Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Mesajde lucia_bp » 16/02/2016 05:08

Gatul de curcan nu-i pretuit la adevarata lui valoare ( nu in cultura noastra urbana). Pacat, da nu-i tarziu sa schimbam situatia in favoarea noastra.
Cei care insa il vor pregati in varianta acesta “mai asiatica” si daca este gatit cum se cuvine, vor descoperi o carne dulce, frageda si aromata- de cinci ori aromata.
Pentru acesta reteta folositi partile cele mai groase si carnoase ale gatului de curcan ( pentru cei care nu preferati gaturile de curcan puteti face reteta cu coaste de porc carnoase).

Si acum sa revin putin la varianta “mai asiatica”.
Dupa cum bine stiti in China scortisorul ( cassia) este un ingredient esential in celebrul amestec de condimente “5 arome” si este folosit din plin in multe preparate traditionale. Impreuna cu alte condimente scortisorul joaca un rol de baza in cateva tehnici de gatit chinezesti care folosesc o mai mare cantitate de lichid.
Cele mai cunoscute sunt “gatitul la rosu” sau fierberea inabusita la rosu ( hongshao) si “gatitul in sos” (shui lu).
“Gatitul la rosu” ( procedeu folosit la prezenta reteta) inseamna fierbere inabusita a carnii, intr-un amestec de sos de soia si condimente, la foc mic, timp indelungat.
In general, lichidul baza in care se gateste este format din sos de soia, pasta de soia, zahar si vin de orez, asezonat cu ghimbir, ceapa, usturoi si diverse condimente pudra, cel mai adesea scortisor, anason stelat, piper si lemn dulce. In acest lichid se fierb bucati de carne.
Prin aceasta metoda de “gatit la rosu” carnea capata o nuanta inchisa, rosie-bruna si un aspect de frumos caramelizata si lucioasa.
Metoda de gatit este extrem de simpla si de eficienta.

Incercati asa ceva :!:


Ingrediente 2 portii

-600 g gaturi de curcan fara piele (3-4 bucati mai carnoase, de 10-12 cm lungime, dinspre capatul gros al gatului)
-1 lingura untura de porc/2 linguri ulei
-15 g ghimbir, ras
-3-4 catei de usturoi, striviti
-1 ardei iute rosu, tocat marunt/1 lingurita cu varf fulgi de ardei iute
-40 ml sos de soia
-1 lingura rasa zahar
-3/4 lingurita five spices* ( 5 arome chinezesti)
-1 cana supa de vita/de pui sau apa
-½ lingura otet de orez sau dupa gust (otetul de orez este mai slab si mai dulceag decat alt otet; se poate inlocui cu ½ lingura otet de vin de 5 grade + 1 lingurita zahar)

Pentru five spices* ( 5 arome chinezesti)

-1 lingurita bucatele de cassia sau de scortisoara
-1 lingurita cuisoare
-1 buc anason stelat /1 lingurita seminte de anason
-½ lingurita piper sichuan
-½ lingurita fenicul

Pentru prepararea acestui condiment urmati pasii de aici:
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... casa-9942/

Preparare

Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.

** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.

Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices ( 5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa ( doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.

** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.

Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia ( mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase ( cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.

Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de o garnitura din orez Jasmine cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.


Ps. Urmeaza sa va fac cunoscuta si reteta de garnitura. Stati aproape.
Fişiere ataşate
cimg4503.jpg
cimg4503.jpg (94.04 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4504.jpg
cimg4504.jpg (81.57 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4505.jpg
cimg4505.jpg (72.47 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4506.jpg
cimg4506.jpg (111.08 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4507.jpg
cimg4507.jpg (95.95 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4508.jpg
cimg4508.jpg (118.89 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4509.jpg
cimg4509.jpg (59.57 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4510.jpg
cimg4510.jpg (73.16 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4511.jpg
cimg4511.jpg (91.01 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4512.jpg
cimg4512.jpg (65.37 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4513.jpg
cimg4513.jpg (71.63 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4514.jpg
cimg4514.jpg (108.1 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4515.jpg
cimg4515.jpg (63.6 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4516.jpg
cimg4516.jpg (116.41 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4517.jpg
cimg4517.jpg (106.89 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4518.jpg
cimg4518.jpg (103.54 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4519.jpg
cimg4519.jpg (102.29 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4520.jpg
cimg4520.jpg (100.51 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4521_7599.jpg
cimg4521_7599.jpg (93.57 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4522.jpg
cimg4522.jpg (103.32 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4523.jpg
cimg4523.jpg (96.04 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4524.jpg
cimg4524.jpg (106.82 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4525.jpg
cimg4525.jpg (107.77 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4526.jpg
cimg4526.jpg (96.52 KiB) Vizualizat de 1013 ori
cimg4527.jpg
cimg4527.jpg (101.48 KiB) Vizualizat de 1013 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori