Cubulete de porc cu garnitura de cartofi cu lamaie

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cubulete de porc cu garnitura de cartofi cu lamaie

Mesajde lucia_bp » 26/10/2014 09:55

Ma declar un fan si a bucatariei mediteraneene. Asi putea sa servesc zilnic din meniuri spaniole, italiene sau grecesti, fara sa ma plictisesc, pentru ca toate cele 3 bucatarii sunt vaste si foarte interesante.
Acestea sunt retetele lui Vasilis, un bucatar de la unul din restaurantele de pe plaja din Glyfada, Corfu, pe care nu-l mai puteai opri daca incepea sa vorbeasca despre mancaruri… Porc in vin ( khirino krasato) si cartofii cu lamaie ( patates lemonates), doua retete simple, originare din Pelopones, dar care servite impreuna fac “ casa buna “.…Incercati !

Cartofii cu lamaie ii cunoasteti (http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... r-ii-8568/) … noua ne-au placut tare mult… si s-au potrivit perfect cu carnea.


Ingrediente

Pentru marinada
-50 ml ulei de masline
-zeama de la 1 lamaie
-1 legatura oregano / patrunjel verde, tocat marunt

Pentru carne
-1 kg cotlet de porc, dezosat
-500 ml vin alb, sec
-200 ml ulei extravirgin de masline
-1 frunza de dafin
-sare
-piper, proaspat macinat

Pentru cartofi
-1 kg de cartofi, curatati si taiati in bucati mai mari
-ulei de masline
-zeama de la 2 lamai
-sare
-piper
-1 lingura de oregano / patrunjel verde, tocat marunt
-apa

Preparare

Taiati cotletul de porc in felii, apoi in bucatele potrivite. Puneti intr-un bol mai mare, adaugati ingredientele pentru marinada si amestecati bine. Lasati la marinat in vasul acoperit, minim 30 min, la frigider.

Pentru carne
Incingeti uleiul la foc mediu, intr-un vas mai mare. Adaugati carnea cu marinada cu tot si lasati la prajit, amestecand des, pana ce carnea se rumeneste frumos.
Adaugati vinul, foaia de dafin si atata apa cat sa acopere carnea. Fierbeti partial acoperit, la foc mediu spre mic, pana ce carnea devine moale, este facuta si sosul ingrosat si scazut.
Spre final, condimentati cu sare si piper proaspat macinat, dupa gust.

Pentru cartofi
Intre timp, asezati cartofii feliati, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-un vas termorezistent / tava.
Stropiti cu ulei de masline. Stropiti si cu zeama de lamaie cara ii va face sa fie crocanti.
Sarati, piperati, dupa gust si presarati cu patrunjel verde / oregano.
Turnati apa, doar pana la jumatatea inaltimii stratului de cartofi.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 15- 20 min, la 180 grade sau pana cand cartofii sunt aproape facuti si apa evaporata.
Scoateti tava, pensulati / stropiti cu ulei cartofii si dati din nou la cuptor pentru circa 10- 15 min, pana ce cartofii sunt rumeniti si prind deasupra o crusta aurita.
Opriti focul si lasati vasul termorezistent / tava in cuptor inca 5 min.

Serviti cat sunt calde, presarat cu oregano / patrunjel verde, alaturand o salata sau muratura preferata.
Fişiere ataşate
cimg3244.jpg
cimg3244.jpg (83.24 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3245.jpg
cimg3245.jpg (88.94 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3246.jpg
cimg3246.jpg (91.07 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3247.jpg
cimg3247.jpg (105.41 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3248.jpg
cimg3248.jpg (111.74 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3249.jpg
cimg3249.jpg (70.03 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3250.jpg
cimg3250.jpg (88 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3251.jpg
cimg3251.jpg (94.07 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3252.jpg
cimg3252.jpg (109.61 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3253.jpg
cimg3253.jpg (137.66 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3254.jpg
cimg3254.jpg (90.77 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3255.jpg
cimg3255.jpg (111.4 KiB) Vizualizat de 752 ori
cimg3256.jpg
cimg3256.jpg (97.64 KiB) Vizualizat de 752 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator