Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Mesajde lucia_bp » 08/11/2014 05:11

Gutuia ( Cydonia oblonga) este fructul cel mai misterios al toamnei.

Are o istorie indelungata si o raspandire geografica enorma- in toate zonele cu clima temperata.
Gutuiul a castigat o legenda cu specificul fiecarei tari in care creste, dar si al poporului traitor acolo.
Gutuile sau merele de aur: romanii le oferau iubitelor in antichitate ca un semn de credinta si devotement, iar grecii antici spuneau ca sunt un dar al Afroditei, zeita iubirii. Departe de aceste credinte vechi bucatarii moderni le-au reinventat in retete placute pe care sa le impartim cu cei dragi.

Gutuia este unul din putinele fructe care are un gust mai bun atunci cand este gatit decat in stare cruda.
Tinute la foc mic si imbracate in mirodenii alese, gutuile isi dezvaluie aroma dulce, apropiata de cea a merelor si textura granuloasa a perelor.

Sunt perfecte in asocieri cu vanilie, nucsoara, cuisoare, scortisoara, ghimbir si lamaie.

In bucatariile europene le veti gasi in retete de tarte si prajituri parfumate, in timp ce in bucatariile orientale se adauga in retete de tocanite cu carne.

Eu va propun o reteta de compot de gutui cu care sa va alintati in zilele reci de toamna sau de iarna.


Ingrediente pentru 4 borcane de 370 ml

-750 ml apa
-1 kg gutui
-zeama de la ½ lamaie
-300 g zahar
-2 cuisoare
-2 buc anason stelat, optional
-1 baton de scortisoara

Preparare

Spalati gutuile de puf si puneti-le la scurs.
Dati in clocot apa ( 750 ml) si fierbeti gutuile 2- 3 min, pana se inmoaie putin, intorcandu-le pe toate partile.
Transferati-le cu ajutorul unei palete intr-un vas cu apa rece sau clatiti-le sub jet de apa rece. Pastrati apa in care au fiert gutuile.
Decojiti gutuile.
Taiati in sferturi, curatati-le de casuta samburilor, partea lemnoasa si taiati-le cubulete.
Puneti-le intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie ( sa nu se oxideze prea tare- ele oricum se oxideaza putin, dar prin fierbere in sirop se albesc).
Intre timp, dati in clocot apa pastrata impreuna cu zaharul si mirodeniile, amestecand pana ce zaharul este dizolvat.
Adaugati cubuletele de gutui scurse si lasati sa fiarba la foc mic pana se inmoaie fructele ( se patrund usor cu dintii unei furculite), dar aveti grija sa nu se sfarme.
Scoateti gutuile cu o spumiera si repartizati-le in borcanele spalate si uscate.
Dati din nou siropul in clocot si turnati peste fructe.
Sigilati borcanele si puneti-le la dunst uscat ( intre paturi) pana a doua zi.
Etichetati si dati la camara.

Serviti simplu ( compot) sau ca garnitura la carnea de vanat sau de pasare ori alaturi de branzeturi.
Fişiere ataşate
cimg3371.jpg
cimg3371.jpg (65.58 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3372.jpg
cimg3372.jpg (56.1 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3373.jpg
cimg3373.jpg (52.96 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3374.jpg
cimg3374.jpg (73.7 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3375.jpg
cimg3375.jpg (57.37 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3376.jpg
cimg3376.jpg (49.26 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3377.jpg
cimg3377.jpg (51.32 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3378.jpg
cimg3378.jpg (37.19 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3379.jpg
cimg3379.jpg (43.74 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3380.jpg
cimg3380.jpg (52.69 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3381.jpg
cimg3381.jpg (34.98 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3382.jpg
cimg3382.jpg (63.99 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3383.jpg
cimg3383.jpg (69.93 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3384.jpg
cimg3384.jpg (52.13 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3385.jpg
cimg3385.jpg (66.43 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3386.jpg
cimg3386.jpg (58.06 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3387.jpg
cimg3387.jpg (57.14 KiB) Vizualizat de 25651 ori
cimg3388_1068.jpg
cimg3388_1068.jpg (58.73 KiB) Vizualizat de 25651 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Mesajde biaskitchen » 12/11/2014 09:50

Felicitari Lucia, imi place mult ideea de a aroma siroul cu anason, cuisoare si scortisoara.
Imi place si faptul ca nu ai pus o cantitate prea mare de zahar.
Sigur o sa incerc si eu reteta, desi am terminat gutuile din gradina chiar o sa cumar 1 kg sa incerc reteta.

=D> =D> =D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Mesajde lucia_bp » 16/11/2014 10:38

biaskitchen scrie:Felicitari Lucia, imi place mult ideea de a aroma siroul cu anason, cuisoare si scortisoara.
Imi place si faptul ca nu ai pus o cantitate prea mare de zahar.
Sigur o sa incerc si eu reteta, desi am terminat gutuile din gradina chiar o sa cumar 1 kg sa incerc reteta.

=D> =D> =D>


Multumesc, Bianca :pup:

...si inca un atu in plus...coaja gutuilor se curata foarte usor, dupa ce le-ai dat in clocot...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Mesajde biaskitchen » 16/11/2014 10:52

lucia_bp scrie:
biaskitchen scrie:Felicitari Lucia, imi place mult ideea de a aroma siroul cu anason, cuisoare si scortisoara.
Imi place si faptul ca nu ai pus o cantitate prea mare de zahar.
Sigur o sa incerc si eu reteta, desi am terminat gutuile din gradina chiar o sa cumar 1 kg sa incerc reteta.

=D> =D> =D>


Multumesc, Bianca :pup:

...si inca un atu in plus...coaja gutuilor se curata foarte usor, dupa ce le-ai dat in clocot...

:hug: :hug: :hug:


Asa este Lucia, ce ma deranjeaza cel mai mult la gutui si la dovleac este coajalor tare si greu de curatat.
Multumesc pentru reteta!
:love: :love: :love:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Gutui in sirop aromat, pentru iarna

Mesajde lucia_bp » 17/11/2014 07:36

biaskitchen scrie:
lucia_bp scrie:
biaskitchen scrie:Felicitari Lucia, imi place mult ideea de a aroma siroul cu anason, cuisoare si scortisoara.
Imi place si faptul ca nu ai pus o cantitate prea mare de zahar.
Sigur o sa incerc si eu reteta, desi am terminat gutuile din gradina chiar o sa cumar 1 kg sa incerc reteta.

=D> =D> =D>


Multumesc, Bianca :pup:

...si inca un atu in plus...coaja gutuilor se curata foarte usor, dupa ce le-ai dat in clocot...

:hug: :hug: :hug:


Asa este Lucia, ce ma deranjeaza cel mai mult la gutui si la dovleac este coajalor tare si greu de curatat.
Multumesc pentru reteta!
:love: :love: :love:


Cu multa placere :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator