Globuri de Craciun

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Globuri de Craciun

Mesajde antoniah » 31/12/2011 01:46

Cu ceva vreme in urma, am gasit intr-o carte ”Enciclopedie - Dulciuri si produse de patiserie” o reteta (destinata sarbatorilor de iarna) care mi-a atras atentia: un bradut realizat din choux a la creme, decorat cu fire subtiri, stralucitoare din caramel auriu :-) Bradutul din choux ”ascunde” in interior o surpriza, o sticla de sampanie / vin pe care invitatii dumneavoastra o vor descoperi pe masura de servesc desertul. Mi-a placut atat de mult ideea incat mi-am propus (atunci) sa realizez un astfel de bradut la vreme de sarbatoare.

Nu am urmat reteta cartii de care aminteam anterior (nici pentru aluat si nici pentru crema). Pentru aluat am folosit reteta de choux a lui Xabier Gutierrez iar pentru crema, o reteta pe care am pregatit-o cu putin timp in urma (si care se preteaza excelent pentru umplerea frumuselelor choux pe care le veti pregati). Reteta cremei am gasit-o in volumul 4 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Dulciuri”.

Va promit ca daca veti pregati un astfel de bradut nu veti regreta. Invitatii isi vor aminti ca la masa de Craciun, ati avut un bradut stralucitor, cu globulete aurii din choux si beteala din fire subtiri de caramel. Sampania din interiorul bradutului va fi o surpriza in plus :)

INGREDIENTE (pentru 20 - 25 bucati):

Pentru aluat:

* 100 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
* 250 ml apa
* 15 g zahar
* 150 g faina ”000” proaspat cernuta
* 4 oua de marime medie

Pentru crema:

* 500 ml lapte fierbinte
* 4 galbenusuri
* 80 g zahar
* 30 g faina ”000” proaspat cernuta
* 1 lingura cu amidon - Dr. Oetker

Pentru decorarea bradutului:

* 12 linguri cu zahar (aproximativ)
* putin ulei

Pentru surpriza din interiorul bradutului: :)

* o sticla mica cu sampanie / vin (aproximativ 200 ml) - eu am folosit o sticla cu vin Domeniile Tohani 2003, pe care o pastram de ceva vreme, fara insa sa ma gandesc vreodata ca s-ar putea ascunde intr-o buna zi intr-un bradut dulce.

MOD DE PREPARARE:

Pentru choux:

* Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si zaharul.
* Se pune apa la fiert intr-un vas, la foc mic. Se adauga 100 g unt, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana cand apa incepe sa fiarba.
* Cand compozitia incepe sa fiarba, se ia vasul de pe foc si se adauga amestecul de faina si zahar ”in bloc” (intreaga cantitate, dintr-o data), amestecand continuu, cu o lingura din lemn. Se aseaza vasul din nou la foc mic si se amesteca continuu, pentru a nu se forma cocoloase, pana cand compozitia devine omogena. In scurt timp, compozitia se se va transforma asa cum spune Xabier Gutierrez intr-o ”minge de aluat” (aluatul format trebuie sa fie o masa unitara, moale, omogena, ce se desprinde foarte usor de peretii vasului).
* Se amesteca in continuare aluatul foarte bine, timp de aproximatix 10 minute (puteti apropia vasul din cand in cand de foc, pentru o perioada foarte scurta de timp, pentru a se usca mai usor).
* Se lasa aluatul sa se raceasca timp de aproximativ 15 - 20 minute, la temperatura camerei.
* Se adauga ouale intregi, pe rand, unul cate unul (se adauga urmatorul ou numai dupa ce oul anterior a fost complet incorporat in aluat - pentru a va usura munca si pentru a obtine un aluat bine pregatit, puteti folosi mixerul - paletele spiralate - mixand timp de min. 3 minute intre adaugarea oualelor). Consistenta finala a aluatului pentru choux, trebuie sa fie ”potrivita” :-) nici prea moale (sa nu curga) insa nici prea tare (pentru a putea fi modelat ulterior cu usurinta si pentru a pastra forma pe care dorim sa i-o imprimam). In plus, daca aluatul este prea moale ”se va lasa” la copt iar daca este prea tare, va creste foarte greu.
* Se incalzeste cuptorul. Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie pentru copt.
* Se aseaza portii mici de aluat (aproximativ de marimea unei nuci) in tava pregatita, la distanta unele de altele (in perioada coptului ele isi vor dubla volumul). Pentru acest timp de lucru, puteti folosi posul sau pur si simplu va puteti ajuta de doua lingurite (asa cum am facut eu :-), modeland ”motul” cu ajutorul uneia dintre ele. Este important sa formati bucati de choux de dimensiuni diferite (cele mari se vor aseza la baza bradutului iar cele mici spre varf, astfel incat acesta sa dobandeasca la final o forma aproximativ conica).
* Se aseaza tava in cuptorul incalzit. Durata totala a timpului de coacere este de aproximativ 20 - 25 de minute. In primele 15 minute ale acestui interval de timp, ele se coc la foc ”iute”, fara insa a deschide usa cuptorului. Dupa cele 15 minute se reduce putin intensitatea flacarii si este important sa supravegheati permanent coacerea lor, pana in momentul in care acestea vor fi bine preparate termic.
* Se scoate tava din cuptor, cand considerati ca aluatul este copt (”cojile” - asa le numeste Xabier Gutierrez isi vor dubla aproximativ volumul, vor fi rumene, frumusele si lucioase, goale in interior). Cojile se lasa sa se raceasca la temperatura camerei (pot sa aiba cute si cateva crapaturi, este admis :-)

Pentru crema:

* Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana cand acesta din urma se topeste iar compozitia devine cremoasa. Se adauga faina proaspat cernuta si amidonul apoi se mixeaza compozitia in continuare pana la obtinerea unui amestec omogen.
* Se toarna laptele fierbinte ”in fir subtire”, amestecand continuu cu ajutorul unui tel.
* Compozitia obtinuta se pune intr-un vas, la foc mic, amestecand continuu, pana cand devine densa (consistenta obtinuta trebuie sa fie cea a unei creme).
* Crema se pune intr-un vas si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, amestecand periodic pe tot parcursul umplerii frumuselelor choux.
* Crema pregatita se introduce cu grija, cu ajutorul posului in interiorul ”cojilor”, astfel incat orificiul sa nu fie vizibil. Se lasa astfel la temperatura camerei timp de aproximativ 10 minute (crema va obtura orificiul in acest timp).

Asamblarea bradutului:

* Aceasta este cea mai frumoasa parte a pregatirii bradutului. Se aseaza sticla de sampanie in centrul unui platou mare. In jurul ei se aseaza (orientativ) cele mai mari bucati de choux (ele vor reprezenta baza bradutului). Daca aceasta este forma pe care doriti sa o imprimati bradutului dumneavoastra, trebuie sa ”legati” globuletele de choux intre ele cu fire subtiri de caramel, unele langa altele (efectul va fi deosebit pentru ca aceste fire subtiri de caramel - ”par de zana” vor da bradutului o nota de sarbatoare si o stralucire aparte). Pentru o fixare mai buna dar si pentru decor, se trec globuletele pe o anumita suprafata (mai mare sau mai mica, in functie de preferinte) prin zaharul topit. Acest timp de lucru depinde de preferintele fiecaruia (eu mi-am dorit un bradut stralucitor, bogat impodobit - asemenea fotografiei prezentate in cartea de care aminteam anterior insa cu o forma aproximativ conica, putin diferita de cea prezentata in carte).
* Se procedeaza similar pentru restul nivelelor bradutului. Jucati-va cu zaharul pana ajungeti in varful bradului. Este important sa nu se observe sticla de sampanie in interior (pentru ca invitatii dumneavoastra sa se bucure cu adevarat de surpriza).
* Pentru steluta din varful bradutului: m-am gandit sa nu folosesc o steluta din plastic sau din hartie glasata aurie (asa cum este prezentarea din fotografia cartii) ci una din zahar. Am folosit o forma de stea din metal (dimensiunea ei trebuie sa fie proportionala cu cea a bradutului) unsa in prealabil cu putin ulei. Zaharul topit se toarna cu grija in interiorul formei, astfel incat sa acopere perfect toate colturile ei. Exista ”un moment” in care steluta se desprinde de conturul formei cu usurinta.

Pentru noi acest bradut a insemnat o parte din ceea ce numim ”magia Craciunului” si bucuria pregatirilor pentru aceasta sfanta sarbatoare a nasterii Domnului.

Va doresc tuturor un an nou fericit, sanatate maxima, bucurii multe si impliniri nenumarate alaturi de cei dragi! La multi ani!
Fişiere ataşate
31.JPG
31.JPG (83.23 KiB) Vizualizat de 3596 ori
35.JPG
35.JPG (96.49 KiB) Vizualizat de 3596 ori
28.JPG
28.JPG (95.35 KiB) Vizualizat de 3596 ori
18.JPG
18.JPG (106.65 KiB) Vizualizat de 3596 ori
14.JPG
14.JPG (97.85 KiB) Vizualizat de 3596 ori
11.JPG
11.JPG (84.6 KiB) Vizualizat de 3596 ori
10.JPG
10.JPG (88.84 KiB) Vizualizat de 3596 ori
09.JPG
09.JPG (86 KiB) Vizualizat de 3596 ori
08.JPG
08.JPG (82.81 KiB) Vizualizat de 3596 ori
07.JPG
07.JPG (70.18 KiB) Vizualizat de 3596 ori
06.JPG
06.JPG (64.11 KiB) Vizualizat de 3596 ori
05.JPG
05.JPG (70.08 KiB) Vizualizat de 3596 ori
04.JPG
04.JPG (96.77 KiB) Vizualizat de 3596 ori
03.JPG
03.JPG (70.89 KiB) Vizualizat de 3596 ori
02.JPG
02.JPG (80.23 KiB) Vizualizat de 3596 ori
01.JPG
01.JPG (61.76 KiB) Vizualizat de 3596 ori
00.JPG
00.JPG (104.94 KiB) Vizualizat de 3596 ori
0.JPG
0.JPG (89.79 KiB) Vizualizat de 3596 ori

Avatar utilizator
aquarius
Bucatar in devenire
Mesaje: 380
Membru din: 20/04/2009 08:17

Mesajde aquarius » 31/12/2011 02:15

Fabulos!felicitari! :o :shock: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 31/12/2011 02:27

Aquarius, iti multumesc! Iti doresc sarbatori frumoase in continuare alaturi de cei pe care ii iubesti si un an nou fericit! :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 31/12/2011 04:06

SUPERBISSIM :!: :!: :!:

Antoniah, ai facut aici celebrul "tort de nunta" al francezilor - asa este si exact asa arata, gusta si straluceste tortul lor de nunta.

Si gogoselele ti-au iesit ca la carte - gol-golutze in interior - si parul de zana este fantastic! Eu cand fac acest dulce, pun la sfarsit de tot parul de zana si ma joc cu el, asa cum bine zici, cu mare placere. E o minunatie momentul cand incepe "constructia"...mi-ai facut brusc pofta sa fac si eu (iti spun sincer, desi banuiesc ca nu ai motive sa ma crezi, am avut de gand sa fac tortul asta pentru concurs :shock: :shock: :shock: - acum ma felicit ca nu l-am facut :clipocit: )

Succes la concurs...cred ca e inutil sa-ti mai doresc =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 31/12/2011 05:49

Iulia iti multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase :hug: Nu stiam ca este un tort atat de placut francezilor :) Straluceste ”parul de zana” , intr-adevar intr-un mod absolut minunat. M-am gandit initial sa fixez intr-o prima etapa ”globuletele” intre ele (punand caramel numai pe suprafata laterala a uneia dintre cele doua bucati de choux alaturate) si sa le decorez pe suprafata lor exterioara, ”trecandu-le” rapid prin caramel. Apoi, cand am ales dupa marime bucatile de choux pentru baza bradutului, mi-a venit ideea sa fac ”parul de zana” pentru fiecare nivel in parte (apoi un ”finisaj” general, pe intreaga suprafata a bradutului), de teama ca nu voi putea aseza firele foarte subtiri pe toata suprafata globuletelor de la baza (daca am fixate si nivelele superioare). Cred ca a fost o idee buna pentru ca asezarea ”parului de zana” sa zicem oarecum uniform (d.p.d.v. al suprafetelor) pe nivelele inferioare (dupa intregul ”montaj”) ar fi fost mai dificila si poate ar fi necesitat inclinarea platoului. Desi intregul aranjament este datorita caramelului mult mai stabil decat pare, am evitat sa inclin platoul catusi de putin.

Eu pregatesc pentru prima data acest tort si pana nu am gasit reteta in cartea pe care am fotografiat-o nu stiam ca este un desert atat de placut. Sticla de sampanie sau vin din interior a fost o surpriza foarte placuta :)

Steluta din varf merita cred sa fie din zahar si nu din hartie glasata pentru ca ii confera bradului un aspect unitar.

M-as fi bucurat sa pregatim impreuna braduti. Ideea este SA DARUIM, fie chiar si asa virtual :)

Iti multumesc inca o data. Iti doresc un an nou fericit alaturi de cei dragi tie, sanatate, bucurii si impliniri pe toate planurile! :hug:

La multi ani!

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 31/12/2011 06:09

Draga mea, daca mai vad "incepatorinbucatarie" ma declar si eu ceva gen "ucenic-in- bucatarie"...

Faptuirea asta ce tocmai ai inscris-o in concurs este una pe care o fac doar maestri bucatari - avem pe aici multe doamne care poarta cu mandrie acest nume, dar tu ai depasit cu mult si deodata diminutivul de "incepator" :wink:

Asadar cauta-ti alt nume ori, macar, nu asupri toate pozele pe mijloc - pierd din placerea de-a fi privite, cel putin jumatate din efect...etc.

An nou fericit si tie, tuturor la care tii si tuturor pe care-i iubesti :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 31/12/2011 06:49

Iulia, iti multumesc. :hug: :hug: :hug: Eu ma simt incepatoare. Ma straduiesc si imi place foarte mult. Vezi, fara sa stiu, am venit in intampinarea gandurilor tale si am postat o parte din pozele pentru concurs avand scrisul cu un font mic (proba). Ma gandisem si eu la ceea ce spuneai :)

Iti multumesc pentru toate gandurile bune si pentru incurajari! :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 01/01/2012 07:37

superb bradut!!!!!!!! :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/01/2012 08:48

Antonia, ti-am mai scris si la alt subiect, un aperitiv absolut magnific, bun, de efect, o surpriza placuta la orice masa festiva.....asa cum a precizat Iulia, da, e tortul de nunta al francezilor....acuma sa nu crezi ca sta pe fiecare masa la fiecare nunta in Franta :P .....cand am vazut pentru prima data Croquembouche ( asta e numele original) am ramas muta de placere, de frumusetea lui si iti dai seama ca am purces indata la treaba....ma mancau dejtele :P nu alta....iti mai scriu inca odata, ai avut o rabdare de chinez batran cu modelarea, ornarea, zaharul ala asa de fin....munca nu gluma dar merita pentru finalul fabulos pe care l-ai scos :master: :master: :master: =D> =D> =D> ...cand am citit titlul, ma gandeam la niste fursecuri nicidecum la Croquembouche....cand am vazut poza, am salivat si mi-am zis in secunda urmatoare" strasnica femeie" are gust, eleganta in toate si asa cum a spus si Iulia si eu candva pe la inceputurile tale pe forum...numai incepator in ale bucatariei nu te poti numi :D :D....frumoasa alegere pentru concurs....succes mult iti doresc.....ai votul meu cu siguranta pentru postarea asta....e una din preferatele mele :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/01/2012 10:59

pupi scrie:Antonia, ti-am mai scris si la alt subiect, un aperitiv absolut magnific, bun, de efect, o surpriza placuta la orice masa festiva.....asa cum a precizat Iulia, da, e tortul de nunta al francezilor....acuma sa nu crezi ca sta pe fiecare masa la fiecare nunta in Franta :P .....cand am vazut pentru prima data Croquembouche ( asta e numele original) am ramas muta de placere, de frumusetea lui si iti dai seama ca am purces indata la treaba....ma mancau dejtele :P nu alta....iti mai scriu inca odata, ai avut o rabdare de chinez batran cu modelarea, ornarea, zaharul ala asa de fin....munca nu gluma dar merita pentru finalul fabulos pe care l-ai scos :master: :master: :master: =D> =D> =D> ...cand am citit titlul, ma gandeam la niste fursecuri nicidecum la Croquembouche....cand am vazut poza, am salivat si mi-am zis in secunda urmatoare" strasnica femeie" are gust, eleganta in toate si asa cum a spus si Iulia si eu candva pe la inceputurile tale pe forum...numai incepator in ale bucatariei nu te poti numi :D :D....frumoasa alegere pentru concurs....succes mult iti doresc.....ai votul meu cu siguranta pentru postarea asta....e una din preferatele mele :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:


Pupi draga, iti multumesc pentru cuvintele si pentru incurajarile tale! Ma bucur ca am ajuns la voi. Inainte sa va gasesc, cautam sincer un loc in care sa ma simt ”acasa”, sa invat cat mai multe, sa schimb idei si ganduri cu oameni pe care sa ii indragesc. A trecut aproximativ o luna si jumatate de cand sunt in familia RC. Am invatat multe de la voi, din fiecare reteta pe care o postati.

Inca o data iti multumesc! :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

:flower: :pup: :flower: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 5 vizitatori