DULCEATA DE CEAPA ROSIE

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

DULCEATA DE CEAPA ROSIE

Mesajde iuliajewel » 06/08/2010 01:24

Celor care stiti despre aceasta dulceata le cer scuze, dar n-am gasit-o in "Cartea de Bucate"; celor care nu stiu le cer sa nu pufneasca in ras...ca nu-i de gluma cu asa reteta "simandicoasa" :P (prima data "a fost scoasa de sub teascuri, intru folosul si procopsala tuturor" la Iasi, 1841...)

Asadar: "Dulcetz de cepe rosie"

1 kg ceapa rosie
5 linguri ulei (3 de masline fructat, 2 de masline peperoncino)
1/2 kg zahar
400 ml vin negru, sec (eu pun demisec, dar reteta zice sec)
50 - 60 ml otet balsamic
2 lingurite de sare
2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun si la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuisoare, scortisoara, nucsoara (le-am scris in ordine descrescatoare a cantitatii trebuincioase)

Pe cat de gustoasa este pe-atat de usor e de facut (nu si de fotografiat - presupun ca va dati seama ca si ajutorul de fotograf - daca as avea - ar lacrima in fata unei asemenea infaptuiri!)

Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii) Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.

Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!) Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand.
Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.

Cand ceapa este sticloasa dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma)

Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa)

Daca ne place ce-am gustat, punem dulceata fierbinte in borcane fierbinti, infiletam si le intoarcem cu fundu'n sus, pana la racire.

Se poate servi la absolut orice gratar, de carne (mai ales cele fade) de legume la gratar, sau orice carne fiarta sau legume fierte la abur ori, cum am pozat eu, calzonele mancat cu muraturi si dulceata de ceapa rosie...etc.

Desigur, nu am putut fotografia fiecare pas, desi dupa ce intervine vinul, omu' nu mai plange dar aparatul de poznit, da - aburii il fac pe el sa planga, LOL!!!
Fişiere ataşate
P7300002.JPG
P7300002.JPG (46.18 KiB) Vizualizat de 11259 ori
P7300006.JPG
P7300006.JPG (47.37 KiB) Vizualizat de 11259 ori
P7300008.JPG
P7300008.JPG (43.86 KiB) Vizualizat de 11259 ori
P7300009.JPG
P7300009.JPG (45.98 KiB) Vizualizat de 11259 ori
P7300012.JPG
P7300012.JPG (44.89 KiB) Vizualizat de 11259 ori
P7220004.JPG
P7220004.JPG (35.8 KiB) Vizualizat de 11600 ori
P7220002.JPG
P7220002.JPG (35.67 KiB) Vizualizat de 11600 ori
P7220006.JPG
P7220006.JPG (53.1 KiB) Vizualizat de 11600 ori
P7220001.JPG
P7220001.JPG (26.18 KiB) Vizualizat de 11600 ori
P6070030.JPG
P6070030.JPG (41.12 KiB) Vizualizat de 11600 ori
Ultima oară modificat 14/08/2010 02:30 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pmk
Incepator
Mesaje: 197
Membru din: 19/08/2009 08:27
Localitate: Deva

Mesajde pmk » 07/08/2010 12:34

Super cartea ta de bucate,cred ca sunt retete interesante.Multumim ca n le impartasesti :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 07/08/2010 02:26

pmk scrie:Super cartea ta de bucate,cred ca sunt retete interesante.Multumim ca n le impartasesti :hug:

Cu placere :pup:
Le-asi scrie in original, limbajul e savuros; cu unitatile de masura insa e o problema: poate cineva transforma 1 oca, 1/2 oca, 2 oca(le) in grame si kg??? =)) =)) =))

Pe langa retete are si "Alte trebi gospodaresti", unde ma stric de ras citind titluri ca: "Mijloc ca sa se oua gainili in fitestecare vreme a anului" sau "Metod cand mirosi pestele a glod" :P :P :P

Dar, pe langa ras, se pot trage multe invataminte din ea, si de care m-am folosit cu succes: drojdii facute in casa si "metod de a scoate sarea de prisos din bucatele cele prea sarate"...etc.

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/08/2010 04:16

Arata asa de bine :buuun: :buuun: :buuun: , nu am mancat niciodata , dar cred ca este ceva foarte deosebit =D> =D> =D>
Mersi de reteta :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 08/08/2010 11:07

interesant
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 08/08/2010 12:09

alinaraluca2000 scrie:interesant

Fetelor dragi, nu e doar interesanta ci si f. buna acest "Dulcetz"
Presupun ca unele dintre voi aveti casa si curte ori "la tzara", pe la parinti sau bunici; ei bine, la sfantul gratar ori protzap, merge de minune a unge din cand in cand animalul cu siropul de dulcetz :buuun: :buuun: :buuun: Face o crusta si-o aroma :vis: :clipocit:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 08/08/2010 12:16

d_dana_a scrie:Arata asa de bine :buuun: :buuun: :buuun: , nu am mancat niciodata , dar cred ca este ceva foarte deosebit =D> =D> =D>
Mersi de reteta :hug: :pup: :flower:

Chiar te rog sa indraznesti a face macar o data si-apoi n-o sa te mai lasi de ea niciodata :clipocit:
Poti fii sigura ca nu-ti miroase casa a ceapa trei zile dupa aceea, ci a vin aromat (si eu m-am temut prima data cand am facut :!: )

Si fiindca tot ai si tu cuptor din acela de nu scoate mirosuri ci le invarte in sinea lui, poti glazura cu dulceata asta orice doresti sa frigi/coci/fierbi... :hug: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 08/08/2010 03:16

Tot asa o prepar si eu si pot spune ca este ne- mai- po- me- nit de buna !!!

=D> =D> =D>

Felicitari ca ai postat reteta !

:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 08/08/2010 05:18

lucia_bp scrie:Tot asa o prepar si eu si pot spune ca este ne- mai- po- me- nit de buna !!!

=D> =D> =D>

Felicitari ca ai postat reteta !

:flower: :flower: :flower:

Multumesc Lucia si ma bucur sa aud ca o faci si tu :hug:
Asta inseamna ca o vor face si alte fete harnice, curioase si...curajoase :D 8)
Avand si girul tau, precis ca va face pui dulcetzul asta, pt care merita sa te straduiesti 2 ore :lol:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/08/2010 05:27

Ei =D> =D> , am sa o fac si eu sa vad cum este ....sant sigura ca o sa imi placa....demult ma tot gandesc sa trec la pregatirea unor preparate cu ceapa multa ( supa, dulceata, chips-uri, ceapa caramelizata etc) dar mereu respingeam idea din cauza "plansului" si a mirosului...hai ca fac o incercare intr-una din zile cand sant mai odihnita si cu ceva mai mult timp....trebuie sa o pregatesc pana nu vine timpul rece/ploios.....vreau sa o pregatesc afara in curte , aromele si mirosurile sa imbete vecinii nu pe mine :P ....mersi :hug:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori