Dulceata de Capsuni

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Dulceata de Capsuni

Mesajde adi » 26/05/2008 04:15

Ce proportii zahar/capsuni/apa folositi la dulceata de capsuni? Tocmai am de facut o gramada de dulceata :party: Asa ca un ajutor e mai mult decat binevenit ;) :master:

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 26/05/2008 05:40

La un kg de fructe (spalate) pun un kg de zahar (cu cristalul mare) si le las la rece pana a doua zi, cand le pun la foc moderat. Cand s-a legat dulceata, scutur oala ca sa se stranga toata spuma la un loc, o strang cu o lingura de lemn. Pun dulceata in borcane, pun capace si pun borcanele cu gura in jos ca sa se raceasca pana a doua zi. Apoi le pun la pastrat intr-un loc intunecos si rece. Gata!

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 26/05/2008 05:43

Am uitat: Nu fierb mai mult de doua kg de fructe intr-un vas! Asta ca sa ramana fructele intregi! :) :) :)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/05/2008 05:57

dc vrei ceva mai deosebit ..

cu 1 kg de fructe si 500 gr zahar - pe asta am facut-o eu

dulceata de capsuni cu bucatele :

2kg capsuni de gem ( adica mici de preferat caci aia mari au gaura in mijloc si nu sunt buni de dulceata )
1 lamiie si jumatate stoarsa
500gr zahar gelificant 3:1 sau dc nu ai asa ceva 1 kg zahar tos

speli caspunii rapid, sa nu ii tii mult sub jet ca intra apa in ei ca in burete si iti strici gemul. Dc sunt mari ii tai in bucati daca sunt ok ii lasi in pace
ii pui asa cum sunt in cratita pt dulceata ( deci fara apa sau zahar sau alte prostii ) si ii pui pe foc, or sa lase zeama si vor da in clocot ., cidn clocoteste lasi mai mic focul mai amesteci o data de doua ori si sctingi focul.
Ii rastorniintr-un castron , lighean cratita .. si ii lasi acoperiti cu un servet de pinza intr-.un loc racoros pina a 2 a zi !
pune-i in frigider dc e prea cald in casa sau pe balcon

a 2 a zi ii pui in cratita sa fiarba cu lamiia si zaharul la foc mic de tot pina cind ajung la densitatea justa ... sa se lege siropul... Nu trebuie sa clocoteasca caci face spuma si va tb sa o arunci ( spuma ) si e pacat caci arunci si din sirop cu ocazia asta .


borcanele ( alea cu filet sunt bune ... ) spalate , sterse si incalzite in cuptotr ( atentie sa nu le spargi ) doar cit sa se incalzeaca si deci sa se sterilizeze...

pui marmelada calda in ele , inchizi filetul si intiorci borcanul cu fundul in sus ... lasi pina se raceste si ai sa vezi ca a facut vid ...tin cit vrei tu .. nu mai tb sa le fierbi la bain marie sau alte alea...

sau inca una

capsuni , busuioc si vin rosu


1kg capusuni
150gr vin rosu
500gr zahar

mixezi totul, apoi adaugi citeva frunze proaspete de busuioc si pui la rece timp de 24 ore

fierbi pina se leaga siropul ( faci prioba cu farfuria ... picatura si apa rece ) :lol:

aduni frunzekle de busuioc dc le mai gasesti .. si pui in borcane .. ca mai sus

pui borcanele la intuneric ( eventual in ziare ) si gusti dulceata abia dupa 2 saptamini ...

vinul sa nu fie unul din ala stil motorina .., ci mai lejer ...
Ultima oară modificat 26/05/2008 06:17 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 26/05/2008 06:12

Multumesc alina, multumesc crista :hug: Ne apucam de treaba - avem vreo 10 kile de capsuni de la tara super bune - si aromate si dulci - sper sa iasa dulceata buna :roll:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 27/05/2008 12:30

cris, suna tare bine a doua reteta data de tine..cea cu busuioc si vin..ceva inedit..merita incercata..


ps. Adi, spor la treaba :) ..poate pui si poze :wink: ...

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 27/05/2008 11:23

La ce e la mine in bucatarie nu ati vrea poze :P Toate ochiurile is ocupate si acuma sunt la a doua tura de dulceatza :lol:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/05/2008 11:47

Spor la treaba !!


:party:


Mona : da...un borcan merita ..


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator