Dulceturi, conserve, muraturi

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

mira77
Incepator
Mesaje: 54
Membru din: 05/07/2005 10:30

Dulceturi, conserve, muraturi

Mesajde mira77 » 16/07/2005 12:15

Nu prea vad unde as putea posta in acest forum asa ceva dar ma gandesc ca totusi chiar daca nu-s retete de sarbatori, fiind retete de sezon s-ar putea incadra in aceasta categorie.

Acuma e nebunie in piata - toata lumea face dulceata si acusi incepe si sezonul muraturilor - as face si ei o dulceata de caise - dar cum nu am mai facut pana acuma as vrea niste indicatii.
Mira

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 26/07/2005 02:23

Ingrediente:
1 kg zahar, 0,75 l apa, 25-26 caise coapte si tari, zeama de la o jumatate lamaie

Preparare:
Se curata caisele de coaja si de samburi si se pun in apa de var pentru 20 minute. Se scot din apa de var si se spala bine cu apa rece. Se pun pe un servet perfect curat si se scot simburii.

Samburii se sparg, se curata de pielita si se pun la loc in fiecare caisa. In acest timp se pune la fiert zaharul cu apa si zeama de lamiie, pana se leaga bine.

Cand zaharul este aproape legat se adauga caisele si zeama de lamaie. Se lasa sa fiarba la foc mic pina se leaga bine, apoi se ia vasul de pe foc si se acopera cu un servet udat si stors, lasand astfel pina a doua zi.

Se pun in borcane cu mare atentie sa nu se strice caisele.


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... se_coapte/

marinuta
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 12/07/2005 03:15

Mesajde marinuta » 30/07/2005 02:49

Cam cata dulceata faceti pentru iarna :?: Ca mie mi se termina tot timpul orice as face ( daca nu mi se strica ). Aveti ceva secrete privind conservarea pe timp indelungat ?

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 08/08/2005 09:27

Da, sa uiti de ele :)
E singura solutie ca sa iti ajunga. Orice ai face tot se termina mai repede decat ai planificat. Ar mai fi o varianta : sa nu iti iasa buna :) Si atunci sa vezi cat timp iti ajunge...:)
Asa ca , bucura-te ca nu-ti ajunge ;)

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Verdeturi congelate!

Mesajde Nally » 29/09/2005 02:59

Pentru iarna imi place sa am proaspete verdeturi! Asa ca cea mai simpla metoda pe care o cunosc e aceea de a le spala bine... toca marunt puse la pungute si bagate la congelator!

Asa am pus acum marar, patrunjel si leustean! cand le pun in mancare iarna cand e vajul mai mare zici ca atunci le-am rupt din gradina! :)

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 05/10/2005 12:00

Asta e buna de trecut si la Sfaturi utile :wink:

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Pentru iubitorii de ketchup

Mesajde Nally » 05/10/2005 02:03

O reteta delicioasa de ketchup sa ajunga toata iarna! :)

- 6 kg de rosii
- 250 gr zahar
- 1 pahar otet
- 2 lingurite piper proaspat macinat
- 2lingurite mustar (dulce sau iute - dupa preferinta)
- sare (dupa gust)

Se fac rosiile bulion si se adauga restul ingredientelor se mai lasa pe for 5-10 minute ... Apoi se lasa la racit cat sa fie bine pentru a fi puse in sticle si se fierb la bain-marine cca 30 minute.

Suuuper iese!!! :wink:

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Salata bulgareasca

Mesajde Nally » 05/10/2005 03:14

Compozitie:

- 2 kg morcov
- 2 gk telina
- 2 kg conopida
- 4 kg ardei gras si capia
- 1-2 bucati varza alba
- 1 bucata varza rosie
- frunze de telina

Se toaca marunt si nu prea toate legumele. Intre timp se pune sa fiarba in clocot urmatoarele:

- 1 1/2 l de otet
- 1/2 l ulei
- 600 gr zahar
- 300 gr sare
- piper, foi de dafin

Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu legumele si zarzavatul.

Merge de minune cu orice mancare care cere o salata dulce acrisoara! :wink:


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator