Galuste umplute, coapte pe aburi

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Galuste umplute, coapte pe aburi

Mesajde lucia_bp » 30/08/2014 12:14

Sunt atat de pufoase, fine si bune ca nu te poti opri din mancat :buuun: :buuun: :buuun: … un fel de galusca umflata, rotunda, cu mult, mult mac; Germknödel- se serveste cu precadere pe partiile de schi din sudul Germaniei si in Austria.
Germ inseamna drojdie, iar germknodel s-ar traduce galusca cu drojdie sau dospita si este un desert specific bucatariei bavareze si vieneze. Sunt umplute cu powidl, Pflaumenmus, adica magiun de prune, deasupra turnandu-se unt topit cu mac.
Clar ca sunt din categoria “ se repeta “ :!:

Intr-o varianta mai moderna ele se servesc si cu sos de vanilie.

Reteta din revista " Lecker ".


Ingrediente

-50 g unt, topit si racorit
-200 ml lapte, caldut
-2 linguri zahar
-1 praf de sare
-500 g faina, cernuta
-1 ou
-10 g drojdie uscata / 25 g drojdie proaspata

Altele
-magiun de prune
-100 g unt + 50 g mac macinat ( sau dupa gust)
-zahar pudra vanilat

Preparare

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, oul si la sfarsit, drojdia uscata.
Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati in laptele caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.
Turnati drojdia activata peste faina cernuta, oul si amestecati. Adaugati untul topit si racorit, sarea si framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, ce nu se mai lipeste de vas si mana. La nevoie, daca aluatul o cere, puteti adauga inca cateva linguri de lapte caldut.
Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati-l in 4 parti egale sau in functie de cat de mari doriti sa fie galustele.

Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat sub forma de cerc, cu un diametru de cca 10 cm.
Puneti la mijloc 2- 3 linguri pline cu magiun de prune.
Strangeti marginile peste umplutura si dati forma de bila.
Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu sudura in jos.
Acoperiti tava cu o folie transparenta si lasati cca 30 min la crescut, in loc cald sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, pregatiti vasele pentru fiert galustele pe baie de aburi: un vas in care puneti la incalzit ( pe flacara) apa pana la 1/3 din inaltime; o sita care intra in vas, dar nu ajunge la apa; un capac.
Asezati galustele crescute in sita, acoperiti cu capac si lasati cca 1,5- 2 ore pe baie de aburi sau pana cand galustele sunt facute si frumos crescute.
Separat, topiti untul intr-un vas, adaugati macul macinat si lasati pe foc mic pana doar cat sa se omogenizeze ingredientele, amestecand mereu.
Turnati fierbinte peste galustele calde si presarati din belsug cu zahar pudra vanilat

Serviti cat sunt calde.
Fişiere ataşate
cim1134.jpg
cim1134.jpg (71.9 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1136.jpg
cim1136.jpg (62 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1138.jpg
cim1138.jpg (64.86 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1140.jpg
cim1140.jpg (61.09 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1143.jpg
cim1143.jpg (65.84 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1145.jpg
cim1145.jpg (99.72 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1148.jpg
cim1148.jpg (102.14 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1150.jpg
cim1150.jpg (100.71 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1151.jpg
cim1151.jpg (90.84 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1153.jpg
cim1153.jpg (110.55 KiB) Vizualizat de 2873 ori
cim1155.jpg
cim1155.jpg (102.08 KiB) Vizualizat de 2873 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Galuste umplute, coapte pe aburi

Mesajde biaskitchen » 30/08/2014 03:29

Felicitari Lucia, ai dreptate ca sunt din categoria “ se repeta “ .
Foarte sanatos gatitul la aburi!


=D> :master: =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/08/2014 07:51

AStea sigur am sa le fac cat de curand....arata de mare clasa si sant sigura ca sant super bune....Lucia, te intreci pe tine nu alta....felicitari pentru postare :roll: :roll: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 30/08/2014 10:06

Lucia numai bunatati pregatesti , felicitari arata tare bine :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Galuste umplute, coapte pe aburi

Mesajde lucia_bp » 31/08/2014 08:36

biaskitchen scrie:Felicitari Lucia, ai dreptate ca sunt din categoria “ se repeta “ .
Foarte sanatos gatitul la aburi!


=D> :master: =D>


Multumesc, Bia :pup: :pup: :pup:

Si eu am fost incantata de reteta si de rezultat, desi mie nu mi-au crescut chiar atat de mult pentru ca le-am cam inghesuit in sita ca sa le fac deodata... s-au cam deformat cand le-am scos...dar asta nu a stirbit cu nimic pufosenia si gustul, doar aspectul :cry:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Galuste umplute, coapte pe aburi

Mesajde biaskitchen » 31/08/2014 10:58

Lucia, chiar o sa incerc reteta.
Eu pot sa gatesc in cuptor la abur si cred ca este loc destul sa fac vreo 3 tavi odata.
Astept pana fac magiunul de prune ca sa am cu ce sa le umpu.
:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/09/2014 07:52

pupi scrie:AStea sigur am sa le fac cat de curand....arata de mare clasa si sant sigura ca sant super bune....Lucia, te intreci pe tine nu alta....felicitari pentru postare :roll: :roll: :hug: :hug: :pup: :pup:


Asa cum i-am raspuns si Biancai, galustele nu au fost ele aspectuoase, dar tare bune :buuun: Multumesc :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/09/2014 07:30

alejoe scrie:Lucia numai bunatati pregatesti , felicitari arata tare bine :master: :master:


:pup: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 04/09/2014 11:03

Ce reteta interesanta..imi place ca are si mac . O pun si eu pe lista!!! :buuun: :roll:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Galuste umplute, coapte pe aburi

Mesajde lucia_bp » 09/09/2014 07:58

biaskitchen scrie:Lucia, chiar o sa incerc reteta.
Eu pot sa gatesc in cuptor la abur si cred ca este loc destul sa fac vreo 3 tavi odata.
Astept pana fac magiunul de prune ca sa am cu ce sa le umpu.
:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:


...sper sa-ti fie pe plac :rugaciune:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori