Dulceata de gutui

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

carla27carla
Incepator
Mesaje: 148
Membru din: 26/03/2009 08:31
Localitate: cluj napoca,romania

Dulceata de gutui

Mesajde carla27carla » 06/11/2013 08:20

Ingrediente:
10 kg gutui
5 kg zahar
zeama de la 2 lamai
500 gr apa
Mod de preparare:
Gutuile se spala de puf,se curata de coaja si apoi se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.Intr-o cratita mare se pun gutuile razalite,zeama de lamaie si apa si se da la fierbere.Cand se inmoaie bine se adauga zaharul si se fierbe in continuare pana este gata.Se incearca intr-o farfurie astfel:se pune cu lingurita putina compozitie si se lasa sa se raceasca ,daca se incheaga atunci este gata .Se toarna calda in borcane spalate si sterilizate.Se eticheteaza si se pune in paturi pana se raceste.
Fişiere ataşate
marcy10_024_resized.jpg
marcy10_024_resized.jpg (86.14 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_029_resized.jpg
marcy10_029_resized.jpg (79.12 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_031_resized.jpg
marcy10_031_resized.jpg (61.91 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_033_resized.jpg
marcy10_033_resized.jpg (89.35 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_035_resized.jpg
marcy10_035_resized.jpg (83.06 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_043_resized.jpg
marcy10_043_resized.jpg (50.84 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy10_076_resized.jpg
marcy10_076_resized.jpg (98.2 KiB) Vizualizat de 2891 ori
marcy

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/11/2013 04:57

Dulceata de gutui este una dintre preferatele mele =D> =D> =D> =D> =D>
Felicitari pentru postare :master: :master: :master: :master: :master:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 06/11/2013 04:58

Inca o data spun ca esti foarte harnica, felicitari. Am si eu gutui dar imi trebuie curaj... =))

:hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 06/11/2013 05:27

Dulceata de gutui este una dintre preferatele mele... :buuun:

Felicitari pentru toate retetele minunate pe care ni le prezinti... :master: =D> :flower:

Avatar utilizator
mihaialexzaharia
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 05/11/2013 09:17
Localitate: Bucuresti
Contact:

bravo!

Mesajde mihaialexzaharia » 06/11/2013 10:51

Ma bucur ca ati intrat si pe domeniul meu (sper sa incingem o discutie despre dulceata de gutui).

Care este diferenta intre dulceata de gutui si gemul de gutui???

Am facut si eu un fel de dulceata de gutui (am un secret pe care l-am folosit).

Am fiert cotoarele si cojile de gutui, am luat zeama (care avea o culoare galbuie), am pus zahar si abia dupa ceva timp am pus gutuile rase.

Aaa si am facut-o la foc de lemne (in ceaun).

Dupa cum poate stiti eu le si comercializez, am un magazin online.

Va pup

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/11/2013 04:37

MIHAIALEXZAHARIA ai si autorizatie de vanzare a produselor preparate in casa??? :wink: :P :P ...


Imi place gemul de gutui sau dulceata , nu conteaza, ce ma incanta in mod deosebit e gustul divin, de neanlocuit al gutuilor.
Eu am facut azi peltea de gutui :roll: :roll: ...

Voiam sa intreb , tu nu pui cuisoare si vanilie la dulceata asta???....vad ca ai lucrat nu gluma la " aprovizionarea de iarna" :D :hug: :flower: =D> =D>

Avatar utilizator
mihaialexzaharia
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 05/11/2013 09:17
Localitate: Bucuresti
Contact:

Raspuns pupi

Mesajde mihaialexzaharia » 07/11/2013 12:01

Am certificat de producator. Daca ma crezi ca nu stiu exact ce trebuie sa am si ce nu. Bine sunt si la inceput, nici firma n-am. Dar in timp o sa fiu in regula cu tot pentru ca imi place sa stau linistit.

Nu pun in dulceata de gutui vanilie sau cuisoare (am vrut sa pun vanilie, chiar am cumparat niste betisoara, dar m-am razgandit, mai bun doar "gustul divin al gutuilor").

Sa stii ca nu am facut asa multe borcane, am zis sa fie un an de test...sa vedem daca exista interes...investitia ar urma la anul.

PS: deci dulceata de gutui cu gemul de gutui e tot una?

Va pup

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/11/2013 07:04

Nu e acelasi lucru....sant trei tipuri deproduse din fructe pe care la poti conserva la borcan...marmelada, gem si dulceata( mai sant pelteaua, chitonagul etc ) dar le las deoparte...raspund doar la gem-dulceata-marmelada.


Pentru marmelada se aleg fructe cu pulpa tare si dulci,se trec prin procesul normal de prelucrare dua care se fierb in general FARA zahar pana pasta se ingroasa. Fierberea se face in mod normal si autentic , in ceaun.

MIHAIALEXZAHARIA, pentru gem se aleg fructe cu pulpa tare sau mai moale dar nu foarte siropoasa( gen capsuni, zmeura) se adauga aproximativ 300-400 gr zahar per kg de fruct gata curatat, restul ingredientelor si se fierbe pana se obtine pasta dorita.

Pentru dulceata se aleg fructe preferate si pentru fiecare kg de fruct se cantareste 1 kg de zahar. Se lasa peste noapte la macerat dupa care se fierbe( nu se pune apa deloc) ....zaharul si apa din fructe formeaza siropul . Fructele trebuie sa ramana intregi pe cat posibil si sa inoate in mult sirop . Siropul trebuie sa fie gros si dstul de moale incat sa curga mai greu decat apa la robinet.

Pentru gemul sau dulceata de gutui se foloseste cuisoare....se gaseste indicatia in mai toata retetele vazute de mine prin cartile de bucate( cele mai vechi din care inca nu a disparut originea produsului).

Probabil nu am eu chiar cunostintele exacte despre dulceturi si gemuri dar in mare cam aici consta diferenta

Carla27carla, scuze pentru off topic la subiectul postat de tine :hug: :pup:

Avatar utilizator
mihaialexzaharia
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 05/11/2013 09:17
Localitate: Bucuresti
Contact:

Multumesc!

Mesajde mihaialexzaharia » 07/11/2013 08:09

Pffff, nu ma gandeam ca este asa complicat.

Si totusi parca dulceata de gutui pe care o fac eu e un hibrid (si gem si ducleata).

PS: uneori nu este nevoie sa pui atat de mult zahar (1kg/1kg), mai ales atunci cand fructele sunt ele foarte dulci.

Multumesc mult pentru explicatii care nu sunt chiar asa off topic :P

Va pup

carla27carla
Incepator
Mesaje: 148
Membru din: 26/03/2009 08:31
Localitate: cluj napoca,romania

multumesc

Mesajde carla27carla » 08/11/2013 05:40

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!Pupi nu pun nimic in dulceata imi place sa simt gustul gutuilor.Dar poate anul viitor o sa incerc si cu cuisoare sau vanilie.
marcy


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori