Cum se face bezeaua elvetiana

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cum se face bezeaua elvetiana

Mesajde lucia_bp » 12/01/2015 09:10

Daca v-ati horatat sa transformati albusurile in bezea, trebuie sa stiti ca exita 3 tipuri de bezea, fiecare cu reteta ei.

Bezeaua frantuzeasca– este cea clasica, in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat treptat zaharul tos pana cand este incorporat tot si dizolvat complet.

Bezeaua elvetiana– presupune sa bateti albusurile cu tot zaharul pe bain-marie, pana cand amestecul se infierbanta, ca mai apoi sa ajunga la o consistenta foarte tare.
Se da vasul deoparte si se continua mixarea pana cand vasul si amestecul se raceste.
Rezultatul va fi o bezea lucioasa perfecta pentru amestecat in creme cu unt.
De obicei, aceste albusuri se pun la copt.

Bezeaua italiana- presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa.
Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa ( fierte pana la 117 grade Celsius), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor.
Acest amestec nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumat ca atare.


Bezeaua elvetiana este preferata si folosita de cofetari pentru torturile de nunta.
Ea se bate “ la cald ” sub influenta aburilor si presupune incalzirea albusurilor si a zaharului inainte de a le bate. Acest lucru ajuta nu doar sa aveti o bezea fina si foarte cremoasa, dar si o bezea ferita de orice fel de riscuri pentru sanatate, pentru ca nu se consuma oul crud.
Este o crema care se comporta si se pastreaza foarte bine la frigider.


Ingrediente

-3 albusuri
-130 g zahar tos
-1 praf de sare, optional
sau
-5 albusuri
- 250 g zahar tos
-1 praf de sare, optional

Preparare

Spalati, uscati si degresati foarte, foarte bine toate instrumentele pe care le veti folosi.

* Pentru degresare, folositi suc de lamaie; puneti cateva picaturi pe un servetel cu care stergeti bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc.
Atentie ! Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie.

Asezati vasul degresat peste o oala cu apa care fierbe ( bain- marie).

* Atentie ! Este suficienta apa de 2 degete in oala, important este sa faca aburi. In niciun caz apa din oala NU trebuie sa atinga vasul in care faceti bezeaua.

Puneti in vas albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare ( optional) si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, bateti incontinuu, la foc mediu.
Incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie.
Toata operatiunea pe foc dureaza cca 5 min sau pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luati putina compozitie si o masati intre degete, NU mai simtiti deloc granulele de zahar.

* Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l ! Bezeaua este gata cand ajunge undeva la 60 grade Celsius.

Luati vasul de pe aburi, mutati repede bezeaua intr-un vas mare ( de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul, cel putin 3- 4 min, la viteza medie.
Cresteti apoi viteza si continuati sa bateti albusurile alte 10-12 min pana cand acestea se racesc ( la fel si vasul in care sunt albusurile) si aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana ( bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului).

Bezeaua elvetiana puteti sa o consumati ca atare, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri, fursecuri sau tarte, diverse creme, etc.
Fişiere ataşate
cimg3871.jpg
cimg3871.jpg (62.69 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3872.jpg
cimg3872.jpg (126.5 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3873.jpg
cimg3873.jpg (60.55 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3874.jpg
cimg3874.jpg (47.57 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3875.jpg
cimg3875.jpg (64.62 KiB) Vizualizat de 8633 ori
c1_cum_se_face_bezeaua_elvetiana.jpg
c1_cum_se_face_bezeaua_elvetiana.jpg (53.65 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3876.jpg
cimg3876.jpg (50.69 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3877.jpg
cimg3877.jpg (45.8 KiB) Vizualizat de 8633 ori
c2_cum_se_face_bezeaua_elvetiana.jpg
c2_cum_se_face_bezeaua_elvetiana.jpg (55.22 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3878.jpg
cimg3878.jpg (46.65 KiB) Vizualizat de 8633 ori
cimg3879.jpg
cimg3879.jpg (39.46 KiB) Vizualizat de 8633 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 12/01/2015 12:36

=D> =D> =D> :master: in fata maiestrie tale. Eu am incercat sa o fac, dar de unde am luat reteta nu mi-a zis ca se golesc albusurile in alt bol si se continua baterea. Un fiasco total :P Acum stiu :wink: MUltumesc frumos!
:flower: :peace:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 12/01/2015 07:17

MI-NU-NAT :!: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/01/2015 07:13

xanora scrie:=D> =D> =D> :master: in fata maiestrie tale. Eu am incercat sa o fac, dar de unde am luat reteta nu mi-a zis ca se golesc albusurile in alt bol si se continua baterea. Un fiasco total :P Acum stiu :wink: MUltumesc frumos!
:flower: :peace:


Hi, Hi, Hi...Crezi ca numai tu ai patit-o...

Mutatul in alt bol, este importanta pentru ca astfel racirea albusurilor se face mai repede si se continua baterea pana ce albusurile si noul bol vor fi la temperatura camerei ( adica sa nu le mai simti deloc calde).

Incearca si sunt sigura ca vei avea succes :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 14/01/2015 08:02

superrr =D> =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 15/01/2015 06:14

Super informatia eu nici nu stiam ca sant mai multe tipuri de bezea. :flower:
hi

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 15/01/2015 02:26

Lucia foarte fain postul, felicitari.

Pentru bezeaua elvetiana insa nu e neaparat nevoie de transvazat in alt vas, se poate bate in acelasi vas pana la racirea lui, ca si pentru bezeaua italiana dupa varsarea siropului. :peace:

:flower: :)
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 16/01/2015 03:36

Danieluta scrie:MI-NU-NAT :!: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


:pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/01/2015 06:06

alejoe scrie:superrr =D> =D> =D>


:pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/01/2015 08:48

maraarad scrie:Super informatia eu nici nu stiam ca sant mai multe tipuri de bezea. :flower:


Cred ca tuturor ne prind bine informatiile noi :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori