Nu prea vad unde as putea posta in acest forum asa ceva dar ma gandesc ca totusi chiar daca nu-s retete de sarbatori, fiind retete de sezon s-ar putea incadra in aceasta categorie.
Acuma e nebunie in piata - toata lumea face dulceata si acusi incepe si sezonul muraturilor - as face si ei o dulceata de caise - dar cum nu am mai facut pana acuma as vrea niste indicatii.
Dulceturi, conserve, muraturi
Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori
Ingrediente:
1 kg zahar, 0,75 l apa, 25-26 caise coapte si tari, zeama de la o jumatate lamaie
Preparare:
Se curata caisele de coaja si de samburi si se pun in apa de var pentru 20 minute. Se scot din apa de var si se spala bine cu apa rece. Se pun pe un servet perfect curat si se scot simburii.
Samburii se sparg, se curata de pielita si se pun la loc in fiecare caisa. In acest timp se pune la fiert zaharul cu apa si zeama de lamiie, pana se leaga bine.
Cand zaharul este aproape legat se adauga caisele si zeama de lamaie. Se lasa sa fiarba la foc mic pina se leaga bine, apoi se ia vasul de pe foc si se acopera cu un servet udat si stors, lasand astfel pina a doua zi.
Se pun in borcane cu mare atentie sa nu se strice caisele.
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... se_coapte/
1 kg zahar, 0,75 l apa, 25-26 caise coapte si tari, zeama de la o jumatate lamaie
Preparare:
Se curata caisele de coaja si de samburi si se pun in apa de var pentru 20 minute. Se scot din apa de var si se spala bine cu apa rece. Se pun pe un servet perfect curat si se scot simburii.
Samburii se sparg, se curata de pielita si se pun la loc in fiecare caisa. In acest timp se pune la fiert zaharul cu apa si zeama de lamiie, pana se leaga bine.
Cand zaharul este aproape legat se adauga caisele si zeama de lamaie. Se lasa sa fiarba la foc mic pina se leaga bine, apoi se ia vasul de pe foc si se acopera cu un servet udat si stors, lasand astfel pina a doua zi.
Se pun in borcane cu mare atentie sa nu se strice caisele.
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... se_coapte/
Verdeturi congelate!
Pentru iarna imi place sa am proaspete verdeturi! Asa ca cea mai simpla metoda pe care o cunosc e aceea de a le spala bine... toca marunt puse la pungute si bagate la congelator!
Asa am pus acum marar, patrunjel si leustean! cand le pun in mancare iarna cand e vajul mai mare zici ca atunci le-am rupt din gradina!
Asa am pus acum marar, patrunjel si leustean! cand le pun in mancare iarna cand e vajul mai mare zici ca atunci le-am rupt din gradina!

Pentru iubitorii de ketchup
O reteta delicioasa de ketchup sa ajunga toata iarna!
- 6 kg de rosii
- 250 gr zahar
- 1 pahar otet
- 2 lingurite piper proaspat macinat
- 2lingurite mustar (dulce sau iute - dupa preferinta)
- sare (dupa gust)
Se fac rosiile bulion si se adauga restul ingredientelor se mai lasa pe for 5-10 minute ... Apoi se lasa la racit cat sa fie bine pentru a fi puse in sticle si se fierb la bain-marine cca 30 minute.
Suuuper iese!!!

- 6 kg de rosii
- 250 gr zahar
- 1 pahar otet
- 2 lingurite piper proaspat macinat
- 2lingurite mustar (dulce sau iute - dupa preferinta)
- sare (dupa gust)
Se fac rosiile bulion si se adauga restul ingredientelor se mai lasa pe for 5-10 minute ... Apoi se lasa la racit cat sa fie bine pentru a fi puse in sticle si se fierb la bain-marine cca 30 minute.
Suuuper iese!!!

Salata bulgareasca
Compozitie:
- 2 kg morcov
- 2 gk telina
- 2 kg conopida
- 4 kg ardei gras si capia
- 1-2 bucati varza alba
- 1 bucata varza rosie
- frunze de telina
Se toaca marunt si nu prea toate legumele. Intre timp se pune sa fiarba in clocot urmatoarele:
- 1 1/2 l de otet
- 1/2 l ulei
- 600 gr zahar
- 300 gr sare
- piper, foi de dafin
Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu legumele si zarzavatul.
Merge de minune cu orice mancare care cere o salata dulce acrisoara!
- 2 kg morcov
- 2 gk telina
- 2 kg conopida
- 4 kg ardei gras si capia
- 1-2 bucati varza alba
- 1 bucata varza rosie
- frunze de telina
Se toaca marunt si nu prea toate legumele. Intre timp se pune sa fiarba in clocot urmatoarele:
- 1 1/2 l de otet
- 1/2 l ulei
- 600 gr zahar
- 300 gr sare
- piper, foi de dafin
Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu legumele si zarzavatul.
Merge de minune cu orice mancare care cere o salata dulce acrisoara!

Înapoi la “Retete pentru sarbatori”
Cine este conectat
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator