei de VLDL, chiar si usturoiul scade nivelul trigliceridelor, printr-un mecanism necunoscut.


Medicul trebuie sa fie alaturi de pacient, sa-i creasca complianta, deoarece este un drum anevoios pana la atingerea unor rezultate satisfacatoare. Este important ca orice persoana, indiferent de varsta, sa efectueze anual analize de sange pentru aflarea profilului lipidic, astfel incat eventualele modificari sa poata fi depistate si tratate in timp util."

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 16/03/2009 07:54

Lia nici nu stii cat de binevenit este acest articol pentru mine in acest moment.
Multumesc mult si acum am invatat si eu care e acel colesterol bun... si multe altele.
:flower:


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori