Haiose

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Haiose

Mesajde lucia_bp » 10/01/2017 09:53

Ingrediente pt cca 50 buc
Aluat
-3 galbenusuri
-1 lingurita sare
-3 linguri smantana/iaurt grecesc/alt iaurt gras si gros
-1 lingura zahar
-640 g faina
-2 linguri zeama de lamaie/otet
-apa minerala/sifon, cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic-cca 300 ml
Pentru uns
-600 g osanza sau 300 g untura+300 g unt
-240 g faina
Umplutura
-magiun de prune/gem gros, acrisor/gem+nuca, macinata/tocata grosier, etc ( orientativ 400 g marmelada, 150 g nuca- optional)
Pentru ornat
-zahar pudra vanilat
Preparare

Pentru uns

1/ Daca folositi osanza:
Ca sa poata fi curatata mai usor, osanza trebuie sa fie rece.
Curatati-o de firisoarele sangeroase si indepartati pielitele. Acestea se arunca.
Treceti de doua ori osanza prin masina de tocat carne, folosind discul cu gaurile cele mai mici.
La sfarsit treceti prin masina de tocat si cele 240 g faina ( in felul acesta curatati de grasime masina de tocat).
Frecati bine cele doua ingrediente pana la omogenizare si obtinerea unei paste cremoase.

2/ Daca folositi untura si unt:
Acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecati-le cu faina, apoi frecati bine pana obtineti o "alifie" omogena si spumoasa.

Impartiti pasta de uns in 5 parti si pastrati-o la temperatura camerei.

Aluat

Amestecati ouale, sarea, smantana, zaharul, faina, zeama de lamaie/otetul, apoi adaugati tot cate putina apa minerala/sifon si framantati pana obtineti un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic.
Intindeti pe masa infainata o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 0,5 cm.
Ungeti ¾ din suprafata foii cu o parte din alifia cu untura, ramanand 1/3 din partea de sus neunsa.
Aduceti latura lunga din partea de sus a foii de aluat ( partea neunsa) pana la jumatatea foii.
Aduceti jumatatea de jos peste prima pliere.
Pliati partea din dreapta pana la jumatatea lungimii.
Aduceti partea stanga spre dreapta, peste plierea anterioara.
Inveliti aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider pentru 30 min.
Procedati identic inca de 4 ori ( intins foaie dreptunghiulara, uns, pliat, infoliat, lasat 30 min la rece).
Dupa ultima impachetare lasati aluatul la frigider pentru minim 4 ore, dar cel mai bine de seara pana doua zi.

• Daca aluatul este foarte rece, haiosele se coc mult mai bine.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de grosimea degetului mic, altfel nu mai are ce sa se deschida la copt.
Taiati marginile de jur imprejur.
Taiati patratele 6x6 cm ( daca doriti haiose triunghiulare) sau dreptunghiuri 6x9 cm ( daca le doriti dreptunghiulare) cu ajutorul unui cutit incalzit la foc; in caz contrar, riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile.
Puneti in mijlocul patratelor/dreptunghiurilor 1 lingurita de gem si impachetati sub forma de triunghi/dreptunghi ( ca pe o carte), fara sa apasati.

• Indoiti doar aluatul peste umplutura, fara sa-l apasati.

Transferati haiosele distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu deschizatura spre interiorul cuptorului si cu partea pe care ati pus umplutura in jos.

• Haiosele cresc mult la cuptor. Intr-o tava normala de cuptor, se pot pune maxim 16 bucati.

Coaceti haiosele in cuptorul incins, la foc mare, de 200 grade C, in primele 5-10 min sau pana se deschid si cresc, dupa care reduceti caldura la 180 grade si lasati-le pentru inca 20 min.

• Nu le uscati prea tare. Nu trebuie sa se rumenasca foarte mult, doar sa se coaca bine.
• Restul aluatului taiat tineti-l la rece, pana se va introduce la cuptor.

Scoateti haiosele din cuptor si tava si treceti-le imediat prin zahar pudra vanilat, apoi lasati-le la racit.
Haiosele stau fara probleme 2 saptamani intr-un loc mai racoros, pastrandu-se la fel de bune.

Haiosa este un foietaj de casa, incredibil de bun, o prajitura clasica de iarna, o specialitate ungureasca. Denumirea ei vine de la cuvantul “ háj ” care in maghiara inseamna osanza.
Ca si umplutura se foloseste magiunul de prune, dar la fel de bine se poate intrebuinta o marmelada acrisoara ( prune, caise, etc) sau marmelada de caise cu nuci ori doar umplutura de nuci sau mac, pregatita ca la beigli.
In Ardeal si Banat haiosele se preparara traditional de Anul Nou ( Revelion). Ele sunt considerate “aducatoare de noroc si prosperitate”.

Dintr-o portie ies multe haiose, sunt economice, stau fara probleme in camara 2 saptamani, pastrandu-se la fel de bune.

Haiosele isi merita pe deplin munca si efortul, iar rezultatul va v-a da o mare satisfactie.
Nu multe gospodine se incumeta sa faca haiose.

Eu va indemn sa incercati reteta alaturata, mai ales ca va propun o varianta in care nu trebuie sa folositi neaparat osanza si daca veti respecta toate indicatiile date, va asigur ca haiosele ies la fel de bune si fara osanza.
Fişiere ataşate
cimg4989.jpg
cimg4989.jpg (533.18 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4988.jpg
cimg4988.jpg (611.98 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4987.jpg
cimg4987.jpg (505.68 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4986.jpg
cimg4986.jpg (631.82 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4985.jpg
cimg4985.jpg (561.12 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4984.jpg
cimg4984.jpg (578.02 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4983.jpg
cimg4983.jpg (547.07 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4982.jpg
cimg4982.jpg (605.74 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4981.jpg
cimg4981.jpg (649.91 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4980.jpg
cimg4980.jpg (613.96 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4979.jpg
cimg4979.jpg (549.18 KiB) Vizualizat de 124 ori
c4-haiose.jpg
c4-haiose.jpg (214.32 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4978.jpg
cimg4978.jpg (590.37 KiB) Vizualizat de 124 ori
c3-haiose.jpg
c3-haiose.jpg (167.9 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4977.jpg
cimg4977.jpg (548.61 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4976.jpg
cimg4976.jpg (651.95 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4975.jpg
cimg4975.jpg (518.2 KiB) Vizualizat de 124 ori
c2-haiose.jpg
c2-haiose.jpg (206.67 KiB) Vizualizat de 124 ori
c1-haiose.jpg
c1-haiose.jpg (251.01 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4974.jpg
cimg4974.jpg (461.47 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4973.jpg
cimg4973.jpg (443.9 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4972.jpg
cimg4972.jpg (434.18 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4971.jpg
cimg4971.jpg (363.54 KiB) Vizualizat de 124 ori
cimg4970.jpg
cimg4970.jpg (655.41 KiB) Vizualizat de 124 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori